Kredi Notu Kaç Ayda Yükselir?

Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2022Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2024

Bankaların sunduğu krediler ve kredi kartları, hayatımızı genel itibarıyla kolaylaştırmaktadır. Bu yöndeki hizmetlere her gün yeni kampanyalar eklenmekte ve fazlasıyla ilgi çekmektedir. Ancak her bir hizmetin doğru ve planlı bir biçimde kullanılması gerektiği de vurgulanmaktadır. Bunun için kredilerin olabildiğince düşük ödeme planlarının bulunması ve düzenli olarak ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Öte yandan kredi kart limitlerinin de kullanılabilecek seviyede olması gerektiği ifade edilmektedir.

Kredi kartlarını asgari oranda ödemek borçların giderek artmasına neden olacaktır. Öte yandan gecikme yaşamak da kredi notu konusunda ciddi sorunlar yaşamanın nedeni olarak sayılacaktır. Bu tip ödeme işlemlerini belirtilen düzeyde gerçekleştiremeyen kullanıcılara bankalar güvenmeyecek ve kredi ile kredi kartı gibi hizmetlerini sağlamayacaktır.

Kredi BannerKredi Banner

Kredi notları belirli dönemlerde düşüşe geçebilir. Ekonomik sorunların bu tip durumların yaşanmasının temel nedeni olduğu görülebilmektedir. Özel ya da kamu sektöründe çalışan kişiler için fark etmeyen bu durumda kredi notları ister istemez inişe geçecektir. Ancak bu sorunu çözmek adına bazı planlamalar yaparak, kredi notunu kısa bir süre zarfında tekrardan yükseklerde olması sağlanabilir.

Kredi Notları hangi Aralıklarda Olmalıdır?

Kredi notu, müşterilerin bankalarla olan ödeme işlemlerini ne şekilde gerçekleştirdiğini gösteren en önemli faktör olarak sayılabilir. Bu yüzden kredi notu odaklı olarak bankaların kredi ve kredi kartı gibi hizmetleri vermeleri esnasında esas aldıkları durumlardan bir tanesi olarak görülebilir. Müşterilerin ne kadar güvenilir olduğunu tespit etme evresinde bakılan ilk kriter olarak tabir edilmektedir.

Bankalar ile yapılan işlemler her zaman kayıt altında tutulmaktadır. Findeks olarak bilinen sistem dahilinde bulunan bu notlara her banka istedikleri süre zarfında erişebilir. Findeks içerisinde kredi notları belirli sayı aralıklarıyla belirtilmiştir. Bu aralıklar dahilinde kredi ya da kredi kartı alımının söz konusu olup olmayacağı da görülebilecektir.

·       1 ile 699 arasındakiler en risklilerdir.

·       700-1099 arasındakiler orta riskli grupta sayılır

·       1100-1499 arasında olanlar az riskli grupta yer alır.

·       1500-1699 aralığındakiler iyi gruptadır.

·       1700-1900 arasındakiler de çok iyi grupta sayılacaklardır.

Bankalar genel olarak az riskli, iyi ya da çok iyi gruplarında olan kişilere hizmet verecektir. Ancak bankalar arasında bu durum değişiklik gösterebilir. Bu konuda iyi bir araştırma yapmak ve kredi notu dahilinde hareket etmek son derecede önemli bir konu olarak sayılabilir.

teklifimgelsin kredi karnesi başvuru

Kredi Notu Nasıl ve Ne Zaman Yükselebilir?

Kredi notlarını yükseltme durumu müşterilerin geçmişlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kredi notu, sadece ödeme gecikmesi olan kişilerin kolay yoldan yükseltebileceği bir konumda olacaktır. Ancak idari takibe takılan kişilerin bu süre zarfında son derecede zorlanması ortaya çıkan gelişmeler arasında yer alabilir. Bu tip durumları yaşayan banka müşterilerinin belli başlı şartlara uyum sağlamaları halinde kredi notlarını giderek daha da yukarıya taşımaları gibi bir durum ortaya çıkacaktır.

·       Düşük kredi notu yükseltmek için ilk aşamada geciken ödemeleri bundan sonraki süre zarfında gününde yatırmak gerekecektir. Öte yandan gecikmesi durumunda da bankaların yapılandırma kampanyalarından faydalanmaya da özen gösterilmelidir.

·       Kredi kartlarına bağlı olarak hareket edildiğinde sürekli olarak asgari tutarın değil dönem borcunun kapatılmasına dikkat edilecektir. Asgari tutarın düzenli ödemesi kredi notunun düşmesini sağlamasa da devamlı olarak dönem borcunun kapanması kredi notunu yükselten önemli detaylardan bir tanesi olacaktır.

·       Tüm ödemeleri gününde ve düzenli olarak yapılmasına önem verilmelidir. Ödemelerin bir gün bile gecikmemesi gerektiği baz alınmalıdır.

