Kredi Notu Nedir? Nasıl Yükseltilir? 2023

Yayınlanma Tarihi: 11 Ocak 2023Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2023

Kredi almak isteyen kullanıcılar için kredi notu oldukça önemlidir. İhtiyaçlarını karşılamak, yeni ev veya araba almak isteyenler bankalardan kredi alarak nakit ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Kredi çekeceklerin bilmesi gereken en önemli etmen kredi notudur.

Kredi notu, bankalarla ilişkilerini, ödeme alışkanlıklarını belirleyen bir rapordur. Kredi çeşitlerine göre kredi notunun yeterli olması kredi başvurularının onaylanmasını sağlar. TeklifimGelsin olarak kredi notu nedir, nasıl yükseltilir, yakından inceleyelim.

Kredi - BannerKredi - Banner

Kredi Notu Nedir?

Findeks kredi notu, kredi almak isteyenlerin kredi durumlarını, ödeme alışkanlıklarını ve krediyle alakalı bilgilerini kapsayan rapordur. Kredi notu, 1 ile 1900 arasında değişen bir değere sahiptir. Peki, kredi notu nedir, ne işe yarar, neden bilmek gerekir?

Kredi notu, kullanıcıların kimlik belgesi gibi bir belgedir. Bankalardan aldıkları kredi kartları, kredili mevduat hesapları, ödeme sürekliliği gibi etmenler baz alınarak hesaplanır.

İhtiyaç, konut veya taşıt kredi çeşitlerine göre kredi notunun yeterli olması gerekir. Aksi takdirde kredi başvurusu reddedilir ve kredi çekecekler için üzücü bir durum olur. Geri ödeyebilme gücünüzü belirten kredi notunda puan yükseldikçe risk azalır ve kredi başvurusu daha kolay onaylanır.

Kredi Notu Yükseltme

Kredi Notu Nasıl Yükseltilebilir?

Kredi notu düşük olanlar veya sıfır olanlar yüksek miktarlarda olan kredileri alamayabilirler. Kredi için kredi notu oldukça önemli olsa da belgelendirilebilir gelir, ipotek ve kefil kredi onaylanmasını etkilemektedir. Peki, kredi notu düşük ve sıfır olanlar için kredi notu nasıl yükseltilebilir, yakından inceleyelim.

Öncelikle mevcut kredi ve kredi kartı borçları ödenmelidir, ödenen borçlar kredi notunun yükselmesini sağlar,

Kredi başvurusu onaylanmayanlar başka bankalardan kredi başvurusunda bulunabilirler. Üst üste kredi başvurusunda bulunmak kredinin onaylanma ihtimalini azaltır.

Kredi ve kredi kartı ödemeleri zamanında ödendiğinde kredi notunu olumlu yönde etkilemektedir.

Bankalardan kredi veya kredi kartı hiç almadıysanız, bankalar sizi tanımlayamaz. Kredi notunuzu yükseltmek için maaşınıza göre limiti yeterli bir kredi kartı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Takibe Düşen Borçlarınızı Yapılandırın

Ödeyemediğiniz için idari takibe düşen borçlarınızı yasal takibe girmeden önce yapılandırmak için bankanızla görüşerek bir ödeme planı üzerinde anlaşma sağlayabilirsiniz.

Bu plana göre borcunuzu bir gün bile geç ödeseniz borcunuzun yasal takibe düşeceğini unutmayın. Yasal takibe alınan borçlarınızın kredi sicilinizden temizlenmesi çok uzun süreceği için kredi notunuzu çok daha olumsuz etkiler.

Gecikmiş Ödemelerinizi Takibe Düşmeden Ödeyin

Ödemesini 3 dönemden fazla geciktirdiğiniz borçlarınız banka tarafından önce idari takibe sonrasında ise yasal takibe alınır.

Geciken ödemelerinizin idari takibe düşmemesi için bir an önce kapatmanız kredi skorunuzun düşmesini ve kredi başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasını engeller.

Düzenli Ödeme Yapın

Kredi skorunuz geçmişte olan gecikmeler nedeniyle etkilenmiş ya da kredi verilebilecek sınırın altına düşmüş olabilir. Bu durumda yapılacak en önemli şey bankaya sıfırdan güven vermektir. Yani bankanızda bir vadesiz hesap açarak veya düzenli ödeme yaparak bu işe başlayabilirsiniz.

Kredi skorunu en çok etmenlerden birisi ödemelerin ne kadar düzenli yapıldığıdır. Kredi skorunuzu yükseltmek için yapmanız gereken ilk şeylerden biri ödemelerinizi zamanında yapmak olmalıdır.

