Evlilik Kredisi Nedir?

Yayınlanma Tarihi: 16 Mart 2022Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2023

Evlilik denilince akla gelen ilk şeylerden biri karşı karşıya kalınacak masraflardır, hatta bu masraflar yüzünden bir sürü çift masraflardan dolayı evlilik hayallerini bir ileriki tarihe ertelemektedirler. Düğün salonu, gelinlik, damatlık, ev düzme, araba süsleme, yemek, takılar, fotoğraf çekimi, kuaför ve daha sayılabilecek bir sürü etken olunca evlilik işin içinden çıkılmaz bir hal bile alabilir. İşte bu noktada işin içine evlilik kredisi giriyor. Evlilik kredisini kısaca tanımlayacak olursak evlenme planı yapan çiftlerin masrafları karşılamak için çeşitli bankalardan alabilecekleri ihtiyaç kredisi türüdür. Bazı bankalarda evlilik kredisi yerine düğün kredisi olarak alınan bu kredi özellikle yaz aylarında düğünlerin sıklaştığı zamanlarda, çiftlerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak için sık sık başvurdukları bir kredidir. Belirli şartlar sağlandıktan sonra krediyi alacak olan kişinin kredi notu ve bankanın sağladığı kampanyalar çerçevesinde krediyi istediği gibi çekebilir.

Kredi BannerKredi Banner

Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?

Evlilik kredisine herhangi bir krediye başvuruyormuş gibi şubelerden başvurabildiğiniz gibi isterseniz de internet üzerinden de başvurabilirsiniz. Zamanınızı harcamak istemiyor ve güvenli şekilde krediye ulaşmak istiyorsanız TeklifimGelsin üzerinden Evlilik Kredisine başvurabilirsiniz. Herhangi bir krediye başvurduğunuz zaman nasıl belirli şartları sağlamanız gerekiyorsa evlilik kredisinde de aynı şekilde belirli şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlar bankaların genelinde aynı olsa da bazı bankalar birkaç madde eklerken bazı bankalar ise birkaç madde çıkarmaktadırlar. Genel olarak;

  • En fazla 36 ay vade ile kullanılabilir
  • Kredi tutarı alacak kişinin aylık gelirine ve bankanın belirlediği kampanya şartlarına bağlıdır
  • İhtiyaç kredilerinden alınan KKDF ve BSMV vergileri tabidir
  • Eşler ayrı ayrı kredi çekebildiği gibi birbirlerine kefil olup da evlilik kredisini çekebilirler
  • Kefil istenip istenmeyeceği ise krediyi alacak kişinin gelir durumuna ve geçmiş kredi performansına bağlıdır.

Birçok bankada 3 ay erteleme gibi seçenekler mevcuttur.

Evlilik ihtiyaçları

Evlilik Kredisi Nasıl Hesaplanır?

İhtiyaç kredisine başvururken genelde bankaya gidip ihtiyaç kredisi almak istediğinizi söyleyip gerekli şartları yerine getirip belgeleri imzalamanız yeterliyken evlilik kredisinde isüreçler farklılık gösterebiliyor. Bankaya gidip başvurmadan önce tüm düğün bütçenizi planlamanız ve buna göre bir başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunu hallettikten sonra bankaya başvurduğunuzda diğer şartlar incelenip bankanın kampanya şartlarına da bakılıp geçmişte aldığınız kredi varsa o krediyi ödeme şekliniz, ödeme alışkanlığınız ve ödeme zamanlarınız, yine aynı şekilde kredi kartınız varsa onu ödeme zamanlarınız, borcunuz var mı eğer borcunuz varsa ne miktarda gibi birçok alt başlık incelenip kredi notunuz hesaplandıktan sonra bu etkenlere göre bir kredi notunuz çıkıyor ve bu kredi notunuza göre alacağınız evlilik kredisi miktarı belli oluyor.

Evlilik Kredisi Faizsiz mi?

Neredeyse her bankada dönemden döneme belirli kampanyalarla ihtiyacı olan insanlara hizmet için faizsiz evlilik kredisi olduğu gibi sadece faizli evlilik kredisi olan bankalarda mevcuttur. Faizsiz evlilik kredisi olan bankalar arasında da Albaraka Türk, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk Katılım bankalarının aktif olarak ürünleri bulunmaktadır. Diğer kredi işlemlerine bakıldığında faizsiz kredi veren Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları ise evlilik kredisini faizli şekilde verirken dönem dönem yaptığı kampanyalar ile faizsiz verdiği zamanlarda olmaktadır. Kredi masraflarına baktığımız zaman ise bütün bankalarda aşağı yukarı aynı olacak şekilde binde 5 sigorta ve kredi tahsis ücreti alınmaktadır.

2022’de Hangi Bankalar Evlilik Kredisi Vermektedir?

