Kredi Neden Onaylanmaz? Onaylanması İçin Neler Yapılabilir?

Yayınlanma Tarihi: 11 Şubat 2022Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2024

Kredi ekonomik ilişkilerde ödünç para verme durumunu ya da veresiye mal veya hizmet satışını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bankacılık terimi olarak ise bankaların müşterilerine verdikleri borç veya ödünç para anlamında kullanılmaktadır. Kişiler, işletmeler, firmalar, kurumlar hatta devletler bile bazı durumlarda finansal ihtiyaçlarını karşılamak, satın alma gücünü attırmak ya da yatırım yapmak için kredi kullanımına ihtiyaç duyabilirler.

Kredi BannerKredi Banner

Günümüzde değişebilen farklı ekonomik ihtiyaçlara göre farklı kredi çeşitleri bulunmaktadır. Bu kredi çeşitleri kredi kullanacak tarafın ihtiyaçlarına, cinsiyetine, yaşına hatta sosyal statüsüne göre değişebilmektedir. Çoğu banka birçok kredi çeşidi ile ilgili hizmet sunmaktadır. Belirli kredi çeşitlerinde uzmanlaşmış ve sadece bu kredi çeşitleri üzerine çalışan bankalarda bulunmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen kredi çeşitlerinden bazıları ise şunlardır;

Bütün bu kredi çeşitlerinin yanı sıra yukarı da bahsettiğimiz gibi farklı ihtiyaçlara yönelik farklı kredi çeşitleri de bulunmaktadır.

Bankaya kredi ihtiyacınız doğrultusunda gerekli evraklar ile başvuru yaptığınızda krediniz onay sürecine girer. Bu onay sürecinde banka sizden aldığı bilgiler doğrultusunda bir değerlendirme süreci başlatır. Değerlendirme süreci sonrasında gerekli şartlaya uygunluğunuz belirlenerek kredi başvurunuz onaylanır ve onaylanmaz.

Yazımızda kredi başvurusu onaylanmayanlara yardımı olacak kredi onaylanmamasının nedenleri nelerdir ve kredi onaylanması için neler yapılabilir konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Kredim onaylanmadı ne yapabilirim?

Kredi Onaylanmamasının Nedenleri Nelerdir?

İhtiyaç halinde, satın alma gücünüzü artırmak için ya da acil durumlar için kredi kullanımına gerek duyabilirsiniz. Kredinizin onaylanması durumunda büyük bir rahatlama yaşayabilirsiniz. Ancak bankaların kredi başvurusu değerlendirme sürecine ortaya çıkan bazı nedenlerden dolayı kredi başvurunuz onaylanmayabilir. Kredi başvurunuzun onaylanmamasına neden olan birçok neden olabilir. Bankaların sahip olduğu finansal düzenlemeler, geçmiş dönem borçlarınız, finansal hareketleriniz gibi birçok neden kredi başvurunuzu zorlayıcı bir sürece çevirebilir. Kredi başvurusunun onaylanmamasının nedenlerini ise şu başlıklar altında sıralayabiliriz;      

  • Düşük kredi notu,
  • Kara listede olmak,
  • Hiçbir banka kaydınızın olmaması,
  • Gelir yetersizliği,
  • Yanlış veya eksik başvuru,
  • Aynı anda birden fazla bankaya başvurunun olması,
  • Gelirin yetersiz olması veya belgelenemeyen bir gelire sahip olmak,
  • Kefil olma durumu,
  • Çalışma durumu,

Bütün bu nedenler kredi başvurunuzun değerlendirme sürecine onaylanma durumunuzu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Kredi başvurunuzun onaylanması için başvurunuzun onaylanmamasına neden olan bu faktörleri iyileştirmeniz ve ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Kredi onaylanmamasının nedenlerini biraz daha detaylı olarak ele alırsak alt başlıklar halinde daha detaylı inceleyecek olursak;

Düşük Kredi Notu

Herhangi bir bankaya kredi almak için başvurduğunuzda ilk olarak kredi notunuz kontrol edilmektedir. Kredi notu, kredi başvurusunun onaylanmasını etkileyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Peki nedir bu kredi notu? Kredi notu; içinde bulunduğumuz güne kadar tüm finansal geçmişinizin ortak bir alanda toplanarak değerlendirilmesi sonucu sizin için özel olarak belirlenmiş sayısal bir değerdir. Kredi notu değeri 1 ila 1.900 puan arasından belirlenmektedir. Kredi notunuz ne kadar yüksek ise kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali o kadar yüksektir. Aynı şekilde notunuz ne kadar düşük ise kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali o kadar düşüktür. Kısacası kredi işlemleriniz kredi notunuzun izin verdiği kadar gerçekleştirilebilmektedir.

