Genç Çiftçi Kredisi Nedir, Şartları Nelerdir? Faiz Oranları 2025

Genç çiftçi kredisinin ne olduğu, şartları, faiz oranları ve nasıl alındığına dair bilgiler bu kapsamlı rehberde!
Güncellenme Tarihi: 17 Temmuz 2025 Yayınlanma Tarihi: 16 Temmuz 2025

Tarım sektöründe faaliyet gösteren ya da bu alanda faaliyet göstermek isteyen genç çiftçilerin desteklenmesi oldukça önemlidir. Bu kapsamda Ziraat Bankası tarafından sunulan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin tarım sektöründe desteklenmesine yardımcı olan özel bir finansman modelidir. Ancak bu kredi, diğer kredilerden farklı olarak özel şartlar ve belgeler gerektirir.

Bu yazımızda genç çiftçi kredisinin ne oldunu, şartlarını ve faiz oranlarını inceleyeceğiz. Ayrıca genç çiftçi kredisinin nasıl alınacağını detaylı bir şekilde aktardıktan sonra genç çiftçi hibesinin ne olduğu ve 2025 yılında verilip verilmediğine dair bilgiler sunacağız. 

Genç Çiftçi Kredisi Nedir?

Genç Çiftçi Kredisi, tarım sektöründe faaliyet göstermek ya da mevcut tarımsal işletmesini büyütmek amacıyla genç çiftçilere sunulan finansman türüdür. Bu finansman türü, gençlerin tarıma olan ilgisini artırmanın yanı sıra kırsal kalkınmayı desteklemek ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla 18-40 yaş arasındaki genç girişimcilere yönelik sunulur. Genç nüfusun istihdamına katkı sağlamayı amaçlayan önemli bir fırsat olan bu kredi, canlı hayvan alınmasına, basit sera yapımına yönelik inşaat harcalamalarına, faaliyet konusu ile ilgili makine ekipman alınmasına (traktör hariç), kiralık işletmeler için kira ücretine ve faaliyet konunuzla ilgili işletme giderlerine yönelik kullanılabilir. 

2025 yılı itibarıyla Genç Çiftçi Kredisi adı altında Ziraat Bankası, 3.000.000 TL’ye kadar finansman desteği sunar. Ayrıca finansman kapsamında düşük faizli kredi seçenekleri ve hibe desteği vardır. Bu destek; gençlerin tarımsal üretime yatırım yapmalarını, alternatif gelir kaynakları oluşturmalarını ve kırsal alanda istihdam yaratmalarını teşvik eder. 

%0 Faizli ₺90.000

Oran

%0 (Faizsiz)

Taksitli Artı Para

₺65.000

Taksitli Avans

₺25.000


Mobilden Akbanklı olanlara özel %0 faizli toplamda 90.000TL’ye varan nakit fırsatı! 3 ay vadeli %0 faizli 65.000TL’ye varan taksitli artı para ve %0 faizli 3 ay vadeli 25.000TL’ye varan taksitli avans

Genç Çiftçi Kredisi Şartları Nelerdir?

Genç Çiftçi Kredisi’nden faydalanmak isteyen genç çiftçilerin banka tarafından belirlenen şartları sağlaması gerekir. Bu şartlar genel olarak yaş, eğitim durumu, mesleki yeterlilik ve tarımsal faaliyetlerle ilgili birtakım kriterleri kapsar. 2025 yılı itibarıyla Genç Girişimci Kredisi için belirlenen başvuru şartları aşağıdaki gibidir;

