Taşıt Sigortası Ne İşe Yarar? Nasıl Hesaplanır?

Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2024Yayınlanma Tarihi: 26 Kasım 2021

Araçlarımız artık gündelik yaşamımızın bir parçası. İşe giderken, eve dönerken, hafta sonu ailemiz ile bir yerlere gitmek istediğimizde ya da şehirler arası seyahat yaparken hep araçlarımızı kullanıyoruz. Elbette aracımızı kullanırken pek çok risk unsuru ile de karşı karşıya kalabiliyoruz. Trafik kazaları bunların başında yer alıyor. Elbette hiçbirimiz bilerek ya da isteyerek bir trafik kazasına karışmıyoruz. Hatta binbir zahmet ile aldığımız araçlarımızın zarar görmemesi için çoğu zaman yoğun çaba harcıyoruz. Ancak bazen istemesek de trafik kazaları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan maddi hasarların karşılanması adına sigorta hizmetleri önemli bir yere sahip. Taşıt sigortası da bu noktada başvurduğumuz sigorta türlerinden biri.

taşıt sigortası trafik sigortası nedir

Neden Taşıt Sigortası Yapılır?

Taşıt sigortası bizim kusurlu olduğumuz kazalarda, karşı tarafın masraflarının karşılanması için yapılan bir sigorta türü. Trafikte bazen dalgınlık nedeniyle, bazen de zemin şartlarından dolayı kazalara karışabiliriz. Bu gibi durumlarda karşı tarafın masraflarını ödemek, büyük bir külfet getirebilir. Sigorta yaptırmak ise belirli bir prim karşılığında, bu tür durumlarda ortaya çıkabilecek maddi hasarların karşılanmasını garanti altına alır.

%0 Faizli ₺45.000

Oran

%0 (Faizsiz)

Kredi

₺20.000

Taksitli Avans

₺25.000


*Yeni Müşterilere Özel! Kampanya, 20.000 TL’ye varan ihtiyaç kredisi ve 25.000 TL’ye varan Taksitli Avans'ı kapsar. Koşullar detayda!

Taşıt Sigortası Hesaplaması Neye Göre Yapılır?

Taşıt sigortalarının bedellerinin hesaplanmasında etkili olan birden fazla husus vardır. Bunlardan sık bilinenleri şu şekilde sıralanabilir:

· Araç Sahibinin Yaşı: İstatistiksel olarak genç sürücülerin trafik kazalarına karışma oranları daha yüksektir. Bu yüzden de 30 yaş altındaki bireylere ait olan araçların sigorta ücretleri biraz daha fazladır.

· Cinsiyet: Yine istatistiklerden elde edilen sonuçlar, kadın sürücülerin maddi hasarlı kazalara karışma oranlarının daha yüksek olduğunu gösterir. Bu da sigorta poliçelerinin fiyatlarına doğrudan yansır.

· Hasarsızlık: Trafik sigortalarında hasarsızlık durumuna göre 8 farklı kademe bulunur. Bu kademelerin üçü zamlı tarifeyi, dördü ise indirimli tarifeyi ifade eder. Dördüncü sırada yer alan orta kademe ise indirim ve zam söz konusu olmayan nötr tarifedir. Her sürücü, ilk olarak nötr olan bu dördüncü aşamadan sigortalı olur. Daha sonra hasar ya da hasarsızlık durumuna göre farklı indirim ve zam tarifelerinden yararlanılır. Hiç kaza yapmayan bireylerde yüzde 20’ye varan indirimler söz konusu olur.

· Aracın Kayıtlı Olduğu İl: Trafik yoğunluğunun daha yüksek olduğu kalabalık kentlerde, kaza ihtimali de daha yüksek olduğu için sigorta primleri pahalıdır.

trafik sigortası nedir

Taşıt Sigortası Zorunlu Mudur?

Taşıt sigortası aracı olan her birey için zorunluluk arz eder. Sigortası olmadan trafiğe çıkan bir araç, durumun farkına varılması durumunda bağlanır ve sigorta yükümlülüğü sağlanıncaya kadar da trafiğe çıkmasına izin verilmez. Ayrıca sigortasız trafiğe çıkan araçlar için maddi para cezası uygulanır ve bu araçların sürücüleri, daha sonraki sigorta alımlarında indirimlerden yararlanamaz. Bu yüzden de alınan her aracın sigortalanması ve sigorta süresi dolan araçların da mutlaka yenileme yapması gerekir.

Özellikle taşıt kredisiyle alınan araçların, kredisi ödenirken herhangi bir hasar alması sonucunda araç sahipleri büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu yüzden taşıt sigortası hem sürücüler açısından önem arz etmekte hem de sigorta yükümlülüğü sebebiyle zorunluluk taşımaktadır.

Taşıt kredisi çekerken TeklifimGelsin üzerinden onlarca bankanın taşıt kredisi teklifi ve kampanyasını öğrenebilir, bu teklifleri karşılaştırabilir ve başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Taşıt kredisi başvuru süreci ve yapmanız gerekenler hakkında detaylı bilgiyi TeklifimGelsin’den kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 2021 En Uygun Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Etiketler: Sigorta, Taşıt Sigortası, Trafik Sigortası

Yazar: TeklifimGelsin