Kredi nakit ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Bireysel veya kurumsal olarak kullanılabilen kredi çeşitleri bulunmaktadır. Bankalar, kredi almak isteyen kişi ve kurumları inceledikten sonra kredi onayı vermektedir. Kredi almak için kredi notunuz, banka ilişkileri ve daha birçok faktör bankalar için önemlidir. Kredi almaya karar verdiğinizde ne için kredi almak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Kredi çeşidini belirledikten sonra bankalara kredi başvurusu yapabilirsiniz. Bankalar detaylı inceleme yaptıktan sonra kredi onayı vermektedir.
Oran
%0 (Faizsiz)
Kredi
₺20.000
Taksitli Avans
₺25.000
TeklifimGelsin olarak hazırladığımız bu yazımızda Kredi nedir, nasıl hesaplanır, kredi çeşitlerini detaylı bir şekilde anlatacağız ve kredi notunu arttırmak için tavsiyelere yer vereceğiz. Onlarca bankanın kredi imkanlarından, size özel avantajlardan faydalanmak için TeklifimGelsin’i kullanabilirsiniz. TeklifimGelsin bankaların size özel tekliflerini görüntüleyebileceğiniz bir kişiselleştirilmiş bankacılık pazaryeri platformudur. Şube şube gezmeden, bankaların müşteri hizmetlerinde zaman harcamadan onlarca bankanın teklifini inceleyebilir ve daha sonra kredi başvurusu yapabilirsiniz.
Yatırım yapmak için bankaların faiz oranlarına göre nakit paranızı yatırabilirsiniz. Bankaya nakit paranızı yatırmak güvenli ve sağlıklı yatırım yollarından bir tanesidir. Bununla birlikte, bireysel, kurumsal veya ticari krediler bulunmaktadır, bu krediler kurumların ve bireylerin ihtiyacını karşılamak için bankalar tarafından verilmektedir. Bankalar, işinizi büyütmek, ihtiyacınız olan nakit ihtiyacınızı karşılamak, ev veya araba almak için kişilere bireysel kredi vermektedir. Peki, kredi nedir, ne amaçlarla kullanılır? Bankalar, kredi çeşitlerine göre belirli faiz oranlarında nakit para ihtiyacınızı karşılamak için kredi verirler. Bankalar kredi vermeden önce kredi çekecek bireyi ve kurumu incelemeye alırlar. Bu inceleme içerisinde kredi notları, bankalarla olan ilişkiler, belgelendirilebilen gelir durumu gibi birçok etmen bulunur. Bankalardan çekilmek istenen kredi çeşidi bu belgelerle birlikte oldukça önemlidir. Çekmek istediğiniz kredinin, kredi hesaplamasını yapabilir, bankalar ile görüşebilirsiniz.
Kredi çekmek istiyorsanız bankanızın ihtiyacınız olan kredi çeşidinin olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bankaların kredi çeşitleri nelerdir, ne tür krediler çekilebilir? Kredi çeşitleri üç gruba ayrılır. Banka kredileri, bireysel krediler, ticari kredi ve kurumsal krediler olarak üç gruba ayrılır. Bireysel kredi türleri içerisinde ihtiyaç kredisi, konut kredisi ve araç kredisi bulunmaktadır. Kredi hesaplama bu kredi çeşitlerine göre değişmektedir.
İhtiyaç kredileri, bireyler evlilik, nakit ihtiyacı, kredi kartı borcu kapatma, tadilat, ev yenileme, okul masrafları gibi birçok ihtiyaca yönelik kredi çeşididir. Krediler içerisinde en kolay onaylanan kredidir. Kredi miktarı düşük olduğu için bankalardan daha kolay kredi alınabilir.
Konut kredisi, bireysel krediler başlığı altında yer alan bir bir kredi türüdür. Konut kredisi, içerisinde bankalar peşinat istemektedir. Konut kredisinin miktarı yüksek olduğundan dolayı vadeleri yüksektir. Yüksek miktarlar olduğu için konut kredilerinin vadeleri oldukça uzundur.
Taşıt kredisi, yeni araba almak veya aracını yenilemek isteyenler için oldukça kullanılan kredi çeşididir. İkinci el ve sıfır araçlarda kullanılabilir. Taşıt kredisinde, kredi hesaplama işlemleri bankalara ve araç firmalarına göre değişmektedir.
