25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi: 27 Kasım 2023Güncellenme Tarihi: 25 Mart 2024

Günümüzde ev hanımlarının emeği ve özverisi, toplumun temel taşlarından birini oluşturuyor. Ancak, uzun yıllar boyunca ev işlerine ve aileye özveriyle destek olmak, emeklilik planlaması yapmayı ihmal etmek anlamına gelmemeli...

Son günlerde Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında gündeme gelen 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik imkanı sonrasında birçok kişinin aklında soru işaretleri beliriyor: "Peki, 25 yılını evine ve ailesine adamış bir ev hanımının emeklilik şartları nelerdir?" 

Bugünkü yazımızda, 25 yıllık evli kadınlara emeklilik imkanı sunulmasını ve bu süreçte karşılaşabilecekleri sorulara cevap bulmaya çalışacağız. 

Kredi - BannerKredi - Banner

25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Nedir?

Aile Koruma Kalkanı Programı çerçevesinde ev hanımlarının emeklilik koşulları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde yaptığı açıklamaların ardından tartışma konusu haline geldi. 

Tıpkı geçtiğimiz yıl çıkan EYT gibi ev hanımlarına emeklilik fırsatı da birçok kişi tarafından oldukça fazla merak ediliyor.  Torba yasa kapsamında öngörülen bir diğer düzenleme olan bu süreç ev hanımlarına erken emeklilik imkanı tanıyacak. Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta yaptırarak erken emeklilik hakkını elde edebilecekler. Bu durumda devlet, ev hanımlarının sigorta primlerinin bir kısmını karşılayacak.

Peki emeklilik başvuru süreci nasıl işliyor?

Ev hanımları, emeklilik başvurularını e-devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri üzerinden yapabilirler. E-devlet üzerinden başvuru yapanlar, başvuruları onaylandıktan sonra müdürlüklere giderek emeklilik işlemlerini tamamlayabilirler. 

Müdürlüklerden işlem yapanlar ise işlemleri onaylandıktan sonra kendilerine verilen bilgilendirme doğrultusunda gerekli belgeleri teslim ederek işlemlerini tamamlayabilirler. 

25 yıllık ev hanımlara emeklilik imkanı hakkındaki bu bilgileri öğrendiğine göre, şimdi en önemli soruyu cevaplayalım: 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir?

25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları Nelerdir?

Türkiye'de ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi, uzun yıllardır gündemde olan bir konudur. Bu konuda yapılan çalışmalar sonucunda, 2023 yılında ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. 

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için 15 yıl sigortalılık süresi koşulunu sağlaması gerekmektedir. Sigortalılık süresi, sigortalı olarak çalışılan süreyi ifade eder. 

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için, aynı zamanda 3600 prim günü koşulunu da sağlaması gerekmektedir. Prim günü, sigortalı olarak çalışılan süreye karşılık gelen gün sayısını ifade eder. Aynı zamanda sahip olunan çocuk sayısının da emeklilik yaşında esneklik yaratabileceği de belirtiliyor. 

Ev hanımlarının sigorta ve gün süresini tamamlayabilmesi için, her ay belirlenen prime tabi tutulmaları gerekmektedir. 2023 yılı için belirlenen prim tutarı, brüt asgari ücretin %32'sidir. Ev hanımlarının temmuz ayı itibariyle ödemeleri gereken prim 4.293 TL’dir. Devletin üçte bir oranında prim desteği sağlaması ile birlikte ev hanımlarının emekli olması için aylık ödenmesi gereken prim miktarı 2.863 TL’ye düşmektedir.

25 yıllık ev hanımlarına emeklilik hakkından yararlanmak için uyulması gereken tüm kriterler ise şöyledir: 

  • 50 yaşını doldurmuş olmak
  • Başvurulan tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir bağlantısı olmamak
  • Belirli bir süre çalışmış olan ev hanımlarının emeklilik hakkı elde edebilmeleri için, ev hanımlarının emeklilik başvurusu yaptıkları esnada SGK ya da BAĞKUR ile bağlarının olmaması
  • 1995 yılından önce evlenmiş olmak 
  • Malullük veya yaşlılık maaşı almıyor olmak
  • Gelir vergisine tabii olmamak
Ev Hanimi

25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Fırsatına Nasıl Başvurulur?

Yukarıda listelenen tüm şartları yerine getiren ev hanımları, emeklilik süreçlerini nasıl başlatacaklarını merak ediyor. 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik fırsatından yararlanmak için sırasıyla izlenmesi gereken adımlar şunlardır: 

  • İkametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak
  • İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu doldurmak
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Banka dekontu

Özet

Yazımızda 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik imkanı hakkında merak edilen tüm soruları cevapladık. 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik fırsatı, ev hanımlarının sosyal güvenlik ve finansal geleceklerini güvence altına almalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Sen de yukarıda belirttiğimiz şartları inceleyerek, başvuruda bulunabilir, sunulan bu fırsattan yararlanabilirsin. 

Yazımızı sonlandırırken, sunulan bu fırsatın ardından emeklilik hakkı elde edenlerin emekli bankacılığı konusunda da bilgi sahibi olması gerektiğini belirtelim. Emekli bankacılığı sayfamızı ziyaret ederek, gelecekte ihtiyaç duyabileceğin tüm bilgilere sahip olabilirsin! 

Sıkça Sorulan Sorular

25 yıllık ev hanımı nasıl emekli olur?

25 yıllık ev hanımı, isteğe bağlı sigorta kapsamında sigortalı olarak prim ödeyerek emekli olabilir. İsteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olmak için 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 bin gün prim ödeme şartı aranır. Bu şartlar sağlandığında, 58 yaşını dolduran ev hanımı emekli olabilir.

Ev hanımlarının emekli olma şartları nelerdir?

Ev hanımlarının emekli olma şartları aşağıdakiler gibidir:

  • 15 yıllık sigortalılık süresi
  • 3600 gün prim ödeme
  • 58 yaş

Ev hanımlarına emeklilik primi ne kadar?

İsteğe bağlı sigorta kapsamında primler için 2023 yılı için belirlenen ödeme tutarı, brüt asgari ücretin %32'sidir. Bundan dolayı ev hanımlarının temmuz ayı itibariyle ödemeleri gereken prim 4.293 TL’dir. 

Hiç çalışmayan ev hanımları nasıl emekli olur?

Hiç çalışmayan ev hanımları, 25 yıl evli kalan kadınlar olarak emekli olabilir. Bunun için 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartı aranır. Bu şartlar sağlandığında, 58 yaşını dolduran ev hanımı emekli olabilir.

Etiketler: Emeklilik

Yazar: TeklifimGelsin