Bazen ödemeyi birkaç gün geciktirseniz bir şey olmayacağını düşünürsünüz ancak ödemenin bir gün gecikmesi bile puanınızı etkilemektedir. Minimum tutarı bile ödeyecekseniz kesinlikle ödemeyi gününde yapmalısınız. Sadece birkaç ay ödemeleri zamanında yapmanız bile kredi skorunuzun yükselmesini sağlayacaktır.

Asgari Tutar Yerine Borcun Tamamını Ödeyin

Öncelikle bilmeniz gereken şey kredi skorunuzun birden yükselmeyeceğidir. Yükselmesi için zaman gerekir.

Yani borçlarınızın kapanmış olması oldukça önemlidir. Ayrıca düzenli şekilde ödeme yapmanız da kredi skorunuzun yükselmesi için gereklidir. Her ne sebeple olursa olsun ödenmemiş veya gecikmeye düşmüş borçlar kredi skorunuzun düşmesine neden olur.

Üstteki maddede gününde borcunuzun minimum ödeme tutarını ödemenizi önermiştik. Ancak kredi skorunuzun kısa sürede daha çok artmasını istiyorsanız her ay tüm borcunuzu ödemeniz daha iyi olacaktır.

Çünkü 3 ayda bir minimum yani asgari tutardan fazla ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu maddeye uyarak bankaların gözünde borçlarını zamanında ve tam ödeyen bir müşteri imajı çizeceğiniz için kredi veya kredi kartına başvururken çıkma ihtimalini de arttırmış olacaksınız.

Hemen kredi notunuzu öğrenmek istiyorsanız indirimli KREDİ KARNESİ hizmetimizden yararlanın!

Gelirinizle Orantılı Borç

Kredi skorunuz yüksek olsa bile kredi veya kredi kartı başvurularınız reddedilebilir. Bunun sonucunda halihazırda yüksek olan kredi skorunuz düşebilir.

Bu durumun en büyük nedenlerinden biri borçlarınızın aylık gelirinizden fazla olmasıdır. Yani kredilerinizin ve kredi kartlarınızın aylık ödeme tutarı gelirinizi aşarsa yeni bir kredi çekmeniz ya da kredi kartı çıkarttırmanız imkansızdır.

Böyle bir sebepten dolayı kredi skorunuzun düşmemesi için borçluluk oranınızı gelirinizle dengelemelisiniz. Bu sayede hem kredi notunuz düşmeyecektir hem de geliriniz arttığı ilk anda bankaların size sunacağı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Faturalarınızı Düzenli Ödeyin

Çoğu insan elektrik, su, doğalgaz ve internet faturasını ya da cep telefonu hatlarının üzerine alınan paket veya cihazların aylık ödemelerinin kredi veya kredi kartı başvurularını etkilemeyeceğini düşünüyor. Ancak geç yapılan ya da hiç yapılmamış fatura ödemeleri de kredi skorunuzu etkiliyor.

Bankalar kredi veya kredi kartı başvurusu yapan kişilerin borçsuz olmasını istiyor. Bankalar kişinin ödeme alışkanlığını ölçmek için bu maddeye oldukça önem vermektedir. Kısacası kredi ya da kredi kartı almak istiyorsanız piyasalara hiç borcunuzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Hatta bir banka hesabınızdan faturalarınız için otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz.

Sadece Kullandığınız Banka Hesaplarını Açık Tutun

Hem banka hesaplarının hem de kredi kartlarının yıllık ödemeleri vardır. Bazen kullanılmayan hesapların ödemeleri unutulabiliyor. Aslında tamamen istemsiz ortaya çıkan bu durum bankalara borçlanmanıza sebep olabilir.

Bu yüzden de oluşan borç kredi skorunuzun düşmesine sebep olabilir. Yani kapattırmayı unuttuğunuz banka hesapları ya da kredi kartlarınızın aidatları bile kredi skorunuzu düşürür ve bu da kullanmak istediğiniz kredileri, kredi kartlarını kullanmanıza engel olabiliyor.

Sık Sık Kredi Başvurusu Yapmayın ya da Kredi Çekmeyin

Bir bankadan herhangi bir krediye başvuru yaptığınız zaman kredi çıkmayabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen başka bankalara yönelmeyin. Çünkü reddedilen her kredi sizin kredi skorunuzu düşürecek etkiye sahiptir.

Bir anlık düşünceyle başka bankalardan kredi veya kredi kartı başvurusu yapmanız birkaç ayda düzelebilecek sorununuzun daha da uzamasına ve kredi skorunuzun düşmesine neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ısrarla başka banklara gitmek yerine kredi notunuzu öğrenerek ona göre bir yol çizmeniz sizin için daha yararlı olacaktır.

Hemen kredi puanınızı öğrenmek istiyorsanız indirimli KREDİ KARNESİ hizmetimizden yararlanın!

