Kredi kartları artık neredeyse gündelik yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yeterli nakit paramız olmadığı zamanlarda alışveriş yapabilmek, bu alışverişleri taksitlendirebilmek, erteleyebilmek ve çeşitli nakit borçlanma seçenekleri sunan kredi kartları, temassız yaşamın ön plana çıktığı Covid-19 döneminde daha da önemli oldu. Tüm bankaların çeşitli müşteri gruplarına yönelik sunmuş olduğu farklı özelliklere sahip kredi kartları mevcut. Ancak kredi kartlarının bilinçli şekilde kullanılması da büyük öneme sahip. Bu yüzden de kredi kartı kullananların mutlaka bilmesi gereken bazı bilgiler mevcut.
Oran
%0 (Faizsiz)
Taksitli Artı Para
₺25.000
Taksitli Avans
₺25.000
İlk defa kredi kartı alan bireylerin gelir durumuna ve bankaya sunmuş olduğu evraklara bağlı olarak belirli bir limit tanımlanır. Bu limit ilk başlarda genellikle düşük olur. Ancak zaman içerisinde limit artırmak mümkündür. Kredi kartı limiti artırmanın farklı yolları bulunuyor. Bunların başında bankaların mobil uygulamaları geliyor. Kartı kullanılan bankanın mobil uygulamasında limit arttırma başvurusunda bulunulabilir. Bu noktada bankanın ek belgeler talep etmesi ve şubeye yönlendirmesi de söz konusu olabilir. Ayrıca mobil uygulama üzerinden otomatik artış talimatı vererek, belirli aralıklarla limitin değerlendirilmesi ve arttırılması da talep edilebilir. İnternet bankacılığı, kart limitini arttırmanın bir diğer yoludur. İnternet bankacılığı şifresi ile bankanın web sitesi üzerinden de limit arttırma başvurusu yapılabilir. Doğrudan bankanın çağrı merkezi aranarak da bu işlem gerçekleştirilebilir.
Kredi kartı limitinin istenilen zamanda arttırılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcut. Bunlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
· Kredi kartının düzenli olarak kullanılması
· Kredi kartı ödemelerinin en az asgari düzeyde düzenli olarak yapılması
· Kredi notunun “riskli” seviyesinde olmaması
· Farklı bankaya ait yüksek limitli bir kredi kartının olmaması
· Sunulan gelir bilgilerinin çok üzerinde bir limit talep edilmemesi
Kredi kartı kullanan bireylerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus da son ödeme tarihinin geçirilmemesidir. Kartlarda hesap kesim tarihi ve son ödeme tarihi olmak üzere iki farklı tarih bulunur. Hesap kesim tarihi, bir ay içerisinde yapılan harcamaların toplamlarının hesaplanmasını ve o günden sonra yapılacak harcamaların bir sonraki ayın hesabına geçmesini ifade eder. Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür. Kredi kartının son ödeme günü, hesap kesim tarihinden 10 gün sonrasıdır. Yani hesap kesildikten sonra, 10 gün içerisinde bu hesabın ödenmesi gerekir. Aksi halde borcun üzerine faiz işletilir. Ayrıca borcun ödenmediği her ay için farklı yaptırımlar uygulanır. 90 gün boyunca hiçbir ödeme yapılmaması halinde de yasal takip işlemleri başlatılır.
Bankalar kredi kartı başvurusu yapan müşterilerine hesap kesim tarihlerinin her aynı hangi gününde olması gerektiğini sorarlar. Bu yüzden hesap kesim tarihi ilk olarak müşteri tarafından belirlenir. Ancak daha sonra bireylerin maaş günlerinin değişmesi ya da daha başka durumlardan dolayı ilk belirlenen tarihte ödeme yapmayı zorlaştıran bazı hususlar ortaya çıkabilir. Bankalar bu gibi sorunların yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak müşterilerine bir ya da iki kez hesap kesim tarihlerini değiştirme hakkı tanır. Bu işlemi yapabilmek için bankaların genel merkezlerine doğrudan hesap kesim tarihi değişim dilekçesi yazılabilir. Ancak dilekçe yazmak, göndermek ve sonucunu beklemek son derece zahmetlidir. Dijital bankacılık kanallarından yararlanmak, hesap kesim tarihinin daha kolay bir şekilde değiştirilebilmesini sağlar. Bankanın çağrı merkezi, internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanallarını kullanarak hesap kesim tarihi değiştirilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ise nakit avans kullanılmamış olmasıdır. Bankalar genellikle nakit avans kullanmış olan müşterilerinin hesap kesim tarihini değiştirme taleplerini reddeder. Bazı bankalarda ise değişimden kaynaklanacak fazla gün sayısı hesaplanıp faiz olarak yansıtıldıktan sonra bu işlem onaylanır.
