Kasko Neden Önemlidir?

Yayınlanma Tarihi: 22 Şubat 2022Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2023

Kasko zorunlu olmadığı için bazı kişiler kasko yaptırmaya sıcak bakmayabiliyorlar… Ancak, aracınıza gelebilecek neredeyse her türlü zararı karşılayan kasko, her sürücünün kesinlikle yaptırması gereken bir sigortadır. Doğal afetlerden hırsızlığa, aracınızı neredeyse her türlü zarardan koruyan kasko, ileride istenmeyen durumlarla karşılaşmanızı önler. Bunun yanında, kaskonun önemi şu şekilde açıklanabilir:

Kredi BannerKredi Banner

·       Kaza durumunda sizin zararınızı karşılar: Kaskonun en önemli özelliği kaza durumunda sizin zararlarınızı karşılamasıdır. Trafik sigortası böyle bir durumda karşı tarafın zararlarını karşılamaktadır, dolayısıyla kasko yaptırmamış bir sürücü bir kaza durumunda kusurla tarafsa kendi aracının tüm masraflarını kendisi karşılamak zorunda kalır. Ancak, kasko, kusurlu olsanız dahi sizin zararlarınızı karşılar hatta size tamir süresince de yardımcı olur.

·       Yedek araç verir: Az önce bahsettiğimiz tamir süresince yardım etme durumu tam olarak budur. Eğer aracınızı herhangi bir sebeple tamire yollarsanız, kasko size tamir süresince yedek araç verir ya da en azından taksi masraflarınızı karşılar. Bu sayede herhangi bir olumsuzluk yaşamadan gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz.

·       Çekici hizmeti sunar: Kaskonun bir diğer avantajı da yolda kaldığınız takdirde imdadınıza yetişmesidir. Eğer kaskonuz varsa ve herhangi bir sebeple yolda kaldıysanız sigorta şirketiniz size belirli limitler dahilinde ücretsiz çekici hizmeti sunar.

·       Doğal afetler sonucu oluşabilecek zararları da giderir: Kasko sadece kaza durumunda değil aynı zamanda doğal afetler sonucu oluşabilecek zararları da karşılar. Bu sayede deprem ya da benzeri durumlar sonucunda aracınıza gelebilecek zararlar karşısında endişelenmeniz gerekmez, kasko zararlarınızı karşılar.

·       Hırsızlık durumunda da devreye girer: Doğal afetler dedik ancak kasko sadece bunlarla da sınırlı değildir, eğer birisi aracınızı çalmaya çalışırsa kasko bu durumda da devreye girerek aracınızın kilit sistemini ücretsiz olarak değiştirmenizi sağlar ve hırsızlık girişimi sırasında oluşan hasarı da karşılar.

·       Kasko fiyatları fazlasıyla uygundur: Birazdan bahsedecek olsak da kasko fiyatlarına burada da değinmezsek olmaz; kasko, gayet makul fiyatlara yaptırabileceğiniz bir sigorta türüdür ve fiyatının karşılığını fazlasıyla verir. Sadece birkaç bin lira ödeyerek sizi ve aracınızı güvence altına alan bir sigortaya hayır demeyeceğinizi düşünüyoruz. Öyleyse, kasko sigortası yaptırmayı kesinlikle düşünmelisiniz.

Görebileceğiniz gibi kasko sigortası pek çok avantaj sunmaktadır. Araç sahibi olarak gündelik hayatınızda nelerle karşılaşabileceğinizi, aracınızın başına neler gelebileceğini tam olarak bilemezsiniz, dolayısıyla oluşabilecek her türlü zarara karşı sizi ve aracınızı koruyacak olan kasko sigortasını yaptırmanızı öneriyoruz.

Kasko yaptırmak neden önemlidir

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Tam adıyla “Kara Taşıtları Sigortası,” yani kasko sigortası, aracınıza gelen zararı karşılayan bir sigorta türüdür. Kasko ek teminatlar yoluyla genişletilebilen kapsamlı güvenceler sunar ve bu güvenceler sayesinde kasko yaptıran araç sahipleri araçlarına ya da kendilerine gelebilecek zararlar karşısında kasko tarafından koruma altına alınırlar. Kasko sigortası ile trafik sigortası arasındaki en temel fark da zaten burada ortaya çıkmaktadır. Kasko sigortası araç ile araç sahibini güvence altına alırken trafik sigortası sadece herhangi bir kaza durumunda devreye girer ve karşı tarafın zararlarını karşılar.

Elbette, kasko sigortasının trafik sigortasından daha kapsamlı olması ve sunulan güvencelerin genişletilebilmesi kasko sigortası yaptıracak kişilerin farklı sigorta şirketlerinin tekliflerini dikkatlice incelemesi gerektiği anlamına gelir. Doğru seçimi yaparak trafikte ya da trafik dışında size ve aracınıza gelebilecek zararlar karşısında kasko sigortası ile korunabilirsiniz.

(Daha fazla ayrıntı için: Kasko Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?)

Kasko mu yaptırmalı trafik sigortası mı?