·       Kredi kartının düzenli kullanımı da kredi notu açısından son derecede önemlidir. Kart limitinin düşürülmesi ve aylık az miktarda harcamaların yapılması da kredi puanını yükseltecek olan bir konu olacaktır.

·       İmkanın oluşması durumunda mevcut borçların tamamen kapatılması kredi notu açısından önemlidir. Devletin belirlediği limiti aşmamak için bu hususta kontrolcü bir tavır takınmak gerekmektedir. Birden fazla kredi kartı kullanarak bu limiti aşacak olan kişilerin kredi notları ciddi manada düşecektir. Ancak borçların sıfırlanması ve limitin altında olması durumunda doğrudan kredi notuna olumlu yönde yansıdığı da ortaya çıkan bir durum olacaktır.

·       Günlük harcamaları bankalar üzerinden yapmak kredi notunu olumlu yönde etkileyecektir. Bunun yanı sıra otomatik ödeme imkanlarından faydalanmak ve bireysel emeklilik kampanyalarına başvurmak da kredi notunu etkileyecek olan konular arasında yer edinecektir.

Bu tip uygulamaların hayata geçirilmesiyle beraber kredi notu 1 ile 3 ay içerisinde istenen seviyeye gelecektir. Kredi notu 2 ayda bir güncelleneceğinden ötürü düzenli bir planın uygulanması halinde doğrudan yükselişe geçme gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır.

kredi karnesi nedir

Kredi Notunun Yüksek Olmasının Önemi Nedir?

Bankalarla ilişkileri genel itibarıyla belirleyen kredi notu kavramının her zaman yükseklerde seyretmesi bir hayli önemlidir. Bankalar bu puanlara bağlı olarak kredi faiz oranlarını belirlemekte ve yüksek olan müşterilere de ek kampanyalar sunmaktadır. Kredi kartı, ücretsiz havale ve EFT gibi işlemleri gerçekleştirmek için bile kredi notunun yüksek olması önemli bir konudur.

Bankalar, kredi notu yüksek olan müşterilerine düşük oranlı kredi seçeneklerini her zaman sunmaktadır. Bu puanları 1500 puan ve üzerinde olan müşterilerine özel sıfatıyla yaklaşacaktır. Bu müşterilere ek olarak kredi kartları sunulacak olup, aynı zamanda da fazladan puanlar ve taksit avantajları da verilecektir. Bunun dışında değişik ayrıcalıklardan yararlanma hali de bankalar tarafından ortaya konulacak bir gelişme olarak tabir edilecektir.

Kredi notu yüksek olan müşterilerin bankalara yapacak olduğu başvuruların hemen onaylanması da söz konusudur. İnternet bankacılığından ya da mobil uygulamadan kredi ya da kart başvurusu yaptıklarında hemen onaylanması mümkün olacaktır. Kredi almak için kefil ya da ipotek gibi durumları yaşamaları söz konusu değildir.

Kredi Notu Düşme Nedenleri

Kredi puanları tüm bankalarla olan ilişkileri en net biçimde ifade eder. Bu tip ödemeler içerisinde çekler de yer almaktadır. Kredi notu hususunda pek çok farklı belirleyici etmen bulunmaktadır. Ancak en önemlileri kredi ve kredi kartı borçları olarak tabir edilmektedir. Bu tipteki borçların düzenli olarak ödenmesi durumu kredi notunun yüksek kalmasını sağlayacaktır. Ödemelerin gecikmesi ya da yapılmaması halinde giderek düşüş içerisine girmeleri durumunda ortaya çıkacaktır.

Normalde bankalara olacak olan kredi ve kredi kartı borçlarının 90 gün içerisinde ödenmesi istenir. Bu süre zarfında borçların ödenmemesi durumunda yasal takip süreci işleyecektir. Öte yandan bu gelişmeler kredi notu hususunda da olumsuz bir durumun yaşanmasına neden olacaktır. Borçlar ödense bile kredi notlarının yükselmesi bir anda gerçekleşmeyecektir.

Bu tip durumlara maruz kalmamak için geciken borçları bir an önce ödemek gerekmektedir. Öte yandan bir sonraki ödemeleri belirtilen süre zarfında yapmakta da fayda olduğu her zaman belirtilen bir konu olarak tabir edilmektedir.

Kredi kartlarının limitinin aşılması ve borcun faizlerle beraber yükselmesi halinde de kredi notları düşecektir.

Bu tip gecikmeli borçlar içinde olan kişilerin gerekli ödemeleri yapmaları halinde 2 ay içerisinde kredi notları eski haline gelecektir. Ancak yasal takibe giren kişilerin ödeme yapmaları durumunda 6 ay boyunca kredi notunu yükseltmek için çaba göstermeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Kredi Karnesi

Yazar: TeklifimGelsin