Çek Defteri Nasıl Alınır? En Kolay Çek Defteri Veren Bankalar

Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2024 Yayınlanma Tarihi: 6 Eylül 2024

Çek defteri, bireyler ve ticari işletmeler tarafından kullanılır ve çek işlemlerinin pratik bir şekilde kaydedilmesini sağlar. Ödeme emrinin verilmesi ile pek çok işletme, çek karnesini kolayca alabilir. Çek defterinin alınması için bankalarla kredi ilişkisinin bulunması ve bankalara teminat gösterilmesi gerekir. Dolayısıyla ilgili şartları taşıyan kişiler ve işletmeler, çek defteri alabilir. Genellikle kurumsal profile sahip olan kişiler, ticari faaliyetlerini ve kurumlar arasında yapmaları gereken ödemeleri çek defteri ile birlikte gerçekleştirebilir. 

Bankaların sunduğu belirli şartlar, hizmetler ve politikalar doğrultusunda çek defteri cüzdanı alınır. Bankaların çek defteri tahsilatı sağlaması, müşteri profili ile bağlantılıdır. Çek defteri temin ederken başvuru şubeden ya da online bankacılık üzerinden yapılır ve çek tahsilatı; müşteri hizmetleri kalitesi yüksek olan bankalardan pratik şekilde tamamlanır. Bu durumda Kuveyt Türk, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, ve Yapı Kredi Bankası aracılığıyla çek defteri temin etmek mümkündür.

Bu yazımızda çek defterinin ne olduğu, nasıl alındığı ve çek defteri veren bankaları ele alacağız. Çek defteri almanın şartlarına, çek defteri için gereken belgelere ve bu defterin nasıl doldurulduğuna dair kapsamlı bilgilere yer vereceğiz.

Çek Defteri Nedir?

Çek defteri, ticaret hacmi geniş olan işletmeler tarafından kullanılan ve bankalar tarafından verilen vadeli ödeme aracı olarak bilinir. Nakit sıkıntısı çekmeme, ödemelerin farklı zamanlarda yapılması ya da belirlenecek tarihe kadar ertelenmesi için tercih edilen çekler, çek defterinde toplanır. Bu defter, 10 yapraklı ya da 25 yapraklıdır ve her yaprağında çeklerin kayıt altında tutulduğu kurumların bilgileri yer alır. Aynı zamanda bu defterde çek tarihi ve çek sahibinin vergi numarası yer alır. Çek defterine yazılan çekler kullanılmak istendiğinde yapraklar koparılabilir. 

Çek defterinin kullanılması için bazı şartlar bulunur. Öncelikle hesap bakiyesinin kontrolünü yapmak, çek için yeterli bakiyenin olup olmadığını anlamak için önemlidir. Müşteriler ya da işletmeler, bankadan ya da online bankalardan çek defteri alır. Alınan deftere çek numaraları, tutarları ve tarihleri yazılır. Ardından çek defterinde bulunan herhangi bir sayfanın boş kısımları doldurulur, imzalanır ve alıcıya teslim edilir. 

Çek Defteri Nasıl Alınır?

Çek defteri cüzdanı almak, bankalara yapılan çek defteri başvurusu ile mümkündür. Öncelikle bankaların sunduğu özel hizmetleri göz önünde bulundurarak banka seçimi yapılır. Bu durumda seçiminizi kolaylaştırmak için bankaların çek defteri ücretlerini incelemek önemlidir. Burada kimlik belgesi, işletme belgesi ve teminat senedi gibi belgelerin hazırlanması gerekir. Başvuru şubeleri ziyaret ederek ya da online bankacılık üzerinden yapılır. Başvurunun değerlendirilmesinin ardından başvurusu kabul edilen taraflar için bankalar, çek defteri basarak kurumlara ya da kişilere verir. 

Bireysel Çek Karnesi Nedir?

