Yurtdışında Banka Hesabı Nasıl Açılır? Kapsamlı Bir Rehber

Yayınlanma Tarihi: 7 Ağustos 2024

Yurtdışında banka hesabı açma süreci birçok insanın gözünü korkutsa da süreç sanılanın aksine çok daha kolay ve pratiktir. Gerekli  belgelerin sunulması dahilinde kısa süreden yurtdışında banka hesabı açmak mümkündür.  

Bu yazımızda, yurtdışında banka hesabının nasıl açıldığı, hesap  açmak için gerekli belgelerin ne olduğu, yurtdışında hesap açmanın avantajları ve dezavantajları, AB üyesi olmayanlar için hesap açma süreci,  internet bankacılığıyla yurtdışında  hesap açma gibi konulara değineceğiz. 

Türk Vatandaşları Yurtdışında Hesap Sahibi Olabilir mi?

Yurtdışına çıkmak, belirli bir süre yurtdışında yaşamak ya da yurtdışında yatırım yapmak isteyen vatandaşların sıklıkla merak ettiği sorulardan biri Türk vatandaşlarının yurtdışında banka hesabı açıp açamayacağıdır. Korkulanın aksine Türk vatandaşları yurtdışında kolaylıkla hesap sahibi olabilir. Elbette bunun için belli prosedürlerin yerine getirilmesi ve kurallara uyulması gerekir. 

Yurtdışına Gitmeden Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Yurtdışına gitmeden internet bankacılığı kullanarak banka hesabı açmak mümkündür. İstenen bankanın internet bankacılığı indirilerek ve gerekli bilgiler girilerek başvuru yapılır. Başvuruya istenen belgeler taratılarak eklenir.  Başvurunun olumlu sonuç alınmasının ardından banka hesaplarına ilişkin tüm işlemler yapılabilir. Olumsuz olması durumunda mail yoluyla bilgi iletilir. 

Avrupa Ülkelerinde Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Gelişen teknoloji ve ulaşım kolaylığı sayesinde dünyanın pek çok yerini gezmek, görmek ve ticaret yapmak artık mümkündür. İstenilen ülkede  banka hesabı açmak bu süreçleri çok daha kolay hale getirmektedir. Ancak her ülke için banka hesabı açma prosedürleri farklı şekilde ilerlemektedir. Peki Avrupa ülkeleri için bu süreç nasıl işliyor? 

Avrupa ülkelerinde banka hesabı açmak için oturum izni veya uzun süreli ikamet halinde olunmasına gerek yoktur ancak Avrupa ülkelerinde ne amaçla bulunulduğu net bir şekilde ortaya konulmalıdır. Bu sebepler eğitim, iş, seyahat vb. gibi sebepler olabilir. Eğer uzun süreli ülkede bulunulmayacaksa ve sadece kısa süreli bir seyahat sırasında banka hesabı açmak isteniyorsa pasaport, vize gibi belgelerle bankalara başvurulabilir. 

Uzaktan bir başvuru yapmak yerine belgelerin bankaya gidilerek teslim edilmesi de süreci olumlu etkileyen faktörler arasındadır. Banka başvurusu sırasında bankanın talep ettiği belgeler hazırlanıp teslim edilerek hesap açma talebi tamamlanabilir. Başvurunun inceleme sürecinin ardından olumlu veya olumsuz yanıt başvurana iletilir. 

yurtdisinda-banka-hesabi-nasil-acilir

Uluslararası Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Uluslararası banka hesabı açma işlemleri yurtdışı banka hesabı açma ve döviz hesabı açma işlemlerine benzer şekilde ilerler. İstenen belgeler ile bankaya başvurulması halinde inceleme sürecinin ardından uluslararası banka hesabı açılır. Bu banka hesabı ile yurtdışında tüm bankacılık işlemleri, döviz işlemleri, transfer işlemleri yapılabilmektedir. 

Almanya’da Banka Hesabı Açmak 

Almanya’da banka hesabı açma aşamaları, herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde banka hesabı açma süreçleri ve prosedürleri ile aynıdır. Kimlik belgesi, pasaport ve varsa oturum kartı ile bankalara başvuru yapmak yeterlidir. Bankaya gitmeden önce gerekli evraklar araştırılıp hazırlanırsa bu süreç hızlanmış olur. Başvurunun değerlendirilmesinin  ardından  bir  problem tespit edilmediği sürece hesap kısa sürede açılmaktadır.

Amerika’da Banka Hesabı Açmak 

Amerika’da banka hesabı açma aşamaları Avrupa Birliği ülkelerinde banka hesabı açma süreçlerinden çok daha farklı ilerlemektedir. Amerika’da kurallar biraz daha katıdır. Bu yüzden  öncelikle bir oturum izni  ya da ikametgah belgesi istenir. Bazı bankalar bu konuda daha esnek davranabilmektedir ama genel anlamda oturum izninin bulunması süreci daha kolay ve hızlı hale getirir. 