  • Yaş Sınırı Şartı: Genç Çiftçi Kredisi’ne başvuru yapmak isteyen bireylerin 18 ila 41 yaş arasında olması gerekir. Ancak finansman kapsamında kadın üreticiler için farklı ayrıcalıklar söz konusu olup, kadın üreticilerde üst yaş sınırı uygulanmamaktadır. Dolayısıyla kadın üreticiler için belirlenen genç çiftçi kredisi yaş sınırı, 18’dir.
  • Eğitim Durumu Şartı: Bu finansmandan yararlanabilmek için erkek ve kadın üreticilere uygulanan eğitim durumu şartı değişiklik gösterir. Erkek başvuru sahipleri için en az meslek veya teknik lise mezunu olma şartı bulunurken, kadın üreticilerim en az 8 yıllık ilköğretim mezunu olması gerekir Ayrıca tüm başvuru sahiplerinin  Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin tarım sertifika programına kayıtlı olması ya da Ziraat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Tarımla ilgili yüksekokul mezunu olması beklenir.
  • Askerlik Şartı (Erkekler İçin): Krediye başvuru yapan birey erkekse, başvuru sahibinin askerlik görevini tamamlamış ya da resmi olarak muaf olması gerekir. Bu şartın temel amacı, kredi süresince faaliyetlerin kesintisiz yürütülmesini sağlamaktır.
  • SGK Kayıt Şartı: Genç Çiftçi Kredisi tam zamanlı çiftçilik yapmak isteyenler için sunulan bir finansman türüdür. Dolayısıyla başvuru yapan bireyin herhangi bir iş yerinde SGK’lı olarak ücretli çalışmıyor olması gerekir.
  • İkamet ve Faaliyet Yeri Şartı: Kredi başvurusunda bulunacak kişinin, tarımsal faaliyetleri yürüteceği yerde ikamet etmesi gerekir. Ancak birey, bu alanda ikamet etmiyorsa, ilgili bölgede ikamet edeceğini taahhüt etmesi gerekir.
  • Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Kayıt Şartı: Bu finansmandan faydalanmak isteyen bireylerin  Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması gerekir.
  • Kredi Kullanım Amacı ve Projenin Sunulması Şartı: Krediden faydalanacak kişinin, alacağı finansmanı tarımsal üretimde kullanacağını belgelendirmesi ve proje sunması gerekir. İlgili proje ise hayvancılık, bitkisel üretim ve seracılık gibi alanlarda olabilir.

Genç Çiftçi Kredisi Faiz Oranları 2025

2025 yılı itibarıyla Genç Çiftçi Kredisi kapsamında uygulanacak faiz oranları, Ziraat Bankası’nın güncel cari faiz politikalarına göre belirlenir. Fakat başvuru sahibinin şartları uygun ise devlet destekli olarak sübvansiyonlu yani düşük faizli kredi kullanımı da mümkün hale gelir. Finansman kapsamında faiz oranları; başvuru sahibinin finansal durumuna, hayata geçirmek istediği projenin içeriğine ve devlet desteklerinden yararlanma durumuna göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla güncel faiz oranlarını incelemek ve Ziraat Bankası şubelerinden ya da resmi web sitesi üzerinden detaylı bir şekilde bilgi almak gerekir.

Finansman kapsamında genç ve kadın üreticilere yönelik kredi limitinin 2,5 milyon TL'den 3 milyon TL'ye çıkarılması, faiz oranlarından yararlanmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat sunar. Bu artış, daha büyük ölçekli projelere finansman sağlanmasını kolaylaştırdığı gibi tarım ve hayvancılık alanında faaliyet göstermek isteyen genç girişimcilerin önünü açar.

Genç Çiftçi Kredisi Nasıl Alınır?

Genç Çiftçi Kredisi Nasıl Alınır?

Genç Çiftçi Kredisi almak isteyen bireylerin, başvuru sürecini süreci doğru ve eksiksiz bir şekilde yürütmesi oldukça önemlidir. Bu kapsamda genç kredisi başvuru işlemi için takip edilmesi gereken aşamalar aşağıdaki gibidir;

Başvuru Aşaması

Genç Çiftçi Kredisi kapsamında eğitim dışındaki tüm kredi işlemleri yalnızca Ziraat Bankası tarafından yürütüldüğü için bu finansmandan faydalanmak isteyen bireylerin Ziraat Bankası şubeleri ile doğrudan iletişime geçmesi gerekir. Üniversite veya diğer kurumlar yalnızca eğitim programları konusunda bilgilendirme yapabilir. 

Ayrıca Ziraat Bankası tarafından Tarımsal Kredi Desteğinin verilebilmesi için istenen şartları yerine getirebilen adayların "Kredi İçin Zorunlu Tutulan Eğitim Programı" na katılarak kredi başvurusunu tamamlaması önemlidir.

