Trafik Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır? Nereden Sorgulanır?

Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2024 Yayınlanma Tarihi: 20 Aralık 2021

Araç kullanırken her ne kadar dikkatli davranılsa da zaman zaman kaçınılmaz olarak kazalar meydana gelebiliyor. Bu gibi durumlarda, karşı tarafın kaza masraflarının karşılanabilmesi adına her araç sürücüsünün trafik sigortası yaptırması bir zorunluluk. Her yıl yenilenmesi gereken trafik sigortalarında devlet tarafından belirlenmiş olan bir üst fiyat olsa da herhangi bir alt sınır yoktur. Bu yüzden de onlarca farklı sigorta şirketi tarafından sunulmuş fiyat tekliflerine ulaşabilme olanağı vardır. Bu noktada trafik sigortası sorgulama işleminin nasıl yapılacağını bilmek, yeni sigorta yaptırmak isteyenlerin işine yarayacak bir durumdur.

Aracınıza tüm kaza ya da oluşabilecek maddi hasarlardan korumak için kasko sigortası yaptırmak isteyebilirsiniz. Bununla ilgili yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz: Kasko Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

%0 Faizli ₺25.000

Oran

%0 (Faizsiz)

Taksitli Artı Para

₺25.000

Taksitli Avans

₺25.000


Mobilden Akbanklı olanlara özel %0 faizli 50.000TL’ye varan nakit fırsatı! %0 faizli 25.000TL’ye varan Taksitli Artı Para ve Taksitli Avans!

Trafik Sigortası Nasıl Sorgulanır?

Trafik sigortası sorgulama motorlu taşıtlar için sigorta yaptırılacağı zaman gereksinim duyulan bir işlemdir. Bu sorgulamanın iki boyutu olduğu söylenebilir. İlk olarak e devlet üzerinden, ilgili taşıtın sigortası olup olmadığına bakılır. Özellikle söz konusu araç ikinci el olarak yeni alınmışsa ve sigorta durumuna dair kesin bir bilgi mevcut değilse, e devlet sorgulamasının yapılması gerekir. Ayrıca mevcut sigortasının bitmesine ne kadar zaman kaldığı da bu sistem üzerinden görülebilir. Trafik sigortası sorulama işleminin ikinci boyutu ise sigorta şirketlerinden fiyat sorgulanmasıdır. Trafik sigortalarının zorunlu olması ve diğer sigorta türlerinin de giderek yaygınlaşması, sigorta şirketlerinin sayısında gözle görülür bir artış yaşanmasına neden olmuştur. Bu durum da sigorta şirketleri arasında, trafik sigortası yaptırmak isteyenlere sunulan fiyatlarda çeşitlilik yaşanması anlamına gelir. Bu yüzden sigorta şirketleri ile irtibata geçilmesi ve hepsinden fiyat sorgulaması yapılması gerekir. Ancak bu işlem, tek tek yapıldığı zaman oldukça zahmetlidir.

trafik sigortası başvurusu

Trafik Sigortası Sorgulaması Nereden Yapılır?

Trafik sigortası sorgulamak isteyenlerin başvurabilecekleri pek çok yöntem mevcut. Bunların başında tek tek sigorta şirketleri ile irtibata geçmek var. Web siteleri üzerinden ya da doğrudan ofislerini ziyaret ederek sorgulama yapabilmek mümkün. Ancak daha önce de belirtildiği gibi bu son derece zahmetli ve süreci uzatacak olan bir yöntem. Diğer bir yol ise farklı sigorta şirketlerinin tekliflerini bir araya getiren ve insanların en uygun teklifi seçmelerini sağlayan karşılaştırma siteleri. Son yıllarda giderek daha popüler hale gelmeye başlayan bu hizmetten yararlanmak, birkaç dakika gibi kısa bir sürede onlarca farklı firmadan trafik sigortası sorgulama yapabilme anlamına gelir. Ancak fiyat kadar, fiyata dahil olan hizmetleri göz önünde bulundurmak gerekir. Sigorta kapsamına nelerin girdiğini bilmemek, sonradan bazı durumlarda masrafların karşılanmamasına yol açabilir.

trafik sigortası başvurusu nasıl yapılır?

Trafik Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Trafik sigortalarının fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan çok sayıda etken mevcut. Bu etkenleri bilmek, daha uygun fiyata trafik sigortası yaptırabilmek isteyenler için oldukça önemli. Her ne kadar devlet tarafından trafik sigortaları için bir üst limit belirlenmiş olsa da fiyatın uygunluğu, sigorta şirketleri arasındaki rekabete bağlı olarak oluşur. Sigorta şirketlerinin fiyat belirlerken göz önünde bulundurdukları hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Arabanın markası, modeli ve yaşı
  • Araç sürücüsünün cinsiyeti
  • Sürücünün kazasızlık durumu
  • Aracın kullanıldığı şehir
  • Araç sürücüsünün yaşı

Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Trafik sigortası sorgulama işlemi, sigorta yenilemek için ne kadar zaman kaldığını görebilmek açısından önem taşır. Trafik sigortasının zorunlu olması, sigorta vaktinin geçirilmesi durumunda çeşitli yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Bu yüzden de trafik sigortalarının düzenli olarak yaptırılması gerekir. Trafik sigortasının yenilenmesi için belirlenmiş olan süre 1 yıldır. Her araç sürücüsü, önceki sigorta tarihinden 1 yıl geçtikten sonra arabasına yeniden trafik sigortası yaptırma yükümlülüğüne sahiptir.

İlginizi çekebilir: Taşıt Sigortası Ne İşe Yarar? Nasıl Hesaplanır?

Kategoriler: Sigorta, Taşıt Kredisi

Yazar: TeklifimGelsin

Benzer İçerikler