Ortak ATM’ler Hangileri? Para Çekme Ücretleri 2025

Güncellenme Tarihi: 26 Mart 2025 Yayınlanma Tarihi: 25 Mart 2025
Ortak ATM Hizmeti Sunan Bankaları İncele ve Başvur

Banka hesabını ne için kullanmak istersin?

Yatırım Hesabı
Birikimlerimi kazanca çevirmek istiyorum.
Günlük Harcamalar
Kredi ve Kredi Kartı kullanmak istiyorum.
Hepsi olabilir.

Günlük hayatta para yatırma ve para çekme işlemlerinin kolay bir şekilde yapılması, müşteri memnuniyetini artıran önemli unsurlardan biridir. Tam da bu noktada ortak ATM’ler, bankalar arasında yapılan işbirliğinin sonucunda müşterilere kolaylık sunan cihazlar olarak bilinir. Erişilebilirliğin artmasını, para yatırma ve çekme işlemlerinin zahmetsiz bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan ortak ATM’ler; finansal erişilebilirliğin artmasına da yardımcı olur. Ancak bankalar, bu işlemler için farklı ücretler ve limitler belirleyebilir.

Bu yazımızda ortak ATM’nin ne olduğuna ve nasıl kullanıldığına dair kapsamlı yanıtlar vereceğiz. Ayrıca ortak ATM’lerin hangileri olduğunu inceledikten sonra 2025 yılında ortak ATM’ler için belirlenen işlem ücretlerine, para çekme ve yatırma limitlerine değineceğiz.

Axess Kredi Kartı

Yıllık Ödeme

₺630

Alışveriş Faizi

%3,50

Gecikme Faizi

%3,80


%0 Faizli 25.000 TL'ye varan Taksitli Avans Fırsatı! İlk kez Axess kredi kartına başvuranlara özel.

Ortak ATM Nedir?

Ortak ATM, herhangi bir bankaya bağlı olan müşterilerin başka bir bankaya ait olan ATM üzerinden işlem yapmasına imkan tanıyan cihazdır. Bu cihazlar, farklı bankalara ait olan kredi kartı ya da banka kartı üzerinden işlem yapılmasına yardımcı olur. Müşteriler, ortak ATM’ler sayesinde hesap bakiyelerini öğrenebilir, kredi kartı borçlarını ödeyebilir, para çekme ve yatırma işlemlerini yerine getirebilir, faturalarını ödeyebilir ve kart şifresini kolay bir şekilde değiştirebilir. Ancak bu sistemin geçerli olduğu bankalar, işlemler için belirli bir oranda komisyon ya da ücret talep edebilir. 

Bazı bankaların yaptığı anlaşmalar sonucunda para kesmeyen ortak ATM sistemlerinden faydalanarak ek ücret ödemeden işlem gerçekleştirmek mümkündür. Örneğin Denizbank, QNB ve TEB ATM’leri aracılığıyla hesap bakiyesinin izlenmesine, kredi kartı borcunun ve limitinin sınırsız bir şekilde sorgulanmasına imkan tanır. Ancak bu ATM ile işlem limitleri dahilinde para çekme, yatırma ve kredi kartı borcu ödeme işlemleri yalnızca üç kez gerçekleştirilebilir. Para çekme, yatırma ve kredi kartı borcu ödeme işlemlerinin 4. kez ve daha fazla tekrarlanması halinde bankanın belirlediği güncel işlem ücretleri tahsil edilir. 

Ortak ATM’ler çeşitli erişim noktalarında yer aldığından, müşterilerin farklı banka ATM’leri aracılığıyla para çekme ve yatırma gibi işlemleri gerçekleştirmelerine imkan tanır. Hızlı ve kolay kullanım açısından da sıkça tercih edilen bu sistemler, kapsamlı hizmet sunduğu için avantajlar yaratır. Ayrıca bu hesaplar sayesinde kredi kartı ya da banka kartlarının bağlı olduğu bankaların yoğun olduğu saatlerde sıra beklemeden işlem gerçekleştirmek mümkün hale gelir.

Ortak ATM Nasıl Kullanılır?

Ortak ATM Nasıl Kullanılır?

