Kredi Kartı Yapılandırma Nedir? Nasıl Yapılır?

Yayınlanma Tarihi: 21 Şubat 2022Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2024

Kredi kartları artık gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası. Nakit bulunmayan durumlarda alışveriş yapabilmeye olanak tanıyan, fiyatı yüksek olan şeylerin taksitle alınmasını sağlayan, nakit gereken durumlarda taksitle nakit kredi kullanabilme olanağı sunan kredi kartları neredeyse herkesin cebinde. Ancak kredi kartları kullanılırken ipin ucunun kaçırılması, ödeme dönemlerinde zorluklar yaşanmasına yol açabiliyor. Ya da mevcut gelir dengesinin bozulması, kredi kartı ödemelerinin aksamasına neden olabiliyor. Önceleri hem bireylerin hem de bankaların zor durumda kalmasına neden olan bu durumlar, günümüzde kolaylık sağlayan yeni bankacılık hizmetleri ile kolayca çözülebiliyor. Kredi kartı yapılandırma bu doğrultuda öne çıkan hizmetler arasında.

QNB-10k-Faizsiz-BannerQNB-10k-Faizsiz-Banner

Kredi Kartı Yapılandırma Nedir?

Kredi kartı yapılandırma mevcut gelir düzeyinin ve ödeyebileceği tutarın üzerinde harcama yapan ya da farklı nedenlerden dolayı gelir dengesi bozulduğu için kredi kartının ekstresini ödeyemeyen bireyler için bankalar tarafından sunulan bir kolaylık olarak tanımlanabilir. Bu durum bir yandan bankaların alacaklarını temin edebilmelerine öte yandan borcunu ödemekte zorlanan kart kullanıcılarının bir düzen içerisinde borçlarını ödeyebilmelerine olanak tanır. Kredi kartı yapılandırma işleminden yararlanan bireyler, mevcut kredi kartı borçlarını belirli bir faiz karşılığında 12 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilirler. Ancak kredi kartı borcu çok yüksek olan ve 12 aylık taksitin yeterli olmadığı bireyler de olabilir. Bu durumda da ihtiyaç kredisi ile yapılandırma yoluna gidilir. Kredi kartı borcunu kapatmaya yetecek kadar kredi kullandırılır ve bu kredi 60 aya varan vadeyle geri ödenebilir. İhtiyaç kredisi kullanarak kredi kartı yapılandırmak, daha yüksek maliyetlere yol açacağı için önerilmez. Vade uzadıkça faiz oranlarının artacak olması, kredi için sigortaya gereksinim duyulması, kredi masraf ve giderlerinin de kredi içerisinden düşülmesi, zaten ödeme güçlüğü çeken bireylerin daha fazla masrafa maruz kalmalarına yol açar. 12 aylık kredi kartı yapılandırma hizmetinden yararlanmak ve diğer ek masraflara muhatap olmadan borcu kapatmak en doğru yol olarak kabul edilir.

Kredi kartı yapılandırması nasıl yapılır

Kredi Kartı Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Kredi kartı borçlarını ödeyemediği için kredi kartı yapılandırma hizmetinden yararlanmak isteyen bireyler, bu işlemi kartın sahibi olan bankanın çeşitli kanalları üzerinden yapabilirler. Banka risk merkezini arayarak ya da müşteri hizmetleri üzerinden irtibata geçerek kart borcunun ödemesinde zorluk yaşandığını belirtmek ve yapılandırma talebinde bulunmak en sık tercih edilen yöntem. Ayrıca bazı bankalar mobil uygulamaları ve internet bankacılığı kanalları üzerinden de bu işlemin yapılabilmesine olanak tanıyor. Ancak kredi kartı yapılandırma hizmetinden yararlanabilmek için de bankalar bazı şartlar talep edebilir. Borcun gecikmeye ve yasal takibe düşmemiş olması genellikle bankaların ortak koşuludur. Bununla birlikte bazı bankalar, kart sahibinin sigortalı bir işte çalışıyor olmasını ve düzenli bir gelirinin bulunmasını da şart koşabilir. İhtiyaç kredisi kullanarak yapılandırma yapılacağı zaman da kredi notunun kullanılmak istenilen kredi tutarına uygun olması gerekir.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda bankalar yasal işlem başlatır ve yasal yollarla borçlarını tahsil etmeye çalışırlar. Borcun bu aşamaya gelmeden önce yapılandırılması gerekir. Borcunu yapılandırarak ödemek isteyenler ve bu talebin banka tarafından onaylananlar için herhangi bir yasal süreç söz konusu olmaz. Ancak kredi kartı yapılandırma işleminden sonra da borçlar ödenmezse ya da yapılan 12 taksit düzenli olarak ödenmezse, banka yeniden yasal haklarını kullanabilir. Bu durumda ilk olarak bireye borcunu ödemesi için uyarı yapılır. Uyarıya rağmen ödeme yapılmazsa yasal takip ve icra başlatılır.

Daha fazla bilgi ve onlarca bankanın kredi tekliflerini karşılaştırmak, kredi karnenizi çıkartmak, sigorta işlemleriyle ilgili bilgi almak için TeklifimGelsin’i ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: Kredi Kartı

Yazar: TeklifimGelsin