En Uygun Kredi Hangisidir? Nasıl Belirlenir?

Yayınlanma Tarihi: 30 Kasım 2021Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2024

Çeşitli ihtiyaçlarımız için zaman zaman hepimiz acil nakit paraya ihtiyaç duyabiliyoruz. Söz konusu küçük miktarlar olduğunda ya da kısa sürede geri ödeyeceğimiz zaman bu ihtiyacımızı dostlarımızdan ve akrabalarımızdan yardım isteyerek karşılayabiliyoruz. Kısa vadede ödeme olanağımız olmadığı zamanlarda ise bankaların kapısını çalıyoruz. Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, bankalar tarafından sunulan kredilerin ve ödeme olanaklarının çeşitlenmesini de beraberinde getirdi. Günümüzde banka kredisi kullanmak isteyenler için pek çok olanak mevcut. Ancak bunlar arasından en uygun kredi seçeneğini bulabilmek büyük öneme sahip. Özellikle yüksek tutarlı kredilerde bu durum daha da önemli hale geliyor. Bu yüzden de banka kredisi kullanmadan önce detaylı bir araştırma yapılması ve en uygun kredi seçeneklerinin incelenmesi gerekiyor.

ihtiyaç kredisi başvurusu

En Uygun Kredinin Hangisi Olduğuna Nasıl Karar Verilir?

Gerek ihtiyaç kredisi, gerekse konut ya da taşıt kredisi alırken, alınacak kredinin en uygun kredi olduğundan emin olmak için dikkat edilmesi gereken bir dizi husus mevcut. Bu hususları genel olarak şu şekilde sıralamak mümkün:

Kredi BannerKredi Banner

· Faiz Oranı: Bankalardan kredi alırken dikkat edilmesi gereken hususların başında kredi faiz oranları geliyor. Bankaların çeşitli krediler için sunmuş oldukları faiz oranları genellikle birbirine yakın seyreder. Ancak zaman zaman yapılan kampanyalar ile daha uygun faiz oranlarından yararlanabilmek mümkündür. Özellikle yüksek tutarlı ve uzun vadeli kredilerde en uygun faiz oranlarından yararlanılması gerekir. Zira bu tür kredilerde faiz oranındaki 0,01 oranındaki değişim bile kredi maliyetlerinin önemli ölçüde artmasına neden olur. Kredi faiz oranın nasıl hesaplandığı ile ilgili içeriğimize göz atmak isteyebilirsiniz: Kredi Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır, Formülü Nedir?

· Dosya Masrafları: Kredi kullanmak için bankalar genellikle kredi tutarına bağlı olarak belirli oranlarda dosya masrafı alır. Kredi tutarının yüksek olduğu durumlarda, doğal olarak dosya masrafları da önemli ölçüde artar. Bankalar dosya masraflarını genellikle kredi tutarından düşer. Dosya masrafının yüksek olduğu durumlarda, kredinizden yapılacak kesinti elinize daha az miktarın geçmesine neden olur. Bu yüzden de dosya masraflarının düşük olduğu bankalardan kredi kullanmanız daha avantajlıdır. Ayrıca bazı bankalar zaman zaman dosya masrafsız kredi olanağı da sunabilir. Kredinin çok acil olmadığı durumlarda bu tür kampanyaları takip etmek ve dosya masrafsız kredi kullanmak daha büyük avantaj sağlar.

· Hayat Sigortası: Bankalardan kullanılacak kredileri hem hayat sigortalı hem de hayat sigortasız kullanabilmek mümkün. Ancak her ihtimali düşünerek hayat sigortalı kredi kullanmak daha doğru olur. Hayat sigortası sayesinde borcunuzu garanti altına almış olursunuz ve size bir şey olması durumunda, sevdiklerinizin yerine sigorta şirketinin borcunuzu ödemesini sağlarsınız. Bankalar hayat sigortalı krediler ile hayat sigortasız krediler için farklı oranlar sunar. Hayat sigortalı kredileri daha uygun kredi oranları ile sunan bankaları bulmak gerekir. Bu sayede hem kendinizi güvenceye alabilir hem de daha uygun maliyet ile kredi kullanmış olursunuz.

ihtiyaç kredisi hesaplama

En Uygun Kredi Nasıl Belirlenir?

En uygun kredi olanaklarından yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken daha farklı hususlar da bulunuyor. Alınacak kredinin vade süresini yüksek tutmak, ödeme kolaylığı sağlar. Ancak vade süresinin uzatılmasının kredi masraflarını arttırdığının da unutulmaması gerekir. Bu yüzden vade süresinin olabildiğinde düşük tutulmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca kredinin uygun olması için, ihtiyacınızdan daha fazlasını kullanmamalısınız. Banka size daha yüksek kredi limiti tanımlanmış olsa da bunun hepsini kullanmak zorunda olmadığınızı bilmelisiniz. İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazla kredi kullanmak, maliyetlerinizin artmasına ve hiç gereksinim duymadığınız halde daha fazla borçlanmanıza neden olur. Ayrıca konut ya da yüksek tutarlı taşıt kredileri için peşinatı biraz yüksek tutmanız daha uygun maliyet ile kredi kullanabilmenize olanak tanır. Konut kredileri için bankaların talep ettikleri peşinat tutarı yüzde 10’dur. Ancak siz bu oranın üzerinde peşinat ödedikçe, kredi maliyetinizin düşeceğini ve daha az faiz ödeyeceğinizi bilmelisiniz.

ihtiyaç kredisi koşulları

En Uygun Kredinin Koşulları Ne Olmalı?