Zorunlu Eğitim Programına Katılım Aşaması

Genç Çiftçi Kredisi’ne başvuru yapmak isteyen bireylerin Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Kredi İçin Zorunlu Tutulan Eğitim Programı adı altında düzenlenen olarak sertifika eğitimine katılması gerekir. Bu program sayesinde başvuru sahiplerinin tarımsal üretim konusunda temel bilgi ve becerileri kazandırması mümkündür.

Gerekli Belgelerin Hazırlık Aşaması

Genç Çiftçi Kredisi’ne başvurmak isteyen bireylerin banka tarafından istenen belgeleri ilgili kuruma sunması gerekir. Bu belgeler arasında nüfus cüzdanı fotokopisi, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi, tarımsal faaliyeti gösteren belgeler (tapu, kira kontratı, arazi kullanım belgesi vb.), krediye karşılık gösterilecek teminat belgeleri (ipotek, mal varlığı, araç vb.) ve bilançolu işletmeler için son 3 yıla ait bilanço ve gelir tabloları (varsa) yer alır. 

Finansman kapsamında ilk kez çiftçilik yapacak olan bireylerden SGK sicil numarası, vergi numarası, döner sermaye belgesi, nüfus kayıt örneği, muhtar onaylı ekili alan formu gibi ek evraklar da istenir. Ayrıca tüzel kişilikle başvuru yapılacaksa ayrıca ticaret sicil gazetesi, oda kaydı, imza sirküleri ve yetki belgeleri de gerekir.

Kredi Başvurusu ve Onay Süreci

Tüm belgelerin hazırlanmasının ardından başvuru sahibinin bizzat başvuru yapması gerekir. Bunun ardından Ziraat Bankası, belgeleri ve projeyi detaylı şekilde inceleyerek kredi onayı verir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde, kredi belirlenen şartlarla üreticiye tahsis edilir.

Genç Girişimci Kredisi Şartları Nelerdir? Nasıl Başvurulur? başlıklı yazımızı okuyarak genç girişimciler için sunukan kredi hakkında da bilgi alabilirsiniz. 

Genç Kredisi Veren Bankalar Hangileri?

2025 yılında Genç Kredisi kapsamında kredi desteği sunan bazı bankalar vardır. Bu bankalar arasında Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası ve Garanti BBVA yer alır. Özellikle bankaların sağlamış olduğu dijital başvuru kolaylıkları ve uygun geri ödeme seçenekleri, genç çiftçilerin ve üreticilerin finansmana erişimini kolaylaştırır.

Ziraat Bankası, “ Genç Çiftçi Kredisi” kapsamında 3 milyon TL’ye kadar düşük faizli, devlet destekli kredi fırsatı sunar. Ancak bu krediden faydalanabilmek için eğitim programı ve özkaynak katkısı şartları bulunur. Türkiye İş Bankası ise “Anında Tarım Kredisi” ile genç çiftçilere 2.000.000 TL’ye kadar kredi limiti, 36 aya varan vade ve 1, 3, 6, 9 ya da 12 ayda bir geri ödeme seçeneği sunar. Başvurular ise  İşCep veya internet şubesi üzerinden kısa süre içerisinde sonuçlanır. Herhangi bir işletme geçmişi olan ya da olmayan genç çiftçiler, bu finansman modeli ile pratik ve hızlı bir süreç yaşayabilir. 

Öte yandan Garanti BBVA tarımda sanayileşme ve sürdürülebilirlik vizyonu ile genç üreticilere destek olmak amacıyla özel bir finansman modeli sunar. Bu finansman modelinde üretim ve üretim sonrası dönemler için döngüye uygun vadelerde kredi verilir. 

Genç Çiftçiye Faizsiz Kredi Çıkıyor mu?

Evet, 2025 yılı itibarıyla genç çiftçilere yönelik faizsiz kredi fırsatları sunulmaktadır. Bu kapsamda tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen 18-41 yaş aralığındaki genç girişimciler, 2 yıl anapara ödemesiz dönemli ve 2.500.000 TL’ye kadar faizsiz kredi desteğindan faydalanabilmektedir. Genç çiftçiler için sunulan faizsiz kredi kapsamında Ziraat Bankası, klasik tarımsal üretimin yanı sıra besi hayvancılığı (et üretimi), süt sığırcılığı, etlik tavuk yetiştiriciliği ve seracılık ile farklı alanları da kapsar.

