Banka hesabını ne için kullanmak istersin?
Vefat eden kişisinin emekli maşaının eşine bağlanması ve eşin bu maaşı alabilmesi için belirli bir başvuru adımlarının takip etmesi gerekir. Bu süreçte birkaç adım izlenir ve süreç içerisinde bireylerden istenen bilgilerin ve belgelerin eksiksiz sunulması gerekir.
Bu yazımızda vefat eden kişinin emekli maaşının eşine nasıl bağlandığını temel alacağız.
Vefat eden kişinin emekli maaşının eşine bağlanma sürecinde ilk olarak hak sahiplerinin belirlenmesi gerekir. Ardından gerekli belgeler ilgili kuruma sunulur ve başvuru yapılabilir. Bu süreçte izlenmesi gereken yollar ise aşağıdaki gibidir;
Oran
%0 (Faizsiz)
Taksitli Artı Para
₺65.000
Taksitli Avans
₺25.000
Vefat eden kişinin emekli maaşının eşine bağlanma sürecinde ilk olarak hak sahiplerinin belirlenmesi gerekir. Bu süreç, maaşın kime ve bu kişilere ne kadar verileceğinin belirlenmesi açısından oldukça kritiktir. Ancak bu maaşın bağlanabilmesi için öncelikle kişinin yasal olarak “hak sahibi” olması gerekir. Bu durumda evliliği ölümle sona eren ve yeniden evlenmeyen eşin yanı sıra vefat eden kişinin çocukları, vefat eden kişi tarafından bakılan veya kendi gelirleri olmayan annesi ya da babası da bu haktan yararlanabilir. Ancak her bir bireyin aldığı pay oranı değişiklik gösterir.
Örneğin yalnızca eş varsa pay oranı %75; eş ve çocuklar varsa pay oranı eş için %50, çocuklar için %50 şeklinde paylaştırılır. Birden fazla çocuk var ise kalan %50’lik pay, çocuklar arasında eşit oranda paylaştırılır. Örneğin eşi vefat eden bir bireye %50, kalan iki çocuğa ise %25’er pay oranları ile dağıtım yapılır.
Vefat eden kişinin emekli maaşının eşine bağlanması için belirli belgelerin ilgili kuruma iletilmesi ve bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Başvuru için şartlar şu şekilde sıralanabilir;
Vefat eden kişinin emekli maaşının eşine bağlanması için gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabilir;
Dul kalan eşin Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması ve vefat eden eşten emekli maaşı alma talebinde bulunması gerekir. Başvuru sırasında ilgili kurum, dul kalan eşten yukarıda belirtilen belgeleri talep eder. Bu durumda kişi, bu belgeleri eksiksiz bir şekilde ilgili kuruma iletmelidir. Vefat eden kişi SGK kapsamında emekli olmuşsa, SGK il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır.
Başvuru aşamasında ise Emekli Sandığı kapsamında olanlar, e-Devler üzerinden talep oluşturabilir. Ayrıca SGK il müdürlükleri aracılığıyla da fiziki olarak başvuru yapmak mümkündür.
Başvuru talebinin ilgili kuruma iletilmesinin ardından SGK, belgeleri inceleyerek koşulların uygun olup olmadığını kontrol eder. Koşulların uygun bulunması halinde ise vefat eden kişinin emekli maaşı, eşine bağlanabilir. Ancak bu süreçte eşin ve çocukların alacağı paylara dikkat edilmesi gerekir. Eğer hem eş hem de çocuklar maaş üzerinde hak sahibi ise, aylığın %50’si eşe, kalan %50’si ise çocuklar arasında eşit olarak pay edilir.
Bu süreçte merak edilen konulardan biri ise vefat eden kişinin kredi borcudur. Vefat eden kişinin kredi borcu, emekli maaşının eşine bağlanması sürecinde doğrudan bir etkiye sahip değildir. Yani, SGK, bu maaşı bağlarken ölen kişinin banka borçlarına ya da kredi geçmişine bakmadan hak sahiplerine maaş yatırır. Bu maaş, bir nevi sosyal güvenlik hakkı olduğundan ölen kişinin banka borçları dikkate alınmaz ve hacze konu edilemez.
Kategoriler: Günlük Yaşam, Ekonomi
Gizem Yıldırım
Finans Yazarı