İhtiyaç sahiplerinin yararlanabileceği farklı kredi çeşitleri bulunmaktadır. Kredi çekmek isteyen kullanıcılar, çekmek istedikleri kredi türünü belirledikten sonra bankalara başvuru yapmadan önce bilmeleri gereken önemli detaylar bulunmaktadır. Peki, kredi nasıl hesaplanır? İhtiyacınız olan nakit ihtiyacını konut, ihtiyaç ve nakit bireysel kredileri ile karşılayabilirsiniz. Kredi hesaplaması yapılırken bankaların verdikleri faiz oranları, bireylerin kredi notları ve bireylerin bankalarla olan ilişkileri oldukça önemlidir. Kredi çekmeden önce bankaların kredi maliyet oranları, taksit tutarları, farklı ödeme planları, vade seçenekleri, yapılması gereken sigortalar detaylı bir şekilde karşılaştırılmalıdır. Size en uygun bankayı seçtikten sonra müşteri hizmetlerinden, şubelerden, internet bankacılığından detaylı bilgi alınabilir. Geleneksel kredi çekme yollarının yanı sıra TeklifimGelsin ile saniyeler için ihtiyacınıza göre bankaların kredi faiz oranlarını karşılaştırarak başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Sadece bilgi almak için kredi başvurusu yapılmamalıdır. Fazla kredi başvurusu, bankalar açısından olumsuz algılanabilir veya sadece öğrenmek istediğiniz kredi onaylandığında zor durumda kalabilirsiniz.
Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB’ye) bağlı olan Findeks tarafından farklı etmenlerin oranlaması alınarak oluşturulur. Peki, kredi notu nasıl hesaplanır? Bu etmenlerin içerisinde bankalara göre değişen seçenekler yer almaktadır. Bankaların kredi notu değerlendirmesini beş ana başlıkta incelediğimizde;
İlk olarak bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığı kredi notunu %35 etkilemektedir. Kredi ve kredi kartlarında düzenli ödeme alışkanlığınız varsa kredi başvurularında kredi notunuz yüksek olacaktır. Aylık geliriniz yüksek olsa dahi düzenli ödeme alışkanlığınız yoksa kredi talebiniz olumsuz değerlendirilebilir. Düzenli ve zamanında ödeme yapmak için bireylerin ödeme planı çıkarılması gerekir.
İkinci olarak mevcut borç durumu kredi notunu %35 oranında etkilemektedir. Bankaya olan borçların bulunması durumunda risk durumu artacaktır. Borçların düzenli ödenmesi kredi notunu düzenli olarak arttırmaya başlar. Bununla birlikte kredi kartlarının limitleri doldukça risk daha yüksek olarak değerlendirilir.
Kredi notunu etkileyen bir diğer etmen ise yeni kredi alınmış olmasıdır. Yeni kredinin, kredi notuna etkisi %11’dir. Yakın zamanda kredi alınması risk olarak görülmektedir. Gelir durumuna ve kredi tutarına göre bu oran değişmektedir.
Kredi kullanım yoğunluğu kredi notunu %10 oranında etkilemektedir. Kredi kullanan ve düzenli ödeme yapan kişiler, hiç kredi almamış kişilere göre daha avantajlıdır.
Kredi notunu etkileyen diğer faktörler %9 oranında etkilemektedir. Kredi başvurusu yapmak kredi notunuzu düşürmektedir ancak bankaların kredi verme süreçlerinde olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden aynı gün içinde veya yakın zaman aralığında çok fazla kredi başvurusu, kredi onaylarını olumsuz etkileyebilir.
Kredi notu, kredi çekmek için oldukça önemlidir. Kredi notunu etkileyen birçok faktörden bahsettik. Peki, kredi notunu yükseltmek için neler yapılmalıdır? Kredi notunu yükseltmek için ilk olarak düzenli ödeme alışkanlığı edinmeniz gerekir ve bunun için ödeme planı yapabilirsiniz. Güncel olan kredi ödemelerinizi düzenli şekilde yaparsanız borcunuzu kapattıktan sonra kredi notunuz yükselecektir.
Yeni kredi aldıysanız ve ödemeniz kısa vadede bitecekse, kredi notunuzu arttırmak için kredi ödemesinin bitmesini bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kredi kartı limitini doldurmamak kredi notunu arttırmaktadır.
Bankalarla olan ilişkileriniz olumlu yönde olursa ve ödemelerde gecikme yaşanmazsa kredi notu yükselecektir. Ek olarak geliriniz doğrultusunda ödeyemeyeceğinizi düşündüğünüz bir krediyi çekmek gelecekte bankaya olan borcunuzu arttırabileceği gibi kredi skorunuzu da önemli ölçüde düşürecektir. Bu yüzden kredi çekerken ödeyebileceğiniz tutarda bankaya borçlanmanız önemlidir. Kredi notu yükseltmek için daha detaylı bilgi için TeklifimGelsin’den faydalanabilirsiniz. TeklifimGelsin, kredi notunuzu arttırmak için yapmanız gerekenleri önermektedir.
Kredi hesaplaması, kredi çekmek isteyenler için oldukça önemli bir konudur ve kredilerin faizleri kredi sonrası ödenecek miktarları etkilemektedir. Peki, kredi faizi nasıl hesaplanır? Kredi ödeme planında aylık ödemeler sabitlenerek kredi taksit tutarı belirlenir. Bu aşamadan sonra ödenecek kredi faizi ve vergiler taksitten düşülerek kredi anapara ödemesi hesaplanır. Her taksitte anapara tutarı azalır. Ödenecek kredi faizi her taksit döneminde kalan anaparaya tekrar faiz uygulanarak hesaplanır. Kredi faiz oranları, kredi türüne ve vadeye göre değişir. Bankaların uyguladığı genel faiz oranları vardır fakat bu oranlar bankadan bankaya ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bu faiz değişikliğinin sebebi, bankaların faiz politikaları ve bireylerin kredi notları gibi faktörlerdir.
