Traktör Kredisi Nasıl Hesaplanır? Faiz Oranları 2025

Yayınlanma Tarihi: 31 Ocak 2025

Tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerin uygun koşullarda çalışması belirli ekipmanlara sahip olması gerekir. Bu ekipmanlar arasında yer alan traktörlerin ekonomik faktörün devreye girmesiyle birlikte artış göstermesi, ilgili ticari araca ulaşmayı zorlaştırır. Bireylerin bu araçlara ulaşmasını kolaylaştırmak ve uygun şekilde aracı temin edebilmesini sağlamak için bazı bankalar, traktör kredisi fırsatı sunar. Bu kredi, zirai alanlarda faaliyet gösteren veya hizmet veren ticari işletmelerin sıfır kilometre ya da ikinci el traktör ihtiyacını finanse etmeye yardımcı olan kredi ürünüdür. Traktör kredisi başvurusu ve faiz oranları, diğer kredi türlerine göre değişiklik göstermektedir.

Bu yazımızda traktör kredisinin nasıl alınacağını ve nasıl hesaplandığını inceleyeceğiz. Ayrıca traktör kredisi için belirlenen şartların ne olduğuna ve faiz oranlarına değindikten sonra sıfır ve 2. el traktör kredisi arasındaki farklar hakkında kapsamlı bilgiler sunacağız. 

Traktör Kredisi Nasıl Alınır?

Traktör kredisi, birkaç adımın takip edilmesi ve ilgili yerlere başvuru yapılması ile kolay bir şekilde alınabilir. Başvuru yapmak isteyen kişilerin öncelikle traktör kredisi veren bankaları araştırması ve bu kredi için belirlenen şartları öğrenmesi gerekir. Traktör kredisi talep eden çiftçiler ya da tarımsal alanda faaliyet gösteren işletmeler, güncel evraklar ile birlikte bankaların fiziki şubelerini ziyaret ederek başvurularını tamamlayabilirler. 

Bankalar tarafından istenen ÇKS belgesi ve proforma gibi belgeleri sunan ve kredi şartlarına uygun bulunan çiftçiler; traktör kredisi alabilirler. Bankalar, kredi başvurusunu değerlendirdikten sonra başvuru yapan bireyin belgelerini doğrular ve krediyi onaylar. Ardından banka ile kredi talebinde bulunan birey arasında kredi sözleşmesi imzalanır.

Traktör kredisinde istenen belgeler çiftçi kredisi için talep için talep edilen belgeler ile benzerlik gösterir. Traktör değiştirmenin yanı sıra tarımsal faaliyetlerde ihtiyaç duyduğun ekipmanları satın almak için çiftçi kredisi başvurusu sayfamıza göz atabilir, talep ettiğin kredi limiti ve vade süresini girebilir, sana özel sunulan teklifleri karşılaştırarak en uygun krediye başvuru yapabilirsin!

Traktör Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Traktör Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Traktör kredisi hesaplama işleminde öncelikle kredi tutarı, faiz oranı ve vade süresi belirlenir; ardından annüite (eşit taksitli) yöntemi veya eşit anapara ödemeli sistem kullanılarak aylık taksitler hesaplanır. Annüite yöntemine göre formül, Aylık Taksit = (Kredi Tutarı × Aylık Faiz Oranı) / (1 - (1 + Aylık Faiz Oranı)^-Vade Sayısı) şeklindedir. Örneğin, 500.000 TL'lik bir traktör kredisi için, %25 yıllık faiz oranı ve 60 ay vade ile hesaplandığında, aylık ödeme yaklaşık 14.675 TL, toplam geri ödeme ise 880.540 TL olacaktır. Ayrıca, kredi tahsis ücreti, sigorta masrafları ve dosya ücretleri gibi ek maliyetler de göz önünde bulundurulmalıdır. Daha uygun faiz oranları için devlet destekli krediler veya faizsiz kampanyalar da incelenmelidir.

Traktör Kredisi Faiz Oranları 2025

2025 yılı için belirlenen traktör kredisi faiz oranları, bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bankalar, piyasa koşullarını göz önünde bulundurarak faiz oranlarını belirler. Traktör kredisi için belirlenen faiz oranları, diğer finansman seçenekleri için belirlenen faiz oranlarından daha uygundur. Bu durum, sıfır traktör kredisi faiz oranları için de geçerlidir. Ayrıca bu krediye başvuru yapan bireyler, KKDF’den muaf tutulur.  2025 yılı itibarıyla, traktör kredisi faiz oranları ve vade seçenekleri bankalar arasında farklılık göstermektedir. Örneğin, DenizBank, 1 Ocak - 28 Şubat 2025 tarihleri arasında geçerli olan kampanyasında, anlaşmalı Türk Traktör bayilerinden yapılacak alımlarda %0 faiz oranı ve 60 aya varan vade seçenekleriyle 3.000.000 TL'ye kadar kredi imkânı sunmaktadır.