İkametgah konusunda ısrarcı olan bir banka ile işlem yürütülüyorsa ve bu durum bir problem haline geldiyse çözüm olarak uluslararası hesaplar tercih edilebilir. Ancak uluslararası hesaplar çok daha maliyetlidir. 

Daha hızlı ve daha kolay bir yöntem tercih edilmek isteniyorsa internet bankacılığı kullanılarak Amerika’da banka hesabı açılabilir. Ancak bunun için de Amerika’da yaşıyor olmak gerekmektedir. Yani seyahat amacıyla Amerika’ya gidildiyse bir banka hesabı açmak pek mümkün değildir. 

İngiltere’de Banka Hesabı Açmak 

Diğer ülkelerin aksine İngiltere’de banka hesabı açmak çok daha kolaydır ve İngiltere’de yer alan bankalar yeni müşteri kazanma konusunda son derece cömerttir. İngiltere’de banka hesabı açmak için istenen belgelerle ve başvuru formu birlikte bankaya başvuru yapmak yeterlidir. İşlemin olumlu sonuçlanmasının ardından banka hesabı hızlıca açılır ancak banka kartının ulaştırılması biraz uzun sürebilir. 

Fransa’da Banka Hesabı Açmak 

Fransa’da banka hesabı açma süreci diğer ülkelerden çok daha zorlu bir şekilde ilerleyebilir. Özellikle AB vatandaşı olmayanlar için süreç uzun ve zorlu olabilimektedir. AB vatandaşı olmayanlar için Fransa’da ikamet şartı da aranır. Fransa’da banka hesabı açmak için kimlik, oturum izni ya ikametgah belgesi, gelir beyanı ve öğrenci ya da çalışma belgesi ile başvuru yapmak gerekir. Başvuru değerlendirme süreci tamamlandığında banka  hesabı kısa sürede açılır.

Avrupa Bankalarında Hesap Açmak İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?

Avrupa bankalarında banka hesabı açmak istenen belgelerin sunulması dahilinde oldukça kolay ve pratiktir. Bu belgelerin başvuru öncesinde araştırılıp hazır hale getirilmesi süreci hızlandıracaktır. Avrupa ülkelerinde oturum izni bulunması ve bulunmaması durumunda banka hesabı açmak için istenen belgeler değişiklik göstermektedir. Biz burada oturum izni bulunmayan Türk vatandaşları için gerekli belgeleri ele alacağız. 

Avrupa bankalarında hesap açmak için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu 
  • Türkiye Cumhuriyeti Kimliğinin aslı ve çevirisi (başvurulan ülkenin diline çevrilmesi gerekir)
  • İkametgah Belgesi (başvuru yapılan ülkede oturum izni yoksa Türkiye’deki ikametgah adresi) 
  • Türkiye’de başvuranın üzerine kayıtlı herhangi bir fatura (elektrik,su,doğalgaz) 
yurtdisinda-banka-hesabi-nasil-acilir

Yurtdışı Banka Hesabı Açılabilecek Bankalar  

Türkiye’de yer alan hemen hemen tüm bankalarda yurtdışı para birimiyle banka hesabı açmak mümkündür. Örneğin istenilen bir bankaya giderek Euro hesabı, Dolar hesabı, Sterlin hesabı açmak mümkündür. 

Başlıca yurtdışı hesabı açılabilecek bankalar ise şunlardır:

İş Bankası Yurtdışı Hesabı  

İş Bankası aracılığı ile açılan yurtdışı hesapları ile yurtdışında Euro ya da Dolar hesaplarına kolaylıkla erişim sağlanabilir. İş Cep ile dünyanın her yerinde banka işlemleri yönetilebilir. 

ING Yurtdışı Hesabı  

ING yurtdışı hesapları ile Euro  ya da Dolar gibi döviz cinsinde gönderimler yapmak mümkündür.  ING mobil hesapları ile yurtdışında da alışveriş yapmak oldukça kolaydır.

Garanti  Yurtdışı Hesabı 

Garanti BBVA ile yurtdışı hesabı açarak seyahatlerde işlemleri kolayca halletmek mümkündür. Bankaya gitmeden dijitalde açılabilecek Garanti Yurtdışı hesabı ile tüm Euro ve Dolar bazında banka işlemleri yürütülebilir.

Akbank Yurtdışı Hesabı

Akbank ile açılan yurtdışı hesaplarından tüm Euro ve Dolar transferleri ve bankacılık işlemlerini yapmak mümkündür. Bulunulan ülke farketmeksizin Akbank mobil ile tüm döviz hesapları yönetilebilmektedir.

