Bankaların Vade Oranları Neye Göre Belirlenir? Nasıl Hesaplanır?

Yayınlanma Tarihi: 11 Kasım 2021Güncellenme Tarihi: 22 Temmuz 2024

Kredi alarak mevcut borçlarınızı kapatabilir, yatırımlarınızı daha rahat yapabilirsiniz. Aynı zamanda bankalar paranızın ve altınlarınızı güvenle tutabileceğiniz ve gelir sağlayabileceğiniz en iyi yatırım aracıdır. Bankaların kredi, mevduat faiz oranları ve vade süreleri bankaların para ve faiz politikalarına göre değişiklik gösterir.

Yatırım BannerYatırım Banner

Bütçenizi ve gelir durumunuzu düzenleyebilmek için yüksek faiz ve kısa vade veren mevduat hesabını ve bankayı bulmak oldukça önemlidir. Bankaların vade oranları neye göre belirlenir, vade oranları nasıl hesaplanır detaylıca sizlere aktaralım.

mevduat faizi vade oranı

Banka Vade Oranları Nasıl Belirlenir?

Mevduat hesabına baktığımızda Türk lirası, döviz ve altın cinsinden açılabilmektedir. Bazı bankalar farklı birim cinsleri için de hesap açılmasını desteklemektedir. Birikimlerinizden gelir sağlamak için bankada mevduat hesabı açtırabilirsiniz. Peki, bankaların vade oranları neye göre belirlenir. Bankalar, kullanıcılarına kredi vererek kullanıcıların ihtiyacını karşılarken aynı zamanda birikimlerini değerlendirmek isteyenlerin de parasını bankaya yatırmalarını sağlayarak parayı kredi almak isteyenlere aktarırlar. Mevduat vade oranları, yatıracağınız birimin cinsine, miktarına göre değişmektedir. Vade sonu geldiğinde bazı hesaplarınızdan dosya masrafı, gelir vergisi gibi kesintiler yapıldıktan sonra hesabınıza aktarılır. Döviz hesaplarından gelen kazancınızdan vadeye göre %15 gelir vergisi alınmaktadır.

Bankaların mevduat faiz oranlarını öğrenmek için tıklayınız.

Mevduat faiz oranı hesaplama

Bankalar Vade Oranları Hesaplamasını Nasıl Yapar?

Bankalar, vade sonu geldiğinde hesabınıza geçecek parayı uygulayacakları faiz oranıyla hesaplar. Vadeli mevduat hesabı, bankalara belirli bir vade süresi (günlük, 32 gün, 3 ay, 1 yıl vb.) sürelerle yatırılan paradır. Vade süresinin bitmesiyle net faiz ödemesi bu hesaba veya vadesiz hesaba aktarılır.

Bankaların faiz oranları, yatırılan miktara ve vade süresine göre değişmektedir. Vade süresi uzun olursa daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz. Banka vade oranı formülü; anapara*faiz oranı(gün)/36500 formülü kullanılarak brüt olarak hesaplanır.

Banka vade oranı en uygun olan bankaya giderek şubeden veya internet ve mobil bankacılık üzerinden mevduat hesabı açtırabilirsiniz. Faiz oranları, birikim miktarları ve vade oranlarının yanı sıra dosya masrafı, gelir gideri gibi masrafları hesaplayarak hesap açtırabilirsiniz.

İlgili içeriğimize göz atın: Vadeli Hesap Faiz Oranları Nasıl Hesaplanır? Neye Göre Belirlenir?

Bankaların mevduat faizi vade oranı hesaplama

En Uygun Vadeli Hesap Nasıl Anlaşılır?

Bankalar yeni kredi verebilmek için mevduat hesaplarındaki paraları kullanırlar. Bu paraların belirli bir süre bankada kalmasını sağlamak için mevduat hesaplarıyla kullanıcılara gelir modeli oluştururlar. Kendiniz için en uygun vadeli hesap nasıl anlaşılır?

Birikimlerinizi güvenli bir yatırımla değerlendirmek ve gelir sağlamak için bankalara yatırabilirsiniz. Banka vade oranı seçeneklerini değerlendirirken kendi bütçe ve gelir durumunuzu hesaplamanız gerekir. Tüm paranızı yatırım için vadeli mevduat hesabına yatırdığınızda ve nakit ihtiyacınız olduğunda vadesinden önce çekerseniz, vade bozulur ve kazanç elde edemezsiniz. Gelir durumunuz iyiyse vade süresini uzun tutabilir ve yüksek faizle daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

Vadeli hesap ile ilgili içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

Bankaların vade oranlarına ne kadar faiz verdiğini TeklifimGelsin ile anında öğrenebilirsiniz. Altın, döviz ve Türk lirası birikimlerinizi değerlendirmek için bankaların tekliflerini saniyeler içinde öğrenip karşılaştırabilir ve en iyi teklifi veren bankadan mevduat hesabınızı açabilirsiniz.

Etiketler: Mevduat, Yatırım, Mevduat Faizi

Yazar: TeklifimGelsin