MCC Kodu Nedir, Nasıl Öğrenilir? MCC Kodları Listesi

Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2024Yayınlanma Tarihi: 11 Eylül 2024

Üye işyerlerinin sınıflandırılması için kullanılan MCC sektör kodları, farklı sektörlerin işlemlerin ayrı ayrı tanımlanmasını sağladığı gibi müşteri kitlesinin belirlenmesine yardımcı olur. Ayrıca MCC sektör kodları, pazarlama stratejilerinin belirlenmesi, faaliyetlerin düzenlenmesi ve finansal hareketliliğin çözümlenmesi açısından da önemlidir. Bu durumda sektörel riskler daha kolay bir biçimde yönetilir. 

Bu yazımızda MCC kodunun ne olduğuna, nasıl öğrenildiğine ve hangi işletmelerde hangi MCC kodlarının kullanıldığına dair kapsamlı bilgiler sunacağız. Aynı zamanda MCC kodunun önemine ve MCC kodlarını sorgulama yöntemlerine değineceğiz.

MCC Kodu Nedir?

MCC kodu, satıcı kategori kodu olarak tanımlanan ve işletmenin yer aldığı sektörün belirlenmesini sağlayan koddur. MCC kodları, ISO 18245 standardına göre belirlenir ve finansal kurumlarla iletişimi kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. İşletmeler bu kodlar sayesinde kredi kartı işlemlerini kolay bir şekilde inceleyerek kendi pazarlama stratejilerini oluşturabilir. Genellikle kredi kartı şirketleri tarafından belirlenen MCC kodları, finansal açıdan yapılan harcamaların ön planda tutulmasını ve işletme ödemelerinde vergi oranlarının güncel kalmasını sağlar. 

Banka MCC kodları, banka işlemlerinde tercih edilir ve çeşitli hizmetlerin birbirinden ayrılmasını sağlar. Örneğin ATM işlemlerinde kullanılan MCC kodu 6011 iken, kredi kartı çekme işlemlerinde kullanılan MCC kodu 6061’dir. Havale ya da para transferi işlemlerinde 4829 ya da 6012 MCC kodları kullanılır. Ayrıca bu kodlar, kredi kartı puanlarının tahsis edilmesine ve kredi kartı sahiplerinin harcama alışkanlıklarının takip edilmesine yardımcı olur. Dolayısıyla MCC kodları, işletmelerden yapılan her türlü alışverişte atanır ve alışverişler, banka tarafından sınıflandırılır. Ödemelerin belirlenmesi ve kesintilerin uygun oranlarda yapılması için MCC kodunun doğru olması işletmeler açısından oldukça önemlidir. 

MCC kodları, dolandırıcılığı engelleyerek ödeme verilerinin tespit edilmesine yardımcı olur. Müşteriler, alışveriş yaptıktan sonra işletmeden aldığı ürün türünü MCC kodları ile görebilir. Analiz edilen kodlar ile vergi daireleri, işletmelerin kazancını tespit eder. Bu sayede vergi tahsilatının güvenliği artmış olur. 

MCC Kodu Neden Önemlidir?

MCC kodları, işletmelerin faaliyetlerinin sınıflandırılmasını sağladığı gibi finansal işlemlerin düzenlenmesine yardımcı olan kodlardır.

MCC kodlarının önemi aşağıdaki gibidir:

