İşsizlik Maaşı Şartları 2024 - İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Yayınlanma Tarihi: 16 Ağustos 2024

İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanların kendi tercihleri dışında belirli sebeplerle işten ayrılmalarının ardından İŞKUR tarafından verilen uzun soluklu bir ödemedir. Elbette bu ödemeye sahip olmak için belli şartları yerine getirmek gerekir. 

Bu yazıda  işsizlik maaşının 2024 yılında ne kadar olduğu, kimlerin nasıl başvuru yapacağı, hangi durumlarda kesintiler yaşanacağı gibi işsizlik maaşına dair tüm detayları ele  alacağız.  

İşsizlik Maaşı Ne Kadar 2024?

İşsizlik maaşı, çalışanın kendi isteği ya da zorunlu bir durumu dışında işten çıkarılması halinde sağlanan işsizlik ödeneğidir. İşsizlik maaşı hakediş için çalışanın iş yerine karşı herhangi bir kusurunun bulunmaması gerekir. 2024 işsizlik maaşı ücretleri asgari ücrete zam gelmesiyle yükselmiştir. 2024 yılında işsizlik maaşları en düşük asgari ücretin %40’ı en yüksek %80’i olarak belirlenmiştir. Yani işsizlik maaşı zammı ile birlikte ücretler minimum 7.940,27 TL, maksimum 15.880,54 TL olmuştur. 

En Düşük İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

2024 yılında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük işsizlik maaşı asgari ücretin %40’ı olarak belirlenmiştir. Bu tutar 7.940,27 TL’ye tekabül eder. 

En Yüksek İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

2024 yılında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en yüksek işsizlik maaşı asgari ücretin %80’i olarak belirlenmiştir. Bu tutara göre işsizlik maaşı tavan fiyatı 15.880,54 TL’ye tekabul eder. 

Asgari Ücret İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Asgari ücret 2024 yılında aldığı zam ile brüt olarak 20.002,50 TL olarak belirlenmiştir. Bu zam ile asgari ücretli işsizlik maaşı da zam almıştır. Yapılan güncellemeler ile 2024 yılında işsizlik maaşı en düşük asgari ücretin %40’ı en yüksek %80’i olarak belirlenmiştir. Bu ücretler minimum 7.940,27 TL, maksimum 15.880,54 TL anlamına gelmektedir. 

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir 2024?

İşsizlik maaşı alma şartları bazı koşullara bağlıdır. İşsizlik maaşı alma şartları 2024 yılında diğer yıllara göre değişiklik göstermektedir. Bu şartlar şöyle sıralanabilir: 

  • İşsizlik maaşı alabilmek için şartlar kişinin kendi isteği dışında işten ayrılmasıyla başlar. 
  • İşsizlik maaşı alma şartları arasındaki diğer önemli madde ise işten ayrılmadan önce kişinin kesintisiz ve sigortalı bir şekilde 120 gün çalışmış olmasıdır. 
  • Kişinin en az 600 gün sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekir.
  • İşten ayrılmanın akabinde 30 gün içinde İŞKUR’a kişinin başvurması gerekir. 

Bu  işsizlik maaşı alma şartları yerine getirildiğinde kişi işsizlik maaşı almaya hak kazanabilir. 

2.Kez İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir 2024?

Sigortalı bir işte çalışıp ayrılan bir kişinin 2. kez işsizlik maaşı almasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Çalışan kişi işsizlik maaşı şartlarını yerine getiriyorsa 2.kez işsizlik maaşı alma şartları da tamamlanmış demektir.  Ekstra bir işlem ya da başvuru yapmaya gerek yoktur. Ayrıca şartlar karşılanmaya devam ettiği taktirde kişi her ayrılışın ardından 3. kez, 4. kez ya da daha fazla işsizlik maaşı almaya devam edebilir. Ancak işsizlik maaşı alma şartlarının yerine getirilmesi şarttır. 

İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?

Her sigortalı çalışan işten ayrılışının  ardından işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşı için şartlar yerine getirilmelidir. Peki bu şartlara göre kimler işsizlik maaşı alabilir? 

  • Kendi keyfi ve kusuru dışında işten ayrılanlar, 
  • İşten ayrılmadan önce son 120 gün sigortası bulunanlar,
  • En az 600 gün işsizlik sigorta primi ödemesi yapanlar,
  • İşten çıktıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuranlar.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı hesaplama işlemi yapılırken sigortalının son dört aylık primi temel alınır. İşsizlik maaşı hesaplaması için dört aylık primden günlük brüt kazanç bulunur daha sonra bu kazancın yüzde kırkı hesaplanır. Ortaya çıkan tutar günlük işsizlik ödeneği miktarıdır. Bu günlük ücret ile aylık işsizlik ödeneği hesaplanır ama bu tutar asgari ücretin yüzde seksenini geçemez. Ayrıca toplam tutardan damga vergisi kesilir.   

