Kredi Skoru Neden Önemlidir? Kredi Skorunuz Kaç Olmalı?

Yayınlanma Tarihi: 6 Ocak 2022Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2024

Bankacılık sektörünün giderek büyümesi ve insanların da bu sisteme her geçen gün daha fazla entegre olması, bankaların sunduğu bankacılık ürünlerinin çeşitlenmesinin temel nedenini oluşturur. Krediler, bankalar tarafından sunulan ürünler arasında en sık tercih edilen ürünlerdir. Ayni ya da nakdi ihtiyaçların karşılanabilmesi için sunulan kredilerden faydalanabilmek için bir dizi şartın yerine getirilmesi gerekli. Bankalar, kullanılacak kredi türüne bağlı olarak farklı şartlar talep edebilir. Kredi skoru ise bankaların hepsinin ortak talepleri arasında yer alır. Bireyin bankalara olan borçlarını düzenli ve zamanında ödemesine bağlı olarak 0 ila 1900 arasında değişiklik gösteren bu skor, kredilerden yararlanabilmek adına büyük önem taşır.

Kredi BannerKredi Banner

Kredi Skoru Kullanılmasının Sebebi Nedir?

Kredi skoru bankalar nezdinde kişilerin ödemelerini ne kadar düzenli yaptıklarını anlamak ve güvenilirliklerini belirlemek için kullanılan bir parametredir. Bununla birlikte kredi skorunun artmasına neden olan daha farklı etkenlerden söz etmek de mümkün. Kredi skorunun önemi, bireyin kredi kullanmak istemesi durumunda ortaya çıkar. Zira bankalar, kredi skoru düşük olan müşterilerine kredi vermezler. Gereksinim duyulan anlarda sıkıntı yaşamadan kredi kullanabilmek için kredi skorunun iyi bir seviyede olması gerekir.

Kredi kullanmak için gerekli diğer şartları okumak için tıklayınız: Kredi Başvurusu Hakkında Merak Edilen Her Şey 2021

kredi skoru nasıl yükseltilir

Kredi Skoru Yüksek mi Olmalıdır?

Kredi skorunun kaç olması gerektiğine dair kesin bir rakam zikretmek zor. Kredi skoru incelenirken, beşli bir sınıflandırma yapılır 0 ila 700 arasında kredi notuna sahip olanlar çok riskli, 700 ila 1099 arasında yer alanlar orta riskli, 1100 ila 1499 arasındakiler az riskli, 1500 ila 1699 aralığında bulunanlar iyi ve 1700 ila 1900 arasında bulunanlar da çok iyi olarak tanımlanır. İlk iki grupta yer alanların kredi kullanabilme ihtimalleri oldukça düşüktür. Maaş müşterisi olunan bankalar, ikinci gruptaki müşterilerine düşük limitli ihtiyaç kredileri verebilir. Üçüncü gruptakilerin de doğrudan kredi kullanabilmeleri oldukça zordur. Bu kişilere ipotek ya da kefil karşılığında kredi kullandırılabilir. Son iki grupta yer alan müşterilerin kredi kullanımında ise herhangi bir sorunla karşılaşılmaz. Özellikle son grupta bulunanlar, yüksek miktardaki kredilerden sorunsuz bir şekilde yararlanabilir.

Hangi Banka Ne Kadar Kredi Skoru İster?

Kredi skoru noktasında bankalar arasında bir farklılıktan söz edebilmek mümkün değil. Hemen hemen tüm bankalar, yukarıda bahsedilen sınıflandırmaya göre hareket eder. Ancak bazı bankalar, maaş müşterilerine daha düşük kredi skoru ile kredi kullandırabilir. Bu durum, bankaların maaş müşterilerine sağlamış olduğu kolaylıklardan biridir. Ayrıca zaman zaman bankaların yaptıkları çeşitli kredi kampanyaları da daha düşük kredi skoruna sahip olanların krediden yararlanabilmelerine olanak tanır.

Banka karşılaştırması ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Kredi Skoru En Hızlı Nasıl Yükseltilir?

kredi puanı artırma yöntemleri

Kredi kullanması gereken, ancak kredi skoru yetersizliğinden dolayı kredisi onaylanmayan kişiler, bazı yöntemlere başvurarak kolayca kredi skorlarını yükseltebilir. Bu yöntemler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Otomatik Ödeme Talimatı Vermek: Faturalar ya da kullanılan bankacılık ürünleri için otomatik ödeme talimatı vermek, kredi skorunun olumlu etkilenmesine neden olur. Zira otomatik ödeme talimatı ile kişi, bu ödemelere yetecek kadar parayı hesabında tutacağına dair taahhüt vermiş olur.
  • Bankalara Düzenli Ödeme Yapmak: Daha önce bankalardan kredi almış ya da halen daha kredi kullanan kişilerin bu ödemelerini zamanında yapması da kredi skorunun düzelmesine yardımcı olan etkenler arasında yer alır.
  • Yatırım Hesabı Açmak: Kredi kullanılmak istenilen bankadan bir yatırım hesabı açmak ve bu hesaptan düşük miktarlı da olsa yatırım ya da birikim yapmak, kredi skoruna olumlu etki edecek durumlardandır.
  • Kredi Kartı Borcunu Tam Ödemek: Kredi kartının asgari borcunu ödemek, kredi skoru bakımından istenilmeyen bir durumdur. Bu yüzden de kart dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.

Konuyla ilgili diğer içeriğimizi de okumak isteyebilirsiniz: Kredi Notu Nedir? Nasıl Öğrenilir? Nasıl Hesaplanır?

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Kredi Karnesi

Yazar: TeklifimGelsin