Banka Hesabı Nasıl Açılır? Banka Hesabı Açmak İçin Gerekenler

Yayınlanma Tarihi: 31 Ocak 2023Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2023

Günümüzde hemen herkes hayatının bir döneminde banka hesabı açtırmak ve bankalar ile çalışmak gerekliliğini hissetmeye başlar. Çünkü bankalar yalnızca birikimlerini yönlendirmek isteyen kişilerin tercih ettiği kurumlar değildir. Maaş ödemelerini almaktan fatura ödemeye ve bir başka hesaba para transferi yapmaya kadar çok çeşitli işlemleri güvenli ve konforlu bir şekilde gerçekleştirebilmek için banka şubesinden ya da şubeye gitmeden hesap açmak gerekir.

Kredi - BannerKredi - Banner

Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Banka hesabı açma kısa sürede tamamlanabilen, pratik bir işlemdir. Hesap açma banka şubesinden ya da online banka hesabı açma prosedürüyle gerçekleştirilebilir. Diğer bir deyişle bankaların tüm hizmet kanallarından banka hesabı açma başvurusunda bulunulabilir. Bu konuda tercih edilen bankalar özelinde birtakım farklılıklar olması mümkündür.

Banka hesabı açmak isteyen kişi, herhangi bir kredili üründen faydalanma aşamasında söz konusu olduğu gibi bir değerlendirme sürecine tabi tutulmaz. Bu, başvuruda bulunan hemen herkesin bir banka hesabı açtırabileceği anlamına gelir.

Bir bankayla hâlihazırda çalışan kişilerin hesap açma işlemi çok kısa bir süre içinde tamamlanabilir. Şubeye gidilmesi istenmiyorsa çalışılmakta olan bankanın mobil uygulamasında ya da internet bankacılığında yer alan ilgili menüler ve telefon bankacılığı üzerinden banka hesabı açılabilir.

Yeni müşterisi olunacak bir bankadan hesap açmak için farklı yollar tercih edilebilir. Şubeden hesap açtırmak için, ibraz edilmesi gereken evraklar ile tercih edilen bankanın şubesine başvurmak gerekir. Diğer bir yöntem uzaktan müşteri edinimi hizmeti veren bankalar için geçerli olup görüntülü görüşme yapılması ve evraksız bir şekilde banka hesabının açılmasıdır.

Bankaya Gitmeden Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Bankaya gitmeden hesap açma sağladığı kolaylık nedeniyle son zamanlarda giderek artan bir sıklıkla tercih edilmektedir. Bankaya gitmeden vadesiz hesap açma farklı yöntemlerle yapılabilir. Vadesiz hesap açma online olarak, yani bankaların alternatif dağıtım kanalları olan telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilebilir.

İnternetten banka hesabı açma işleminin yanı sıra Digital Onboarding, yani Uzaktan Müşteri Edinimi hizmetinden faydalanılarak banka hesabı açılması mümkündür. Bu kapsamda müşterilerin hesap açmak için şubeye gitmesi ve ıslak imza atması zorunluluğu ortadan kalkar.

Müşterisi olunmayan bir bankadan, online olarak hesap açılmak istenildiğinde öncelikle internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden vadesiz hesap açma başvuru formu doldurulur. Form doldurulduktan sonra müşteri temsilcisi ile görüntülü görüşme yapılarak hesap açılışı yapılır. Bankacılık işlemleri sözleşmesi müşteriye kurye ile imza karşılığı teslim edilir.

Banka Hesabı Açmak İçin Gerekenler

Banka hesabı açan kişiler, ilgili bankanın sistemlerine kaydolmak ve sonraki süreçlerde işlemlerini kesintisiz bir şekilde gerçekleştirmek için bazı belgeleri ibraz etmekle yükümlüdürler. Banka hesabı açmak için gerekenler ibraz edilmediği ya da eksik ibraz edildiği takdirde hesap açma işlemleri tamamlanamaz.

Banka hesabı açmak için ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

 - Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi

 - İkametgâh belgesi

 - Açık adres ve iletişim bilgileri

 - Güncel bir ev ve/veya iş telefonu ya da cep telefonu numarası

Banka Hesabı Açma Ücreti Var mıdır?

Bankalar tarafından banka hesap açma ücreti olarak tahsil edilen herhangi bir ücret ya da komisyon yoktur. Ancak vadesiz hesaplara sağlanan hizmet karşılığında yıllık hesap işletim ücreti talep edilmesi söz konusu olabilir.

Banka Hesabı Açmak İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Banka hesabı açmak için yaş sınırı yasal olarak 18’dir. Banka hesabı açma yaşı her ne kadar 18 olsa da bu yaşın altındaki kişiler resmi vasileri üzerinden banka hesabı açma işlemi yapabilirler.

Etiketler: Banka, Özel Bankacılık, Kamu Bankaları

Yazar: TeklifimGelsin