İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Nasıl Hesaplanır?

Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2024Yayınlanma Tarihi: 9 Mayıs 2022

Zaman zaman herkesin belirli ihtiyaçları için kredi çekmeleri gerekebilir. Özellikle konut, taşıt ve benzeri dışındaki ihtiyaçlar için çekilen ihtiyaç kredisi en çok başvurulan kredi türlerinden birisidir. Bu sebeple çoğu kişi kredi başvurusundan önce faiz oranlarını da merak etmekte, başvurularına ona göre hazırlanmaktadır. Bu yazımızda, “İhtiyaç kredisi faiz oranları nasıl hesaplanır?” konusuna değineceğiz.

Kredi BannerKredi Banner

İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç kredisi genellikle evlilik, seyahat, giyim veya eğitim gibi bireysel harcamalarda kullanılmak için verilen kredi türüdür. Kişilerin bireysel amaçlı ihtiyaçlarını karşılamak için yüklü miktarda paraya ihtiyaç duymaları halinde, bankalar, ihtiyaç kredisi ürünleri ile bu kişilere borç para verebilirler. Bankalardan ihtiyaç kredisi çeken kişiler çektikleri krediyi taksitle ödeme imkanına sahiptirler. Bunun yanında, her bankanın faiz oranı farklı olduğu için ihtiyaç kredisi çekmeden önce farklı bankaların sunduğu seçenekleri iyice araştırmak en mantıklısıdır.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranı Nasıl Hesaplanır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her bankanın faiz oranı farklıdır ve bu sebeple bankaların web sitelerinden ya da buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz bir faiz hesaplayıcısından faydalanmak isteyebilirsiniz.

Kredi faiz oranları genelde Merkez Bankası kararlarına bağlı olarak her banka tarafından farklı bir şekilde belirlenir. Bankalar, kredi oranını belirlerken Merkez Bankası’nın belirlediği alt ve üst limitlere bağlı kalmak zorundadırlar. Kredi hesaplaması ile aylık ödeme planı da bankaların bu kararlarına göre belirlenir:

24 ay vade ve 1,70 faiz oranından çekilen 20.000 Türk lirası aylık taksit olarak 1.062,22 TL’ye tekabül eder. Bu da toplamda ödenecek miktarın 25.593,28 TL olduğu anlamına gelir.

Kredi faiz oranlarının hayli değişken olabileceğini unutmamalı ve kredi faiz oranı hesaplarken kredi başvurusunda bulunmayı düşündüğünüz bankaya yönelik bir araştırma yapmayı ihmal etmemelisiniz.

İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?

Özellikle pandemi sonrasında giderek gelişen internet bankacılığı ile birlikte şubeye gitmeye bile gerek kalmadan kredi çekmek mümkün. Bunun yanında, kredi çekmek isteyen kişilerin karşılaması gereken bazı kriterlere de mevcut. Bu kriterleri sırasıyla şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Reşit olmak: İhtiyaç kredisi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin 18 yaşından büyük olmaları gerekmektedir.
  • Gelir belgesi: Başvuru sahibinin gelir belgesi de bankaların talep ettiği dokümanlar arasındadır. Banka, bu belge sayesinde kredi başvurusunda bulunan kişinin aldığı borcu geri ödeyebilecek durumda olup olmadığını kontrol eder.
  • Sigorta girişinin olması: Kredi başvurusunda bulunacak kişinin sigorta girişinin olması da ihtiyaç kredisi için gerekli kriterlerden biridir.
  • Kredi notu: İyi bir kredi notu her kredi türü için gereklidir. Kredi notu düşük olan kişilere kredi vermeye çoğu banka yanaşmayacaktır, bu sebeple, kredi notunu her daim yüksek tutmaya çalışmak ve mümkünse kredi notunu düşürmemeye çalışmak çok önemlidir.

İhtiyaç Kredisinden Cayma Hakkı Var Mı?

Kredi başvurunuz onaylandıktan sonraki 14 gün içerisinde cayma hakkınızı kullanarak kredinizi iptal edebilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle müşteri temsilcinizle iletişime geçip caymak istediğiniz belirtmeniz gerekmektedir. Bundan sonra kredi ve geri iade tarihine kadar ödeyeceğiniz faiz tutarını 30 gün içerisinde kredi kullandığınız kuruma yatırmış olmanız gerekmekte.

İhtiyaç Kredisinde Kredi Yapılandırma Var Mı?

Eğer aldığınız krediyi ödemede zorlanıyorsanız müşteri temsilcinizle bununla ilgili iletişime geçerek kredinizi yapılandırabilirsiniz. Kredi yapılandırma sayesinde ödeme planınızın vadesi uzamış olacak ve aylık ödeme tutarınız düşürülecek, bu sayede kredinizi daha kolay bir şekilde ama daha uzun vadede ödemiş olacaksınız.

Hangi Bankadan Çekmeliyim?

