İhtiyaç kredisi kısa süreli ihtiyaçları gidermek için kullanılan, düşük tutarlı kredilerdir. Kişilerin kendi adına kullandıkları bu krediler ipotekli veya ipoteksiz olarak iki farklı türe ayrılır. İhtiyaç kredisi, tüketici kredisi olarak da bilinir. İhtiyaç kredisi eğitim, gezi, tatil veya bireysel bütün harcamalar için kullanılabilecek düşük faizli kredilerdir. Ödemeleri uzun vadeli olabileceği için özellikle kişilerin anlık nakit ihtiyacını karşılamaktadır. Dönemin değişmesi ile birlikte, ihtiyaçlarda doğru orantıda değişti. Sadece hobi ve eğlence değil aynı zamanda da temel ihtiyaçlar bile bazı dönemlerde karşılanmayacak bir hale geldi. Yükselen masraflar, ortaya çıkan ekstra giderler özellikle belirli dönemlerde ödenemez hale gelebiliyor. Bu durumlarda kullanıcılar alternatif çözüm yolları aramaya başlıyor. Geçmişte eş, dosttan alınan borçlar günümüzde ihtiyaç kredisi olarak tercih ediliyor. Bunun en büyük sebebi, uzun vadede daha az bir şekilde geri ödeme yapılmasıdır. Bununla beraber ihtiyaç kredileri birçok farklı ihtiyaç için türlere ayrıldığından, kişilerin ihtiyaç duydukları nakdi tek seferde karşılıyor.
Oran
%0 (Faizsiz)
Kredi
₺20.000
Taksitli Avans
₺25.000
Eğer ihtiyaç kredisi başvurusu yapacaksanız, öncelikle bütün teklif veren yerleri dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Aralarından size en uygun olan firmayı tercih ederek, kredinizi daha avantajlı bir şekilde alabilirsiniz. Krediyi almadan önce size göre en uygun olacak krediyi belirleyin, bankaların verdiği maliyet oranlarını birbiriyle kıyaslayın. Mümkünse üçten fazla bankadan teklif almaya çalışın. Mutlaka size en uygun gelen taksit tutarını belirleyin. Taksitlerinizi ödeyebileceğiniz, tutarlardan tercih edin. Ödeme planı ve vade seçeneklerini iyi bir şekilde inceleyin. Bilgi almak için sakın, başvuruda bulunmayın. Bu durum banka için kötü bir intiba oluşturur. Yaptırılması gereken bütün sigortaları onaylayın, tereddüt etmeden ücretini ödeyin.
Krediler kendi içerisinde birçok farklı türe ayrılır. Genel olarak bireysel, kurumsal ve ticari krediler en çok tercih edilen kredi türleri arasındadır. Bireysel krediler sıklıkla araç, ev ve ihtiyaç kredisi olarak ayrılır. İhtiyaç kredileri, düşük miktarlı kredilerdir. Bundan dolayı diğer kredilere göre daha hızlı bir şekilde onaylanır. Kısa vadeli ödemesi sayesinde kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği ihtiyaç kredisi, birkaç evrak ile kolay bir şekilde alınabilir.
İhtiyaç kredisi, tüketiciler tarafından en çok tercih edilen kredilerden biridir. İhtiyaç kredisi çekmeden önce kullanıcıların mutlaka ödeme planlarını ve faiz oranlarını incelemesi gerekir. Seçeceğiniz taksitin mutlaka, krediyi geri öderken sizi zorlamaması gerekir. Bundan dolayı bütçenizi göz önünde bulundurarak, taksit seçimi yapınız. İhtiyaç kredilerinin vade oranları bankaların verdiği kredi tekliflerinin içeriğine ve kişilerin kredi notlarına göre değişiklik gösterebilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tüketiciler için kredi vade süresini 36 ay ile sınırlandırdı. Ancak bankalar için çıkan yeni bir kural ile bankalar kendi çalışma ve kredi verme politikasına göre vade oranlarını düzenleyebilmektedir.
İhtiyaç kredisi başvurusundan sonra bankalar kullanıcı hakkında bir incelemeye başlar. İnceleme sonucunda ise kullanıcılara kredi alıp alamayacağı veya hangi şartlar altında kredi alabileceği üzerine bilgi verirler. Kullanıcılar, birçok farklı sebepten dolayı ihtiyaç kredisi talep edebilirler. İhtiyaç kredisi, diğer kredi tutarlarına göre daha uygun fiyatlı kredilerden biridir. İhtiyaç kredisinin limiti kişinin kredi notuna ve doğru orantıda gelen gelirine göre belirlenir. Bankaya gösterilen gelirin artması ile birlikte alınabilecek üst limit kredi tutarı da artar. Bununla beraber gelirin gösterilmesi, kredinin daha hızlı bir şekilde verilmesine yardımcı olabilir. Eğer ihtiyaç kredisinin limitini yükseltmek istiyorsanız ipotek verebilir ya da yüksek gelirli bir tanıdığınızı kefil olarak gösterebilirsiniz. Bu sayede kredi notunuzu iyileştirebilir, onaylanma ihtimalini yükseltebilirsiniz. Kredi limitleri birçok farklı sebepten dolayı değişebilir.