Düşük Limitli Kredi Kartı

Bütün borçlarınızı ödedikten sonra veya düzenli ödemelerden sonra kredi skorunuzu arttırmak için yapmanız gereken önemli şeylerden birisi de düşük limitli bir kredi kartı çıkartmaktır. En az üç dört aylık düzenli ödeme sürecinden sonra düşük limitli bir kredi kartı için bankanıza başvurabilirsiniz.

Bankalar üzerinden yapılan işlemlerinde kredi skorunuzu direkt olarak etkilediğini unutmamalısınız. Bu yüzden, giyim, gıda, akaryakıt gibi birçok alışverişinizde kredi kartı kullanmaya özen gösterin.

Yapılan her işlem sizin aktif olarak kredi kartını kullandığınızı gösterirken yapacağınız her düzenli ekstre ödemesi de kredi skorunuzun artmasına yardım edecektir. Bu kredi kartının borcunu da düzenli, zamanında ve tam bir şekilde öderseniz kredi skorunuz yükselir.  Kredi skoru sıfır olan kişilere en çok önerilen yöntem bu yöntemdir.

Kullanmadığınız Kredi Kartlarını İptal Etmeyin

Bazı kredi kartlarının yıllık ödenmesi gereken kullanım ücretleri olur. Yıllık ücret ödemeniz gerekmeyen bir kredi kartınız varsa kesinlikle iptal etmeyin. Yukarıdaki maddelerden birinde de belirttiğimiz gibi kredi skorunuzun bir kısmını toplam kullanılabilir kredi limitleri ve kullandığınız limit oranına bağlıdır.

Bir kredi kartını iptal ettiğinizde limitiniz azalır ve bu da kredi notunuzu düşürür. Eğer kredi kartınızı iptal etmeye karar verdiyseniz hesaplamaları dikkatlice yapmalısınız veya bir profesyonelden hesaplamalar için yardım alabilirsiniz.

Belli Aralıklarla Kredi Skorunuzu Kontrol Edin

Kredi skoru düzenli ödemelerle belirli bir süre sonra yükseltilebilecek bir skordur. Yukarı bahsettiğimiz tüm önerileri dikkate almaya başladıktan sonra ara ara kredi skorunuzu kontrol etmenizi öneririz.

Bu sayede hem ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz hem de skorunuzun arttığını gördükçe ihtiyacınız olana bir adım daha yaklaştığınızı gördükçe motive olabilirsiniz.

Kredi Karnesi

Yazı boyunca bahsettiğimiz kredi skorları ve anlamları:

0 – 699Çok Riskli
700 – 1099Orta Riskli
1100 – 1499Az Riskli
1500 – 1699İyi
1700 – 1900Çok İyi

TeklifimGelsin Kredi Karnesi Nedir?

TG Kredi Karnesi, kredi borçlarınız ve ödeme alışkanlıklarınız gibi finansal hareketlerinizi inceleyip tıpkı kredi notunuz gibi mesleğinizden gelir durumunuza pek çok bilgiyi temel alarak size bir Kredi Derecesi veren bir karnedir. TG Kredi Karnesinde yer alan TeklifimGelsin Kredi Derecesi, A+, A, A-, B+, B, B+, C+, C, C-, D+, D, D-, E+, E, E- harflerinden birisini sizin kredi dereceniz olarak gösterir. Kredi derecenizin A+ olması kredi başvurunuzun muhtemelen onaylanacağı anlamına gelirken E- olması kredi başvurunuzun onaylanma ihtimalinin çok düşük olduğunu işaret eder.

TeklifimGelsin Kredi Karnesi Bana Kredi Notumu Arttırmada Yardımcı Olabilir Mi?

TeklifimGelsin Kredi Karnesi, kredi derecenizi arttırmak için başvurabileceğiniz bir kaynak olup verdiği tavsiyeler ve bilgiler ile kredi derecenizi arttırmanıza yardımcı olur. Size sunulan bilgiler arasında, kredi derecenizi etkileyen faktörler ve risk seviyeniz yer alır. Yani, TG Kredi Karnesi sadece verdiği bilgilerle bile size kredi başvurunuzun onaylanması ihtimalini arttırmanız için nelere ağırlık vermeniz gerektiğini göstermektedir.

Ancak, TG Kredi Karnesinin size sunduğu bilgiler sadece bunlarla sınırlı değildir. Kredi Karnenizi aldığınızda kredi borçlarınız ve ödeme alışkanlıklarınız başta olmak üzere temel nitelikleriniz değerlendirilerek kredi derecenizi yükseltmeniz için birkaç tavsiye verilecektir. Bu tavsiyeler uymanız hem TeklifimGelsin Kredi Derecenizi olumlu yönde etkileyecektir.

Düşük Kredi Skoruyla Kredi Çekilebilir Mi?