Şekerbank ise, sıfır kilometre traktör alımlarında KDV dahil fatura bedelinin %75'ine kadar kredi imkânı tanırken, ikinci el traktör alımlarında traktör yaşı ve kredi vadesi toplamı 10 yılı aşmamak kaydıyla alım satım bedelinin %60'ına kadar finansman sağlamaktadır. Ayrıca, hasat ve gelir dönemine uygun esnek ödeme planları sunmaktadır. Türkiye İş Bankası da, 0 km veya ikinci el traktör alımlarında, hasat zamanına uygun ödeme dönemleri ve 60 aya varan vade seçenekleriyle avantajlı faiz oranları sunmaktadır. Başvuru için proforma fatura ve ÇKS belgesi yeterlidir. TEB, traktör kredilerinde 48 aya kadar vade ve esnek ödeme imkânları sağlamaktadır. Ödemeler, 12, 24, 36 veya 48 ayda bir eşit ve esnek taksitler halinde yapılabilmektedir.-

%0 Faizli ₺55.000

Oran

%0 (Faizsiz)

Kredi

₺30.000

Taksitli Avans

₺25.000


Mobilden Akbanklı olanlara özel %0 faizli 55.000TL’ye varan nakit fırsatı! %0 faizli 30.000TL’ye varan Kredi ve 25.000TL'ye varan Taksitli Avans!

Traktör Kredisi Şartları Nelerdir?

Traktör kredisi için belirlenen şartlar, bankaların belirlediği politikalara göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca başvuru şartları, kredinin özelliği ve devlet tarafından yapılan yasal düzenlemeler doğrultusunda da değişebilir. Çiftçi olarak çalışan, zirai alanda faaliyet gösteren ve bu alanda ticari hizmet sunan bireyler, traktör kredisine başvuru yapabilir. Ayrıca bankadan bankaya değişiklik gösteren dönüm ve yaş şartını da taşımak gerekir. Örneğin ikinci el traktör kredilerinde traktörün yaşı 10 yıl olarak belirlemiştir. Bireylerin, bankalar tarafından talep edilen belgeleri sunması gerekir.

Traktör kredisi için istenen belgeler aşağıdaki gibidir; 

  • Çiftçi kayıt sistemi belgesi (ÇKS Belgesi)
  • Nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi
  • Çiftçilik gelirini gösteren belge
  • İkametgah belgesi
  • Tapu fotokopileri
  • Tarım sigortası
  • İşletme belgesi
  • Satın alınacak traktörün/ekipmanın proforma faturası.

Faizsiz Traktör Kredisi Var mı?

Evet, DenizBank, 1 Ocak - 28 Şubat 2025 tarihleri arasında geçerli kampanyasında, anlaşmalı Türk Traktör bayilerinden yapılacak alımlarda %0 faiz oranı ve 60 aya varan vade seçenekleriyle 3.000.000 TL'ye kadar faizsiz traktör kredisi imkânı sunmaktadır. Ayrıca, Hattat Traktör ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle, 1.000.000 TL'ye kadar, 3 yıl vadeli, %0 faizli ve yılda tek ödemeli kredi fırsatı da mevcuttur.

Devlet Destekli Traktör Kredisinin Şartları Neler?

Devlet destekli traktör kredisi, çiftçilerin ihtiyaçlarını finanse etmeye yardımcı olan kredi türüdür. Bu krediler genellikle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından belirli dönemlerde uygun ödeme seçenekleri ve düşük faiz oranları ile sunulur. Devlet destekli traktör kredisi şartları kuruma ve bankaya göre değişiklik gösterse de genelde aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Çiftçi olmak ya da zirai alanda faaliyet göstermek,

  • Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmak,

  • Çiftçilik belgesine sahip olmak,

  • Satın alınacak traktörün yeni olması,

  • Gerekli belgelerin kuruma sunmak (kimlik belgesi, gelir belgesi, vergi levhası, vb. )

  • Gerekli durumlarda teminat göstermek.

2.El Traktör Kredisi Şartları Neler?

2. el traktör kredisi almak için gereken şartlar, kredi veren banka ve traktörün durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yaş Şartı: Bankalar, 2.el traktör kredisi yaş sınırı koşulu sunar. Genellikle bankaların politikalarına göre ikinci el traktör kredilerinde aracın yaşı 10 yılı geçmemiş olması gerekir. 

  • Teknik Yapı: Satın alınacak traktöre düzenli bakım yapılmış olması, kredinin onaylanması açısından önemlidir. 

  • Ruhsat Şartı: Bankalar, bu krediye başvuru yapan bireylerden traktör ruhsatını ister. Ruhsat olmadan başvuru işlemi tamamlanamaz. . 

  • Kredi Notu: Krediye başvuru yapan bireyin kredi notunun yüksek olması, kredinin onaylanma ihtimalini artırır. 

  • Gelir Durumu: Kredi başvurusu yapan bireyin düzenli ve aylık taksitleri karşılayabilecek belgelenebilir bir gelire sahip olması gerekir. 

Sıfır Traktör Kredisi ve 2.El Traktör Kredisi Arasındaki Farklar Neler?