  • Harcamaların Kontrol Altında Tutulması: MCC kodları, bankalar tarafından belirlenen yüksek riskli işletmelerin analiz edilmesini sağlar. Bu durumda kredi kartlarından yapılan harcamalarda belirli iş türlerine izin verilir ve harcamalara kısıtlama getirilebilir.
  • Harcama Verilerinin Düzenlenmesi: MCC kodları, müşterilerin herhangi bir satıcıdan yaptığı ürün ya da hizmet alışverişi hakkında bankalara ve kart sağlayıcılarına bilgi verir. Toplanan veriler aracılığıyla bankalar, teklif ve kampanya sunarak müşterilerin bağlılığını artırabilir.
  • Alışverişlerde Değişim Ücretlerinin ve Sınır Ötesi İşlemlerin Belirlenmesi: MCC kodları, herhangi bir satıcıdan yapılan ürün ya da hizmet alışverişinde değişim ücretlerinin belirlenmesini sağlar. Aynı zamanda dövizlerin dönüştürülmesi gibi sınır ötesi işlemlerin takibinin yapılması için MCC kodları kullanılır. Çevrimiçi oyun siteleri, seyahat, rezervasyon ve bilet firmaları; yüksek riskli işletmeler arasında yer alırken ote, okul, restoran ve lokantalar düşük riskli işletmeler adı altında toplanır. Bu durumda yüksek riskli işletmelerden alınan değişim ücretleri yüksek olurken düşük risk taşıyan işletmelerin değişim ücretleri düşük olur.
  • Kart Sahiplerinin Ödüllendirilmesi: MCC kodlar, müşterilerin yaptığı alışverişler sonrasında bankaların analizine bağlı olarak kampanya ve ödüller sunar. Örneğin müşterilerin herhangi bir alan için aldığı malzeme ücretleri yüklü bir miktarı bulabilir. Bu durumda müşterilerin kart ile ödeme yapmasının ardından bankalar, para iadesi teklifinde bulunabilir ya da bir sonraki alışverişlerde özel kampanyalar uygulayabilir.
  • Kredi Risk Ölçümünün Yapılması: MCC kodları, bankaların müşterileri için belirlediği kredi risk ölçümünün yapılmasını sağlar. Bu kodlar sayesinde gerekli durumlarda ek güvenlik önlemleri alınabilir.
  • Dolandırıcılığın Engellenmesi: MCC kodları, dolandırıcılığa yatkın olan sektörlerdeki faktörleri belirleyerek kurumların takibini yapmaya yardımcı olur. Bankaların takibi altında olan kurumlarda yapılan usulsüz işlemler sonucunda dolandırıcılık tespiti yapılır.
  • Pazarlama Stratejilerinin Aktif Yürütülmesi: MCC kodları, ticari kuruluşların kendi pazarlama stratejilerini belirlenmesine ve aktif şekilde yürütmesine yardımcı olur. Örneğin yıl içerisinde giyim ya da market alışverişlerine ayrılan ücretin fazla olması durumunda bankalar, müşterilerine özel indirimler uygulayabilir. Bu durumda MCC kodları, müşterilerin harcama detaylarının izlenmesini sağlar.
Mcc kodu nasıl öğrenilir

MCC Kodu Nasıl Öğrenilir?

MCC kodu, kredi kartlarının kullanımını etkiler ve kart ekstresinde yer alan detaylar kısmında bu kodların sınıflandırması yer alır. Dolayısıyla müşteriler kart ekstresini inceleyerek, kredi kartının arkasında yazan numarayı arayarak ve müşteri hizmetleriyle iletişime geçerek MCC kodunu öğrenebilir. 

MCC kodu, işletmelerin faaliyet gösterdiği alanın belirlenmesini sağladığından finansal hayatın düzenlenmesine yardımcı olur. Gelişen teknolojinin ardından internet alışverişlerine olan ilgi ile bankalar, ödemelerin ayırt edilmesi ve sınıflandırılması için bu kodlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla internet alışverişlerinde MCC kodu, risklerin yönetilmesi ve müşteri kitlesinin harcamalarına ilişkin detaylar açısından önemlidir. 

MCC Kodları Listesi

MCC koduna kayıtlı işyerleri şöyle sıralanabilir:

MCC KoduKurumlar
5411Marketler ve Bakkallar
5812Restoranlar
5813Barlar, Kulüpler, Diskolar
5814Hızlı Yemek Restoranları (Fast Food)
5541Akaryakıt İstasyonları
4111Ulaşım Hizmetleri (Otobüs ve Tren Biletleri)
4829Para Transfer Hizmetleri
5651Giyim Mağazaları
5722Elektronik Eşya ve Satış Mağazaları
5912Eczaneler
5960Doğrudan Pazarlama (Tele Satış)
7299Kişisle Hizmetler (Kuaför, Spa vb.)
4214Kurye Hizmetleri
5311Büyük Mağazalar (Alışveriş Merkezleri)
7372Bilgisayar Programlama ve Danışmanlık
1520Müteahhitler (Konut ve Ticari İşler)

MCC Kodu Nerede Yazar?

MCC kodu, kredi kartının ait olduğu bankanın mobil bankacılık uygulaması üzerinden kolay bir biçimde bulunabilir. Öncelikle mobil bankacılık aracılığıyla son işlemler kısmına giderek sol kenarda yazan 4 haneli koda bakabilir, alışveriş işleminin doğru bir biçimde sınıflandırılıp sınıflandırılmadığını öğrenebilirsiniz. 

MCC Kodu Nasıl Kullanılır?

