EFT Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yayınlanma Tarihi: 25 Şubat 2023Güncellenme Tarihi: 16 Ocak 2024

2021 yılı itibarıyla FAST sistemi hayatımıza girdi. Bu sistemle beraber EFT sorgulama işlemleri de yavaş yavaş geri planda kalmaya başladı. Ancak binlerce banka müşterisi para transferi esnasında EFT seçeneğini yaygın olarak kullanılıyor.

EFT sorgulama işlemleri, ülke genelinde yaygın olarak para transferi işlemi öğrenme yöntemi olarak sayılmaktadır. Havale ile aynı amacı taşısa da temel bir farklılığı içermektedir. Havale işlemleri aynı banka arasında transfer işlemlerini gerçekleştirirken, EFT işlemleri de farklı iki banka arasındaki fon transfer süreci olarak ifade edilmektedir. Ancak EFT işlemleri sadece hafta içi günlerin mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilebilecek bir yöntem olarak da öne çıkıyor.

QNB SponsorluQNB Sponsorlu

EFT işlemlerinde süreç biraz daha uzun sürmesinden dolayı tercih edilmiyor. Bundan dolayı da paranın karşı tarafa iletilip iletilmediğini anlamak adına EFT sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek gerekiyor. Pek çok banka müşterisi bu sorgulama işlemlerinin ne şekilde yapacağı konusunda bilgi sahibi değildir. Bankalar da bu işleyiş hakkında kolay yoldan yönlendirme işlemini bir türlü gerçekleştiremiyor.

EFT sorgulama işlemleri son derecede kolay ve kısa sürede bilgi alınabilecek türdedir. Bunun en kolay yolu bankaların müşteri hizmetlerini aramak ve dakikalar içerisinde yardım alarak bilgi sahibi olmaktır. Böylelikle para transferinin ne zaman gerçekleştirildiği gibi bilgilere ulaşmak için bu yöntem rahatlıkla kullanılabilecek ve tamamen banka müşterilerinin ideal olarak adlandırabileceği yönde de bulunacaktır.

EFT Nasıl Sorgulanır?

Bankaların var olan sistemlerinde EFT sorgulama konusunda herhangi bir pratik işleyiş yer almıyor. Bu tip sorgulamaları yapmadan önceki zaman zarfında EFT sorgu numarasının da bilinmesi gerekiyor. Bu numaranın varlığı EFT işleminin gerçekleştiği onay sayfası içerisinde yer alıyor. Bu pencere genel olarak pek önemsenmediğinden hızlı bir biçimde kapatılmış olma ihtimaline bağlı olarak kaydetmeme gibi bir durum da ortaya çıkabiliyor.

EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.

EFT sorgu numarası bulunduktan sonra yapılacak olan işlemler bankalar arasında farklılık gösterebilecektir. EFT sorgulama konusunda en kolay yöntemler ise mobil bankacılık ve internet bankacılığı işlemleri esnasında gerçekleşebilecektir. Ancak her bir bankanın bu konuda destek verdiği konusunda kesin bir hal yer almamaktadır.

Bankaların her birinde EFT odaklı olarak sorgulama işlemleri mobil ya da internet bankacılığı odaklı olarak gerçekleşmeyebilir. Bundan dolayı da bankaların müşteri temsilcilerine bağlandıktan sonraki süre zarfında gerekli bilgileri elde etmek mümkün hale gelebilecektir. Bu şekilde hareket etmekle beraber kısa süre içerisinde EFT para transferi işlemlerinin ne durumda da olduğunu fark edebilmek gibi bir sonuç da ortaya çıkabilecek halde bulunacaktır.

eft sorgulama işlemleri nasıl yapılır

İnternetten Online EFT Sorgulama İşlemleri

İnternet üzerinden tüm bankacılık faaliyetleri gerçekleşebilir. Ancak bu durum EFT sorgulama süreci için geçerli olmayabilir. Bankaların belirli bir kısmı bu konuda yetersiz kalarak, kullanıcılarına bekledikleri gibi bir imkan vermemektedir. Bankalar EFT sorgulamalarına dair işlemlerini daha çok şubeleri ve müşteri hizmetleri aracılığıyla gerçekleştirme konusunda girişimlerde bulunuyor. Ancak bazı bankalar EFT odaklı olarak sorgulama işlemlerini internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilmesine dair bir hizmeti gündeme getirebiliyor. EFT sorgulama numarasını girdikten sonraki süre zarfında kısa süre içerisinde gerekli sonuçlara ulaşmayı devreye sokabiliyor. Ancak bankaların bu konuda gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını öğrenmek müşteri hizmetlerini aramak gibi bir durumu ortaya çıkarmak da gerektiği belirtiliyor. İnternet bankacılığı üzerinden bazı bankalar sorgulama işlemlerini etkin bir biçimde gerçekleştiriyor. Bu bankalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Garanti BBVA
  • Yapı Kredi Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • QNB Finansbank
  • Vakıfbank
  • Halkbank

EFT Sorgu No Nedir?