Kara Listede Olunması

Bankaların kredi başvurularını değerlendirirken kredi notunun göz önüne aldıkları bilgilerden biri de kredi sicilidir. Kredi veya kredi kartı kullanan, kredili mevduat hesabı olan veya kredi kullanan birine kefil olan herkesin bir kredi sicili bulunmaktadır. Kredi sicil bilgileri Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulmaktadır. Bunun dışında her finans kurumu da kendi müşteri bilgilerini depolamaktadır. Kredi sicil bilgileri kişinin olumlu veya olumsuz bütün finansal bilgileri yer aldığı için kredi başvurularında referans olarak alınır. Kredi sicil kaydınıza göre 90 gün boyunca ödemesini gerçekleştirmediğiniz bir borcunuz var ise hakkında yasal takip başlatılır. Yasal takip sonucunda Merkez bankası sizi kara listeye alır. Kara listeye girdiğiniz andan itibaren borcunuzu ödeseniz bile kredi sicil kaydındaki bu bilgi 5 sene sonra silinir. Ve bu 5 senelik süre boyunca kredi başvurularınızın onaylanma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak kara listeden çıktıktan sonra kredi alabilirsiniz. Ayrıca kara listeden çıksanız bile bankalar geçmiş bilgilerinizi görüntüleyebildikleri için daha önce kara listede yer aldığınızı görebilirler. Bu da kredi başvurularınızın onaylanma ihtimalini düşürebilir.

Kredinin onaylanması için yapılacaklar

Banka Kredi Koşullarının Karşılanmaması

Kredi başvurunuzun onaylanmamasının nedenlerinden biri de banka kredi koşullarının karşılanmaması olabilir. Her bankanın belirlediği kredi kriterleri farklılık gösterebilmektedir. Tahsis politikaları ya da değerlendirmeye aldıkları kredi notu değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle bir bankanın onaylamadığı kredi başvurunuzu başka bir banka onaylayabilir. Bu yüzden kredi başvurusunda bulunurken onaylanma ihtimalini yükseltmek için başvurduğunuz bankanın kredi kriterleri hakkında detaylı bilgi almayı deneyebilirsiniz. Kredi başvurunuz onaylanmıyor ise sorunu çözmek için önemli olan bankanın size neden kredi onayı vermediğini detaylı bir şekilde anlamaktır. Örneğin bir banka kredi onayı için kredi notunu daha düşük tutarken başka bir banka daha yüksek tutabilir. Kredi notunuzu ve bankanın değerlemeye aldığı kredi notunu öğrenerek ona göre başvuruda bulunabilirsiniz.

Kredinin Onaylanması İçin Neler Yapılabilir?

Kredi kullanımı özellikle acil ihtiyaç durumlarında oldukça rahatlatıcı olacaktır. Kredi başvurusunun reddedilmesi ise sizi zor durumda bırakabilir. Kredi başvurularınız onaylanmıyor ise bazı iyileştirmeler ve düzenlemeler yaparak onaylanma ihtimalinin yükselmesini sağlayabilirsiniz. Bu düzenlemeleri ve iyileştirmeleri sağlamak için ise bazı adımları izlemeniz gerekir. Kredinin onaylanması için yapabileceğiniz adımları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Öncelikle kredi başvurusunun neden onaylanmadığını detaylı bir şekilde öğrenin. Böylece sorunu daha etkili bir biçimde çözebilirsiniz.
  • Başvuru sırasında eksik belge olup olmadığını kontrol edin. Belki de kredi başvurunuz bir sorun yüzünden değil eksik evrak yüzünden onaylanmamış olabilir.
  • Kredi notunuz düşük olduğu için kredi başvurunuz onaylanmıyor ise kredi notunu yükseltme yollarını deneyin.
  • Bankaların kredi koşulları değişkenlik gösterebilmektedir. Farklı bankalara kredi başvurusunda bulunmayı deneyin.
  • Finansal bilgilerinizde yer alan ödemelerde bir düzen oluşturmak için kredi kartı kullanmayı düşünün.
  • Eğer mevcut borçlarınızdan dolayı kredi başvurunuz onaylanmıyor ise borçlarınızı yapılandırarak ödemelerinizi gerçekleştirin.

Kredi başvurunuzun onaylanması için uygulayabileceğiniz bu durumlar hakkında daha detaylı bilgi verecek olursak şu başlıklar altında inceleyebiliriz;

Başvuru Sırasındaki Eksik Belge Olup Olmadığını Kontrol Edin

Kredi kartı başvurusu sırasında bankanın belirlediği bütün kriterleri karşıladığınızı düşündüğünüz halde başvurunuz onaylanmamış ise ilk yapmanız gereken başvurunuzu kontrol etmek olmalı. Kredi başvurusu yaparken yapmış olduğunuz bir hata yüzünden kredi başvurunuz onaylanmamış olabilir. Gözünüzden kaçan eksik bir belge de başvurunuzun onaylanmamasına neden olabilir. Bu yüzden başvuru sırasında eksik belge olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Böylece belge eksikliği yüzünden onaylanmayacak kredi başvurusu ihtimalinin önüne geçmiş olursunuz.