Her ne kadar bu iki sigorta türü sık sık birbiriyle karıştırılıyor olsa da kasko ve trafik sigortası arasında belli başlı birkaç fark bulunmaktadır. Bu farkların en temeli kaskonun isteğe bağlı, trafik sigortasınınsa zorunlu olmasıdır. Bunun yanında sigortaların kapsamı da belirleyici bir farktır; trafik sigortası sadece kaza anında devreye girip karşı tarafın zararlarını karşılar, sigorta sahibinin zararlarını karşılamaz. Eğer kendi zararlarınızı karşılayan bir sigorta yaptıracaksanız kasko yaptırmanız gerekmektedir. Sigortaların güvenceleri de bu aşamada farklılık gösterir; trafik sigortası az önce de dediğimiz gibi sadece kaza sonucu oluşacak zararları karşılarken kasko sigortası doğal afetlerden arabanızın çalınmasına kadar pek çok durumda devreye girer. İki sigorta arasında belirgin bir fiyat farkı da vardır; kasko, trafik sigortasına göre biraz daha pahalıdır ve ödeyeceğiniz ücret çeşitli ek güvenceler ile yükselebilir. Trafik sigortasının kapsamı devlet tarafından belirlendiği için genelde en ucuz trafik sigortası ile en pahalı trafik sigortası arasında kapsam farkı olmayacaktır; bu sebeple, trafik sigortası seçerken mümkün olduğunca ucuz bir sigorta bulmaya çalışabilirsiniz fakat aynı şeyi kasko sigortası için yapmamalısınız, zira kasko sigortasında sigortanın fiyatı, sağladığı güvenceler tarafından belirlenir.

Kasko yaptırmak neden önemlidir

2022 Kasko Fiyatları Nelerdir?

Gelelim çoğu kişinin merak ettiği bir soruya: “Kasko fiyatları nasıldır?” Kasko fiyatlarının size sunduğu güvenceler göz önüne alındığında fazlasıyla uygun olduğunu söylemeliyiz. Ancak, bu konuda kesin bir fiyat vermemiz ne yazık ki mümkün değildir. Zira, kasko fiyatı, sigortayı yapan şirketten sigortanın yapılacağı araca ve yaptırılacak ek teminatlara göre pek çok farklı etmen tarafından belirlenir.

Kasko fiyatı günümüzde ortalama 1.500 ila 2.000 TL arasında değişebilmekte olsa da bu fiyat kesinlikle değişkendir ve araçtan araca değişiklik gösterecektir. Çeşitli indirimler vasıtasıyla ortalama fiyatın daha altında bir fiyata kasko yaptırmanız da mümkün olsa da yaptıracağınız ek teminatlar bu fiyatı daha da yükseltecektir. Bunun yanında, aracınızın yedek parçasının kolay bulunur olması, hasarsız olması gibi çeşitli etkenler ortalamaya kıyasla daha uygun fiyatlı kasko bulmanızı sağlayabilir. Bu aşamada yapacağınız en iyi şey sigorta şirketleri ile görüşmektir, zira şirketler belli başlı markalara daha kolay ve uygun fiyatlı kasko yaparken bazı markalara daha pahalıya kasko yaparlar hatta bazı markalara hiç kasko yapmamayı bile tercih edebilirler. Ek olarak, aracınızın yaşının ilerlemiş olması ya da ikinci el olması gibi durumlar da kasko fiyatının artmasına sebep olur. Bazı kasko firmaları araç sahibinin mesleğine bağlı olarak dahi kasko fiyatını düşürüp yükseltebilirler.

Kısacası, kasko fiyatının belirlenmesindeki temel faktör, aracınızın kaza ya da benzeri bir durumla karşılaşması ihtimalinin ne kadar olduğudur. Eğer işiniz ya da başka bir sebeple aracınızı sık kullanıyorsanız, trafiğin yoğun olduğu bir yerde yaşıyorsanız ve aracınızın hasar kaydı varsa; sigorta şirketi sizin kaza yapma ihtimalinizin aracını sadece hafta sonları kullanan, trafiğin yoğun olmadığı küçük bir ilçede yaşayan ve aracının hasar kaydı olmayan bir kişiye kıyasla daha yüksek olduğunu düşünecektir. Bu da kasko fiyatına direkt olarak yansıyacaktır.

(Daha fazla ayrıntı için:  Kasko Sigortası Nasıl ve Neye Göre Hesaplanır?)

Bu durumda size az önce verdiğimiz tavsiyeyi tekrarlama ihtiyacı duyuyoruz. Kasko yaptıracaksanız fiyat yerine size sunulan güvenceleri göz önünde bulundurun. Aracınızın başına her an her şey gelebilir ve böyle bir durumda kasko sizin zararlarınızı karşılayarak yaşayabileceğiniz olumsuzlukların büyük oranda önüne geçecektir. Çeşitli sigorta firmaları ile görüşerek ya da sitemiz üzerinden kendinize uygun kasko tekliflerine göz atabilirsiniz.

Etiketler: Sigorta, Kasko, Kasko Sigortası

Yazar: TeklifimGelsin