Kredi Erken Kapama ve Ara Ödeme Hesaplama

En Uygun Krediler

Tutar
Vade

En uygun kredi seçeneklerini kontrol ettin ve ihtiyaçlarına göre bir kredi kullandın. Fakat kredi kullandıktan sonra borcunu erken kapatmayı veya ara ödeme yapmayı düşünebilirsin. Bu durum, ödeyeceğin faiz tutarını azaltmak ve finansal durumunu iyileştirmek için avantajlı olabilir. TeklifimGelsin olarak sunduğumuz kredi erken kapama hesaplama aracı sayesinde ücretsiz şekilde bu işlemlerini nasıl yapabileceğini ve ne kadar ödemen gerekeceğini öğrenebilirsin!

Kredi Erken Kapama Hesaplama

Kredi kapatma, kredinin vadesinden önce tamamını kapatma işlemidir. Bu işlem, bankaya kalan borcunun tamamını peşin olarak ödemen ile gerçekleşir.

Kredi ara ödeme ise vadesi gelmeden önce kredinin bir kısmını peşin olarak ödeme işlemidir. Ara ödeme, kalan borcunu ve ödeyeceğin faiz tutarını azaltmana yardımcı olur.

Kredi kapatma hesaplama işlemini yaparken, aşağıdaki adımları takip edebilirsin:

  • Kalan Borç Tutarını Hesapla: Kalan borç tutarını öğrenmek için bankanla iletişime geçebilir veya kredi ödeme planını inceleyebilirsin.

  • Erken Kapama Cezasını Hesapla: Konut kredisi hariç hiçbir kredilerde erken kapama cezası yoktur. Konut kredisi için erken kapama cezası, kalan borcunun %1'i ile %2'si arasında değişmektedir.

  • Ödenecek Faizi Hesapla: Erken kapama yapacağın tarihteki kalan faiz tutarını bankandan öğrenebilirsin.

  • Toplam Ödeme Tutarını Hesapla: Toplam ödeme tutarını bulmak için kalan borç tutarına, erken kapama cezasını (varsa) ve kalan faiz tutarını eklemen gerekir.

Krediyi Erken Ödemek Avantajlı mıdır?

İhtiyaç kredisi ya da konut kredisi gibi çeşitli bireysel krediler kullanan bireyler zaman zaman kredilerini erken ödemeyi tercih edebilirler. Bu da “Kredi borcunu erken kapatma avantajlı mı?” sorusunu beraberinde getirir.

Kredinin erken ödenmesi mevcut taksit tutarının taksit tarihinden önce ödenmesi şeklinde olabileceği gibi birden fazla taksitin toplu şekilde taksit tarihlerinden önce ödenmesi, yani kredi ara ödeme şeklinde de olabilir. Bu tür durumlarda ödemenin taksit tarihinden önce yapılması, ödenecek faiz miktarının azalmasını ve buna bağlı olarak krediyi kullanan kişinin daha az ödeme yapmasını sağlayabilir. Erken ödeme durumunda elde edilecek kazancın kredi erken ödeme hesaplama işlemi yapılarak öğrenilmesi mümkündür.

Diğer bir seçenek ise kredi borcunun tamamının vade bitim tarihinden önce ve tek seferde ödenmesi, yani kredi borcunun erken kapatılmasıdır. Bu durumda da ödenecek faiz miktarının düşmesi ve avantaj sağlanması mümkündür. Kredinin erken kapatılması hâlinde ödenmesi gereken toplam rakam ve elde edilecek kazanç kredi kapatma hesaplama işlemiyle öğrenilebilir. Erken kapama hesaplama sonucu elde edilen rakamın yalnızca hesaplamada kullanılan tarih için geçerli olduğu unutulmamalıdır.

Kredi bakiyesinin erken ödenmesi konusunda faiz indirimi söz konusu olmakla birlikte durum kredi kartı borcu konusunda biraz daha farklıdır. Kredi kartı bir kredili ürün olarak her müşteri özelinde belirli bir limit tanımlandıktan sonra kullanıma sunulur. Kredi kartı ile yapılan harcamalar aylık olarak kesilir ve kişinin kredi kartı borcu ödeme işlemini gerçekleştirebilmesi için hesap kesim ile son ödeme tarihi arasında genellikle 10 gün vardır.

Kişinin ekstre bakiyesi yalnızca dönem içi alışveriş ve taksitli işlemlerden oluşuyorsa kredi kartı borcu kapama son ödeme tarihinde dahi yapılsa faiz işlemez. Erken ödenen kredi kartı borcu bu noktada bir avantaj sağlamaz. Ancak nakit çekim ya da önceki dönemlerden devreden borç olması hâlinde kredi kartı borcunun erken ödenmesi kişinin daha az faiz ödemesini sağlayan bir avantaja dönüşebilir.

Sık Sorulan Sorular

  • Herhangi bir bankadan ya da kuruluştan kredi kullanılırken kredinin kaç ay vadeyle hangi periyotta ödeneceği ve ödeme tutarının ne kadar olduğu yapılan sözleşme ile netleştirilir. Ödeme zamanı geldiği zaman kredi taksit ödemelerini gerçekleştirmek krediyi kullanan kişinin yasal yükümlülüğüdür. Kullanılan kredinin vade bitiş tarihinden önce tamamen kapatılmasıysa krediyi erken kapama olarak adlandırılır.