İhtiyaç kredisi alması oldukça kolay bir kredi türüdür. Üç ana kriterin yerine getirilmesi halinde kolay bir şekilde ihtiyaç kredisi alabilirsiniz. İhtiyaç kredisi almak için sağlamanız gereken koşullar ise şöyledir;
● Aktif bir şekilde SGK’lı olmanız ve prim gününüzün bankanın istediği günü sayısını karşılaması.
● Kredi kartının belirlenen seviyeyi karşılaması, yüksek olması.
● Belgelenebilir bir gelirin olması, gelirin taksitleri net olarak karşılayabilmesi.
İhtiyaç kredisi alınmadan önce bankalar detaylı bir şekilde kullanıcıyı araştırır. Özellikle bu araştırma sırasında kredi notuna ve belgelenebilir gelire dikkat edilir. Kredi notu, bankalar ile yaptığınız bütün alışverişi, işlemleri ve ödeme alışkanlığınızı gösteren notlardır. Bundan dolayı geliriniz oldukça önemlidir. Çekilebilecek kredi tutarı, devlet tarafından sınırlandırma altında verilir. Aldığınız gelirin, yüzde ellisi olacak şekilde bankalar kredi verir. Eğer taksit ödemelerinin iki katından daha fazla gelir gösterebilirseniz, bunun doğrultusunda daha fazla kredi limiti üzerinize tanımlanabilir. Kredi başvurusundan önce mutlaka gelir seviyesini, giderlerinizi ve aylık ödeyebileceğiniz minimum taksiti göz önünde bulundurunuz. Her bankanın uyguladığı kredi verme politikası farklıdır. Belirli durumlara göre bu politikalar değişiklik gösterebilir.
İhtiyaç kredisi hesaplaması için öncelikle kredi tutarını ve vadesinin belirlenmesi gerekir. Bu ikisi üzerinden hesap yapılır. Taksit döneminde ödenecek olan anapara ile faiz çarpılır. Bunun sonucunda ödenecek olan faiz tutarı ortaya çıkar. Taksit ödemesi sırasında ödenecek olan anapara tutarı, kalan tutardan çıkarılır. Bu işlem, kredi ödeme süreci boyunca devam eder. Kredi taksitleri sabit bir şekilde, belirli dönemler içerisinde ödenir. Buna kredi ödeme planı denilir. Kredi taksitlerinin düzenli olarak ödenmesi halinde, her taksit ödemesinde faiz oranı biraz daha düşer. Bunun sebebi, ödenen anapara tutarının taksit ödedikçe azalmasıdır.
İhtiyaç kredisi limiti tamamen kredi notuna, mevcut borçlara ve gelir durumuna göre belirlenir. Bankaya dönem içerisinde ne kadar belgelenebilir gelir sunarsanız, o kadar fazla çekilebilecek kredi tutarınız artar. Kredi başvurularının onaylanma süresi de gelen gelirinize göre değişiklik gösterir. Eğer geliriniz, kredi standartlarını karşılamıyor ise kefil veya ipotek göstererek ihtiyaç kredisine başvuruda bulunabilirsiniz.
Bütçenize en uygun ihtiyaç kredisini bulmak için mutlaka karşılaştırma yapmanız gerekir. Kredi tekliflerini incelemeniz, özellikle ihtiyacınız doğrultusunda kredi veren bankaları tespit etmenize yardımcı olacaktır. En uygun ihtiyaç kredisi için mutlaka maliyet, risk ve gelir durumunu dikkatli bir şekilde analiz edin. Sonrasında bankaların verdiği aylık taksiti ve toplam maliyeti karşılaştırarak detaylı bir inceleme yapın. Mutlaka dönemsel olarak sunulan, kredi kampanyalarını inceleyin. En uygun krediyi bulmak için mutlaka karşılaştırma yapın, direkt olarak banka seçimi yapmak uzun vadede size zarar verebilir.
Düzenli ödeme sistemleri, banka tarafından dikkate alınmanız için oldukça önemlidir. Özellikle düzensiz ödenen veya ödenmeyen krediler bankalar tarafından olumsuz bir kullanıcı olarak görünmenize sebep olabilir. Bundan dolayı mutlaka, kredi talebinde bulunmadan önce kredi notunuzu öğrenin. Bununla beraber mevcut kredinizi çektikten sonra, kredi ödemelerini aksatmayın. Kredi ödemelerini aksatmanız, bir sonraki kredi talebiniz için olumsuz bir intiba yaratabilir. İki kere üst üste bir kredinin ödenmemesi, bankanın bütün borcu istemesi hakkına sahip olmasıdır. Banka inisiyatifine bağlı olarak, iki ay boyunca kredisini ödemeyen kullanıcıdan tek seferde borcunu isteyebilir. Bu gibi durumlarda seçim hakkı tamamen bankaya aittir. Geç ödemelerde ise ortalama yüzde otuza kadar kredinize faiz eklenebilir.