Ancak bu kredilerden yararlanmak için belirli proje ve teminat şartlarını yerine getirmesi, aynı zamanda krediye konu olan yatırım harcamalarını (örneğin ahır, sera, hayvan alımı, ekipman gibi) belgelendirmesi gerekir.

Genç Çiftçi Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Genç Çiftçi Kredisi'nin hesaplanma işlemi sırasında alınacak kredi tutarı, faiz oranı, vade süresi ve geri ödeme aralıklarına dikkat edilir. Bu kredinin bazı türlerinde faizsiz ve 2 yıl geri ödemesiz dönem bulunabildiği için hesaplama yöntemi diğer ticari kredilere göre farklılık gösterebilir. Ayrıca başvuru sahibinden, talep ettiği kredi tutarının %10’u kadar özkaynak (nakit sermaye) katkısı beklenir.

Örneğin faizsiz çiftçi kredisine başvuru yapmak isteyen birey için yapılabilecek hesaplama aşağıdaki gibi olabilir; 

Kredi Tutarı3.000.000 TL
Vade Süresi10 yıl (120 ay)
Ödemesiz Dönemİlk 2 yıl (24 ay)
Geri Ödeme Süresi8 yıl (96 ay)
Aylık Taksit Hesaplama3.000.000 TL / 96 ay
Aylık Taksit Tutarı31.250 TL

Genç Çiftçi Hibesi Nedir?

Genç Çiftçi Hibesi, tarım sektöründe faaliyet gösteren ya da göstermek için çalışma yürüten  genç çiftçilere sunulan bir destektir. Bu destek kapsamında bireylerin yatırımlarını desteklemek amacıyla devlet tarafından geri ödemesiz bir mali destek sağlanır. Genç çiftçiler, hibe desteği sayesinde tarımsal üretime yönelik projelerini hayata geçirirken kolay bir şekilde finansman ihtiyacını karşılayabilirler. 

Öte yandan hibe, genç çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinde ihtiyaç duyabileceği finansmanın bir kısmını, herhangi bir geri ödeme yükümlülüğü olmadan karşılayabilme fırsatı elde ederler. Genç çiftçi hibesi ile yatırım maliyetlerinde azalma yaşanabilir. Ayrıca gençleri kırsal istihdam yaratmaları desteklenirken üretim kapasitesinde de azalma meydana gelir.

Genç Çiftçi Hibesi 2025 Yılında Veriliyor mu?

Genç Çiftçi Hibesi 2025 Yılında Veriliyor mu?

Evet, 2025 yılında genç çiftçilere yönelik çeşitli destek programları devam etmekte olup belirli kurumlar ya da devlet tarafından sunulan hibeler mevcuttur. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında, 2025 yılı için “Genç Girişimciler Kurulum Hibesi genç girişimcilere yönelik hibe desteği sağlanmaktadır. 

Bu süreçte Bakanlık, hibe yatırım konusu olarak 0,5 ile 1'er dekar arası alanda hibe desteği vermek suretiyle plastik seraların kurdurulması ve arıcılık malzemeleri desteği (kovan, bal sağım çadırı, bal süzme makinesi, güneş enerjisi sitemi) ile de arı ürünlerini hedeflemenin yanı sıra bu alanda üretim yapmak genç girişimcileri desteklemektedir. Hibe başvurusunun sonucunda ise  desteklemeye hak kazanan genç girişimcilere %70 oranında hibe ödemesi yapımaktadır. 

Öte yandan Ziraat Bankası, hibe programlarının dışında genç çiftçilere yönelik uygun şartlarda tarımsal kredi desteği vermeye devam etmektedir. 2025 yılında 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıla kadar vade imkanı sunulan düşük faizli veya faizsiz kredi destekleri ile genç girişimcilerin tarımsal alanda yer almasına yardımcı olmaktadır. Bazı paketlerde ise hibe destekleri bulunmaktadır, ancak bu kredilerden yaralanmak için banka ile görüşmek gerekmektedir.

Kategoriler: Banka, İhtiyaç Kredisi

Gizem Yıldırım

Gizem Yıldırım

Finans Yazarı