İşsizlik maaşı hesaplama işlemine bir örnek ile bakalım:

2024 yılında son 4 asgari ücretle çalışan birini ele alalım. Bu tutar 20.002,50 TL’dir. Bu tutarın %40’ı işsizlik ödeneği miktarıdır yani 8.001,00 TL’dir. Bu tutardan 0,00759 oranında damga vergisi düştüğümüzde 7.940,27 TL işsizlik maaşı tutarı ortaya çıkar. 

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı başvuru işlemleri, çalışanın işten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinden İŞKUR birimlerine gitmesi ya da İŞKUR web sitesini ziyaret etmesiyle yapılabilir. İşsizlik maaşı başvuru işlemleri sırasında aynı zamanda iş arayan kaydı da yapılmaktadır. Bu işlem İŞKUR’un yürüttüğü bir destek hizmetidir. İşsizlik maaşı için gerekli belgeler ile başvuru işleminin yapılması gerekir. 

Bu belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı
  • E-devlet üzerinden alınan işten ayrılmayı kanıtlayan belge 
  • İşsizlik maaşı başvuru formu 
  • İşsizlik maaşı başvuru dilekçesi 
  • Banka hesap bilgileri

İşsizlik maaşı başvuru süresi işten ayrılıştan itibaren 30 gündür, işsizlik maaşı başvuru sonucu ise başvuruyu takip eden ayın sonuna kadar açıklanır.  

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı almak için kişinin işsizlik maaşı alma şartlarına uygun olması gerekmektedir. Bu şartlar arasında kişinin kendi isteği dışında iştem ayrılması, işten ayrılan kişinin 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurması, son 120 gündür kesintisiz sigorta kaydının bulunması, 600 gün işsizlik sigorta primi ödemesinin bulunması gibi maddeler yer alır. Bu şartlara uygun olan kişiler gerekli belgeler ile İŞKUR’un internet sitesi üzerinden ya da bizzat İŞKUR birimlerine gidip başvuru yaparak işsizlik maaşı alabilirler.  

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatar?

İşsizlik maaşı başvuruları, başvuruyu takip eden ayın sonuna kadar açıklanır. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde işsizlik maaşı her ay başvuru sırasında belirtilen banka hesabına yatırılır. İşsizlik maaşı genellikle her ayın beşinde yatırılır ancak ödeme tarihi kişinin talebi üzerine değiştirilebilir.

issizlik-maasi-sartlari

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?

İşsizlik maaşının ne kadar süre verileceği işten ayrılmadan önce son 3 yıl içerisinde ne kadar gün prim ödemesi yapıldığına göre belirlenir. 

  • 600 gün çalışılıp işsizlik sigorta primi ödendiyse 180 gün işsizlik ödeneği verilir.
  • 900 gün çalışılıp işsizlik sigorta primi ödendiyse 240 gün işsizlik ödeneği verilir.
  • 1080 gün çalışılıp işsizlik sigorta primi ödendiyse 300 gün işsizlik ödeneği verilir.

İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, istifa eden bir kişi işsizlik maaşı şartlarını karşılamadığı için işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşı sadece kişinin işini kendi isteği ve kusuru dışında kaybetmiş olması durumunda verilir.

Emekliler İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, emekliler işsizlik maaşı alamaz. Çünkü emekli çalışanlar için işsizlik sigorta primi kesilmez. Dolayısıyla işsizlik maaşı şartları yerine getirilmemiş olur bu yüzden emekliler işsizlik maaşı almaya hak kazanamaz. 

İşkur İşsizlik Maaşı Nedir?

İşkur işsizlik maaşı, kişinin kendi istek ve kusuru bulunmayan hallerde işini kaybetmesi ve bu durumdan kaynaklı olarak gelir kaybına uğraması sonucunda çalışanı korumak ve desteklemek amacıyla İŞKUR tarafından çalışana verilen bir maaş türüdür. 

İşkur İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşkur işsizlik maaşı başvuru süreci oldukça basittir. İşkur işsizlik maaşı başvuru şartlarının karşılanması halinde kişiler, nüfus cüzdanı, e-devlet üzerinden alınan işten ayrılmayı kanıtlayan belgesi, işsizlik maaşı başvuru formu, işsizlik maaşı başvuru dilekçesi, banka hesap bilgileri ile İŞKUR’un internet sitesi üzerinden ya da bizzat İŞKUR birimlerine gidip başvuru yaparak işsizlik maaşı alabilirler.

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Değişti mi?