Bankalardan kredi almak için kredi notu ve belgelendirilebilir gelirin olması gerekir. Kredi çekmeye karar verdikten sonra gelirin yüzde kaçı kadar kredi çekilebilir? Kredi hesaplama yaparken gelir belgelendirmesi oldukça önemli bir konudur. Çekebileceğiniz maksimum kredi tutarı bazı yasal kararlar ile sınırlandırılmıştır. Yasaya baktığımızda; aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin %50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Bu değerler dönemsel olarak değişebilir ve bankaların politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Hane geliri, konut, ihtiyaç veya taşıt kredisi gibi bireysel kredi başvurusu yapan kişi ve eşini kapsamaktadır. Evli olmayan kişilerin gelir hesaplaması tek kişi üzerinden yapılmaktadır. Ne kadar kredi çekebileceğinizi öğrenmek için TeklifimGelsin’i kullanabilir ve saniyeler içinde bilgi sahibi olabilirsiniz.
Konut kredisi, ihtiyaç veya yatırım yapmak amacıyla satın almak istediğiniz konutun teminat altına alınarak bankalar tarafından verilen kredi çeşididir. Konut kredisi KKDF ve BSMV vergilerinden muaf tutulmaktadır. Peki, konut kredisi nasıl hesaplanır?
Ödenecek konut kredisi faizi, her taksit döneminde kalan anaparaya tekrar faiz uygulanarak hesaplanır. Ödeme planı oluşturulurken kalan konut kredisi anapara tutarı, konut kredisi faiz oranı ile çarpılır, aylık ödemeler sabitlenerek konut kredisi taksit tutarı belirlenir.
Her ay ödenecek konut kredisi faizi aylık taksitten düşülerek konut kredisi anapara ödemesi hesaplanır. Kalan anapara tutarı her taksit ödemesinde azaldığı için ödenen konut kredisi faiz tutarı da her taksit ile azalır.
En avantajlı konut kredileri için bankaların çeşitli konut kredisi kampanyalarını takip edebilir, tüm bankaların tekliflerini karşılaştırabilir veya TeklifimGelsin ile tüm bankaların en avantajlı konut kredileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İhtiyaç kredisi, düşük tutarlı ve kısa vadeli olduğu için çıkma olasılığı yüksek bir kredi türüdür. Bireylerin kendi adına kullandığı ipotekli ve ipoteksiz olarak kullandıkları tüm kredilerdir. Bireysel kredi veya tüketici kredisi olarak da ifade edilmektedir. Peki ihtiyaç kredisi nasıl hesaplanır, bilinmesi gerekenler nelerdir?
İhtiyaç kredisi hesaplama, kredi vadesi ve kredi tutarı üzerinden yapılmaktadır. Her taksit döneminde kalan anapara ile faiz oranı çarpılarak ödenmesi gereken faiz tutarı belirlenir. Taksit ödemesinin anapara tutarı, kalan anapara tutarından çıkarılır. Bu işlem kredinin anapara tutarı bitene kadar tekrar etmektedir. Bu işlem sonucunda aylık taksit ödemeleri sabitlenerek kredi ödeme planı yapılır. Her kredi ödemesinde anapara tutarı düştüğü için kredi ödemelerinde her taksitte daha düşük faiz ödenir.
Taşıt kredisi, ihtiyacınız olan veya hayaliniz olan aracı almanıza yardımcı olur. Sıfır veya ikinci el taşıtı finanse etmek amacı ile kullanılan bireysel kredi türüdür. En fazla 60 ay vade ile kullanılır ve taşıt kredi vadesi boyunca bankanın teminatı altında kalır. Peki, taşıt kredisi nasıl hesaplanır?
Taşıt kredisi hesaplarken aracın sıfır kilometre mi ikinci el mi olduğu oldukça önemlidir. Aracın kilometre durumu dışında kullanılacak kredi miktarı ve vade süresi taşıt kredisinin faiz oranını değiştirmektedir. TeklifimGelsin üzerinden onlarca bankanın taşıt kredisi tekliflerini görebilir ve karşılaştırabilirsiniz. Karşılaştırdığınız teklifler arasında size özel en avantajlı faiz oranını onaylayarak süreci bankaların satış kanallarında tamamlayabilirsiniz.
TeklifimGelsin olarak hazırladığımız bu yazımızda, kredi hesaplama, kredi çeşitleri hakkında bilgilere ve kredi notunuzu yükseltmek için bazı tavsiyelere yer verdik. TeklifimGelsin tüm bankaların size en uygun kredi çeşitlerini listelemektedir. TeklifimGelsin ile şube şube gezmeden, bankaların çağrı merkezlerinde vakit kaybetmeden veya her bir banka için mobil uygulama indirmeden tüm bankaların güncel faiz oranları ve kredi kartı kampanyalarından haberdar olabilirsiniz.