Kredi Kartı mı Banka Kartı mı?

Yayınlanma Tarihi: 11 Şubat 2022Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2024

Bankalar günümüzde kredi kartlarıyla banka kartlarını tek bir çatı altında toplayarak, bu şekilde hizmetlerini ortaya koyuyor. Ancak bu hizmetler pek çok bankada olmamasıyla da kısıtlı olarak tabir edilebiliyor. Farklı bankalardan kredi ya da banka kartlarının alınması halinde ayrı ayrı kartların ortaya çıkması durumu öne çıkabiliyor. Bu durumda iki kartın da son derecede önemli olmasının yanı sıra kullanımı esnasında aradaki farkı anlamak bir hayli zor olabilmektedir.

QNB-10k-Faizsiz-BannerQNB-10k-Faizsiz-Banner

Önceki dönemlerde hem ülkemizde hem de diğer uluslararası mecralarda gerek hesap kartları gerekse de kredi kartları internet alışverişine kapatılırken, günümüzde ise bu tip alışverişlerin genel itibarıyla online platformlarda daha da ağır bastığı ifade edilmektedir. Ancak insanların çoğunluğunun internet üzerinden yaptıkları alışverişler esnasında bu kartlar arasındaki farkı bilmedikleri bilinmektedir. Kampanyaların yaygın olmasından dolayı kredi kartlarına bu tip alışveriş işlemleri esnasında banka kartlarına nazaran daha fazla önem verildiği de bilinecektir.

Kredi Kartı Nedir?

Kredi kartları, bankalar tarafından verilen ve müşterilerin borç limitlerini içerisinde bulunduğu kartlar olarak tabir edilmektedir. Borç olarak tanımlanan bu paraları alışverişlerde ya da istenen diğer alanlarda kullanabilme olanağı bankalar tarafından sağlanmaktadır. Öte yandan taksit olanaklarının ortaya çıkması hali de kullanıcıların maddi anlamda bir hayli rahat bir ödeme planı içerisine girmelerini sağlamaktadır. Büyük miktarlarda yapılacak olan alışverişleri hem taksitli hem de komisyonsuz bir biçimde yapabilmek adına kredi kartları son derecede etkili bir yöntem olarak görülebilecektir.

Kredi notlarına ve gelir belgelerine bağlı olarak her bankadan kredi kartı temin edebilmek mümkün olacaktır. Bankalar tarafından kişilerin adlarına tanımlanacak olan bu kredi kartlarına dair limit belirlemeleri yapılacaktır. Düzenli olarak kredi kartı ödemelerinin gerçekleştirilmesi halinde zaman içerisinde söz konusu limitlerin artması durumu ortaya çıkacaktır. Ancak bu işlemler kullanıcıların talepleri üzerine ortaya çıkacaktır.

Kredi kartlarıyla anlaşmalı mağazalardan daha avantajlı alışverişler yapabilmek mümkün olmaktadır. Bu tip kredi kartı kampanyalarından yararlanmak için sürekli olarak takipte kalmak önemlidir. Öte yandan nakit avans işlemleri için de kredi kartları uygun olarak görülmektedir.

Kredi kartı mı banka kartı mı?

Kredi Kartı mı Banka Kartı mı Daha Avantajlı?

Kredi kartlarıyla banka kartları arasında kararsız kalma durumu yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak bu iki banka hizmeti arasındaki en net fark, kredi kartıyla her zaman alışveriş yapılabiliyorken, hesap kartlarıyla sadece içerisinde bakiye bulunması durumunda bu işlemler gerçekleştirilebilir. Kredi kartları belirli limitler dahilinde temsili borçları ifade etmektedir. Hesap kartları ise bankaların sunmuş olduğu hesapları her an kullanabilmek adına varlık göstermektedir.

Kredi kartlarıyla beraber alışveriş yapma sonrasında bankaların belirlemiş oldukları faiz oranlarının yanı sıra komisyon almaları durumu ortaya çıkmaktadır. Öte yandan kredi kartlarının yıllık olarak alınan aidatları bulunurken, banka kartlarının kullanımı hususunda bu tip ödeme durumları söz konusu olmamaktadır. Bu tip kriterler baz alınarak kredi kartı ya da banka kartlarına dair seçimler yapma hali ortaya çıkabilmektedir.

Banka Kartı Nedir?

Bankalarda var olan hesaplardan para çekme işlemini gerçekleştirmek gibi bir işlevi bulunan banka kartlarıyla aynı zamanda alışveriş yapabilmek de mümkün olabilmektedir. Ancak bu kartların kullanımıyla beraber taksitlendirme ya da nakit avans durumu söz konusu olmamaktadır. Hesapların içerisinde bakiye olması durumunda bu kartlar aktif ve işlevsel olarak kullanılabilecektir. Ancak yükle kullan biçiminde var olan bazı banka kartlarının da puan kazandırdıkları bilinen bir durumdur.