Bireysel çek karnesi; gerçek kişilerin çek işlemlerini kaydeden, çeklerin sıralanmasını ve takibini kolaylaştıran kıymetli evraklardır. Bireysel çek karnesinde bireyler, kişisel hesapları aracılığıyla çek düzenleme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu evraklarda çek tarihi, miktarı, çeki alacak kişinin bilgileri ve hesap numarası yer alır. Gerekli bilgilerin doldurulması halinde bankaya yapılan başvurular değerlendirilir ve başvurunun olumlu sonuçlanması halinde 10 ila 25 yaprak arasında değişen çek karnesi verilir. 

Bireysel çek karnesi, bireylerin finansal durum yönetimini kolaylaştırmak ve yüksek meblağların pratik bir şekilde ödenmesini sağlamak için kullanılan etkili bir araç niteliğindedir. Aynı zamanda çek karneleri, çeklerin geçerliliğini sağlamak ve ödemelerin yapılmasını zorunlu kılmak için bağlayıcılık taşır. Çek karnesi için yetkili kuruluş olan bankalar, bireylerin banka hesap bilgilerini, kimlik ve adres bilgilerini alır. 

En kolay çek defteri veren bankalar

En Kolay Çek Defteri Veren Bankalar Hangileri?

En kolay çek defteri veren bankalar arasında Kuveyt Türk, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, ve Yapı Kredi bulunmaktadır. Kuveyt Türk, özellikle kendi müşterilerine hızlı çek defteri temin ederek süreçleri kolaylaştırırken, ticari ve bireysel hesap sahiplerine çeşitli yaprak sayısına sahip çek defterleri sunar. Ziraat Bankası da ticari müşterilerine çek defteri verirken, bireysel başvurularda teminat ve kredi notu gibi kriterlere önem verir. Garanti BBVA, yüksek kredi notuna sahip olanlara, Yapı Kredi ise ticari hesap sahiplerine çek defteri başvuru sürecinde hızlı bir şekilde yardımcı olur. 

Çek Defteri Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?

Çek defteri ücreti, bankaların müşterilerine sunduğu ücret tarifelerine göre değişiklik gösterir ve bankalar her işlem için farklı ücret yansıtır. Finansal tüketiciler ve ticari işletmeler için belirlenen ücretler asgari ve azami olarak farklılık göstermektedir. Bu durum, değerli kağıt bedelinin çek defteri ücretine dahil edilmesi ya da edilmemesine göre de değişir. Bankaların 2024 yılı içerisinde belirlediği çek defteri sayfa ücreti aşağıdaki gibidir:

  • Kuveyt Türk 50 TL, 
  • Garanti BBVA 44,76 TL,
  • Yapı Kredi 16,19 TL,
  • Halkbank 16,00 TL,
  • Denizbank 55,00 TL.

Çek Defteri Alma Şartları Nelerdir?

Çek defteri alma şartları, bankaların prosedürlerine göre değişiklik göstermektedir. Çek defteri alabilmek için öncelikle belirlenen bankada bireysel ya da ticari bir hesabın olması gerekmektedir. Nitekim bankalar, çek defteri işlemleri sırasında finansal durumu analiz eder ve teminat talebinde bulunabilir. Bu doğrultuda yapılması gereken değerli bir malı teminat göstermektir. Kimlik bilgisi, sabıka kaydı, işletme ve adres belgesi gibi gereken belgelere ilişkin hazırlıklar tamamlandığında şube üzerinden üzerinden başvuru yapılır. Online başvuru yapmak isteyen bireyler, bu bilgilerin dijital kopyalarını hazırlayarak başvuru sürecini tamamlayabilir. Ardından bankaların herhangi bir sorun görmemesi ve koşulların yeterli olması durumda başvuru olumlu değerlendirilir. Fakat bazı bankalar, bu işlem için ücret talep edebilir. Bu ücretler, bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. 

Herkes çek defteri alabilir mi? sorusunun cevabını merak eden pek çok birey vardır. Çek defteri genellikle ticaret ile uğraşan bireyler tarafından kullanılsa da bireysel olarak talep eden kişiler de oldukça fazladır. Dolayısıyla bu soruya verilecek yanıt, bankaların öngördüğü şartları yerine getiren bireyler ve ticari işletmelerin çek defteri alma hakkına sahip olduğudur.

