Hayalinizdeki evi kira öder gibi kredi ödeyerek almak istemez miydiniz? Öyleyse konut kredisi tam da ihtiyaç duyduğunuz şey. Ev sahibi olmak isteyen kişilerin başvurduğu kredi tipi olan konut kredisi, çoğu zaman hayat kurtarıcı bir kredi olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle son zamanlarda ev sahibi olmanın fazlasıyla zorlaşması ile pek çok kişi bu kredi türü ile ev sahibi olmayı amaçlamakta. Elbette, konut kredisi çekmek isteyen kişilerin akıllarını kurcalayan soruların başında da “Yeni konut kredisi oranları nedir?” sorusu gelmekte. Bu yazımızda bu soruya cevap bulabilirsiniz.
Oran
%0 (Faizsiz)
Taksitli Artı Para
₺25.000
Taksitli Avans
₺25.000
Konut kredisi, konut almak isteyen kişilerin başvurabileceği bir kredi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ev sahibi olmak için ihtiyaç duyduğunuz maddi desteği sağlayan bu kredi türü genellikle almak istediğiniz konutun değerinin %90’ınını karşılar. Bu noktada, konut kredisinin almak istediğiniz konutun değerinin tamamını karşılamayacağının altını çizmek isteriz. Konut kredisinin karşılamadığı kısmı sizin karşılamanız gerekmektedir. Almak istediğiniz konutun değeri, sınıfı ve benzeri detaylar alacağınız konut kredisinin miktarını da belirlemektedir. Konut kredisi aldıktan sonra yapmanız gereken şey kira öder gibi kredi borcunuzu ödemek ve kendi evinize sahip olmanın tadını çıkarmaktır. Krediyi ödeyinceye kadar eviniz banka tarafından ipotek altında tutulacaktır; kredi borcunuzun tamamını ödedikten sonra banka ipoteği kaldıracaktır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamaya göre vatandaşlar 0,89 ve 0,99 faiz oranıyla 10 yıl vadeli olarak 2 milyon liraya kadar kredi kullanabilecekler. “İlk Evim Konut Finansman Paketi” ile kamu bankaları, ilk ve tek konutunu alacak olan kişilere 10 yıla kadar vadeli yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlayacak. “Genişletilmiş Konut Finansman Paketi” ile ise kamu bankaları, birinci ve ikinci el konutları kapsayacak biçimde konut değerinin yüzde 50’sinin döviz hesaplarının ya da hurda altının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na satılması suretiyle karşılanması şartıyla 2 milyon TL değerine kadarki konutlara yine 10 yıla kadar vadeli aylık yüzde 0,89 faiz oranına sahip konut kredisi verecek. Bu da 100 bin liralık kredide aylık 1359 TL ödeme anlamına geliyor.
Konut kredisine başvurmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği soruların başında “Konut kredisi nasıl çekilir?” sorusu geliyor. Konut kredisi çekmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey sizden istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde temin etmek ve bankaya sunmaktır. Her ne kadar başvuracağınız banka ve çalışma durumunuz sebebiyle burada sıralayacağımızdan farklı belgeler sunmak durumda kalabilseniz de çoğu bankanın istediği belli başlı belgeleri şöyle sıralayabiliriz:
Eğer serbest çalışıyorsanız banka sizden aşağıdaki belgeleri sunmanızı isteyecektir:
Eğer bankanın internet sitesinde konut kredisi başvurusunda istenen belgeler hakkında bir yazı bulunuyorsa ilk önce o yazıyı okumanız sizin için aydınlatıcı olacaktır. Bunun yanında, bankanızla iletişime geçerek banka şubesine gitme zahmetinden kurtularak belgelerinizi çok daha hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Her bankanın sizden isteyeceği belgeler farklılık göstereceği için yukarıda saydığımız belgelere ek belgeler de istenebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Konut kredisi başvurusu gereken belgeler sunulduktan sonra hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır. Bu noktada kredi notunuzun ve harcama alışkanlıklarınızın banka nezdinde önemli bir yere sahip olduğunu, bankanın kredinizi kredi notunuza ve sizin borçlarınızı ödeme alışkanlıklarınıza bağlı olarak onaylayacağını unutmamalısınız.