Sıfır traktör kredisi ve 2. el traktör kredisi arasındaki farklar aşağıdaki tabloda verilmiştir. 

FarklarSıfır Traktör Kredisi2. El Traktör Kredisi
Yaş SınırıYaş sınırı bulunmamaktadır.Araç maksimum 10 yaşında olmalıdır.
Teminat DurumuTaşıtın kendisiEk malvarlığı
Faiz OranıDaha düşük Daha yüksek
Vade SüresiDaha uzunDaha kısa
Ödeme PlanıEsnek ödemeKısa vadeli ödeme

2.El Traktör Kredisi Veren Bankalar Hangileri?

2. el traktör kredisi, bankaların politikalarına göre değişiklik göstermektedir. Bu bankalar aşağıdaki gibidir;

Şekerbank 2. El Traktör Kredisi

İkinci el traktör kredisi başvurusu yapan bireylerin alacağı traktörün yaşı ve kredi vadesi toplamı 10 yılı aşmamış olmamalıdır. Banka bu şartlar altında alım ve satım bedelinin %60’ına kadar kredi fırsatı sunar. Kredi süresi maksimum 60 ay ile vadelendirilmiş olup taksitler, hasat döneminin gelmesiyle yıl içerisinde yalnızca bir kez ödenir.

İş Bankası 2. El Traktör Kredisi

İkinci el traktör kredisine başvuru yapan bireylerden yalnızca traktör rehni istenir. Ayrıca hasat zamanına uygun ödeme fırsatları, 60 aya varan vade seçenekleri ve avantajlı faiz oranları ile kredi fırsatı sunar. 

Yapı Kredi 2. El Traktör Kredisi

İkinci el traktör kredisine başvuru yapan bireylerin hasadına uygun vade süresi ve esnek taksit fırsatları sunar. Tarım sektöründe faaliyet gösteren bireyler, bu krediye başvuru yapabilir. 

Garanti BBVA 2. El Traktör Kredisi

İkinci el traktör kredisine başvuru yapan bireylerin satın alacağı traktör, 5 yaşını geçmemelidir. Bu durumda krediye başvuru yapacak bireyler yalnızca ilk tescil tarihi 60 ay ve altında olan traktörler için talep oluşabilir. 

Ziraat Bankası 2. El Traktör Kredisi

Ziraat Bankası, tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişilere yönelik olarak, hem sıfır kilometre hem de ikinci el traktör ve kendi yürür tarım makinelerinin finansmanını destekleyen krediler sunmaktadır. Bu kapsamda, çiftçilerin üretim kapasiteleriyle uyumlu mekanizasyon araçlarının alımına yönelik finansman ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir.

2. El Traktör Kredisi Faiz Oranları 2025

2.El Traktör Kredisi Faiz Oranları 2025

2025 yılı içerisinde 2. el traktör kredisi faiz oranları, bankaların belirlediği politikalara ve risk değerlendirme analizlerine göre değişiklik gösterir. Ayrıca piyasada yaşanan dalgalanmalar ve ekonomik koşullar da faiz oranlarının belirlenmesinde etkili bir faktördür. Ancak 2. el traktör kredisi için belirlenen faiz oranları, sıfır traktör kredisinin faiz oranlarından daha yüksektir. 

SIK SORULAN SORULAR

Traktör Kredisi İçin Kaç Dönüm ÇKS Gerekli?

ÇKS, çiftçiliği yalnızca meslek olarak icra eden kişilere sunulur ve traktör kredisi için genellikle 3 dönüm arazi yeterli kabul edilir. Tarımsal desteklemelerin izlenmesi için sunulan ÇKS, çiftçi bilgilerinin denetlenmesine, raporlanmasına ve sorgulanmasına yardımcı olur. Gerekli bilgiler, veritabanında zorunlu olarak kayıt altında tutulur. 

En Uygun Traktör Kredisi Hangi Bankada?

En uygun traktör kredisi, bankaların belirlediği politikalar ve faiz oranları doğrultusunda değişiklik gösterir. dolayısıyla bankalar tarafından yapılan duyuruları ve kredi başvuru şartlarının incelenmesi gerekir. 

Traktör Kredisi Kaç Yıl Verilir?

Traktör kredisi, bankalara göre değişiklik göstermekle birlikte maksimum 60 ay yani 5 yıla kadar vadelendirilebilir. Ancak bu durum 2. el traktör kredilerinde değişiklik gösterebilir. 

Traktör Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Traktör kredisinin sonuçlanma süresi, bankaların çalışma saatlerine ve politikalarına göre değişiklik gösterir. Genellikle başvuru için gerekli olan tüm belgeler bankaya sunulduktan sonra bireylerin şartları taşıması halinde aynı gün içerisinde sonuçlanır. Ancak bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Örneğin haftanın son günü bankaların çalışma saatlerinin sonuna doğru yapılan başvuruların sonuçlanma süresi bir sonraki haftaya sarkabilir.

Kategoriler: Taşıt Kredisi, Banka

Yazar: TeklifimGelsin