Ön Ödemeli Kart Nedir?

Yayınlanma Tarihi: 3 Mart 2022Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2023

Kredi kartları ve banka kartları başta olmak üzere bankalar tarafından sunulan kartlar artık gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Özellikle salgın döneminde temassız ödeme olanaklarının da tüm kartlarda yer almaya başlamasıyla birlikte, kart kullanımı toplumsal yaygınlık kazandı. Ön ödemeli kart ürünleri de son yıllarda kullanılan kart türleri arasında. Kredi kartlarında olduğu gibi önceden tanımlanmış bir limite sahip olmayan ve harcama için önceden yükleme yapmanın gerekli olduğu kartlar, ön ödemeli kart olarak adlandırılır. Bu kartlar ile yapılabilecek harcama tutarı, yüklenen para miktarına bağlıdır. Ön ödemeli kartların bazılarında yatırılabilecek para miktarına dair sınırlamalar da bulunur.

Konuyla ilgili Kredi Kartı mı Banka Kartı mı? adlı içeriğimizi okumak isteyebilirsiniz.

Kredi BannerKredi Banner

Ön Ödemeli Kart Nasıl Alınır?

Günümüzde ön ödemeli kartlara duyulan talebin artması, bu kartların sayısında artış yaşanmasını da beraberinde getirdi. Ön ödemeli kart almak için en güvenilir adres bankalar ve lisanslı elektronik para kuruluşlarıdır. Ön ödemeli karta sahip olan bankaların şubelerinden başvuru yaparak bu kartlardan kolayca edinebilmek mümkün. Ön ödemeli kartlarda, kredi kartları gibi limit ya da kredi notu gibi etkenler olmadığı için başvuran herkesin alabilmesi olanaklı. Bununla birlikte banka olmayan ancak dijital ödeme olanağı sunan bazı firmaların da ön ödemeli kart ürünleri mevcut. Bu tür firmaların doğrudan bir şubesi olmadığı için, internet üzerinden ya da mobil uygulamalardan başvuru yapılması gerekli. Dijital ödeme firmalarına ön ödemeli kart başvurusu yapılması durumunda, birkaç gün içerisinde posta yoluyla kart teslim alınabilir.

Ön ödemi kart nasıl alınır?

Ön Ödemeli Kartın Avantajları Nelerdir?

Ön ödemeli kartlarının kullanımının yaygınlaşmasının temelinde, bu kartların sağladığı avantajlar yer alıyor. Ön ödemeli kart kullanmanın sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Borçlanmayı Engeller: Kredi kartı kullanılırken zaman zaman yapılan kontrolsüz harcamalar, bireylerin aşırı borçlanmasına neden olabilir. Her kredi kartı kullanıcısı bir kez de olsa bu durumdan şikâyet eder. Ön ödemeli kartlar ise yükleme yapıldığı kadar kullanıldığı için borçlanma olanağını ortadan kaldırır.
  • Her İşlem Yapılabilir: Banka kartları ya da kredi kartları ile yapılabilen her türlü işlem, ön ödemeli kartlarla da kolayca yapılabilir. Bu kartlar hem sanal hem de fiziki alışverişlerde kullanılır. Ancak taksitlendirme ya da nakit avans gibi olanaklar, ön ödemeli kartlarda bulunmaz.
  • Masrafsız EFT Yapılabilir: Ön ödemeli kartlar, alışverişin yanı sıra para gönderme ve alma amacıyla da kullanılabilir. Bu kartların pek çoğunda hiçbir işlem masrafı ödemeye gerek kalmadan EFT yapılabilir.
  • Güvenilir Kullanım Sağlar: Online ortamlarda alışveriş yaparken, kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi durumunda büyük kayıplar meydana gelebilir. Özellikle yüksek limitli kredi kartı kullanan kişiler için bu durum büyük riskler taşır. Ön ödemeli kartlarda ise yalnızca yükleme yapılan miktar kadar kullanım mümkün olduğu için, kart bilgilerinin ele geçirilmesi durumunda bile borçlanma ya da fazla harcama yapılamaz.

İlginizi çekebilir: Kredi Kartı Yapılandırma Nedir? Nasıl Yapılır?

Etiketler: Kredi Kartı, Aidatsız Kredi Kartı

Yazar: TeklifimGelsin