Kredi skoru, bankalara yaptığınız ödemeler sonucunda yapılan hesaplamalarla ortaya çıkan sayısal değere verilen isimdir. Kredi skoru, kullanmak istediğiniz ihtiyaç, ev veya araba kredisi gibi çeşitli kredileri kullanmak istediğinizde ya da yeni bir kredi kartı çıkarttırmak istediğiniz zaman önemlidir. Eğer skorunuz düşük olursa kredi çekme veya kredi kartı alma ihtimalinizi düşer. Kredi skoru hesaplanırken bankalara olan borçlarınız, borç ödeme düzeniniz, ne için kredi çektiğiniz, kredi kartınızın limiti gibi durumlar göz önünde bulundurulmaktadır. Kredi skorunun sabit bir puanı yoktur. Yaptığınız ödemelere göre aylık olarak değişim göstermektedir. Kredi skorunuz yükseldikçe kredi çıkma ihtimali o kadar artar. Kredi skorunuz Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından kayıt altında tutulur. Peki, kredi skorunuz düşükse veya sıfırsa nasıl yükseltebilirsiniz? Yazımızda bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Ödeyemediğiniz için idari takibe düşen borçlarınızı yasal takibe girmeden önce yapılandırmak için bankanızla görüşerek bir ödeme planı üzerinde anlaşma sağlayabilirsiniz. Bu plana göre borcunuzu bir gün bile geç ödeseniz borcunuzun yasal takibe düşeceğini unutmayın. Yasal takibe alınan borçlarınızın kredi sicilinizden temizlenmesi çok uzun süreceği için kredi notunuzu çok daha olumsuz etkiler.
Ödemesini 3 dönemden fazla geciktirdiğiniz borçlarınız banka tarafından önce idari takibe sonrasında ise yasal takibe alınır. Geciken ödemelerinizin idari takibe düşmemesi için bir an önce kapatmanız kredi skorunuzun düşmesini ve kredi başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasını engeller
Kredi skorunuz geçmişte olan gecikmeler nedeniyle etkilenmiş ya da kredi verilebilecek sınırın altına düşmüş olabilir. Bu durumda yapılacak en önemli şey bankaya sıfırdan güven vermektir. Yani bankanızda bir vadesiz hesap açarak veya düzenli ödeme yaparak bu işe başlayabilirsiniz. Kredi skorunu en çok etmenlerden birisi ödemelerin ne kadar düzenli yapıldığıdır. Kredi skorunuzu yükseltmek için yapmanız gereken ilk şeylerden biri ödemelerinizi zamanında yapmak olmalıdır. Bazen ödemeyi birkaç gün geciktirseniz bir şey olmayacağını düşünürsünüz ancak ödemenin bir gün gecikmesi bile puanınızı etkilemektedir. Minimum tutarı bile ödeyecekseniz kesinlikle ödemeyi gününde yapmalısınız. Sadece birkaç ay ödemeleri zamanında yapmanız bile kredi skorunuzun yükselmesini sağlayacaktır.
Öncelikle bilmeniz gereken şey kredi skorunuzun birden yükselmeyeceğidir. Yükselmesi için zaman gerekir. Yani borçlarınızın kapanmış olması oldukça önemlidir. Ayrıca düzenli şekilde ödeme yapmanız da kredi skorunuzun yükselmesi için gereklidir. Her ne sebeple olursa olsun ödenmemiş veya gecikmeye düşmüş borçlar kredi skorunuzun düşmesine neden olur.
Üstteki maddede gününde borcunuzun minimum ödeme tutarını ödemenizi önermiştik. Ancak kredi skorunuzun kısa sürede daha çok artmasını istiyorsanız her ay tüm borcunuzu ödemeniz daha iyi olacaktır. Çünkü 3 ayda bir minimum yani asgari tutardan fazla ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu maddeye uyarak bankaların gözünde borçlarını zamanında ve tam ödeyen bir müşteri imajı çizeceğiniz için kredi veya kredi kartına başvururken çıkma ihtimalini de arttırmış olacaksınız.