Uygun koşullarda kredi kullanabilmek için faiz oranlarının düşük olması, vade süresinin düşük tutulması, dosya masraflarının az olması ya da hiç olmaması ve hayat sigortası tutarının uygun olması gerekir. Tüm bu özellikleri bir arada sunan bankalardan uygun kredi kullanılabilir. Ayrıca bazı bankalar, bazı kredi türleri için daha uygun olanaklar sunabilir. Bunun için de alınacak kredi türüne göre banka seçimi yapılması gerekir. Örneğin Ziraat Bankası tarım ve hayvancılık kredileri için daha uygun oranlar ve maliyetler sunarken, Halk Bankası esnaf ve zanaatkarlar için aynı kolaylıkları sağlar. Hangi bankanın, hangi kredi türü için uygun olduğunu bilmek daha uygun olanaklarla kredi kullanmanızı sağlayabilir.

En Uygun Kredi İçin Kredi Teklifleri Nasıl Karşılaştırılır?

Son yıllarda bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, banka sayısının ve bankacılık ürünlerinin doğal olarak artmasına yol açtı. Seçeneklerin bu kadar fazla olduğu bir ortamda uygun kredi kullanabilmek mümkün. Bankaların sunmuş oldukları ürün ve hizmetleri inceleyerek karşılaştırmak, uygun maliyetli kredi alabilmek açısından oldukça elzem. Ancak tüm bankaların ve bankacılık ürünlerinin tek tek araştırılması ve incelenmesi oldukça zaman alan bir durum. Bu noktada karşılaştırma platformları devreye giriyor. Farklı bankaların kredi tekliflerini bir platform üzerinde toplayan ve bunları karşılaştırarak kredi kullanmak isteyen bireylere sunan bu platformlar, sizi büyük bir zahmetten kurtarıyor. Bu olanak sayesinde banka banka gezmeden ya da bankaların web sitelerinden uzun saatler geçirmeden, ihtiyacınız olan krediyi kolayca kullanabilirsiniz. Günümüzde bu hizmetleri sunan pek çok girişimin olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Kredi tekliflerini nasıl belirleyeceğinizi bilmiyorsanız, tıklayarak öğrenebilirsiniz: En Uygun Kredi Teklifini Belirlemek İçin Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

ihtiyaç kredisi hesaplama ihtiyaç kredisi başvuru

Uygun Kredi Tekliflerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Uygun kredi almak isteyenlerin, kredi almadan önce bankalar arasında iyi bir araştırma ve karşılaştırma yapması gerekiyor. Bu noktada öncelikle gereksinimlerinizi belirlemeniz ve bu gereksinimler doğrultusunda kredi aramanız oldukça önemli. Eğer “kredi olsun da nasıl olursa olsun” mantığıyla hareket ederseniz, anlık nakit gereksiniminizi karşılamış olursunuz ancak uzun vadede bu durum sizin yüksek maliyetler ve faiz oranları nedeniyle zarara uğramanıza neden olur. Faiz oranları, dosya masrafları, maksimum vade süresi ve hayat sigortası maliyeti gibi etkenlerin yanı sıra kredi notunuzun da riskli olmayan grupta yer alması gerekiyor. Bankalar kredi notu düşük olan kişilere bazen daha yüksek faiz oranları ile bazen de kefil ya da ipotek şartı ile kredi kullandırabilir. Kredi notunuzun düşük olması, başkasının daha uygun maliyetler ile kullanabildiği bir kredi için daha yüksek maliyet altına girmenize neden olur. Bu yüzden de kredi kullanma niyetiniz varsa, kredi notunuzun yüksek olmasına dikkat etmelisiniz.

Uygun Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dijitalleşme, insan yaşamının her alanında olduğu gibi bankacılık alanında da köklü değişimlerin yaşanmasına neden oldu. Dijital mobil teknolojiler sayesinde, fiziki bankacılığa duyulan gereksinim neredeyse ortadan kalktı. Önceleri sıra bulmak için erken saatlerde gidilen banka şubeleri, günümüzde son derece sakin. Uygun kredi başvurusu yapmak isteyenler için mobil ve dijital kanallar büyük kolaylık sağlıyor. Kredi başvurusu yapmak için bankaların mobil aplikasyonları ilk akla gelen yöntem. Artık akıllı telefon kullanan herkesin cep telefonunda yer alan bu aplikasyonlar üzerinden kredi başvurunuzu kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca bankaların kredi başvuruları için atamış oldukları SMS hatları üzerinden de kredi talebinde bulunmanız mümkün. Bir diğer alternatif olarak internet bankacılığı kanalıyla kredi başvurunuzu yapabilirsiniz. Elbette bu kolaylıkların yanı sıra fiziki banka şubeleri üzerinden başvuru yapabilme olanağı da halen devam ediyor. Bu yolla da kredi talebinizi bankaya iletebilirsiniz. Kredi başvurusu hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız: Kredi Başvurusu Hakkında Merak Edilen Her Şey 2021

kredi başvurusu için gereken koşullar

En Uygun Kredi İçin Süreç Nasıl İşler?

