Kredi Kartının Son Kullanma Tarihi Nasıl Öğrenilir?

Yayınlanma Tarihi: 11 Şubat 2022Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2024

Kredi kartları, bankalar tarafından müşterilere sunulan bir hizmettir. Bu kullanıcıların nakit sahibi olmasalar bile istedikleri gibi alışveriş yapma olanağına sahip olmaları durumu ortaya çıkmaktadır. Öte yandan bu harcamaların taksitli bir biçimde geri ödenmesinde de ideal bir yöntemdir.

Kredi kartları internet üzerinden alışveriş yapma imkanını da ortaya koymaktadır. Bu kartların her birinin belli bir süre boyunca kullanıldığı bilinmelidir. Bunun temel sebebi de kredi kartlarının teknolojiye uygun bir hale gelmesinden kaynaklıdır. Genel olarak bu kartların 5 yıllık bir kullanım durumu ortaya çıkmaktadır. Kredi kartının son kullanma tarihi hakkında gerekli bilgilere sahip olunmalı ve böylelikle kartın değişim tarihi bilinmelidir.

QNB-10k-Faizsiz-BannerQNB-10k-Faizsiz-Banner

Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi Ne İşe Yarar?

Kredi kartlarının son kullanma tarihi internet üzerinden rahat bir biçimde alışveriş yapılmasını da sağlamaktadır. Bu durum kartın kullanıcılarının yanında olduğu ve güvenlik açısından bir sorun yaşanmadığı manasına gelebilir. Kartın üzerinde var olan bu tarihe yaklaşıldığında kartın yenilenmesine dair girişimlerde bulunulmalıdır. Bu yenileme işlemleri yeni ve daha etkili bir kredi kartıyla yapılacaktır. Örnek vermek gerekirse şifre ile kullanılan kartı değiştirdikten sonra temassız özelliğe sahip yeni versiyonunu kullanmak gibi bir durum da ortaya çıkabilecektir.

Son kullanma tarihi kart üzerinde bulunan çipin eskimesi ve yıpranması halinde de önem teşkil etmektedir. Bu süreye kadar kartın çipinin bu tip duruma ulaşması gündeme geleceğinden ötürü kartın değişimi oldukça önemlidir.

Kredi kartı son kullanma tarihi ne işe yarar

Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi Kartın Neresinde Yer Alır?

Kredi kartlarının son kullanma tarihi, kartın ön yüzünde yer almaktadır. Genel olarak ay ve yıl şeklinde bir tarih bulunan bu sayılar, sağ alt köşede kendini gösterir. Bazı kredi kartlarında da İngilizce olarak “Valid” kelimesi olarak da geçebilecektir. Bu kartın geçerli olacağı süre olarak tabir edilmekte ve bu sürenin geçmesiyle beraber kartın kullanım dışı kalacağı manasına gelmektedir. Tarihin dolmasıyla beraber kredi kartını yenilemek ve yeni kart doğrultusunda işlem yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Son kullanma tarihi geçen kredi kartları bankamatiklere takıldığında ATM tarafından bu kartların yutulması durumu söz konusu olacaktır. Öte yandan tarihi geçmiş olan kredi kartlarıyla nakit çekmek, alışveriş yapmak ya da para yatırmak gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkün olmayacak olan bir durum olacaktır.

Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi Dolan Kartlara Ne Yapılmalıdır?

Kredi kartlarının son kullanma tarihinin geçmesi halinde işlevsiz olarak nitelendirilecektir. Bu kartların kullanımı söz konusu olmayacağından dolayı bu kartı elden çıkarmak mümkün olacaktır. Otomatik olarak işlem yapmaya kapatılacak olan bu kartların bir daha kullanımı söz konusu olmayacağından dolayı atık gözüyle bakmak gerekebilecektir.

Bankalara kayıtlı adreslerin geçerli olması durumunda kredi kartlarının son kullanım tarihi bitmeden önce bankalar tarafından ikamet noktalarına yenileri gönderilecektir. Eğer bu tip adres durumunun oluşmaması halinde kart gönderilmeyecek ve kredi kartları kullanıma kapatılacaktır. Bu şekilde bir durum yaşanması halinde banka şubelerine giderek, adresi güncellemek gerekecektir. Öte yandan müşteri hizmetlerinden de bu güncelleme işlemleri gerçekleştirilerek, yeni bir kredi kartı talebinde bulunmak mümkün olabilmektedir.

Kredi kartı son kullanma tarihi dolan kartlar

Kredi Kartımın Son Kullanma Tarihi Dolduktan Sonra Ne Yapmalıyım?

Kredi kartlarının son kullanma tarihinin dolması durumunda müşterisi olunan bankaların aranarak bu durumun bildirilmesi önemlidir. Müşteri temsilcisi de bu süre zarfında kartı iptal ederek, yenisini talep etme durumunu değerlendirecektir. Böylelikle kısa sürede müşterilere yeni kartlar posta yoluyla gönderilecektir.