Banka kartlarının bazı özellikleri de içeriğinde bulunan bakiyeye bağlı olarak mağazalardan ya da online satış noktalarından alışveriş yapmayı sağlamasıdır. Bu kartların avantajıyla beraber sadece hesapta bulunan meblağlar harcanacaktır. Bu durum da maddi durumu olumsuz etkilemeyecek bir gelişme olacaktır. Ay sonu ekstresi gibi bir durum ortaya çıkmayacağından dolayı herhangi bir borçlanma hali gündeme gelmeyecektir. Çünkü içerisinde yer alan bakiyeye bağlı olarak harcamaların yapılmasına izin veren bir sisteme sahip olmasıyla da bilinecektir.

Kredi kartı ile banka kartı arasındaki farklar nelerdir

Kredi Kartlarıyla Banka Kartları Arasındaki Farklar

Bankaların sunmuş olduğu yaygın olarak talep edilen iki hizmet olan kredi kartları ile banka kartlarının çoğu zaman birbiriyle karıştırılması durumu ortaya çıkmaktadır. Ancak kullanım amacı bakımından ele alındığında aralarında bariz bir farkın olduğu da açıkça kendini gösterebiliyor.

Kredi kartlarıyla banka kartları arasındaki en fazla öne çıkan fark olarak alışveriş esnasında banka kartının kullanılması durumunda sadece hesap içerisinde var olan bakiye kadar harcama yapılmasıyla sınırlandırılmasıdır. Kredi kartındaysa bu durum bankalar tarafından sunulan borç para limitine dair harcama yapma yönünde olacaktır. Bu parça limitlerinin geri ödemeleri de ay sonu ekstrelerinde kullanıcılara yansıtılacaktır.

Banka kartlarıyla sadece hesap içerisinde para olması durumunda gerekli harcamalar yapılabilecektir. Kredi kartındaysa bu durum belirli bir limite bağlı olarak gelişmektedir. Kredi kartlarına dair dönem harcamaların veya hareketliliklerin bankamatiklerden, internet bankacılığından, müşteri hizmetlerinden takip edilebilmesi imkanı bulunmaktadır. Bunun dışında kredi kartlarıyla banka kartları arasında daha farklı değişkenler ortaya çıkmaktadır.

  • Kredi kartı kullanarak taksitli alışveriş yapmak mümkündür. Bu durum banka kartıyla geçerli olmayacaktır.
  • Kredi kartının limitini arttırma durumu bankalar tarafından sunulmaktadır. Ancak banka kartlarında var olan bakiyelerin doğrultusunda harcamaların yapılması mümkün olmaktadır.
  • Kredi kartları sayesinde sonradan taksitlendirme işlemleri gerçekleştirilebilir. Banka kartlarında böyle bir olanak sunulmamaktadır.
  • Kredi kartıyla internet üzerinden yapılacak olan alışverişler taksitlere bölünebilir. Ancak banka kartlarıyla online olarak alışveriş yapılması halinde tek çekim olarak meblağlar temin edilecektir.

Kredi kartlarının kullanımıyla beraber taksitlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi en önemli avantajları arasında sayılmaktadır. Ancak hesap kartları içerisinde bu durum görülmeyecek ve yapılan harcamaların direkt olarak hesaptan düşülmesi gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır. Ancak hem kredi kartı hem de banka kartı aracılığıyla bankamatiklerden nakit çekimi gerçekleştirilebilir. Ancak bu işlemlerin kredi kartıyla gerçekleştirilmesi halinde ekstreye faiz oranının yansıması durumu da ortaya çıkacaktır. Banka kartıyla çekilecek olan nakitler, zaten hesapta var olan bakiyelerin kullanımı amacıyla gerçekleşebilecektir.

Kredi kartlarından yılın belirli zamanlarında hesap işletim ücreti istenmektedir. Öte yandan bu ücretlere dair bazı bankalar tarafından kampanyalar da yapılmaktadır. Otomatik ödeme talimatlarının verilmesi ya da diğer isteklerin gerçekleştirilmesi halinde bu ücretlerin tahsil edilmeyeceğine dair bir bildirim yayınlanacaktır.

Kredi kartlarında nakit çekimlere dair dikkatli olmakta fayda vardır. Bu işlemlerin gerçekleşmemesinden önceki süre zarfında faiz oranlarının ciddi manada yüksek olduğunun bilinmesi de önemlidir. Bu yüzden nakit avanslara her zaman son çare olarak bakılmalı ve gerek görülmemesi halinde bu şekilde hareket edilmemesi gerektiği de vurgulanmaktadır.

Kredi kartlarının banka kartlarıyla arasındaki benzerlikler ve farklılıklar her zaman dikkate alınması gereken konular olmalıdır. Böylelikle bu kartları kullanacak olan kişilerin en doğru seçimleri yapmalarının yanı sıra uygun şartlar altında kullanımları durumu ortaya çıkabilecektir.

Kredi kartı veren bankalar hususunda da gerekli araştırmaları yapmak her zaman ciddiye alınması gereken bir konu olmalıdır. Faiz oranları ve limitleri bu konuda değerlendirilmesi gereken temel konular arasında sayılmalıdır. Bu sayede de genel itibarıyla en avantajlı ve uygun şartları içeren kredi kartlarına yönelme hali ortaya çıkacaktır.

Etiketler: Kredi Kartı

Yazar: TeklifimGelsin