MCC kodları, alışveriş esnasında online ödeme sistemleri ya da POS cihazları tarafından kullanılır. Ödeme esnasında iş yerinden satın alınan hizmetin MCC kodu, işleme eklenerek bankalara iletilir. Bu durumda bankalar ve ödeme sağlayıcısı kart, işlemi analiz ederek sınıflandırma işlemini kolayca yapar.

MCC kodlarının sınıflandırılması ile çeşitli finansal kurumlar, müşterilerinin harcama alışkanlıklarını izleyerek yeni stratejiler geliştirir. Böylelikle dönem dönem kampanyalar uygulanır ve hem müşteri hem de satıcı arasında sadakat oluşur. 

5812 mcc kodu nasıl sorgulanır

5812 MCC Kodu Nasıl Sorgulanır?

5812 MCC kodu, restoranlar için kullanılan bir Merchant Category Code (Satıcı Kategori Kodu) olup, bu kodun sorgulanması birkaç farklı yöntemle gerçekleştirilebilir. İlk olarak, kredi kartı veya ödeme işlemi sağlayıcınıza başvurarak, bu kodu kullanan işletmeler hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Bankalar, kredi kartı işlemlerinde MCC kodlarını kaydeder ve müşterilere bu bilgileri sunabilir.

Bunun yanı sıra kredi kartı ekstreleriniz üzerinden de 5812 MCC kodunu kontrol edebilirsiniz. Özellikle restoranlarda yapılan işlemler, ekstrenizde 5812 kodu ile listelenmiş olabilir. Eğer bir işletme sahibiyseniz ve işletmenizin kullandığı MCC kodunu öğrenmek istiyorsanız, POS sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz. POS sistemleri, işletmenizin hangi MCC kodunu kullandığını sizinle paylaşabilir.

5499 MCC Kodu Nasıl Sorgulanır?

Eğer bir gıda mağazasında işlem yaptıysanız, kredi kartı ekstrenizde bu işleme ait MCC kodunu görebilirsiniz. İşlemin açıklamasında 5499 MCC kodunu bulabilirsiniz.

Ya da bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak, bir işlemin hangi MCC kodu altında kaydedildiğini öğrenebilirsiniz. 5499 kodu, çeşitli gıda mağazalarına yapılan ödemeleri temsil eder. Eğer işletme sahibiyseniz, POS sağlayıcınızdan işletmenizin kullandığı MCC kodunu öğrenebilirsiniz.

6012 MCC Nasıl Sorgulanır?

6012 MCC kodu genellikle bankalar veya kredi sağlayıcıları tarafından kullanılır. Banka şubeleri veya finansal hizmet sağlayıcıları ile yapılan işlemlerde bu kod kullanılabilir. İşlemlerin açıklamalarında veya kredi kartı ekstrenizde 6012 MCC kodunu kontrol edebilirsiniz. Ya da Bankanızın internet bankacılığı üzerinden finansal işlemleri görüntüleyebilir ve bu işlemlerde kullanılan MCC kodlarını sorgulayabilirsiniz. Ya da doğrudan bankanıza başvurarak 6012 MCC kodu ile ilişkili işlemler hakkında bilgi alabilirsiniz.

6532 MCC Nasıl Sorgulanır?

6532 MCC kodu, genellikle online ödeme sistemleri tarafından kullanılır. Örneğin, PayPal gibi platformlardan yapılan ödemeler bu MCC kodu altında sınıflandırılabilir. Kredi kartı ekstrenizde bu işlemleri kontrol edebilirsiniz. Eğer bir ödeme işleminde 6532 MCC kodunu sorgulamak istiyorsanız, bankanızın müşteri hizmetlerinden destek alabilirsiniz. Bir ödeme işlem sağlayıcısı ile çalışıyorsanız, ilgili platformun kullandığı MCC kodunu öğrenmek için POS sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.

5811 MCC Nasıl Sorgulanır?

Marketlerde veya bakkallarda yapılan işlemler genellikle 5811 MCC kodunu taşır. Bu işlemlerin kredi kartı ekstrenizde listelendiğini ve ilgili MCC kodunun yer aldığını görebilirsiniz. Eğer 5811 MCC kodu ile ilgili bir işlem sorgulamak istiyorsanız, bankanızın müşteri hizmetlerine başvurabilir ve işlemlerinizde kullanılan kodu öğrenebilirsiniz. Bir market ya da bakkal işletiyorsanız, POS sağlayıcınız size işletmenizin MCC kodunu verebilir ve bu kodun ne anlama geldiğini açıklayabilir.

Etiketler: Kredi Kartı, Banka

Yazar: TeklifimGelsin