Kredi Sicili Bozuk Olana Kredi Veren Bankalar

Yayınlanma Tarihi: 11 Ocak 2022Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2024

Bankalara olan borçları daha önceden ödememiş olan ve bundan dolayı yasal takibin içerisine giren kullanıcıların kredi sicili bozulacaktır. Tekrar nakde gerek duymaları durumunda da kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar konusunda bir arayış içerisine gireceklerdir. Bankalara olan kredi ya da kredi kartı borçlarını 90 günlük süre zarfında ödemek gerekecektir. Bu durumun gerçekleşmemesi durumunda kredi sicili bozulacak ve kredi notu da düşecektir. Bu tip gelişmelerin yaşanması halinde herhangi bir bankanın kredi vermesi söz konusu olmayacaktır. Ancak belli başlı koşulları yerine getirerek, bazı bankalardan kredi alma durumu ortaya çıkacaktır. Son derecede yüksek faizle ve düşük limitle kredi sahibi olmak mümkün olacaktır.

Kredi BannerKredi Banner

Kredi Sicili Bozuk Olana Kredi Veren Bankaların Koşulları

Kredi sicili bozuk olan kişilere bazı bankalar kredi verse de koşulları öne sürmektedir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar ile iletişime geçerek amaçlara ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu konuda asıl önemli olan detay gerekli başvuruları internet üzerinden yapmamak olacaktır. Bu şekilde hareket edenlerin olumsuz sonuçlar elde etmeleri ve diğer başvurulara da bu durumun yansıması hali ortaya çıkacaktır.

Çalışılan ya da maaş alınan bankalara bu tipte krediler almak için başvuru yapmak genel olarak tavsiye edilen bir konudur. Bu bankalar bazı koşulları isteyecektir.

1.     Aylık Gelir Belgelenmesi

Bankalara kredi başvurusu yapmadan önceki süre zarfında aylık gelir belgesini sunmaları ve sigorta hizmet dökümlerini de belirtmeleri gerekmektedir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar tarafından bu iki evrak mutlaka istenecektir. Kredi alabilmek için düzenli bir gelirin olması ve son 6 ayda primin yatırılmış biçimde bulunması şartı aranmaktadır. Başvuru esnasında bu iki şartın olması bankaların aradığı tipte bir durumdur.

2.     Kefil ya da İpotek Bulundurma

Bankalar kredi sicili bozuk olanlara kredi vermeden önce mutlaka teminat isteyeceklerdir. Bu teminatlar kefil ya da ipotek durumu olarak adlandırılabilecektir. Kefil olması için emekli, memur ya da nitelikli çalışan kişileri yönlendirmekte fayda vardır. İpotek yapmak içinse ev ya da işyerlerine dair tapuları başvuru esnasında sunmak gerekecektir. Böylelikle bankalardan kredi temin etmek daha da kolay bir hal alacaktır.

3.     Tüm Borçların Kapatılması

Kredi sicilinin bozuk olması durumunda kredi almak için öncelikle bu borçlara dair ödemelerin yapılması gerekmektedir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar doğrultusunda bu şekilde hareket etmek önemlidir. Borçlar kapanmadığı takdirde kredi alma şansı olmayacağından ötürü bu işlemi yapmak ön planda tutulması gereken bir husustur. Kredi notu bu süre zarfında güncellenecek ve borçların kapandığı sisteme yansıyacaktır.

4.     Sigorta Primlerinin Yatırıldığından Emin Olunmalıdır

Bankaların gözünde sigorta primleri de oldukça önemlidir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar doğrultusunda son 6 aylık sigorta girişi olan kişilere bu olanaklar sağlanabilecektir. Bir işte kalıcı olarak çalışıldığının kanıtı olarak görülen bir durum olacaktır. Bu tip bir sigorta durumu olmayan kişilerin kredi almaları söz konusu değildir. Kredi sicili bozuk olsa bile kredi başvurusu yapılabilir ve krediler alınabilir.

kredi notu nasıl yükseltilir, Kredi karnesi nedir

Kredi Sicili Bozuk Olanlara Kredi Veren Bankalar Hangileri?

·       Vakıfbank, takibi bulunan kişilere kredi olanağı sağlamaktadır. Kefil ya da ipotek gösterilmesi halinde 100.000 TL’ye kadar kredi imkanı sağlamaktadır.

·       Aktif Bank da kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar arasında bulunmaktadır. Aylık 30.000 liraya kadar aylık %2.09 faiz oranıyla sunabilmektedir. Öte yandan herhangi bir kefil veya ipotek gerekliliği de bulunmamaktadır. Bankanın gelir ve sigorta bilgilerine dayalı olarak araştırma yapmasından sonra onaylanması kolay olacaktır.

·       QNB Finansbank da %1.99 faiz oranıyla 60.000 TL’ye kadar kredi vermektedir. Ancak bu imkanlardan faydalanmak için kefil ve ipotek göstermek gerekecektir.