İşsizlik maaşı alma şartları şöyle sıralanabilir:

  • Çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılmak durumunda kalması,
  • Çalışanın işten ayrılmadan önce kesintisiz ve sigortalı bir şekilde 120 gün çalışması, 
  • Çalışanın minimum 600 gün işsizlik primlerini ödemesi,
  • Çalışanın işten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a işsizlik maaşı için başvuru  yapması gerekir. 
issizlik-maasi-sartlari

İşsizlik Maaşı Uzatıldı mı?

İşsizlik maaşı kişinin çalışma geçmişine göre verilmektedir. Buna göre, 600 gün çalışılıp işsizlik sigorta primi ödendiyse 180 gün, 900 gün çalışılıp işsizlik sigorta primi ödendiyse 240 gün, 1080 gün çalışılıp işsizlik sigorta primi ödendiyse 300 gün işsizlik ödeneği verilir.

İşsizlik Maaşına Zam 2024 Yılında Ne Kadar Oldu?

İşsizlik maaşı, günlük ortalama brüt kazanç üzerinden minimum %40, maksimum %80 olacak şekilde hesaplanır. Dolayısıyla maaşlara ne kadar zaman gelirse bu oranlar uygulanmaya devam edecektir. 

Asgari ücreti ele alacak olursak 2024 yılında 20.002,50 TL olan ücretler doğrultusunda işsizlik maaşı  minimum 7.940,27 TL, maksimum 15.880,54 TL olmuştur. 

SIK SORULAN SORULAR

İşsizlik Maaşı İçin Nereye Başvurulur?

İşsizlik maaşı için kişinin işten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’un internet sitesi üzerinden ya da bizzat İŞKUR birimlerine gidip başvuru yapması gerekir.

İşsizlik Maaşı Bayramdan Önce Ödeniyor mu?

İşsizlik maaşı genellikle kişilerin mağdur olmaması için diğer maaş ödemeleriyle birlikte bayramdan bir süre önce banka hesaplarına yatırılır. 

İşsizlik Maaşı Nereye Yatar?

İşsizlik maaşı, başvuru sırasında belirtilen banka hesabına yatırılır. Hesabın askıya alınması veya bir sorun yaşamanması durumunda PTT üzerinden maaş ödemeleri yapılır.

İşsizlik Maaşı Ayın Kaçında Yatar?

İşsizlik maaşı genellikle her ayın beşinde hesaplara yatırılır. Ancak bu tarihlerde değişiklik yaşanabilmektedir.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda İptal Olur?

İşsizlik maaşı iptali, kişinin işe girmesi durumunda, İŞKUR tarafından önerilen işin kasıtlı olarak reddedilmesi durumunda, İŞKUR tarafından istenen belgelerin zamanında teslim edilmediği durumlarda gerçekleşebilir.

24.Maddeden İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Evet, 24. maddeden kaynaklı olarak istifa eden bir kişi işsizlik maaşı alabilir. Çünkü 24. madde kişinin sağlık nedeniyle fesih yapması anlamına gelmektedir. Bu gibi özel durumlarda işsizlik maaşı hakkı saklı kalır. 

İşsizlik Maaşı Almak İçin Kaç Ay Çalışmak Gerekir?

İşsizlik maaşı almak için bir kişinin minimum 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve prim ödemelerini yapmış olması gerekir. 

İşsizlik Maaşı Almak İçin Kaç Yıl Çalışmak Gerekir?

Minimum 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve prim ödemelerini yapmış olan bir kişi işsizlik maaşı almaya hak kazanabilir. 

İşsizlik Maaşı Alırken Zam Gelir mi?

Evet, maaşlara yapılan zamlar doğrudan işsizlik maaşının da zamlanmasını sağlar. Çünkü işsizlik maaşı mevcut brüt maaşın minimum %40’ı, maksimum %80’i üzerinden hesaplanır.

İşsizlik Maaşı Kaç Kere Alınır?

İşsizlik maaşı şartların karşılanması halinde defalarca alınabilmektedir. Bu konuda belirli bir sınır yoktur.

İşsizlik Maaşı Saat Kaçta Yatar?

İşsizlik maaşı genellikle her ayın beşinde banka hesaplarına yatırılmaktadır. Bayram gibi özel durumlarda daha önceden ödeme yapılabilmektedir. 

Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Evet, evlilik sebebiyle işten ayrılan bir kişi işsizlik maaşı alabilir. 

Hamilelik Nedeniyle İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, sadece hamilelik nedeniye işten ayrılan kişi işsizlik maaşı alamaz. 

İstifa Eden İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, istifa eden kişi işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşı alabilmek için kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılması gerekmektedir. Bazı özel durumlar bu kapsama girmemektedir. 

İşsizlik Maaşı Alırken Sigorta Yatıyor mu?

İşsizlik maaşı alındığı sürece sadece genel sağlık sigorta primleri ödenir.

İşsizlik Maaşını Dondurmak Mümkün mü?

