Vadeli Döviz Mevduat Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Yayınlanma Tarihi: 21 Şubat 2022Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2023

Bir ülkede, o ülkenin yerel para birimi dışında kullanılan para birimleri döviz olarak adlandırılır. Dolar ve Euro hem Türkiye’de hem de dünyada en çok işlem gören dövizler olarak kabul edilir. Ancak tüm para birimlerinde olduğu gibi, dövizlerde de enflasyon riski söz konusu. Hem bu riskten korunabilmek hem de döviz birikimlerinin değer kazanmasını sağlayabilmek için çeşitli yatırım araçları mevcut. Vadeli döviz hesabı herhangi bir risk içermemesi ve dövizlerin enflasyondan korunmasını sağlaması yönüyle en sık tercih edilen yatırım araçları arasında yer alır.

Yatırım BannerYatırım Banner

Vadeli Döviz Mevduat Nasıl Tanımlanır?

Bir para biriminin ya da kıymetli bir madenin belirli bir vade boyunca bankada tutulması karşılığında bankadan faiz ödemesi almak mevduat olarak adlandırılır. Döviz mevduatı ise bu işlemin yerel para birimi dışında kalan paralarla yapılmasıdır. Vadeli döviz hesabı bankanın izin verdiği döviz türleri üzerinden açılabilir. Daha sonra yatırılacak ana para miktarı ve bu paranın ne kadar süreyle bankada tutulacağı yani vade belirlenir. Banka, yatırılmak istenilen ana para ve belirlenen vade karşılığında ne kadar faiz ödemesi yapacağını önceden belirtir. Faiz ödemesi ise vade sonunda hesaba aynı döviz türünden yatırılır. Belirlenmiş olan vadeden daha önce ana paranın çekilmek istenmesi durumunda, hesap sahibi faiz ödemesinden mahrum kalır.

Ayrıntılı bilgi için: Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Vadeli döviz mevduat hesabı nedir nasıl başvuru yapılır

Vadeli Döviz Mevduat Hesabı Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Günümüzde vadeli döviz hesabı açmak son derece kolay. Yalnızca kimlik ile banka şubelerine başvuru yaparak vadeli döviz hesabı açılabilir. Ayrıca bankacılık dünyasında yaşanan dijitalleşme olanaklarından da bu doğrultuda yararlanılabilir. Cep telefonlarına kolayca yüklenebilen mobil bankacılık uygulamalarından birkaç dakika içerisinde vadeli döviz mevduat hesabı açılabilir. Bilgisayarlar üzerinden de internet bankacılığı kanalıyla aynı işlem kolayca gerçekleştirilebilir. Vadeli döviz hesabı açmadan önce bu hesabın hangi bankadan açılacağının iyi belirlenmesi gerekir. Daha yüksek faiz olanaklarından yararlanabilmek için doğru banka seçimi son derece önemli. Bunun için de tüm bankaların çeşitli vadelere göre verdikleri faiz oranların bir noktada müşterilerine sunan karşılaştırma uygulamalarından yararlanılabilir. Tüm bankaların tek tek kontrol edilerek yüksek faiz bulmak ise zaman kaybına yol açar.

İlginizi çekebilir: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi

Etiketler: Mevduat, Vadeli Mevduat, Döviz

Yazar: TeklifimGelsin