Kredi skorunuz yüksek olsa bile kredi veya kredi kartı başvurularınız reddedilebilir. Bunun sonucunda halihazırda yüksek olan kredi skorunuz düşebilir. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri borçlarınızın aylık gelirinizden fazla olmasıdır. Yani kredilerinizin ve kredi kartlarınızın aylık ödeme tutarı gelirinizi aşarsa yeni bir kredi çekmeniz ya da kredi kartı çıkarttırmanız imkansızdır. Böyle bir sebepten dolayı kredi skorunuzun düşmemesi için borçluluk oranınızı gelirinizle dengelemelisiniz. Bu sayede hem kredi notunuz düşmeyecektir hem de geliriniz arttığı ilk anda bankaların size sunacağı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Çoğu insan elektrik, su, doğalgaz ve internet faturasını ya da cep telefonu hatlarının üzerine alınan paket veya cihazların aylık ödemelerinin kredi veya kredi kartı başvurularını etkilemeyeceğini düşünüyor. Ancak geç yapılan ya da hiç yapılmamış fatura ödemeleri de kredi skorunuzu etkiliyor. Bankalar kredi veya kredi kartı başvurusu yapan kişilerin borçsuz olmasını istiyor. Bankalar kişinin ödeme alışkanlığını ölçmek için bu maddeye oldukça önem vermektedir. Kısacası kredi ya da kredi kartı almak istiyorsanız piyasalara hiç borcunuzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Hatta bir banka hesabınızdan faturalarınız için otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz.
Kredi çeken birine kefil olmakta kredi çekmekle eşdeğerdir. Kefil olduğunuz kişinin ödemelerini düzgün yapması ya da ödemelerini aksatması sizin kredi notunuzu etkileyen faktörlerden biridir. Bu yüzden kefil olurken ödemelerini zamanında yapacağına inandığınız kişiler hariç kimseye kefil olmayın.
Hem banka hesaplarının hem de kredi kartlarının yıllık ödemeleri vardır. Bazen kullanılmayan hesapların ödemeleri unutulabiliyor. Aslında tamamen istemsiz ortaya çıkan bu durum bankalara borçlanmanıza sebep olabilir. Bu yüzden de oluşan borç kredi skorunuzun düşmesine sebep olabilir. Yani kapattırmayı unuttuğunuz banka hesapları ya da kredi kartlarınızın aidatları bile kredi skorunuzu düşürür ve bu da kullanmak istediğiniz kredileri, kredi kartlarını kullanmanıza engel olabiliyor.
Bir bankadan herhangi bir krediye başvuru yaptığınız zaman kredi çıkmayabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen başka bankalara yönelmeyin. Çünkü reddedilen her kredi sizin kredi skorunuzu düşürecek etkiye sahiptir. Bir anlık düşünceyle başka bankalardan kredi veya kredi kartı başvurusu yapmanız birkaç ayda düzelebilecek sorununuzun daha da uzamasına ve kredi skorunuzun düşmesine neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ısrarla başka banklara gitmek yerine kredi notunuzu öğrenerek ona göre bir yol çizmeniz sizin için daha yararlı olacaktır.
Bütün borçlarınızı ödedikten sonra veya düzenli ödemelerden sonra kredi skorunuzu arttırmak için yapmanız gereken önemli şeylerden birisi de düşük limitli bir kredi kartı çıkartmaktır. En az üç dört aylık düzenli ödeme sürecinden sonra düşük limitli bir kredi kartı için bankanıza başvurabilirsiniz. Bankalar üzerinden yapılan işlemlerinde kredi skorunuzu direkt olarak etkilediğini unutmamalısınız. Bu yüzden, giyim, gıda, akaryakıt gibi birçok alışverişinizde kredi kartı kullanmaya özen gösterin. Yapılan her işlem sizin aktif olarak kredi kartını kullandığınızı gösterirken yapacağınız her düzenli ekstre ödemesi de kredi skorunuzun artmasına yardım edecektir. Bu kredi kartının borcunu da düzenli, zamanında ve tam bir şekilde öderseniz kredi skorunuz yükselir. Kredi skoru sıfır olan kişilere en çok önerilen yöntem bu yöntemdir.
Kredi skoru düzenli ödemelerle belirli bir süre sonra yükseltilebilecek bir skordur. Yukarı bahsettiğimiz tüm önerileri dikkate almaya başladıktan sonra ara ara kredi skorunuzu kontrol etmenizi öneririz. Bu sayede hem ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz hem de skorunuzun arttığını gördükçe ihtiyacınız olana bir adım daha yaklaştığınızı gördükçe motive olabilirsiniz.
Yazı boyunca bahsettiğimiz kredi skorları ve anlamları:
0- 699: En Riskli
700- 1099: Orta Riskli
1100- 1499: Az Riskli
1500- 1699: İyi
1700- 1900: Çok İyi
Kredi skorunuzu hesabınız olan banka aracılığıyla ya da Findeks üzerinden rapor oluşturarak öğrenebilirsiniz.