(Daha fazla ayrıntı için: Kredi Skoru Neden Önemlidir? Kredi Skorunuz Kaç Olmalı?)
Daha önce de yazılarımızda defalarca bahsettiğimiz kredi notu, kredi kullanırken en çok dikkat etmeniz gereken konudur. Eğer düşük bir kredi notuna sahipseniz hem kredi alabilme olasılığınız düşecek hem de alacağınız kredileri daha yüksek faizli alacaksınız. Ancak, kredi notunuzu yüksek tutar ve bankalardan aldığınız borçları zamanında öderseniz o zaman kredi başvurularınızın onaylanması ihtimali artacak, bankaların size daha düşük faizli kredi vermesi olasılığı yükselecektir.
Kredi notu, 0 ile 1900 arasında değişen bir rakamdır. Kredi notunuzu etkileyen etmenlerin en başında gelir durumunuz, eğitim durumunuz, mesleğiniz, ödeme alışkanlıklarınız ve kredi borcunuz gibi unsurlar yer alır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, kredi notunuz sadece kredi başvurunuzun onaylanıp onaylanmayacağını belirlemekle kalmaz aynı zamanda alçağınız kredinin faiz oranını da belirler. Bu nedenle kredi notunuzu yüksek tutmaya çalışmalı ve mümkün olduğunca düşmesini önlemelisiniz. Eğer düşük bir kredi notuna sahipseniz yapmanız gereken şey kredi başvurusunda bulunmadan önce kredi notunuzu yükseltmeye çalışmak ve ondan sonra başvurunuzu yapmaktır. Bu sayede hem başvuruda bulunacağınız bankanın karşısına daha iyi bir finansal durum ile çıkabilir hem de kredi notunuzu yükselterek içiniz rahat bir şekilde kredi kullanabilirsiniz.
Kredi notu kolay bir şekilde yükseltilip azaltılabilecek bir şey olduğu halde çoğu kişi bu önemli detaydan ya habersiz kalıyor ya da bu detayı görmezden geliyor ve kredilerinin onaylanma ihtimalini düzensiz harcamalar ile iyice düşürüyor. Halbuki herkes birkaç ufak adımda kredi notunu dikkate değer biçimde yükseltebilir.
(Daha fazla ayrıntı için: Kredi Puanını Yükseltmek İçin 5 Öneri)
Kredi notu yükseltme aslında fazlasıyla basit bir işlemdir diyebiliriz. İlk olarak, kredi notunuzun oluşması için bankacılık ürünlerini kullanmalısınız. Bu aşamada size düşük limitli bir kredi kartı çıkarmayı öneriyoruz. Bu kartı alışverişlerinizde kullanarak kredi notunuzu bir miktar arttırabilirsiniz. Kredi notunuzu yükseltecek en önemli yöntem ise aldığınız borçları zamanında ödemektir. Ödediğiniz borçları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kapatmaya çalışmak da kredi notunuzu yükseltecek ve bankaların gözündeki güvenilirliğinizi arttıracaktır. Aynı zamanda, sık kredi çekmemek de kredi notunuzu yükseltecek yöntemler arasındadır. Ayrıca, sık kredi çekmek bankaların gözünde finansal olarak sıkıntıda olduğunuz imajını uyandırabileceği için önerilmeyen bir şeydir. Bunun yanında sahip olduğunuz vadesiz hesaplarda sürekli para bulundurarak da kredi notunuzu dikkate değer bir şekilde yükseltebilirsiniz.
(Daha fazla ayrıntı için: Kredi Başvurusu Yapacaklara Altın Değerinde Tavsiyeler)