Arbitraj Nedir, Nasıl Yapılır?

Yayınlanma Tarihi: 15 Şubat 2023Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2023

Arbitraj Nedir?

Arbitraj bir ekonomi terimidir Özellikle hisse senedi, döviz, kripto para ve NFT gibi yatırım araçlarıyla para kazanmak hedeflenir. Arbitraj farklı piyasalardaki dengesizlikten risk almaksızın kar etmek için para, kıymetli maden, tahvil ve hisse senedi alıp satma işlemidir.

Merkez Bankası ise arbitrajı terimler sözlüğünde şu şekilde açıklamıştır; Arbitraj, herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın eşanlı olarak bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) kâr edilmesi işlemidir.

Arbitraj işleyen piyasalarda dengeyi bozar. Bu nedenle işleyen piyasalarda arbitraj işlemi yasaktır.

Günümüzde iletişim teknolojilerinin yaygın ve hızlı olması, online olarak bilgiye ulaşma kolaylığı ve maliyetinin düşük olması sayesinde fiyat farklılığı son derece düşük miktarda olmakta ve farklılıklar anlık olarak benzer işlemlerle ortadan kalkmaktadır.

Yatırım - BannerYatırım - Banner

Arbitraj İşlemi Karlı Mıdır?

Arbitraj karlı mı sorusunun cevabı kişiden kişiye değişmektedir. Para ve sermaye piyasalarındaki değişimler ve bilgi akışı çok hızlıdır. Bu nedenle bu bilgiyi manuel takip etmek oldukça güçtür. Ancak bu bilginin takibi ve gerekli durumlarda alım – satım işlemini gerçekleştirmek kar edebilmek için oldukça önemlidir. Bu nedenle bilgiyi manuel takip etmek yerine arbitraj fırsatlarını algoritmik yazılımlar ile takip etmek çok daha verimli sonuçlar ortaya çıkarmaya başlamıştır. Arbitraj için geliştirilmiş bu yazılımlar sayesinde fırsat tespit edildiğinde aynı anda bir piyasada alım, başka bir piyasada satım gerçekleştirilebilmektedir.

Arbitraj fırsatı değerlendirilirken alış ve satış fiyatları arasındaki makas, işlem için gerekli fonlar, arbitraj oranı ve komisyonlar eğer marjin hesabından kullanılmaya karar verilmişse ödenecek faizin de hesaba katılması gerekmektedir.

Arbitraj Kaç Başlıkta İncelenir?

Arbitraj kendi içinde iki ayrı türe ayrılır. Bu türleri dolaylı arbitraj ve dolaysız arbitraj olarak adlandırabiliriz. Daha da ayrıntılı incelediğimizde ise döviz arbitrajı, çapraz kur farklılıklarına bağlı arbitraj ve üç uçlu arbitraj olarak üç alt başlık karşımıza çıkmaktadır.

Dolaylı Arbitraj Nedir?

Dolaylı Arbitraj bir piyasadan satın alınan varlığın başka bir para birimi ile başka bir piyasada satılarak kar edilmesi işlemidir. Bunun için farklı ülkelerdeki döviz piyasa koşulları takip edilmelidir. Dolaylı Arbitraja; İki uçlu arbitraj ya da yer arbitrajı da denmektedir.

Dolaysız Arbitraj Nedir?

Dolaysız Arbitraj, bir ülke veya piyasada satın alınan varlığın başka bir piyasada satılarak kar edilmesi durumudur.

Üç Uçlu Arbitraj Nedir?

Bu arbitraj türünde üç farklı para biriminin piyasa fakından faydalanır. Çapraz kur farklılıklarından faydalanılarak kar etmek amaçlanır. Fiyat farkının miktarı değil, çapraz kur farklılıkları dikkate alınarak işlem gerçekleştirilir.

Kripto Arbitraj Nedir?

Kripto Arbitraj da aynı arbitrajda olduğu gibi düşük piyasayı takip ederek satın alma, yüksek piyasayı yakalayarak satış yapma işlemidir. Daha ayrıntılı açıklayacak olursak en uygun kripto paranın satın alınarak bir başka kripto para borsasında satılması işlemidir. Yine amaç az risk alarak piyasadaki fiyat farklılığından faydalanmaktır.

Farklı borsalar üzerinden satışa sunulan dijital paraların kar amaçlı alım satım işlemini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli şey işlemin zamanlamasıdır. Bu işlem yapılırken çok hızlı hareket etmeye çalışılır. Alım – satım yapılırken birçok piyasadan takip sağlanabilir. Ancak kripto arbitrajı yapan kişinin birçok borsada sanal cüzdana sahip olması gerekmektedir. Çünkü birçok borsadan satın alınılan kripto para bu hesaplara yatırılır ya da bu hesaplardan satılır. Fiyatı yüksek olan kripto para daha düşük olan borsaya aktarılarak burada satışı gerçekleştirilir. Böylece kar elde edilir. Bitcoin gibi hacmi yüksek kripto paralar yerine altcoinler transfer için tercih edilir. Altcoinlerin tercih edilmesinin sebebi ise transferinin çok daha hızlı gerçekleşmesidir.

Etiketler: Döviz, Arbitraj

Yazar: TeklifimGelsin