Yeni Evim Konut Projesi Nedir? Orta Gelirliye Konut Kredisi Şartları

Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2023Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının orta gelirliye konut sahibi olma imkânı sağlamak üzere geliştirdiği ve geçtiğimiz günlerde duyurulan Yeni Evim Kampanyası ile ilgili olarak merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını sizlere yazımızda sunuyoruz.

Yeni Evim Konut Projesi Nedir?

Yeni Konut Finansman Modeli

İlk kez ev alacaklar için geliştirilen Yeni Evim Projesi bir konut finansman programıdır. Yeni Evim Konut Finansman Programı olarak da adlandırılır. 81 ilde ilk kez ev almak isteyen ve belirli kriterleri karşılayan orta gelirli bireyler sağlanan finansman desteği ile piyasa koşullarına göre çok daha uygun vade yapısıyla konut sahibi olabilecektir.

Kredi - BannerKredi - Banner

Yeni Evim Kampanya Şartları Nelerdir?

Kampanya kapsamında ev sahibi olmak isteyen kişilerin ödemesi gereken asgari peşinat oranı %10’dur. Kredi faizleri %0,69’dan başlamakta olup ödeme planı dahilinde aylık ev taksitleri hane gelirinin %40’ından fazla olamayacaktır. Sıfır konutlar için geçerli olan kampanya dahilinde satın alınan konutlar ölüm, boşanma gibi zorunlu sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamaz. Kampanyadan faydalanmak isteyen kişilerin hâlihazırda bir konutunun olmaması, konut satın alacağı ilde son bir yıl içinde konut satışı yapmamış olması ve İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla'da konut almak isteyen vatandaşların son bir yıldır konut satın alacakları ilde ikamet ediyor olması aranılan diğer şartlardır.

Yeni Evim Konut Projesine Nasıl Başvurulur?

Yeni Evim proje başvuru aşamasında herhangi bir ücret ödenmesi gerekmez. Kampanyadan yararlanmak isteyen kişilerin satın almak istedikleri yeni konutu belirlemesi, daha sonra banka ya da katılım bankalarına başvuruda bulunması gerekir.

Hangi Projeler Kampanyaya Dahil Olacak?

81 ilde geçerli olacak kampanya kapsamında ilk aşamada 100 bin konut satışının yapılması planlanmaktadır. Yeni daire satın alımına yönelik kampanyaya Emlak Konut Genel Müdürlüğü tarafından üretilen projeler; İNDER, İMKON, GYODER, KONUTDER ile Türkiye Müteahhitleri Birliğine bağlı bulunan şirketlerin projeleri dahildir. Ayrıca 81 ildeki firmalar tarafından gerçekleştirilen büyük ve küçük ölçekli tüm yeni konut projeleri teknik ve mali kriterleri karşılamaları şartıyla sürece dahil olabilmektedir. Yeni Evim kampanyası kapsamında 81 ilde satın alınabilecek konutlar, yalnızca yapımı tamamlanmış konutlarla sınırlı değildir. Aynı zamanda belirli bir oranda tamamlanmış ve yapımı devam eden konutlar hatta bankalarla garantörlük sözleşmesi imzalanmış olan ve inşasına yeni başlanacak projeler de Yeni Evim kampanyası kapsamında yer almaktadır.

Konut Kredisi Ödeme Planı Nasıl Olacak?

Konut kredisi kullanan kişilerin ödeme planı %0,69’dan başlayan vade farkıyla maksimum 15 yıl vadeli olarak belirlenecek olmakla birlikte önemli olan nokta enflasyon oranı ne şekilde değişirse değişsin taksit bedellerinin hane gelirinin %40’ını geçmeyecek olmasıdır. Kullanılmak istenilen kredi miktarı üzerinden konut kredisi hesaplama yapılarak aylık ödeme miktarı hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Başvuru yapılan banka, projenin ve başvuru sahibinin kampanya kriterlerine uygunluğunu denetler. Uygun bulunan projeler için kampanya kapsamında kredi tahsisi gerçekleştirilir.

Orta Gelirli Konut Kampanyasına Kimler Başvurabilir?

18 yaşının üzerinde, kendi üzerine kayıtlı bir evi olmayan, konut satın alacağı ilde son bir yıl içinde konut satışı yapmamış, asgari %10 peşinat tutarını ödeyebilecek kişiler orta gelirli konut kampanyasına başvurabilir. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla'da konut almak isteyen vatandaşlarda son 1 yılda bu illerde ikamet etme şartı aranır. Eşlerden birinin üzerinde kayıtlı konut olması durumunda her iki eş de kampanyadan yararlanamaz. Ancak 18 yaşını geçmiş, SGK’lı ve gerekli koşulları sağlayan diğer bireyler hanede başka birinin üzerine kayıtlı konut olmasına rağmen başvuruda bulunabilirler.

Konut Kampanyası Ne Zaman Başlayacak?

Kampanya başvuruları 16 Ocak 2023 tarihi itibarıyla başlayacaktır.

Etiketler: Konut Kredisi, Yeni Evim Konut Kredisi

Yazar: TeklifimGelsin