Banka hesabını ne için kullanmak istersin?
Günümüzde sıkça kullanılan banka hesaplarının birçok çeşidi vardır. Özellikle birikimlerini birlikte yapmak ve bu birikimleri tek bir hesapta toplamak isteyen bireyler, ortak banka hesabı açarak işlem gerçekleştirilebilir. Bankada ortak hesap açma işleminin gerçekleştirilmesi için belirli adımların takip edilmesi ve gerekli şartların taşınması gerekir.
Bu yazımızda ortak banka hesabının ne olduğuna, nasıl açıldığına ve bu hesaptan nasıl para çekildiğine değineceğiz. Ayrıca ortak banka hesabını sunan bankalara ve ortak hesap ayırma işleminin mümkün olup olmadığına değineceğiz.
Ortak banka hesabı, birden fazla kişinin eşit veya belirlenmiş yetkilerle erişim sağlayabildiği, finansal işlemleri ortaklaşa yönetebildiği bir hesap türüdür. Genellikle aile bireyleri, iş ortakları veya belirli bir mali sorumluluğu paylaşan kişiler tarafından kullanılan bu hesap türü, taraflara para yatırma, çekme ve ödeme yapma imkânı tanır. Yetkilendirme düzeyine bağlı olarak, tüm hesap sahiplerinin birlikte onayı gerekebilir ya da bireysel işlemler yapılabilir. Ortak hesaplar, mali şeffaflığı artırırken, taraflar arasında güvene dayalı bir finansal yönetim anlayışını da gerektirir.
Ortak banka hesabında bireylerin hak oranları doğrultusunda para çekme ve yatırma gibi hakları vardır. Ayrıca bu hesap ile bireyler; ortak harcama yapabilir, bu harcamaları takip edebilir ve birikimlerini ortak yönetebilirler.
Ortak banka hesabı açmak için bireylerin hesap türünü (vadeli, vadesiz) belirlemeleri, başvuru yapmak istedikleri bankayı seçmeleri, bankanın talep ettiği belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlanmaları ve bu belgeleri ilgili bankaya iletmeleri gerekir. Ortak banka hesabı açmak için gerekenler arasında tarafların kimlik fotokopileri, yazılı onayları, imzaları, gelir ve ikametgah belgeleri yer alır. Bu belgelerin tamamlanmasının ardından hesap açma başvurusu yapılır.
Başvuru işlemi sırasında her iki hesap sahibinin de bankada bulunması gerekir. Ancak taraflardan biri, bankaya gitmeden ortak hesap açma talebinde bulunabilir. Taraflardan birinin bankada bulunmaması durumunda noterden vekaletname çıkarması ve bu vekaletname içerisinde hesap açma onayı verdiğine dair rızasının olduğunu belirtmesi gerekir. Ortak banka hesabı açmak isteyen bireyler, ilgili bankanın belirlediği şartları karşıladıktan sonra sözleşme imzalar.
Ortak banka hesabı açma şartları aşağıdaki gibidir;
Net Bakiye
₺103.550,69
Oran i
%45,00
Net Kazanç
₺3.550,69
Ortak banka hesabından para çekmek taraflar ile banka arasında imzalanan sözleşmenin detaylarına ve hesap üzerinde yer alan hak oranlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle ortak banka hesabı kullanan bireyler eşit haklara sahiptir ve bu eşitlik, sözleşmede belirtilir. Dolayısıyla sözleşmede yer alan para çekme limitlerine göre banka hesabından para çekilebilir.
Ortak banka hesabından para çekme işlemleri ilgili bankanın ATM’leri ve fiziki şubeleri ile gerçekleştirilebilir. Ayrıca hesap üzerinde hak sahibi olan bireyler, mobil bankacılık ya da internet şubesi aracılığıyla da para transferi gerçekleştirilebilir. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için tarafların tek başına kullanabileceği şekilde hesap açması gerekir.
Ortak banka hesabı açılabilen bankalar aşağıdaki gibidir;
Eşler, ortak banka hesabı açmak için öncelikle banka ve hesap türü seçmelidir. Ardından bankalar tarafından belirlenen belgelerin bankaya sunulması gerekir. Bu belgeler arasında eşlerin nüfus cüzdanı, adreslerinin yazılı olduğu belge ve bankalara göre değişiklik gösteren gelir belgesi yer alır. İlgili belgeleri bankaya sunan bireyler, ortak banka hesabı açabilir.