Eğer ihtiyaç kredisi çekmek istiyor ancak hangi bankadan çekeceğinize karar veremiyorsanız TeklifimGelsin her daim yanınızda. TeklifimGelsin Kredi Karnesi sayesinde kredi notuna karşılık gelen kredi derecenizden size uygun kredi kartlarına ve mevcut kredi dereceniz ile başvurabileceğiniz kredilere kadar pek çok detayı görebilirsiniz.

Kredi Karnesi, mevcut durumunuzdan yola çıkarak size uygun kredi tekliflerini listeler ve bu kredilere başvurmanız için gerekli linkleri de verir. Aynı zamanda, risk durumunuz ve kredi dereceniz ile ilgili bilgileri de sergileyerek bankaların size kredi verme olasılıklarını görmenizi sağlar. Yine Kredi Karnesi tarafından size verilen tavsiyelerden yararlanarak kredi derecenizi iyileştirebilir, kredi kullanım başvurularınızın kabul edilmesi ihtimalini büyük oranda arttırabilirsiniz.

Kredi Faiz Oranları

Kredi Notu ve Kredi Derecesi Nedir? Neden Önemlidir?

Kredi notu ve kredi derecesi az çok aynı şeydir. Aradaki fark ise tamamen gösterge farklılığıdır. Kredi notu, Findeks tarafından belirlenen, 0 ile 1900 arasındaki bir nottur. Bankalar genelde bu notun yüksekliğine bakıp kredi başvurularını buna göre değerlendirirler. Elbette arada bazı ek faktörler de bulunmaktadır ancak bir kredinin onaylanmasında rol oynayan en büyük unsur kredi notudur. Kredi notu düşük olan kullanıcılara, kredi başvurularının onaylanması için kredi notlarını yükseltmeleri önerilir. Kredi notunun etkili olduğu bir diğer şey ise kredi kartı limitidir; kredi kartı limitini arttırmak isteyen müşterilerin de kredi notlarını yükseltmeleri gerekmektedir. İyi bir kredi notunun artılarından bir diğeri ise daha düşük faiz oranına sahip kredilere başvurabilme imkanıdır.

Kredi derecesi ise TeklifimGelsin Kredi Karnesi tarafından size sunulan bir derecedir. A+, A, A-, B+, B, B+, C+, C, C-, D+, D, D-, E+, E, E- harfleri ile gösterilen kredi derecesi, tıpkı kredi notu gibi bankaların size kredi verme olasılığını gösterir. Kredi derecesi düşük olan müşterilerin, öncelikle kredi derecelerini yükseltmeleri ve kredi kartı başvurularını bu şekilde yapmaları gerekmektedir. Kredi derecesi ve kredi notu aynı bilgiyi verir.

Kredi Notu ve Kredi Derecesi Nasıl Yükseltilir?

Kredi notu veya kredi derecesi yükseltmek için yapılacak şeylerin başında alınan kredileri zamanında ödemek ve sık kredi çekmemek bulunmaktadır. Aynı zamanda sık kredi çekmek finansal bir sıkıntı izlenimi yaratabileceği için bankaların kredi başvurunuzu onaylama olasılığını düşürebilir.

Kredi derecesi yükseltmenin bir diğer yolu ise alışverişlerinizde kredi kartı kullanmaktır. Borcunuzu zamanında ödediğiniz sürede alışverişlerinizde kredi kartı kullanmak kredi derecenizi olumlu etkileyecektir; bunun için düşük limitli bir kredi kartı çıkararak hem borcunuzu daha kolay bir şekilde ödeyebilir hem de kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Aynı zamanda gelir durumunuz ve mevcut borçlarınız da kredi derecenizi etkiler. Eğer ödenmemiş kredi borçlarınız varsa bu durum kredi derecenizin düşük olmasına sebep olacaktır.

Kredi Başvurumun Onaylanması İçin Kredi Notum ve Kredi Derecem Kaç Olmalı?

Her bankanın kredi notuna yaklaşımı farklı olsa da genellikle 1500 üzeri kredi notuna sahip olan kişilerin başvuruları olumlu sonuçlanır. 1100-1499 arasındaki kredi notları ise genellikle riskli gruba dahil olduğu için bankaların biraz daha çekimser davranmasına sebep olabilir. Kredi derecesi için ise güvenli diyeceğimiz aralık B ile A+ derecesidir.

Düşük Kredi Notuyla Kredi Çekebilir Miyim?

Düşük kredi notu ya da derecesine sahip olan kişilere kredi veren bankalar bulunsa da bu kişilerin alacağı krediler genellikle daha yüksek bir faiz oranına sahip olacaktır. Bu sebeple, kredi notunu mümkün olduğunca yüksek tutmak tavsiye edilir.

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Tüketici Kredisi, Kredi Notu, Evlilik Kredisi, Faiz Oranları

Yazar: TeklifimGelsin