Hayır, işsizlik maaşı dondurma gibi bir hizmet sunulmamaktadır. 

Dondurulan İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı dondurma işlemi mümkün değildir. Sadece bazı durumlarda işsizlik maaşı kesilebilir ve bu durumların ortadan kalkması halinde işsizlik maaşı yeniden alınabilir. 

İşsizlik Maaşı İşe Girince Kesilir mi?

Evet, işsizlik maaşı işe girilmesi halinde kesilir. 

İşsizlik Maaşı Neden Az Yatar?

İşsizlik maaşı başvurusu sırasında kabul edilen bazı maddelerin daha sonra ihlal edilmesi durumlarında işsizlik maaşının kesintiye uğramasına ya da az yatması mümkündür. 

Sağlık Nedeniyle İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Evet, sağlık nedeniyle işten ayrılan bir kişi işsizlik maaşı alabilir. 

Askere Giden İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, askere giden kişi askerde olduğu sürelerde işsizlik maaşı alamaz. Ancak askerden döndükten sonra şartları karşılıyorsa işsizlik maaşı alabilir.  

İşsizlik Maaşı Kaç Yılda Bir Alınır?

İşsizlik maaşı şartları arasında 3 yıl içerisinde 600 gün sigortalılık şartı aranır. Dolayısıyla 3 yılda bu süre tamamlanarak işsizlik maaşına başvurulabilir. 

İşsizlik Maaşına Haciz Gelir mi?

İşsizlik maaşları üzerinden sadece damga vergisi kesilebilir. Ayrıca nafaka ödemesi dışında herhangi bir haciz işlemi işsizlik maaşına yansıtılamaz. 

Part Time Çalışan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Evet, şartları karşılaması durumunda part time çalışan işsizlik maaşı alabilir. 

Ücretli Öğretmen İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, ücretli öğretmenlik yapanlar şartları karşılasa bile işsizlik maaşı alamaz.

Doğum İzninden Sonra İşsizlik Maaşı Alınabilir mi?

Doğum izni işsizlik maaşı almaya engel bir durum değildir. Doğum izninin ardından bir kişi işten çıkarıldıysa ve kişi işsizlik maaşı alma şartlarını karşılıyorsa işsizlik maaşı alabilir.

Evlilik Tazminatı Alan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Evet, evlilik tazminatı alan kişi eğer şartları karşılıyorsa işsizlik maaşı alabilir. 

İşsizlik Maaşı Almanın Zararları Var mı?

İşsizlik maaşı almanın zararları olup olmadığı tartışma konusu haline gelse de işsizlik maaşı almanın bilinen bir zararı yoktur. 

İşsizlik Maaşı PTT’de Birikir mi?

Evet. İşsizlik maaşı başvuru esnasında belirtilen banka hesabı üzerinden ya da PTT üzerinden iletilir. Tercih doğrultusunda işsizlik maaşı PTT ile alınabilir. 

Cezaevinden Çıkanlara İşsizlik Maaşı Verilir mi?

İş dışında yaşanan bir durumdan kaynaklı olarak cezaevine girildiyse, şartların karşılanması halinde cezaevinden çıkanlara işsizlik maaşı verilebilir. 

Girdi Çıktı İşsizlik Maaşını Etkiler mi?

Evet etkiler, mevcut durumda işsizlik maaşı alınıyorsa bir işe başlanması ve sigorta kaydının bir gün dahi olsa işlemesi durumunda işsizlik maaşı kesilir. 

İşsizlik Maaşı Alırken Yurtdışına Çıkmak Maaşı Keser mi?

Evet, işsizlik maaşı alırken yurtdışına çıkmak maaşın kesilmesine yol açar. 

İşsizlik Maaşı Hangi Kodla Alınır?

İşsizlik maaşı, 4, 5, 12, 15, 17, 18, 23, 24, 25, 27, 28, 30, 32, 33, 34 kodlarıyla işten ayrılma durumunda alınabilir.

Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz?

Memurlar ve devlet çalışanları, bağ-kurlular, hizmet akdine dayalı çalışmayanlar, cezaevinde çalışan hükümlüler, yurtdışında çalıştırılan Türkler ve işsizlik maaşı alma şartlarını karşılamayan bireyler işsizlik maaşı alamazlar.

Öğrenci İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Evet, öğrenci okurken sigortalı bir işte çalılıyor ve işsizlik maaşı alma şartlarını karşılıyorsa işsizlik maaşı alabilir. 

Ücretsiz İzin İşsizlik Maaşını Etkiler mi?

Ücretsiz izinde olan bir kişi, işyeri ile ilişiğini kesmediği için işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşını sadece belirli şartları karşılayan ve işten ayrılan bireyler alabilir.

Kategoriler: Ekonomi, Sigorta

Yazar: TeklifimGelsin

Benzer İçerikler