Konut kredini hemen hesapla
Kredi tutarını belirle, vadeni seç, teklifleri karşılaştır.
Konut kredisi, ihtiyaç veya yatırım amacıyla satın almak istediğin konutun teminat altına alınmak suretiyle bankalar tarafından verilen bir kredi çeşidini ifade etmektedir. Konut kredisi, KKDF ve BSMV vergilerinden muaf tutulmaktadır. Uygulanan vergi istisnaları sayesinde konut kredisi almak kolaylaştırılmaktadır.
Konut kredisi, yüksek tutarlı ve uzun vadeli bir finansman tipidir. Bu sebeple bankalar, başvuru yapan kişinin yaşını, gelir durumunu ve kredi notunu detaylıca incelemektedir. İnceleme sonucunda, bankaya bağlı kredi tahsis birimi, konut kredisi başvurusu yapan kişiye kredinin verilip verilmeyeceğine karar vermektedir.
Konut kredisi almak, uzun vadeli bir finansman kullanmaktır. Bu nedenle kredi alınmadan önce mutlaka gerekli araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulur. En uygun konut kredisi ile finansman seçimini yapmak istiyorsan, tek bir bankadan aldığın konut kredisi teklifi ile işleme başlama. Birden çok bankadan teklif al ve teklifleri karşılaştır.
Bankanın teklifi içerisinde sunduğu tüm maliyet kalemlerini (zorunlu tutulan hayat sigortası vb.) detaylıca öğren.
Alternatif ödeme planı seçeneklerini değerlendir.
TeklifimGelsin ile onlarca bankadan alınan ve sana özel olarak sunulan en avantajlı konut kredisi tekliflerine ulaşabilirsin!
Bankaların çeşitli konut kredisi kampanyalarını takip et.
Kullanılacak konut kredisi tutarını ve vadesini belirle.
Tüm bankaların tekliflerini karşılaştır.
TeklifimGelsin üzerinden gerçekleştireceğin talep doğrultusunda, bankaların sana özel konut kredisi tekliflerini alabilir ve teklifleri karşılaştırarak banka başvurularını başlatabilirsin.
Teklifleri karşılaştırma olanağı sayesinde en düşük faizli konut kredisi ile karşılaşmak hiç olmadığı kadar kolay olacaktır.
Her bankanın konut kredisi başvuru süreci farklılık göstermekte olup konut kredisi başvuru işlemlerini, banka şubesine giderek veya bankanın internet sitesi ile mobil bankacılık uygulamasını kullanarak hızlıca tamamlayabilirsin.
Bankanın senden talep ettiği belgeleri paylaştıktan sonra, banka yetkililerince görevlendirilen ekspertiz uzmanları tarafından konutun değeri belirlenir.
Konut kredisinin onaylanması sonrasında, ekspertiz tarafından belirlenen konut değerinin %90’ına kadar tekabül eden finansman desteği tarafına sağlanır.
Konut kredisi tutarı, birden çok duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu değişkenlerden öne çıkan parametreler şunlardır: Gayrimenkul değeri, kredi notu ve hane geliri.
Konut kredisi başvurusu söz konusu olduğunda, maaşa göre konut kredisi hesaplama gibi yöntemler devreye girmekte ve krediye başvurma potansiyeli olan kişilere yaklaşık olarak bir hesap çıkarılmaktadır.
Genellikle aylık taksit tutarı, toplam hane gelirinin %50’sini geçmeyecek şekilde hesaplanmaktadır. Her zaman olduğu gibi bankalar, farklı ve özel konut kredisi teklifleri de sunma inisiyatifine sahiptir.
Ek olarak kredi çekebileceğin tutar, satın alacağın gayrimenkul değerinin %90’ınını geçemez.
Konutun değerinin %90’ına kadar finansman sağlayan konut kredisi, özel bir kredi türü olup başvuru aşamaları titizlikle yürütülmektedir. Bu nedenle konut kredisi çekmek için gerekli belgeler, eksiksiz bir şekilde tamamlanmalı ve bankaya iletilmelidir.
Özel sektör çalışanı için gerekli belgeler: Maaş bordrosu, SGK dökümü, ikamet belgesi, iş yeri imza sirküsü, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi.
Kamu çalışanı için gerekli belgeler: Maaş bordrosu, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi.
Emekli için gerekli belgeler: Emekli aylık dökümü, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi.
Serbest meslek sahipleri için gerekli belgeler: Güncel vergi levhası, imza sirküleri, oda kayıt belgesi, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi, tapu fotokopisi.
Konut kredisi başvurusu yapılan banka ile daha önce çalıştıysan, bazı belgeler halihazırda bankada bulunduğu için senden talep edilmeyebilir. Banka tarafından gerekli görülmesi halinde ise ek belgeler talep edilebilir.
Ödenecek konut kredisi faizi, her taksit döneminde kalan ve bu şekilde yeniden belirlenen anaparaya tekrar faiz uygulanarak hesaplanır.
Ödeme planı oluştururken kalan konut kredisinin anapara tutarı, konut kredisi faiz oranı ile çarpılır ve aylık ödemeler sabitlenerek konut kredisi taksit tutarı belirlenir.
Her ay ödenecek konut kredisi faizi, aylık taksitten düşülerek konut kredisi anapara ödemesi hesaplanır. Kalan anapara tutarı, her taksit ödemesinde azaldığı için ödenen konut kredisi faiz tutarı da her taksit ile azalır.
Konut kredisi, 360 aya (30 yıla) varan vadeler ile kullanılabilir. Ancak faiz oranlarının yüksekliği sebebiyle 180 aydan uzun konut kredilerinde ödeyeceğin toplam faiz, çektiğin anapara miktarını aşabilir.
Bu sebeple, özellikle 180 aydan yukarı vadelerde konut kredisi kullanılması faiz oranları aylık %0,60 seviyelerine inmediği sürece önerilmez.
Konut kredisi başvurusu değerlendirilirken aynı hanede ikamet eden tüm aile bireylerinin belgelenebilir gelirleri kabul edilir. Böylece beyan edilen gelir yükselir ve kullanılabilecek kredi limiti artar.
Geliri beyan edilen tüm aile bireylerinin kredi notu da değerlendirmeye alınır. Aile bireylerinin finansal durumu, kredi başvurusunun olumlu veya olumsuz sonuçlanmasını doğrudan etkiler.
Tapuda mesken olarak geçen konutlar.
Yapı kullanma izin belgesi (iskanı) olan konutlar.
Projeye aykırı olarak sonradan değişiklik yapılmamış konutlar.
Bulunduğu bina için kamu kuruluşlarında yıkım kararı olmayanlar.
%80’i tamamlanmış konutlar.
Hayır, konut kredisinde ev teminatı gerektiği için bankalar genellikle kefil talep etmez. Ancak kredi notunun yetersiz olması, çalıştığın kurumun güvensizliği veya gelirinin krediyi karşılamaması gibi nedenler dolayısıyla kefil talep edilebilir.
Tapu masrafı, satış bedelinin %4’üdür ve aksi kararlaştırılmadıkça tapu masrafı, alıcı ve satıcı tarafından yarı yarıya olacak şekilde ödenir.
Örneğin, satış bedeli 100.000,00 TL olan gayrimenkul için tapu masrafı 4.000,00 TL’dir. Bu durumda; alıcı tarafından 2.000,00 TL, satıcı tarafından 2.000,00 TL karşılanacak şekilde tapuya harç ödemesi yapılır.