Bankaların EFT sorgulama işlemleri hususunda son derecede etkili ve pratik faaliyetler içerisinde olmadığı görülebilmektedir. Bu yönde bir uygulama sunulmadığından ötürü kullanıcıların ilk aşamada EFT işlemlerini gerçekleştirmeleri sonrasında ortaya çıkan EFT sorgu numarasına uylaşarak, kaydetmeleri gerektiği belirtiliyor.

EFT işlemine dair sorgulama numaraları dekontlarda ya da mobil uygulamadan transfer yapılması halinde ekranda yapılan kodlar olarak tabir edilmektedir. Bu numaralar bazı bankalar içerisinde EFT sorgu no, bazılarında ise referans numarası ya da referans kodu olarak tabir edilmektedir. Dekont üzerinden bu numaraya ulaşma hali ortaya çıkmaktadır.

eft sorgulama işlemleri

Vakıfbank EFT Sorgulama

Vakıfbank içerisinde EFT sorgulama işlemleri sadece mesai saatleri arasında gerçekleşebilecektir. Her zaman gönderi talebinde bulunulsa da bu işlemler saat 09.00 ile 17:00 aralığında gerçekleşecektir.

Mesai saatleri içerisinde EFT işlemleri anlık olarak gerçekleşse de bu sürenin dışında oldukça uzun bir zaman diliminde gelişebilmektedir.

EFT odaklı olarak sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için ilk aşamada sorgulama numarasına gerek duyulmaktadır. Bu tip bilgilerin bilinmemesi halinde işlem dekontlarına bakılarak öğrenilebilir. Aynı zamanda kolay yoldan müşteri hizmetleri numarası aranarak, müşteri temsilcilerinden gerekli bilgilere rahatlıkla ulaşılabilir.

İş Bankası EFT Sorgulama

İş Bankası EFT sorgulama işlemleri mobil bankacılık ya da internet bankacılık platformlarından sağlanmamalıdır. Bu işlemleri gerçekleştirmek için daha çok müşteri hizmetleri aranılarak ulaşılabilecek düzeyde olacaktır.

Müşteri temsilcileri bu hususta EFT sorgu numarasıyla beraber İŞ Bankası bilgilerini isteyecektir. Diğer bir seçenek ise en yakın İş Bankası şubelerine gitmek olacaktır. Ancak bu yöntem sanıldığından daha da zor olduğundan ötürü pek fazla tercih edilmeyecektir. Paraların herhangi bir nedenden ötürü hesaplarda olmaması durumunda çağrı merkezine yönelmek mümkündür. Gerekli sonuçlara ulaşmak ve var olan konu hakkında kapsamlı bir bilgi almak adına mutlaka bankalara giderek gerekli şartlara ulaşmak söz konusu olabilecektir.

eft sorgulama işlemleri

Yapı Kredi EFT Sorgulama

Yapı Kredi Bankası EFT sorgulama işlemleri son derecede hızlı bir biçimde gerçekleşecektir. Genel itibarıyla para gönderme talebinin verilmesiyle beraber karşı tarafın hesabına dakikalar içerisinde geçecektir. Ama bazen yoğunluk nedeniyle birtakım aksamaların yaşanması da normal olarak karşılanmaktadır.

Alıcı bilgisi, IBAN; hesap numarası, şube bilgisi ve gönderilen rakamların doğru bir biçimde girilmesine rağmen para transferinin gerçekleşmemesi durumunda sorgulama işlemi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Yapı Kredi Bankası da bu konuda internet bankacılığıyla hizmet veren nadir bankalar arasında yer almaktadır. Bu imkanlardan yararlanmak için “Para Gönder” menüsünün altında yer alan sorgulama kısmı kullanılabilecektir. Para transferinin gerçekleştirilmemesi halinde iptal edilmesi de buradan gerçekleştirilebilecek bir eylem olacaktır.

Ziraat Bankası EFT Sorgulama

Ziraat Bankası odaklı olarak EFT işlemleri mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmelidir. EFT sorgulama süreci için de benzer bir işleyiş söz konusu olmalıdır. İşlemlerin gerçekleşmemesi ya da paranın gideceği hesaba ulaşmaması gibi durumlarda bu tip sorgulama işlemlerini uygulamak gerekmektedir.

Ziraat Bankası içerisinde sorgulama internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden gerçekleşmemektedir. Şubelere giderek ya da çağrı merkezini arayarak EFT durumunu rahatlıkla öğrenebilmek mümkün olabilecektir.

EFT sorgulama işlemlerini bu yönde gerçekleştirmek mümkündür. Müşterilerin son derecede kolay olarak adlandıracağı bir yöntem olarak öne çıkmakta ve genel itibarıyla da memnun kalmalarını sağlayacak bir süreç olarak da ön planda kalan bir durum olarak tabir edilmektedir.

Etiketler: Mevduat, Banka, EFT, Para Transferi

Yazar: TeklifimGelsin