Kredi notu yükseltme nasıl yapılır

Kredi Notunuzu Yükseltin

Herhangi bir bankaya kredi başvurusu yaptığınızda ilk olarak dikkate alınan bilgilerden birinin de kredi notu olduğundan bahsetmiştir. Bu yüzden kredi başvurunuzun onaylanması için yapabileceğiniz en etkili işlemlerden biri de kredi notunuzu yükseltmektir. Kredi notunu etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Kredi notunuz düşük olsa bile bu faktörlerde iyileştirmeler sağlayarak kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Böylece kredi başvurunuzun onaylanma ihtimalini de yükseltmiş olursunuz. Kredi kartı notunu yükseltmenin en etkili yolu ise ödemelerinizi düzenli yapmaktır. Hangi bankadan ya da kurumdan kredi veya kredi kartı kullanıyor olursanız olun ödemelerinizi düzenli hale getirerek kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Kredi notunuza etki eden ödemeleri sadece kredi veya kredi kartı ödemeleri olarak da düşünmemelisiniz. Örneğin, telefon faturanızı düzenli ödemeniz bile kredi notunuza etki etmektedir. Çünkü bütün ödemeleriniz ortak bir alanda değerlendirmeye alınmaktadır. Ayrıca kredi notunu yükseltmenin bir diğer yolu ise aktif bir banka kullanıcısı olmaktır. Bankacılık işlemlerini düzenli kullanan ya da işlemlerini banka aracılığı ile gerçekleştiren kişilerin de kredi notları daha yüksek olacaktır.

Farklı Bankalardan Kredi Çekmeyi Deneyin

Bankaların kredi başvuru kriterleri ya da kredi şartları bankaya göre farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden bir banka kredi başvurunuzu onaylamıyorken diğer bankanın kredi kriterleri sizin için uygun olabilir. Eğer kredi başvurunuz banka tarafından onaylanmamış ise farklı bankalardan kredi çekmeyi deneyin. Bankalar kredi başvuruları için ilk aşamada başvuruları otomatik bir sistem ile değerlendirmeye alırlar. Kredi ön onayı adı da verilen bu sistemde değerlendirilen bilgiler bankaya göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bu sistemde ilk aşamada yapılacak değerleme için istenilen bilgilerde değişkenlik gösterebilmektedir. Bütün bu detayları göz önüne alarak kredi başvurunuz onaylanmamış ise farklı bankalardan kredi çekmeyi deneyin.

ihtiyaç kredisi onaylanmadı. kredi notumu nasıl artırabilirim

Kredi Kartı Kullanmayı Düşünün

Bankaya kredi başvurusu yaptığınızda bankaların ilk olarak kredi notunuza bakarlar. Kredi notunuz ne kadar düşük ise kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali de o kadar düşüktür. Kredi notu belirlenirken sahip olduğunuz finansal geçmiş detaylı bir şekilde analiz edilir. Günümüze kadar kredi veya kredi kartı kullanımlarınız, ödeme alışkanlıklarınız ve finansal hareketleriniz değerlendirilir. Kredi notunuz düşük ise yükseltmenin en etkili yollarından biri ise kredi kartı kullanımıdır. Sadece kredi kartının borçlarınızı düzenli ödeyerek kredi notunuzu oldukça etkili bir biçimde yükseltebilirsiniz. Sahip olduğunuz kredi kartının limiti kredi notunuzu etkilemez önemli olan ne kadar düzenli ödediğinizdir. Bu yüzden düşük limitli bir kredi kartı kullanımı bile kredi notunuzu yükseltmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca bankacılık ürünlerinden hiçbirini kullanmıyorsanız ve kullanmadıysanız kredi notunuz oluşmayacaktır. Bu da kredi başvurunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Kredi kartı kullanımı ile değerlemeye alacağı bir kredi notunun oluşmasını da sağlayabilirsiniz. Harcamalarınızı kredi kartı ile yaparak ve kredi kartı borçlarınızı düzenli bir şekilde ödeyerek oldukça yüksek bir kredi notuna sahip olabilirsiniz.

Borçlarınızı Yapılandırın

Kredi kartı olumlu veya olumsuz etkileyen en önemli durumların başında sahip olduğunuz borç durumu gelmektedir. Henüz ödemesi bitmemiş devam eden kredi ödemeniz var ise, ödenmemiş borçlarınız var ise bu durumlar kredi başvurularınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu durumu iyileştirmek için ise kredi başvurusu öncesi borçlarınızı yapılandırarak tamamen kapatmanız gerekebilir. Eğer borçlarınızı kapatmak için kredi kullanımını düşünüyorsanız ise bu durumu banka ile değerlendirebilirsiniz. Banka hem kredi kullanımı hem de borçlarınızın yapılandırılması konusunda size yardımcı olabilir.

TeklifimGelsin ekibi olarak bu yazımızda kredi neden onaylanmaz ve onaylanması için neler yapılabilir konuları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak başlıklar altında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Kredi onaylanma süreçleri ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan yazılara göz atabilirsiniz.

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Kredi

Yazar: TeklifimGelsin