·       Akbank da kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar arasında sayılabilir. Bunun için banka şubelerine giderek başvuru sürecini gerçekleştirmek gerekecektir. Akbank, 50.000 TL’ye kadar kredi verecek ve sigorta şartı aramayacaktır. 60 ay vadeye kadar kredi veren Akbank’ın uyguladığı faiz oranı da %1.83 olarak belirlenmiştir.

·       Denizbank, kredi notuna ve ipotek değerine bağlı olarak kredi miktarında farklılık gösterebilecek bir banka olma özelliği taşımaktadır. 60 ay vadeli ve %2.20 oranındaki faiziyle kullanıcılara temin edilecektir.

·       Odeabank kefil ya da ipotek gösterme karşılığında 100.000 TL’ye kadar kredi verecektir. 3 aydan 60 aya kadar vade seçeneği de sunan bu bankada faiz oranları da %2.07’den başlayacaktır.

Kredi Sicili Nasıl Düzeltilebilir?

Kredi sicili bozuk olan kişilerin normalde 5 yıl boyunca kredi almaları söz konusu değildir. Aynı zamanda da kredi kartı başvuruları da onaylanmamaktadır. Bunun nedeni de bu sicilin 5 yıl boyunca sistemde kalıcı olduğundan kaynaklı gelişmesidir. Bankalarla ilişkilerin iyi tutulması kredi notunu iyileştirecek ve bu hizmetlerden yararlanma olanağını da geliştirecektir. Bunun için farklı yöntemlerin uygulanmasının gerekliliğinden de bahsedilecektir.

·       Çalışılan ya da maaş alınan bankadan düşük miktarda kredi talep edilmelidir. Bu hizmetin ödemeleri düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.

·       Bankada mevduat hesapları bulundurulmalıdır. Böylelikle bankada gelirin olduğu görülebilecek ve kredi almak daha da kolay hale gelebilecektir.

·       Bankaların birinde bireysel emeklilik hesabı olmalıdır. Bu hesabın taksitlerinin düzenli olarak ödenmesi kredi notunu olumlu yönde etkileyecektir.

·       Bankaların birinde vadesiz hesap açmak ve otomatik ödeme talimatında bulunmak da kredi sicilini yükseltecektir.

Kredi notu yükseltmenin yolları, kredi karnesi nedir

Kredi Sicili Nasıl Bozulur?

Kredi sicilinin bozulmasıyla kredi notunun düşmesi farklı anlamlar içerebilmektedir. Kredi notu genel olarak bankalara yapılan ödeme ilişkisini gösterir. Kredi siciliyse ödeme ilişkilerini genel olarak ele almaktadır. Kredi notları 2-3 ayda bir güncellenmekte olup, kredi sicilinin yenilenmesiyse 5 yılı bulacaktır. Öte yandan kredi notlarını bankaların görebilmesi mümkündür. Kredi sicili sadece bankaların genel müdürlükleri tarafından takip edilebilmektedir.

Bankalara olan ödemelerin zamanında yapılmaması durumunda kredi notunda düşüş yaşanacaktır. Sicilin olumsuz etkilenmesi için bu tip borçları 90 gün boyunca ödememek baz alınacak olan bir konu olacaktır. Adli sürecin başlaması ve Merkez Bankası’na bu verilerin gönderilmesiyle beraber kredi sicilinin bozulduğu anlaşılabilecektir.

Borçların mahkemeye intikal ettikten sonraki anda hemen kapatılmasına rağmen bile kredi sicili bozulacaktır. Bundan ötürü tüm borçların 90 gün içerisinde kapatılmasının gerekli olduğu ifade edilen bir husustur. 5 yıl boyunca bankalardan kredi almama sorununu yaşamamak için bu konu fazlasıyla ciddiye alınmalıdır.

Kredi Sicili Bozuk Olanlara Kredi Verilirken İstenen Belgeler

Kredi sicili bozuk olan kişilerin kredi almak adına birtakım belgeleri temin etmeleri gerekmektedir. Sicili bozuk olan kişilerin tek bir başvuru hakkı bulunduğundan ötürü bu olanağı en iyi şekilde kullanmaları gerektiği ifade edilmektedir. Öte yandan düzenli olarak çalışılan bankalara başvuru önceliğinin verilmesi gerektiği önerilmektedir.

·       Kimlik

·       Aylık sabit gelirin olduğunu gösteren belge, kira geliri hesabı, maaş bordrosu ya da gelir bilançosu

·       Kefil için gerekli kimlik ve gelir evrakları

·       İkametgah

·       Sigorta primlerinin yattığını gösteren belgeler

·       İpotek yapılması durumunda ipotek konusu olan taşınmazın tapusunun fotokopisi

Bu tip evraklar her bir başvuru esnasında bankalara iletilmelidir.

Etiketler: Kredi Notu, Kredi Karnesi

Yazar: TeklifimGelsin