Kredili Mevduat Hesabı Nedir? Ne İşe Yarar?

Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2024Yayınlanma Tarihi: 20 Haziran 2022

Kredili mevduat hesabı, mevduat hesabınızdaki birikimlerinizi küçük bir krediye veya kredi kartına çeviren bir uygulamadır.

Birikimlerinizi risksiz ve güvenilir bir yatırım olan bankaların mevduat hesaplarında altın, döviz veya Türk lirası olarak değerlendirebilirsiniz. Kredili mevduat hesabında ise banka hesabınızda bulunan miktardan daha fazlasını kullanabilirsiniz.

Bankalar limit belirler ve o limitler dahilinde hesabınızdaki paradan daha fazlasını harcayabilirsiniz. Kredili mevduat hesabı nedir, neye göre belirlenir, detaylarını inceleyelim.

Yeni Müşterilere Özel

Net Bakiye

₺103.892,6

Oran i

%48,00

Net Kazanç

₺3.892,6

Kredili Mevduat Hesabı Nasıl Tanımlanır?

Biriktirdiğiniz para, altın ve dövizlerinizi güvence altına alıp ve gelir sağlamak için mevduat hesabına yatırabilirsiniz. Peki, kredili mevduat hesabı nedir, nasıl işler? Kredili mevduat hesabı, bir çeşit hazır kredidir. Bankaya birikimlerinizi yatırdınız ve harcama yapmanız gerekiyor, paranızı aldığınızda vade bozulur ve faiz getirisi alamazsınız.

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde ise KMH’nın tanımı, “Kredili mevduat hesabı sözleşmesi: Kredi verenin önceden tüketiciyle açıkça kararlaştırarak belirli bir limit dahilinde tüketicinin mevduat hesabında var olan aktiften fazlasını kullanmasına izin verdiği sözleşme” olarak açıklanır. Birikiminiz varsa kredi kartı yerine bu hesap türünü tercih edebilirsiniz.

Bankanız size bir limit belirler ve o limite kadar harcama yapabilir sonrasında kredi kartı ekstresi gibi ödeme yapabilirsiniz. Düzenli ödemeler sonucunda limitlerde artış olabilir.

Kredili Mevduat Hesabı Açtırmak İstiyorsanız Hemen Kredi Karnenizi Öğrenin

Kredili Mevduat

Kredili Mevduat Hesabı Nasıl İşler?

Kredili mevduat hesabı günübirlik nakit ihtiyaçların karşılanabilmesi için sunulmuş olan bir bankacılık ürünüdür. Bu yüzden de işleyişi son derece kolaydır. Bazı bankalarda müşteriler hesap açtıkları anda, vadesiz hesaplarına ek olarak kredili mevduat hesabı da tanımlanmış olur. Bazı bankalarda ise kredili hesap açabilmek için bireylerin sonradan başvuruda bulunması gerekir. Müşterilerin kredi puanları, diğer bankacılık ürünlerini ödeme düzenleri ve gelir düzeyleri gibi etkenlere bağlı olarak farklı limitler tanımlanabilir. Ayrıca sonradan limit yükseltimi de yapılabilir.

Kredili mevduat hesaplarında genellikle günlük olarak faiz işler. Yani tanımlanmış olan limit dahilinde kullanılan nakdi kredi tutarına, ödeneceği güne kadar günlük faiz işlemeye devam eder. Borcun tamamen ödendiği gün, faiz işlemesi de kesilmiş olur. Ancak bu durum, borcun uzun süre ödenmemesinin mümkün olduğu anlamına gelmez. Kredili mevduat hesaplarından kullanılan tutarların 30 gün içerisinde geri ödenmesi gerekir. Bazı bankalar bu süreyi 90 güne kadar uzatabilir. Her geçen gün işleyen faiz miktarı da artacağı için, bu hesaplardan kullanılan paranın en kısa sürede ödenmesi önerilir.

Kredili Mevduat Hesabı Neye Göre Belirlenir?

Harcamalarınız sonrasında hesabınızdaki para korunur ve faiz getirisi almaya devam edersiniz. Kredili mevduat hesabı neye göre belirlenir, limitler neye göre değişir?

Kredili mevduat hesabı limiti bankaya göre değişir. Başvuru sahibinin geliri, kredi notu hesap limitini belirlemektedir. Kredili mevduat hesabı için çoğu zaman aylık gelirin 3 katı olarak limit belirlenir.

Bankayla anlaşma yaparken özel bir gün belirlenmediyse hesaplanan faiz, her ayın son günü hesaba yansır ve günlük olarak hesaplama yapılır.

Kredili mevduat hesabında yeterli para yoksa, EFT, havale, fatura ödeme işlemleri kolaylıkla yapılmaktadır.

Birçok koşul ve etmen bankaların para ve faiz politikasına göre değişmektedir.

Mevduat Hesaplama Nasıl Yapılır? Mevduat Hesaplama Aracı

Kredili Mevduat Hesabı Gecikmeye Girerse ne Olur?

Kredili mevduat hesabı için bankalarla anlaşma yaparken kredi kartı ödemelerine benzer bir hesap kesimi olur. En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de kredili mevduat hesabı gecikmeye girerse sorusudur,

Kredili mevduat hesabı gecikmeye girdiğinde bankalarla yapılan anlaşmalara göre günlük faiz uygulanır. Ödemeler 90 günlük bir gecikmeye uğradığında yasal takip işlemleri başlatılır.

Kredili mevduat hesabı, küçük ani ihtiyaçları karşılamak için iyi bir yoldur. Kredili mevduat hesabı için hesap limit artırımı yapmak için bankanızla iletişime geçebilirsiniz.

TeklifimGelsin ile en doğru ve uygun kredili mevduat hesaplarına ulaşabilirsiniz. TeklifimGelsin ile karşılaştırma yapabilir ve ihtiyaçlarınıza yönelik bankaya başvuru yapabilirsiniz.

Etiketler: Kredi Kartı, Kredili Mevduat Hesabı, Kredi , Nakit İhtiyaç

Yazar: TeklifimGelsin