Eşlerin bir arada bulunmadan ortak banka hesabı açması durumunda, bankada bulunmayacak bireyin noter tasdikli vekaletname alması gerekir. Bu vekaletname içerisinde bireyin hesap açma onayını yazılı bir şekilde belirtmesi gerekir. Açılan ortak hesap; para yatırma, para çekme, fatura ödemesi ve düzenli ödemelerin gerçekleştirilmesi için kullanılabilir. Ancak bu işlemlemlerin gerçekleştirilmesi için her iki tarafın bu hakları taşıması gerekir.
Evet, farklı soyadlarla ortak banka hesabı açmak mümkündür. Her iki tarafın belirli koşulları sağlaması ve anlaşmaya varması halinde farklı soyadlarla ortak banka hesabı açılabilir. Ancak bireylerin yasal olarak belirlenen koşulları taşıması gerekir. Örneğin her iki tarafın 18 yaşından büyük olması, ortak banka hesabı açma başvurusunun onaylanması açısından önemlidir. Son dönemlerde sevgili ya da arkadaşla ortak banka hesabı açmak yaygın görülen bir durumdur. Bu bireylerin amacı, birlikte birikim yapmak olarak bilinir.
Ortak banka hesabı açmak için genellikle iki tarafın da imzası gerekir. Bu durumunun belirlenmesi için banka politikalarını incelemek de son derece önemlidir. Bazı ortak hesap türlerinde hesabın yönetilmesi için bir kişiye ihtiyaç duyulabilir ve bu durumda tek bir kişinin imzası yeterli olabilir. Ancak bu durumun sözleşme şartlarında belirtilmesi gerekir.
Ortak banka hesabı ayırmak için hesap üzerinde hak sahibi olan bireylerin banka ile iletişime geçmesi gerekir. Tarafların hesap ayırma talebi üzerine banka, bu işlemi onayladıktan sonra iki farklı hesap oluşturabilir ya da hesap, kalan kişiye devredilebilir. Bu durumda bireylerin hesabında biriken para, sözleşmede yer alan şartlar doğrultusunda taraflara aktarılır.
Ortak banka hesabı sahiplerinden birinin ölmesi durumunda biriken paranın diğer kişi tarafından alınması mümkündür. Ancak hesabın türüne, sözleşme şartlarına ve banka prosedürlerine göre bu durum değişebilir. Bu işlemin gerçekleşmesi için ölen kişinin ölüm belgesi, kimlik ve vekaletnamesi bankaya iletilerek başvuru yapılabilir. Ayrıca yasal düzenlemeler gereği ölen kişinin payı mirasçılara devredilebilir. Bu durumda yasal süreç başlayabilir ve mirasçılar, ölen kişiye kalan pay için dava açabilir.
Ortak banka hesabına haciz konulabilir ancak bu durum sınırlıdır. Haciz işleminin gerçekleşmesi için banka hesabına sahip olan bireylerin kullanım oranları da önemlidir. Bu durumda haciz yükümlülüğü bulunan bireyin kullanım oranına haciz gelebilir.
Ortak banka hesabına ihtiyadi tedbir konulabilmesi için borçlu olan tarafın payına yönelik gerçekleştirilebilir. Ancak diğer ortakların hak sahibi olduğu paylar, bu durumdan herhangi bir biçimde etkilenmez. İhtiyadi karar, yalnızca mahkeme kararı ile gerçekleşir. Dava açan tarafın mal varlığının korunması için mahkeme önlemler alabilir.
Ortak banka hesabının kapatılması için hesap üzerinde hak sahibi olan bireylerin banka ile iletişime geçmesi gerekir. Bu durumda bireyler, müşteri hizmetleri ya da fiziki banka ziyareti ile hesap kapatma talebinde bulunabilir. Talebin onaylanmasının ardından hesabın tamamen kapatılması ya da hak sahiplerinin sözleşmede yer alan hak oranı üzerinden biriken para miktarını alması mümkündür. Böylelikle her iki taraf, birikimi kaybeden ilerleyen süreçlerde kullanma fırsatı elde edebilir.
Ortak hesaptan tek kişinin para çekme durumu, sözleşme şartlarına ve bankanın işleyiş politikasına göre değişiklik gösterir. Eşli ortak hesap kullanan taraflar, tek kişinin para çekme yetkisine sahip olabilmesi için imza vermelidir. Ancak vekaletli ortak hesaplarda para çekme yetkisi tek kişi tarafından gerçekleştirilebilir.