Bankaların en uygun kredi için işletmiş olduğu prosedür genellikle benzerdir. Bunun için ilk başta kredi başvurusunun yapılması gerekir. Başvuru ile birlikte kredi süreci de başlamış olur. Düşük miktarlı ihtiyaç kredilerinde genellikle çok fazla belgeye gerek kalmadan, kredi başvurusunun sonucu açıklanır. Özellikle bankaların maaş müşterileri, ekstra bir belge sunmadan ihtiyaç kredisi kullanabilir. Ancak ticari krediler ile konut ya da taşıt kredileri için bazı belgelerin de sunulması gerekir. Online kanallardan başvuru yapanlar, kredilerinin ön onay almasından sonra bu belgeleri şubeye teslim etmelidir. Fiziki başvuru yapanlar ise başvuru esnasında kullanmak istedikleri kredi türüne göre belgeleri sunmalıdır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kredi kullanımı onaylanabilir ya da reddedilebilir. Kredinin onaylanmasından sonra para doğrudan kredi kullanan kişinin hesabına geçirilir. Kredi dosya masrafları, onaylanan kredi tutarının içinden düşülür.

En Uygun Kredi Nasıl Sorgulanır?

Nakit ihtiyaçlarını karşılamak, konut ya da ev satın almak ya da yeni bir yatırım için ticari kredi kullanmak isteyenler için günümüzde kredi seçenekleri oldukça fazla. Ancak en uygun kredi olanakları için detaylı bir sorgulama ve araştırma yapılması gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Birbirleri ile rekabet halinde olan bankalar, bu rekabette öne geçebilmek adına zaman zaman pek çok kampanya düzenleyebiliyor. Bu olanaklardan yararlanabilmek için tüm bankaları kapsayan detaylı bir sorgulama yapmak gerekli. Ancak bu denli geniş bir sorgulamanın manuel olarak yapılması, büyük oranda zaman kaybına neden oluyor. Farklı farklı bankalara başvuru yapmak ise kredi notunun düşmesine ve kredi alma ihtimalinin azalmasına yol açıyor. Bu yüzden de uygun kredi alabilmek için, kredi karşılaştırma girişimlerinden yararlanmak daha doğru.

kredi karşılaştırma aracı, ihtiyaç kredisi başvuru

Uygun Kredilerde Faiz Oranları Ne Kadar?

Bankalar tarafından sunulan faiz oranları sürekli değişiklik gösterebiliyor. Bu noktada belirleyici olan pek çok etken var. Bu yüzden de net bir kredi faiz oranından söz etmek mümkün değil. Ancak en uygun kredi için faiz oranlarının minimum düzeyde olması lazım. Diğer bir ifadeyle en uygun faiz oranı, en düşük faiz oranıdır demek mümkün. Bu yüzden de kredi alınacak dönem için tüm bankaların faiz oranları araştırılmalı ve içlerinden en düşük oranı sunan bankalardan biri tercih edilmeli.

Uygun Kredilerde TeklifimGelsin Nasıl Bir Yarar Sağlar?

TeklifimGelsin, çeşitli nedenlerden dolayı kredi kullanmak isteyen ve uygun kredi koşullarını arayan bireyler için büyük kolaylıklar sunan bir karşılaştırma platformudur. Bireylerin gereksinimleri ve şartları doğrultusunda kredi teklifi sunan çeşitli bankaların tekliflerini bir noktada toplayan ve bunları karşılaştırarak sizin için en uygun olanının tespit edilmesini sağlayan TeklifimGelsin, basit arayüzü ile kredi kullanmak isteyenlerin ilk durakları arasında yer alıyor. Siz de en uygun kredi seçeneklerinin hangi bankada olduğunu öğrenmek ve size özel sunulan en cazip teklifleri değerlendirerek düşük masraflı kredi kullanmak için TeklifimGelsin’den yararlanabilirsiniz. Üstelik yalnızca kredi başvurularınızda değil, kredi kartı başvurularınızda, mevduat hesaplamalarınızda ve sigorta arayışlarınızda da bu platformun sağladığı avantajlardan faydalanmanız mümkün.

İlginizi çekebilir: Kredi Çekmek İsteyenlerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Kredi, Tüketici Kredisi

Yazar: TeklifimGelsin