Yurtdışında Hesap Açmanın Avantajları ve Dezavantajları

Yurtdışında Hesap Açmanın Yurtdışında Hesap Açmanın Dezavantajları
Yurtdışında bir banka hesabının bulunması halinde, bir sonraki olası yurtdışı seyahatinde prosedürlerle uğraşmadan tüm işlemler hızlı bir şekilde yapılabilir. Avrupa’daki tüm banka hesapları para transferi konusunda denk değildir. Yani başka bir ülkenin banka hesabına para transfer edileceğinde para gönderilecek ülkenin para birimine göre komisyon alınır. Bu durum Türk vatandaşları için yüksek maliyetler anlamına gelebilir. 
Nakit para taşımanın zor olduğu durumlarda kart kullanım kolaylığı sağlar.  Yurtdışında açılan banka hesabı o ülkenin 100 bin para birimine göre sigortalanır.
Bankaların uyguladığı gizlilik ve güvenlik prosedürleri hesap koruması sağlar.Yurtdışında hesap açılan bankanın Türkiye’de de şubesi bulunabilir. Ancak bu bankalar farklı prosedürlerle yönetilir. Bu yüzden banka işlemleri sırasında ek maliyetler çıkabilir. 
Yurtdışında hesap açıldığında vergi düzenlemelerinden de faydalanabilir ve olası bir problem durumunda Türk Vergi idaresine bildirimde bulunulur.Her bankanın hukuki prosedürleri farklıdır. Bu yüzden yurtdışında hesap açarken farklı prosedürlerin altına imza atmak gerekebilir.

AB Üyesi Olmayanlar İçin Durum Nasıldır?

AB üyesi olmayanlar için yurtdışında banka hesabı açma süreci AB üyesi vatandaşlara göre biraz daha farklı ilerlemektedir. Çünkü AB üyesi olmayanlar AB üyesi bankalarda daha riskli ve güvensiz olarak görülebilmektedir. Bu yüzden AB üyesi olmayanlara daha temkinli yaklaşılır. Bunun en büyük sebebi AB hukuk mevzuatlarının ve sisteminin AB üyesi olmayanları suça meyilli görmeleridir.  

Avrupa Birliği Üyeleri Bankaların Tedbirleri Nelerdir?

Avrupa Birliği üyesi bankalar AB üyesi olmayanlar için bazı özel tedbirler almaktadır. Bu önlemlerin en önemlisi, suç teşkil edecek durumlardan kaçınmak için dünya genelinde bankalarda AML (Anti Money Laundering) Kara Para Aklamayı Önleme düzenlemeleri yapılmasıdır. Bu tedbir genel olarak başvuru yapılan ülkede ikameti bulunmayan kişiler için standart belgeler dışında belge istenmesini gerektirebilir. Ancak bankalar başvuruya engel olamaz ya da reddedemez. Kişinin başka bir AB ülkesinde hesabı bulunuyorsa riskli  konumdan çıkarılır. 

İnternet Bankacılığı Hesabı Açmak Güvenilir mi?

Yurtdışında internet bankacılığı ile banka hesabı açmak yurt içinde banka hesabı açmak kadar kolay ve hızlıdır. Yurtdışına çıkmadan internet bankacılığı ile hesap açmak oldukça güvenlidir ve bir sakıncası yoktur. İnternet bankacılığı üzerinden belgelerle başvuru yapılması ve olumlu sonuç alınmasının ardından para yatırma, para çekme, alışveriş yapma gibi banka hesaplarına ilişkin tüm işlemler yapılabilir. 

Avrupa'da Hesap Açma İzni Vermeyen Bankalar

Yurtdışında ya da Avrupa’da hesap açma süreci Türkiye’deki gibi kolay bir süreçtir. Genel anlamda hesap açma izni verilmeyen çok kısıtlı banka vardır. Bunun sebebi bazı yasaklanan durumlardır. 

Örneğin PayPal kullanımının ülkemizde yasak olmasından kaynaklı olarak hesap açma izni verilmeyebilir. Bu noktada PayPal anlaşması bulunmayan bankalar tercih edilebilir. Bankaların şartları detaylı bir şekilde incelendiği ve böyle bir yasak durumuyla karşılaşılmadığı takdirde Avrupa’da hesap açmaya engel olacak bir durum bulunmamaktadır.

SIK SORULAN SORULAR

Türk vatandaşı yurtdışında banka hesabı açabilir mi?

Evet, Türk vatandaşı yurtdışında banka hesabı açabilmektedir. Bunun için gerekli belgeler ve kimlik belgesinin başvurulan ülkenin diline çevrilmiş haliyle bankaya başvuru yapmak yeterlidir. 

Gurbetçiler banka hesabı açabilir mi?

Evet, gurbetçiler banka hesabı açabilir. Gurbetçilerin bankaya oturum izni ile başvuru yapmaları hesap açma süreçlerini hızlandırır.

Konsolosluk banka hesabını kontrol edebilir mi?

Konsolosluk başvuru esnasında hesap dökümü ve hesap bakiyesini gösteren bir belge ister. Ancak konsolosluğun banka hesabına doğrudan bir erişimi yoktur.

Yurt dışına çıkmak için banka hesabında ne kadar olmalı?  

Yurtdışına çıkmak için banka hesabında belirli bir miktar nakit paranın  bulunması gerekir. Hesapta minimum 2000 euronun bulunması pek çok ülke konsolosluğu için onay sürecini hızlandırır. Burada esas olan konu yurtdışında kalınan süre boyunca kişinin  kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği tutarın banka hesabında bulunmasıdır.

Etiketler: Banka

Yazar: TeklifimGelsin