Bu tip bildirim işlemleri banka şubelerinden de gerçekleştirilebilir. Kredi kartlarının son kullanma tarihinin dolduğunu belirtmek için buradaki personellere yönelmek mümkündür. iptal ve yeni talep işlemleri dakikalar içerisinde gerçekleştirilecektir. Kartın basımı ve gönderimi kayıtlı adreslere sağlanacaktır.

Normal standartlarda kredi kartlarının son kullanma tarihinin bitimine az zaman kala bankalar tarafından yeni kartlar gönderilmektedir. Gelmiş olan yeni kart, eskisinin son kullanma tarihinin bitimine kadar kullanılmayabilir. Ancak direkt olarak yeni kart kullanılması halinde eski kredi kartın iptal edilmesi önerilen bir konudur. Öte yandan bu eski kredi kartını bir an önce imha etmek gerektiği belirtilen bir konu olmalıdır.

Kredi kartlarının son kullanma tarihi sona ermeden yeni kartın gelmemesi durumunda tarihin bitmesine az bir zaman kala banka şubelerinden ya da müşteri hizmetlerinden yeni kartın talep edilmesi gerektiği belirtilen bir husus olmalıdır.

Kredi Kartı Limiti Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Kredi kartlarına dair limitler başvuru yapan kişilerin var olan kredi notlarına ve gelirlerine göre belirlenmektedir. Bu limitler alışveriş yapmak amacıyla bankalar tarafından verilen avans olarak ifade edilmektedir. Kredi kartı sayesinde yüksek fiyatlara sahip tüm gereksinimler karşılanarak, taksitler halinde ödenebilir. Bu tip kartların limitlerin belirlenmesi konusunda en önemli kriter olarak aylık gelir öne çıkmaktadır. İlk yıl limitlerin aylık gelirin 2 katı olarak belirlendiği bilinmelidir. Sonraki seneyse bu limit 4 katına kadar çıkarılabilir. Ancak gerekli limit yükseltmelerinin gerçekleşmesi adına ödemeler düzenli olarak yapılmalıdır.

Kredi kartı limitinin artması adına ödemelerin asgari tutarlarının değil dönem borçlarının tamamının yapılması gerekir. Bu şekilde gerçekleştirilecek olan ödemeler kredi notlarını da yükseltecek düzeyde olacaktır. Her yıl gelirin artmasından dolayı otomatik olarak kredi kartının limitlerinin artması hali de ortaya çıkacaktır.

Kredi kartlarının düzenli olarak limitlerinin artması için düzenli ödemelerin yapılması gerekmektedir. Gelirlerin yeteceği düzeyde alışverişlerin yapılmaması durumunda kredi kartı borçları ödenemeyecek ve içinden çıkılamayacak durumlar ortaya çıkacaktır. Kredi kartlarının devamlı olarak asgari tutarlarını ödemek de daha fazla faizle karşı karşıya kalınmasına ve kredi kartı borçlarının artmasına neden olacaktır. Bu tip durumlarla karşı karşıya kalmamak için düzenli ödeme yapmaya ve gelirle orantılı bir biçimde kullanmaya gerek duyulmalıdır.

Kredi kartı limiti kredi notunu etkiler mi

Kredi Kartı Limiti Kredi Notunu Nasıl Etkiler?

Kredi kartları, kredi notunu belirgin bir düzeyde etkilemektedir. Öte yandan sadece limitler değil aynı zamanda da kartın doluluk oranı da bu kredi notlarını etkileyen önemli bir husustur. BDDK tarafından aylık olarak var olan gelirlerle doğru orantılı bir biçimde ortaya konulmuş olan bir kredi kartı limiti doğrultusunda bu kullanım hali ortaya çıkmaktadır.

Kişilerin aylık 10 bin liralık kredi kartı limitinin bulunması ve başka bir kredi kartında da 5.000 TL değerinde limitin olması kredi notlarını pek fazla etkilemeyecektir. Düzenli olarak ödemelerin yapılması durumunda kredi notlarında da ciddi bir yükseliş ortaya çıkabilecektir.

Ancak her iki bankadan da toplamda 10.000 TL ederinde kredi kartı limiti bulunuyorsa ve bunun dışında tüm limitin kullanılması halinde kredi notu düşecektir. Kredi kartlarının borçlarının ödenmesi halinde kredi notlarında da yükseliş ortaya çıkacaktır. Tüm kredi kartı borçlarının ödenmesiyle beraber kredi notu ciddi bir yükseliş içerisine girebilecektir.

Kredi kartının limiti fazla kullanmadan ya da faizden ötürü eksi bakiyede olması halinde kredi notu olumsuz bir biçimde etkilenebilecektir. Bu tip durumun yaşanması hali de kredi notunu toparlamak adına uzun süreli bir uğraş gerektirecektir. Kart bakiyesinin eksiye düşmemesi ve kredi kartı borçlarının ödenmesi konusunda özenli davranmak gerekecektir.

Etiketler: Kredi Kartı

Yazar: TeklifimGelsin