Kredi kartının şifresinin nasıl değiştirileceği de kart kullanan herkesin bilmesi gereken hususlardan biri. Kart güvenliğini sağlayabilmek adına zaman zaman şifre değişikliği yapılması tavsiye edilir. Dijital bankacılık kanalları bu işlemin yapılmasında da gerekli olanakları sağlar. Kredi kartı şifre değişikliği yapmanın en kolay yolu, mobil bankacılık üzerinden bu işlemi gerçekleştirmektir. Şifre değişimi de dahil olmak üzere kredi kartıyla alakalı her türlü işlem mobil uygulamalar üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Aynı şekilde internet bankacılığı için de geçerlidir. Ayrıca ATM üzerinden de şifre değişim işlemi yapılabilir. Ancak ATM aracılığı ile şifre değişikliği yapmanın bazı zorlukları da mevcuttur.
Kredi kartının çalınması, kaybedilmesi, ATM’de unutulması ya da kullanım süresinin dolması gibi durumlar kartın yenilenmesini zorunlu kılar. Herkesin zaman zaman başına gelebileceği bu durumlar karşısında kartın nasıl yenileneceğinin bilinmesi gerekiyor. Kullanım süresi dolan kredi kartları için herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmez. Bankalar bu durumda kart sahibinin adresine, kartın iptal olmasına 1 ay kadar kala yeni kart gönderir. Bazı bankalar kart göndermeden önce müşterilerini arayarak adres teyidinde de bulunabilirler. Diğer durumlarda ise bireyin kendisinin kredi kartı yenileme başvurusu yapması gerekir. Kartın çalınması ya da kaybedilmesi halinde öncelikle çağrı merkezi aranarak eski kart iptal ettirilmeli, aynı esnada da kart yenileme başvurusu yapılmalıdır. Kartın eskimesi ya da ATM’de unutulması durumunda ise yine müşteri çağrı merkezinden, mobil bankacılık kanalından, internet bankacılığı kanalından ve doğrudan banka şubelerinden yapılabilir. Bankalar kart yenileme işlemi için müşterilerinden ücret de talep edebilir.
Kredi kartı kullanan bireyler, çeşitli nedenlerden dolayı kartlarını kapatabilirler. Ancak kapatılan kartların daha sonra yeniden kullanıma açılabilmesi için farklı prosedürler söz konusudur. Daha doğrusu bu işlemin yapılabilmesi için kartın nasıl kapatıldığına bakılır. Bireyin kendi yazılı ya da sözlü talebi doğrultusunda yapılan kart kapama işleminin geri dönüşü yoktur. Bu durumda kart kapatılır ve bir daha açılmaz. Kaybedilen ya da çalınan kredi kartları için yapılan kapatma başvurularında da işlem geri alınamaz ve kapatılan kart yeniden açılamaz. Ancak kart yenileme başvurusu yapılarak yeni bir kredi kartı alınabilir. Kartın borçlarının ödenmemesinden dolayı banka tarafından kapatılması durumunda ise kart açılabilir. Bunun için borcun ödenmiş olması gerekir. Borçları yüzünden kapatılan bir kart, borçlarının ödenmesinden sonra başvuru yapılması halinde yeniden kullanıma açılabilir.
Aboneliklerimizi sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilmek adına faturalarımızı zamanında ödemek büyük öneme sahip. Ancak takip edilmesi gereken fatura sayısının fazla olduğu durumlarda bu işlem oldukça zorlaşıyor. Cep telefonu faturaları, elektrik faturası, su faturası, doğalgaz faturası, uydu alıcısı faturası, internet faturası ve daha farklı fatura türlerini kaçırmadan takip edebilmek isteyenler için kredi kartları otomatik ödeme talimatı sunuyor. Bir defa verilen bu talimatlar sonrasında artık fatura takip derdi kalmadan, her fatura döneminde kart üzerinden otomatik olarak ödeme işlemi gerçekleştiriyor. Bunun için de kredi kartı otomatik ödeme talimatı verilmesi gerekiyor. Otomatik ödeme talimatı vermenin en kolay yolu bankaların mobil uygulamaları. Bu uygulamalar üzerinden, “otomatik ödeme talimatı oluştur” ya da benzeri başlıklar üzerinden kolayca fatura türünü belirlemek ve her ay düzenli olarak ödenmesini sağlamak mümkündür. Bununla birlikte internet bankacılığı üzerinden de aynı şekilde otomatik ödeme talimatı verilebilir. Bu kanalları kullanmakta zorlananlar, müşteri hizmetleri çağrı merkezini arayarak otomatik ödeme talimatını bildirebilir.