Ortak ATM’ler, birbiriyle anlaşmalı olan bankaların ortak ATM’sine giderek kart ve şifre işlemlerinin girilmesi ile kullanılabilir. Ancak bu cihazlar ile işlem gerçekleştirmeden önce ek ücret ve günlük para çekim limitleri hakkında bilgi almak gerekir. Bazı bankalar ücretsiz ortak ATM imkanı sunarak müşterilerin ek bir ücret ödemeden işlem gerçekleştirmesine yardımcı olur. Ancak bu durum, yalnızca belirli işlemleri kapsayabilir. Örneğin Albaraka Türk kartı ile Yapı Kredi ATM’lerinden para çekmek ya da yatırmak isteyen bireyler, ek bir komisyon ödemeden işlemlerini gerçekleştirebilir. Bankaların belirlediği günlük limit ise para çekme işlemlerinde 5.000 TL, para yatırma işlemlerinde ise 50.000 TL’dir. 

Ortak ATM’ler ile yapılabilecek işlemler aşağıdaki gibidir;

  • Para çekme,
  • Para yatırma,
  • Bakiye sorgulama,
  • Kredi kartı borcu ödeme,
  • Kredi kartı borcu sorgulama,
  • Kredi kartı şifresi değiştirme,
  • Nakit avans kullanımı, 
  • Kredi kartı limiti sorgulama,
  • Kredi kartı şifresi tanımlama.

Ortak ATM’ler Hangileri?

Ücretsiz ortak ATM kullandıran bankalar, müşterilerinin belirli şartlar altında birbirlerinin ATM’leri üzerinden ücretsiz işlem gerçekleştirmeye imkan tanır. Ziraat Bankası, TEB, QNB, DenizBank, Yapı Kredi ve İş Bankası gibi bazı bankalar; kendi politikaları doğrultusunda para çekme, para yatırma, şifre belirleme ve şifre değiştirme gibi çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesine de olanak sağlar. Anlaşmalı olmayan bankaların ATM’leri ile yapılacak işlemler ise belirli ücretlere tabii tutulur.

Ortak ATM sunan bankalar aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Ortak ATM GrubuBanka Türü
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım Devlet Bankaları (Tek ATM Ağı)
TEB - QNB - DenizBankÖzel Bankalar
Albaraka Türk -  Yapı KrediÖzel Bankalar
Kuveyt Türk - Yapı KrediÖzel Bankalar
Şekerbank - Türkiye İş BankasıÖzel Bankalar
Alternatif Bank - Yapı KrediÖzel Bankalar

Ortak ATM İşlem Ücretleri 2025

2025 yılı için belirlenen ortak ATM işlem ücretleri aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Banka AdıBakiye Sorgulama ÜcretiPara Yatırma ÜcretiPara Çekme Ücreti
Akbank0,27 TL1,04 TL + %1,15’i1,04 TL+%1,15’i 
Albaraka0,24 TL0,91 TL + %1 + BSMV0,91 TL +%1+BSMV 
Denizbank0,28 TL1,05 TL+ %1,151,05 TL+%1,15
Fibabanka0,27 TL+ BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV1,04 TL+ %1,15
Garanti BBVA0,27 TL+ BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV1,04 TL+ %1,15+BSMV
HSBC0,27 TL-1,05 TL+ %1,15
Halkbank0,27 TL+ BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV1,04 TL+ %1,15+BSMV
ING0,27 TL1,04 TL + %1,151,04 TL+ %1,15
ICBC--1,04 TL+ %1,15
Kuveyt Türk0,24 TL0,91 TL + %10,91 TL+ %1
Odeabank0,27 TL1,04 TL +  %1,15 + BSMV1,04 TL +  %1,15 + BSMV
QNB0,27 TL1,04 TL + %1,15 + BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV
TEB0,27 TL1,04 TL + %1,151,04 TL + %1,15
Şekerbank0,27 TL0,99 TL + %1,09 + BSMV0,99 TL + %1,09 + BSMV
Turkish Bank0,50 TL-1,05 TL + %1,15
Yapı Kredi0,27 TL + BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV
Ziraat Katılım Bankası0,27 TL1,04 TL + %1,151,04 TL + %1,15
Vakıfbank0,27 TL + BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV1,04 TL + %1,15 + BSMV
Ziraat Bankası0,27 TL + BSMV1,57 TL + %1,15 + BSMV1,57 TL + %1,15 + BSMV