Çek Defteri Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çek defteri almak için gerekli evraklar ve belgelerin listesi, bankalara göre değişiklik göstermektedir. Genelde istenen belgeler aşağıda sıralanmıştır:

  • Fotoğraflı kimlik kartı,
  • Pasaport ya da sürücü belgesi,
  • İkametgah belgesi,
  • Sabıka kaydı,
  • İmza sirküleri,
  • Vergi levhası,
  • Teminat (gerekli durumlarda).

Bankadan Çek Defteri Nasıl Alınır?

Bankadan çek defteri almak, bankaların talep ettiği evrakların hazırlanması ile mümkündür. Öncelikle bireyler, bankalara başvuru yapar ve değerlendirme sonucunda çek defterini alabilir. Böylelikle ödeme kolaylığı elde edilir ve nakit taşıma riski ortadan kalkar. 

Çek Defteri Kaç Günde Gelir?

Çek defterinin teslim süresi bankalara göre değişiklik göstermektedir. Şubeden yapılan başvurularda bu süre 3 ila 7 gün arasında değişirken, online bankacılık üzerinden yapılan başvurularda bu süre 5 ila 10 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bu noktada resmi tatilleri de göz önünde bulundurmak önemlidir. Ancak belgelerin eksik olması ya da bankaların yoğunluk miktarına göre teslim sürelerinde değişiklik meydana gelebilir. Bu doğrultuda banka ile iletişime geçerek çek defteri süreciniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Çek defteri nasıl doldurulur

Çek Defteri Nasıl Doldurulur?

Çek defteri doldurulurken bu belgelerin geçerliliğini korumak ve sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Her bir çek formu için yazılan bilgilerin doğru olması önemlidir. Sayfalarda yer alan boşluklar, çek defterlerinin doldurulması gereken alanlardır. Bu alanlarda tarih, alacaklı olan bireyin ismi, yazı ve rakamsal olarak alacak miktarı, hesap numarası, çekin ödeneceği yer ve çeki dolduran kişinin bankada kayıtlı imzası yer almalıdır. 

SIK SORULAN SORULAR

Hamiline Çek Defteri Yaprağını Kullanmadan Hamiline Çek Düzenlemek Yasal mı?

Hayır, yasal geçerliliğin sağlanması için hamiline çek düzenlerken hamiline çek defteri yaprağı kullanılmaldır.  Aksi takdirde kişiler, 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Çek Defterinin Sahibine Ne Ad Verilir?

Çek defterinin sahibi, keşideci olarak adlandırılır. Bankaların ilgili şartlarını taşıyan keşideci, gerçek ya da tüzel kişi olabilir. 

Çek Defteri Ücretli mi?

Evet, çek defteri ücretlidir. Bu ücretler bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Defterlere yansıtılan ücretlere değerli kağıt bedeli tutarı dahil olabilir. 

Çek Defteri Bitince Ne Olur?

Çek defteri bittiğinde yeni bir çek defteri başvurusunda bulunmak mümkündür. Kimlik ve mevcut hesap bilgisi gibi belgeler ile bankanıza başvuruda bulunarak yeni çek defteri temin edebilirsiniz. 

Çek Tarihi 1 Gün Geçerse Ne Olur?

Çek tarihinin 1 gün geçmesi halinde ibraz edilmeyen çekler, senet olma vasfını yitirir ve çekten caymak mümkün hale gelir. Bu durumda ibraz süresi geçtikten sonra yapılan ibraz halinde banka, çeki ödeme ve ödememe konusunda serbesttir.

Çek Yaprak Bedeli 2024 Ne Kadar?

2024 yılı içerisinde her bir çek yaprağı için belirlenen ücret ortalama 36 TL’dir.  Ancak bankaların çek yaprak bedeli değişiklik gösterebileceğinden net tutar için bankanızla iletişime geçmeniz gerekir.

Kategoriler: Banka, Kredi Notu

Yazar: TeklifimGelsin

Benzer İçerikler