Zaman zaman kredi kartı harcamalarımızın ucunu kaçırabiliyor, bütçemizi aşan harcamalar yapabiliyoruz. Ya da tam bütçemize göre harcama yapmışken işsiz kalma gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda kredi kartı borcunun bir süre aksatılması ve ödenememesi gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Ancak bankaların bu noktada da müşterilerine sunmuş oldukları bazı kolaylıklar mevcut. Borç yapılandırma ya da borç taksitlendirme de bu kolaylıklardan biri. Borç taksitlendirme işlemi ile yüksek olan kredi kartı borcu, belirli bir oranda faiz karşılığında taksitlere bölünebilir. Bu sayede kart sahibi ödemelerini daha rahat bir şekilde yapar. Kart borcunun taksitlendirilmesinde vade seçenekleri 60 aya kadar çıkabilir. Ancak unutulmamalıdır ki vade süresinin artmasına paralel olarak faiz oranı da artar. Borç taksitlendirme işlemi yapabilmek için de yine dijital bankacılık kanalları kullanılabilir. Hem mobil bankacılık uygulaması üzerinden hem de internet bankacılığından bu işlem gerçekleştirilir. Ayrıca banka şubesine giderek ya da müşteri iletişim merkezi ile irtibata geçerek de borç taksitlendirme yapılabilir.
Detaylı bilgi için tıklayınız: Bankaların Vade Oranları Neye Göre Belirlenir? Vade Oranları Nasıl Hesaplanır?
Kredi kartlarında borcunun tamamını ödeyemeyenler için sağlanan bir diğer kolaylık da asgari tutarın ödenmesidir. Asgari tutar, kartın kapanmaması ve bir sonraki ayda da kullanıma devam edilebilmesi için ödenmesi gereken en az tutarı ifade eder. Borcunun asgari tutarını ödemeyen müşteriler için bankalar kredi kartını bloke etme, nakit çekme yasağı getirme ya da bu durumun birkaç ay tekrar etmesi halinde yasal takip başlatma gibi yaptırımlara gider. Bu yüzden de her kredi kartı sahibi, borcunun asgari tutarını ödemekle yükümlüdür. Asgari ödeme hesaplaması önceden kredi kartının toplam limiti ve kart kullanım süresi etkenleri göz önünde bulundurularak hesaplanırken; günümüzde bu oran tüm kredi kartları için yüzde 20’ye sabitlenmiştir. Yani müşteri, bir aylık kart harcamasının en az yüzde 20’sini ödemekle yükümlüdür. Kartın asgari borcunun ödenmesi halinde, bir sonraki ayda da kart kullanılmaya devam edilebilir.
Kredi kartı kullanan bireylerin esas yapmaları gereken ödeme, o ayki kullanımlarına ait tüm borcun kapatılmasıdır. Asgari ödeme, nakdi yönden sıkışık olunan aylarda yapılırsa, daha avantajlı olur. Zira kart borcunun asgari tutarının ödenmesi halinde, kalan tutar üzerinden faiz işlemeye devam eder. Bu yapılan harcamadan daha fazla geri ödeme yapılması anlamına gelir. Düşük limitli kredi kartlarında her ne kadar bu oran o kadar göze batmasa da limiti yüksek olan ve büyük ölçüde harcanan kredi kartlarında asgariden kalan tutarın üzerine eklenen faiz büyük bir yük haline gelebilmektedir. Gecikme faizi olarak adlandırılan bu faiz, her yılın başında bankalar tarafından belirlenir ve tüm yıl için uygulanır. 2021 yılı için bu oran yüzde 1,25 olarak belirlenmiştir. Buna göre 10,000 TL kredi kartı borcu olan bir müşterinin kart borcu için yapması gereken asgari ödeme 2,000 TL’dir. Kalan 8,000 TL üzerine de aylık yüzde 1,25 oranında gecikme faizi yansıtılır. Borç tamamen ödenip sıfırlanıncaya kadar bu asgari ödeme ve faiz sarmalı devam eder.
Kredi kartı hesap kesim tarihi, bütçeni en iyi şekilde yönetebileceğin ve ödemelerini rahatça yapabileceğin döneme göre belirlenmelidir. Genellikle maaş ya da gelirini aldıktan sonraki günler uygundur, böylece bütçeni daha iyi planlayabilir ve borçlarını zamanında ödeyebilirsin.
Kredi kartı borcu ödendiğinde, kartın genellikle 1 ila 3 iş günü içinde yeniden kullanıma açılır. Ancak bankanın işlem süresine bağlı olarak bu süre değişebilir.
Kredi kartı hesap kesim tarihinden sonra yapılan harcamalar, o dönemin hesap özeti ve borcuna dahil edilmez. Bu tarihten sonraki harcamalar, bir sonraki ödeme döneminin hesap özetinde yer alır. Yani, hesap kesim tarihin geçtikten hemen sonra yapacağın alışverişler, bir sonraki ödeme dönemine kadar borç olarak kaydedilmez.
Kredi kartları ve kredi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilir ve onlarca bankanın teklifini görmek için TeklifimGelsin’i kullanabilirsiniz.
Konuyla ilgili “Kredi Kartı Almadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde” başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.