Ortak ATM Para Çekme ve Yatırma Limitleri 2025

2025 yılında ortak ATM üzerinden para çekme ve yatırma limitleri, bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Bankalar; kendi politikalarını göz önünde bulundurarak kartlı, kartsız ve QR özellikli para çekme ve yatırma işlemlerinde farklı limitler belirlemiştir. Bu doğrultuda para çekme işlemi için belirlenen limit 5.000 TL ila 30.000 TL arasında değişiklik gösterirken, para yatırma işlemi için belirlenen limit 50.000 TL’den başlayarak 5.000.000 TL’ye kadar çıkabilir. Örneğin Garanti BBVA kartlı para yatırma limitini 100.000 TL olarak belirlerken ING Bank, bu işlem için herhangi bir sınır koymamıştır. 

ATM üzerinden para çekme ve yatırma limitleri hakkında bilgi alabilmek için ATM Para Çekme ve Yatırma Limiti 2025- Tüm Bankalar yazımıza göz atabilirsiniz. 

SIK SORULAN SORULAR

Ortak ATM Paramı Yuttu Ne Yapmam Gerekiyor?

Ortak ATM’nin parayı yutması halinde ATM ekranından işlemin tamamlanıp tamamlanmadığı ve kartın kaybolup kaybolmadığı kontrol edilmelidir. Eğer ATM parayı yuttuktan sonra işlem yapmaya devam ederse ve ücret iadesi gerçekleşmezse ilgili bankanın müşteri hizmetleri aranır ve konu ile ilgili bilgi verilir. Bu esnada banka, işlem saatini öğrenmek isteyebilir, dolayısıyla müşterilerin tüm bilgileri müşteri temsilcisine aktarması gerekir. Bankalar, hata işlemlerine karşı hızlı bir şekilde önlem aldığı için, para miktarı kısa süre içerisinde müşteriye aktarılır. 

Ortak ATM’den Para Yatırdım Hesaba Neden Geçmedi?

Ortak ATM’den para yatırılması halinde paranın hesaba geçmemesi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Yatırılan para; işlem henüz onaylanmadıysa, ATM parayı yuttuysa ya da cihaz hata yaptıysa, hesap bilgileri yanlış girildiyse, para fiziksel olarak kabul edilmediyse hesaba geçmeyebilir. Bu durumda müşterilerin banka ile iletişime geçmesi gerekir.

Ortak ATM’den Yatırılan Para Ne Zaman Hesaba Geçer?

Ortak ATM’den yatırılan para, anında müşterilerin hesabına geçer ve kart limiti anında güncellenir. Ancak bazı bankalar, mesai saatleri dışında yatırılan parayı hesaba aktarmak için bir sonraki iş gününü bekleyebilir. 

Ortak ATM’den Kartsız Para Çekme Nasıl Yapılır?

Ortak ATM’den kartsız para çekme işlemi, QR ya da cep telefonuna gelen şifre ile gerçekleştirilebilir. QR ile para çekerken müşterisi olunan bankanın mobil uygulamasına giriş yapılır ve para çekme adımına tıklanır. Ardından çekilecek tutar girilir ve ATM’de yer alan QR kodu telefon kamerasına okutulur. Cep telefonuna gelen şifre ile para çekme işleminin gerçekleşmesi için ise kartsız işlem menüsüne tıklanır ve gerekli bilgiler girilir. Ardından SMS’te yer alan referans numarası ekrana yazılır ve para çekme adımı tamamlanır. 

Ortak ATM’den Kartsız Para Yatırma Nasıl Yapılır?

Ortak ATM’den kartsız para yatırma işlemi, ana ekrandan kartsız işlem seçeneğine tıklanarak gerçekleştirilir. Menüye tıkladıktan sonra hesap bilgileri girilir ve yatırılmak istenen tutar belirlenir. Ardından para yatırma butonuna tıklanır ve belirlenen tutar sıralı bir biçimde ATM’ye yerleştirilir. ATM’nin para sayma işlemi tamamlandıktan sonra işlem kabul edilir ve onay ekranından dekont alınır.

Kategoriler: Banka, Kredi Kartı

Deniz Durur

Deniz Durur

Finans Yazarı