Banka Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Güncellenme Tarihi: 27 Ocak 2025 Yayınlanma Tarihi: 20 Mayıs 2022

Banka seçimi basit bir iş gibi görünse de aslında sandığından çok daha önemli ve dikkat gerektiren bir iştir. Zira, banka seçmeden önce dikkatli bir inceleme yapmazsanız ve seçtiğiniz bankanın size sunduğu bankacılık ürünleri ile avantajlar ihtiyaçlarınıza cevap vermez ise bu durumda başka bir banka arayışına düşebilir, dikkatli bir araştırma ile kolayca halledebileceğiniz bir konuyu dolambaçlı ve uzun bir sürece çevirebilirsiniz. Eğer siz de banka nasıl seçilir merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazımızda banka seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedip yaşam tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza göre banka seçmenin püf noktalarına değineceğiz.

Yeni Müşterilere Özel

Net Bakiye

₺103.550,69

Oran i

%45,00

Net Kazanç

₺3.550,69

Banka Türleri Nelerdir?

Banka dediğimizde genelde aklımıza televizyonda reklamlarını gördüğümüz ya da sokağa çıktığımızda şubeleriyle karşılaştığımız bankalar gelse de farklı banka türleri bulunmaktadır. En yaygın üç banka türünü şöyle sıralayabiliriz:

  1. Katılım Bankaları: Faizsiz bankacılık prensiplerine uygun hareket eden katılım bankaları, tasarruf sahiplerinden toplanan fonları ticaret ve sanayide değerlendirerek oluşan kâr ve zararı tasarruf sahipleriyle paylaşır. Bu sayede yapılan ticaretten elde edilen kârın paylaşıldığı katılım bankaları, faizsiz bankacılık ilkelerine uygun hareket etmiş olurlar. Katılım bankaları, aynı zamanda, faizsiz bankacılık ilkesine uygun faaliyet göstermek amacıyla bünyelerinde “Danışma Komitesi” oluşturmuşlardır.
  2. Özel Bankalar: İsimlerinden de anlaşılabileceği üzere özel bankalar bireysel ya da sınırlı ve genel ortaklıkların sahip olduğu bankalara verilen isimdir. Bu tür bankalar devlete ait değildir.
Yaşam Tarzına Göre Banka Seçimi
  1. Devlet Bankaları: Özel bankaların aksine devlete ait olan bankalara devlet bankası adı verilir.

Banka Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir banka seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey önceliklerinizdir. En başta, faizli ya da faizsiz bankacılık arasında seçim yapmalısınız. Eğer faizsiz bankacılık ile ilgileniyorsanız bu durumda bir katılım bankası ile çalışmayı düşünebilirsiniz ancak eğer kredi kartı ve benzeri bankacılık ürünlerinden özgürce faydalanmak istiyorsanız bu durumda bir özel banka ya da devlet bankası ile çalışmak yapabileceğiniz en mantıklı seçim olacaktır. Dikkat etmeniz gereken diğer şeyleri madde halinde sıralamamız gerekirse:

  • Erişilebilirlik: Bankanızın erişilebilirliğinin yüksek olması sizin için her zaman bir avantaj olacaktır. Eğer bankanızın geniş bir şube ve ATM ağı varsa bu durumda seyahatlerinizde ya da acil bir durumda bankanıza kolaylıkla ulaşabileceksiniz. Fakat, eğer bankanız erişilebilirlik yönünden sizi tatmin etmeyecek bir durumdaysa acil bir durumda, bir seyahat sırasında ya da taşındığınız takdirde bankanıza ait bir ATM ya da şube bulmak için uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple banka seçimi yaparken erişilebilirliği kesinlikle hesaba katmanız, bankanızın ATM’lerinin ne kadar sıklıkla bulunduğunu ve nerelerde şubesi olduğunu öğrenmeniz sizin için bir avantaj olacaktır. Erişilebilirliğin bir diğer yönü de elbette bankanızla iletişime geçtiğinizde sizin ihtiyaç ve sorularınıza en iyi şekilde cevap vermeleridir. Acil bir durumda bankanızla iletişime geçtiğinizde muhatap olacak kimseyi bulamamak kesinlikle kötü bir tecrübedir ve kimse böyle bir tecrübe yaşamak istemez. Bu sebeple, müşterileriyle ilgilenen, onların sorunlarını çözmek isteyen ve her daim arkalarında duran bir banka bulmaya çalışmanızı öneriyoruz.
  • İşlem limitleri: Eğer bankacılık işlemlerini sıklıkla kullanıyorsanız düşük işlem limitine sahip bir banka hesabı fazla işinize yaramayacaktır. Bu sebeple, banka seçimi yaparken size sunduğu işlem limitlerini öğrenmek ve ona göre karar vermek isteyebilirsiniz. Eğer bankacılık işlemlerini fazla kullanan birisi değilseniz bu madde sizin için fazla önemli olmayacaktır. Fakat, dilediğiniz zaman dilediğiniz kadar para çekmenize izin veren, dilediğiniz işlemi yapmanıza olanak tanıyan bir banka her zaman diğer bankalara kıyasla biraz daha tercih edilebilir olacağından sizi kısıtlamayan bir banka tercih etmek her zaman mantıklı bir hareket olacaktır.
  • Minimum bakiye: Küçük bankalar minimum denge politikasına sahip olmasalar da bazı bankalar hesabınızda belli miktarda para bulundurmanız şartını koşabilirler. Bu sebeple banka seçimi yaparken minimum bakiye şartlarını göz önünde bulundurmalı, bu şartların sizin bütçenizle uyumlu olduğundan emin olmalı ve bankanızı buna göre seçmelisiniz. Eğer fazla bir bütçeniz yoksa yüksek bir minimum bakiye sınırına sahip olan bankalarla çalışmak tercih edeceğiniz bir durum olmayacaktır. Eğer bütçe sıkıntınız yoksa ve banka hesabınızda belli miktarda bir para bulundurabileceğinizi düşünüyorsanız o zaman bu maddeyi çok da dikkate almanız gerekmemektedir.
  • Güvenlik: Bankayı paranızı güvende tutmak ve harcamalarınızı daha kolay gerçekleştirmek için seçersiniz. Bankalar, müşterilerine, paralarını kaybolma ya da çalınma ihtimalini düşünmeden saklayabilecekleri güvenli bir yer imkânı sunmaktadır. Ancak, her banka paranızı bilgisayar korsanlarından, dolandırıcılarından hatta kötü niyetli banka personellerinden koruyacak sisteme sahip olmayabilir. Bu sebeple, banka seçmeden önce o bankanın geçmişte bir güvenlik sorunuyla karşılaşıp karşılaşmadığını, mevcut güvenlik önemlerinin neler olduğunu, sistemlerinin ne kadar güvenli olduğunu vesaire bilgileri araştırarak kararınızı ona göre vermelisiniz. Dikkatli bir araştırma ile seçiminizi yaptığınız takdirde kazandığınız paraları içiniz rahat bir şekilde bankada saklamaya başlayabilirsiniz.
  • Faiz oranları: Banka seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan birisi de bankanın sunduğu faiz oranlarıdır. Bankadan alacağınız kredi kartı ya da kullanacağınız kredi tamamen bankanın sunduğu faiz oranından etkilenir ve bu durumda yüksek faiz oranına sahip bir banka ile çalışmak sizin için dezavantajlı bir durum olabilir. Finansal durumunuzu ve bütçenizi göz önünde bulundurarak seçmeyi düşündüğünüz bankanın faiz oranlarının size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Dolayısıyla, bankanızı seçmeden önce yapmanızı önerdiğimiz ilk şey mevduat faiz oranlarını incelemenizdir. Bu faiz oranı bankadan kredi kullanmayı düşündüğünüz takdirde etkileneceğiniz faiz oranıdır. Farklı bankaların faiz oranlarını yukarıda saydığımız maddeleri de hesaba katarak karşılaştırarak hangisinin size en uygun olduğuna karar verebilirsiniz.
  • Bankacılık masrafları: Bankaların hesap kapama ücreti, erken para çekme ücreti, harç ve benzeri bankacılık masrafları değişim göstermektedir. Farklı bankaların bankacılık masrafların karşılaştırarak banka seçiminizi yapmanızı önermekteyiz. Bunun yanında, eğer sık seyahat eden biriyseniz bankaların yurt dışı ATM ücretlerini, bu ATM’lerden para çekerken sizden ekstra ücret talep edilip edilmediğini, ediliyorsa ne kadar edildiğini göz önünde bulundurmak her zaman sizin yararınıza olacaktır.
  • Ekstra hizmetler ve teşvikler: Bankalar müşterilerine farklı hizmetler sunmaktadır. Bankaların sunduğu poliçe alma, alışveriş, yatırım fonları vesaire hizmetleri inceleyerek, size sunduğu hizmetleri kıyaslayarak kendinize en uygun bankayı seçebilirsiniz. Ayrıca, bankaların sunduğu kredi kartlarını incelemek de banka seçimi yaparken daha kolay karar vermenizi sağlayabilir. Bazı bankaların öğrencilere daha fazla imkân sunduğunu ya da çeşitli hizmetlerden ücretsiz yararlanmalarını sağladığını da atlamayalım. Eğer öğrenciyseniz seçmeyi düşündüğünüz bankanın size sunduğu imkanları detaylı bir şekilde incelemek avantajınıza olacaktır.

\

Kategoriler: Banka, Kredi Notu

Yazar: TeklifimGelsin