TeklifimGelsin 2021 yılında hizmete giren bir kişiselleştirilmiş dijital bankacılık pazaryeri platformudur. Bu platformda Kredi Karnesi ve Kredi Derecesi gibi kavramlar aracılığıyla kredi sürecini en iyi şekilde yönetebilir, bankalar ile aranızdaki kredi görüşmelerinden önce en avantajlı yolu izleyebilirsiniz.

Kredi sürecini etkileyen birçok faktör olmakla beraber, TeklifimGelsin Kredi Karnesi ile bu faktörlerin neler olduğunu ve nasıl bir şekilde sonuca ulaşılacağını, size özel teklifleri ve risk seviyenizi görüntüleyebilirsiniz. Kolay arayüzü ve bilgilendirici içeriği sayesinde en iyi şekilde hizmet alabileceğiniz TeklifimGelsin Kredi Karnesi tamamen sizin için en avantajlı yolu oluşturmak için çalışır.

Bankalardan alınan kredi kartı veya kredilerin ödenmesi gereken zamandan sonra ödenmesi sonucunda banka müşterilerinin kredi skoru düşmektedir. Yine aynı şekilde daha önce sigortalı bir işte çalışmamış ve geliri olmayan insanların kredi skoru çalışan ve düzenli kredi kartı veya kredi ödemesini gerçekleştiren insanlara kıyasla daha düşük olmaktadır. Bu sebeple kredi çekmeden önce dikkat edilmesi gereken ilk konu kredi kartı veya önceden çekilmiş olan kredinin ödenmesi gereken aylık taksitlerini zamanında ve eksiksiz şekilde ödemektir.

Bankaların size olan güvenini sunduğumuz hizmet sayesinde öğrenebilir, size atanan kredi derecenize ulaşarak kredi çekmeden önceki süreci yardım alarak ilerletebilirsiniz. Bu süreçte kredi çekmek isteyen müşterilerin merak ettiği çeşitli sorular olacaktır. Bu sorulara bir örnek de “geçmiş zamanda düzenli ödeme yapmamış ve kredi notu düşük olan kişiler kredi çekebilir mi” sorusudur. Birkaç alt başlıkta bu konuyu detaylandırarak TeklifimGelsin sitesi üzerinden hizmetleri kullanacak olan müşterileri bilgilendirecek ve kafanızda oluşan soru işaretlerini gidereceğiz.

TeklifimGelsin Kredi Karnesi ve Kredi Derecesi

TeklifimGelsin sayesinde kendi kredi karnenizi oluşturup kredi derecenizi öğrenebilirsiniz. Aldığınız sonucun ardından aynı zamanda kredi derecenizi nasıl yükselteceğinizi de algoritmamız ile tespit edebilir tavsiyelere göre kredi çekme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

TeklifimGelsin Kredi Karnesi daha önceki banka verilerinizden yararlanarak size özel kredi teklifleri, kredi kartı teklifleri, risk seviyesi hizmetlerini barındıran bir karnedir. Bu hizmeti kullanarak kredi derecenizi A+ derecesinde E- derecesine kadar olacak şekilde öğrenebilir, bu dereceyi artırmanın yolları hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Daha önce kredi başvurusu yapmış ancak olumlu yanıt alamamış müşteriler için de en iyi çözüm TeklifimGelsin Kredi Karnesi olacaktır. TeklifimGelsin Kredi Karnesi sayesinde ortaya çıkacak kredi derecenizi yükseltebilir, kredi başvurularınızı olumlu şekilde sonuçlandırabilirsiniz.

Yine TeklifimGelsin Kredi Karnesi sayesinde daha önce kullandığınız kredi kartları ve çekmiş olduğunuz kredilerin ödeme alışkanlıklarına göre bankalar tarafından değerlendirilen risk seviyenizi görebilir ve risk seviyenizi düşürmek için size özel oluşturulan tavsiyelere ulaşabilirsiniz.

Bu hizmeti kullanarak hem vaktinizi hem de paranızı verimli kullanmış olursunuz. Çünkü TeklifimGelsin Kredi Karnesi hızlı bir şekilde kredi derecenizi oluşturur ve size özel en avantajlı krediye ulaşmanızı sağlar.

Yalnızca kredi konusunda değil aynı zamanda kredi kartı tercihi yapmadan önce de TeklifimGelsin Kredi Karnesi hizmetini kullanabilirsiniz. Bu hizmet sayesinde başvurabileceğiniz bankaları ve alabileceğiniz kredi kartlarının listesine ulaşabilir, karar aşamasında Kredi Karnesinden yardım alabilirsiniz. Tüm bankalar tek tek dolaşmak yerine hizmetimizi kullanarak büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz.

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi, Kredi Notu, Kredi Karnesi, Kredi Skoru

Yazar: TeklifimGelsin