Bankadan bankaya evlilik kredi miktarı değişmektedir çünkü bankanın sağladığı hizmet ve başvuran kişinin geliri, kredi puanı gibi çeşitli etmenler olduğu için herkesin çekebileceği evlilik kredisi miktarı farklıdır. Genel olarak bakmamız gerekirse 36 ay vade ile maksimum alınabilecek miktarıyla evlilik kredisi veren bankalar şu şekildedir;

  • Albaraka Türk Düğün Finansmanı - maksimum 250 bin TL
  • Kuveyt Türk Düğün Finansmanı - maksimum 100 bin TL
  • Türkiye Finans Evlilik Finansmanı - maksimum 100 bin TL
  • Yapı Kredi Evlilik Kredisi - maksimum 100 bin TL
  • Vakıfbank Evlilik Kredisi - maksimum 90 bin TL
  • Garanti Bankası Evlilik Kredisi - maksimum 85 bin TL
  • Akbank Düğün Kredisi - maksimum 50 bin TL

Bunlar haricinde belirli dönemlerde banka kampanyalarına göre burada adı yazmayan bazı bankalar da evlilik kredisi verebilmektedir.

Çiftler Birlikte Evlilik Kredisi Alabiliyor Mu?

Düğün masrafları takılar, ev eşyası derken evlilik bütçeyi çok fazla aşabilmektedir bu yüzden böyle durumlarda çiftler ayrı ayrı düğün kredisi almak isteyebilirler. Bankalarda gelirin ortak şekilde gözükmesi için çiftlerin resmi olarak evli olması gerekmektedir. Evlilik kredisi ise bankalarda bireysel ihtiyaç kredisi bünyesinde yer aldığından dolayı evli olmayan çiftler krediyi ayrı ayrı alabilirken birbirlerine kefil de olabilirler.

Çiftler birlikte kredi alabilir mi

Evlilik Kredisinde Hangi Belgeler İsteniyor?

Her ihtiyaç kredisinde olduğu gibi krediyi almak için belirli belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. İstenen belgeler bankadan bankaya değişiklik gösterse de genelde olarak şu şekildedir;

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Gelir beyan belgesi
  • Çalışanlar için son maaş bordrosunun fotokopisi
  • Serbest meslekler için son vergi levhasının fotokopisi
  • Emekliler için maaş cüzdanlarının fotokopisi
  • Kira geliri varsa tapu ve kira kontrat belgesi
  • Elektrik, su, doğalgaz, telefon faturası, internet gibi abonelik gerektiren bir faturanın işlem tarihinden en az 3 ay önce düzenlenmiş faturanın aslı
  • 3 ay içinde alınmış ikâmetgah belgesi

Genel olarak bu belgeler istenirken Bunların yanında bazı bankalar ek belgeler, kefil ya da teminat isteyebilmektedir. Hatta eğer hesaplanan kredi notunuz düşükse kefil konusunda 1 kişi yeterli olmayabilir ve getirilen kefilin de belirli şartları sağlaması gerekirken bazı belgeleri de getirmesi gerekir maaş bordrosu vb. Gibi.

Evlilik Kredisi Faiz Oranları Nedir?

Genel olarak bankaların evlilik ve ihtiyaç kredilerini incelediğimiz zaman 36 aya kadar vade seçeneği sunduklarını ve 2022 yılı için faiz oranlarının 1.85’ten başladığını görmekteyiz. Bu yüzden evlilik kredisine ya da diğer ihtiyaç kredilerine başvururken bütün bankaların faiz oranlarına TeklifimGelsin üzerinden inceleyebilir, karşılaştırmanızı yaptıktan sonra başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Devlet Destekli Evlilik Kredisi Nedir?

Devletin evlenecek olan çiftlere sağladığı bir hizmettir ve belirli şartları vardır. Sadece 18-27 yaş aralığında olan müşterilere verilen Devlet destekli evlilik kredisi için diğer bir şart ise çiftin ağır suç kaydının olmamasıdır. 2 yıl geri ödemesiz olan bu Devlet destekli evlilik kredisi 18 bin TL olup en fazla 48 ay vade ile verilmektedir. Bu kredi anlaşmalı bankalar üzerinden çeyiz kredisi adı altında verilmekte olup yine bankadan bankaya değişmek kaydıyla faizsiz ya da çok düşük faizli olmaktadır. Bu kredi başvurusu diğer ihtiyaç kredileri ya da evlilik kredisinden biraz daha farklıdır. Öncelikle çiftler Sosyal Güvenlik Kurumuna çeyiz parası dilekçesi ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu başvuruyu onaylarsa anlaşmalı olan bankadan kredi alınıp kullanılabilmektedir. Bir diğer önemli bilgi ise devlet destekli evlilik kredisi yani çeyiz parası sadece kadın ve Türk vatandaşı olan kişilere verilmektedir. Bu krediyi ise devletin belirlemiş olduğu anlaşmalı bankalar vermektedir. Siz de evliliğe giden bu mutlu yolda ihtiyaçlarınızı anında karşılayabilmek için TeklifimGelsin üzerinden bankaların Evlilik Kredi tekliflerini inceleyebilir ve başvurularınızı yapabilirsiniz.

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Evlilik Kredisi

Yazar: TeklifimGelsin