Bankaların kredi verirken dikkate aldığı en önemli kriterlerden biri kredi notudur. Kredi notu yüksek ve düzenli aylık geliri olan kişiler, kredi başvurularında genellikle zorlanmadan onay alabilirler. Ancak geçmişte kredi ya da kredi kartı ödemelerini aksatan veya hiç yapmayan kişilerin kara listeye girme riski vardır. Kara listeye giren bireyler, beş yıl boyunca bankalardan kredi veya kredi kartı hizmeti alamazlar.
Bazı bankalar, belirli koşulları yerine getirmeleri durumunda kara listedeki kişilere kredi verebilir. Bu durumda, kara listeye girmiş olsalar bile belirli şartlarla bankalardan kredi alabilirler.
Bu yazımızda kredi sicili bozuk olan ve kara listede bulunanlara kredi veren bankaları ayrı ayrı detaylı bir şekilde ele alacağız.
Oran
%0 (Faizsiz)
Kredi
₺30.000
Taksitli Avans
₺25.000
Kara listeye kredi veren bankalar arasında Ziraat Bankası, Vakıfbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Aktifbank, Akbank, Denizbank ve QNB Finansbank bulunmaktadır. Bu bankaların kredi başvuru süreçlerine daha yakından bakacak olursak:
Ziraat Bankası, kamu bankası olmasından ötürü kara listedeki kişilere kredi vermeye sıcak bakmamaktadır. Ancak bankaya ipotek ya da kefil götürülmesi durumunda kredinin onaylanması işlemi ciddi manada gelişme gösterebilecektir.
Kamu bankalarının her biri özel bankalara göre daha fazla kar amacı gütmediğinden ötürü kara listede olan kişilerin bu tip başvurularını onaylamamaktadır. Öte yandan bu tip kredi başvuruları geldiğinde daha detaylı bir araştırmayı da hayata geçireceklerdir. Bundan dolayı da Vakıfbank kredi başvuruları esnasında kefil ya da ipotek seçeneğini sunmak her zaman avantaj yaratacak bir durum olacaktır.
Kara listede olan kişilerin en çok tercih ettiği bankalar arasında Garanti Bankası başı çekmektedir. Garanti Bankası içerisindeki faiz oranları diğerlerine nazaran daha yüksek olmasına rağmen daha kolay kredi olanaklarını sunmasından dolayı tercih edilmektedir.
Kara listede olan kişilerin aylık gelir ve sigorta evraklarını sunmaları durumunda bu bankadan kredi alabilmeleri kolay olacaktır.
Kredi sicili düşük olan kullanıcıların İş Bankası aracılığıyla kredi almaları söz konusudur. Ancak kredi temini için ipotek göstermeleri şart olarak ifade edilmektedir. Öte yandan diğer bankalara olan borçların ödenmesi ya da yapılandırılması durumunda bu bankanın kredi vereceği unutulmamalıdır.
Kredi puanını baz almayan ve kefil şartını barındırmayan tek banka Aktif Bank olarak öne çıkmaktadır. Bu bankadan kredi almak için aylık düzenli gelirin belgelenmesi ve sigortanın düzenli olarak yatırıldığının ispatlanması yeterli olacaktır. Bu krediye dair başvuruların internet ortamından ya da banka şubelerinden gerçekleştirmek kolaylıkla oluşacak olan bir durumdur.
Kara listede olan kişilerin başvuru yapmaları durumunda Akbank’tan kredi almaları mümkün olmaktadır. 50.000 TL’ye varan nakit ihtiyacı bu şekilde giderilebilir. Kredinin faiz oranları da kişilerin sigortalı olma durumlarına göre farklılık içerebilecektir.
Akbank’tan kredi almak isteyecek olan kişilerden ipotek ve kefil istenmesi söz konusu olabilir. Alınacak olan kredi tutarı da gösterilecek olan taşınmaza göre değişiklik içerebilir.
Kara listeye giren kişilerin Denizbank’tan da kredi almaları söz konusu olmaktadır. Kredi puanı düşük olan kişilerin kefil ya da ipotek göstermeleri halinde kredi alma şansları ciddi manada yükselebilecektir. Ancak alınacak olan kredi rakamlarının son derecede düşük olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Kara listeye kredi veren bankalar içerisinde var olan QNB Finansbank ile beraber 50.000 TL’ye kadar nakit temin etmek mümkün olabilmektedir. İstenen kredi miktarının yüksek olması halinde banka tarafından kefil ya da ipotek istenmesi hali ortaya çıkabilir.
Sicili bozuk olanlara kredi veren bankalar arasında Vakıfbank, Aktifbank, QNB Finansbank, Akbank, Denizbank ve Odeabank bulunur. Bu bankaların kredi başvuru süreçlerine daha yakından bakacak olursak:
Vakıfbank, takibi bulunan kişilere kredi olanağı sağlamaktadır. Kefil ya da ipotek gösterilmesi halinde 100.000 TL’ye kadar kredi imkanı sağlamaktadır.
Aktif Bank da kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar arasında bulunmaktadır. Aylık 30.000 liraya kadar aylık %5.89 faiz oranıyla sunabilmektedir. Öte yandan herhangi bir kefil veya ipotek gerekliliği de bulunmamaktadır. Bankanın gelir ve sigorta bilgilerine dayalı olarak araştırma yapmasından sonra onaylanması kolay olacaktır.
QNB Finansbank da %4.99 faiz oranıyla 60.000 TL’ye kadar kredi vermektedir. Ancak bu imkanlardan faydalanmak için kefil ve ipotek göstermek gerekecektir.
Akbank da kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar arasında sayılabilir. Bunun için banka şubelerine giderek başvuru sürecini gerçekleştirmek gerekecektir. Akbank, 50.000 TL’ye kadar kredi verecek ve sigorta şartı aramayacaktır. 60 ay vadeye kadar kredi veren Akbank’ın uyguladığı faiz oranı da %4.33 olarak belirlenmiştir.
Denizbank, kredi notuna ve ipotek değerine bağlı olarak kredi miktarında farklılık gösterebilecek bir banka olma özelliği taşımaktadır. 60 ay vadeli ve %5.99 oranındaki faiziyle kullanıcılara temin edilecektir.
Odeabank kefil ya da ipotek gösterme karşılığında 100.000 TL’ye kadar kredi verecektir. 3 aydan 60 aya kadar vade seçeneği de sunan bu bankada faiz oranları da %6.99’dan başlayacaktır.
Kredi sicili bozuk olan kişilere bazı bankalar kredi verse de koşulları öne sürmektedir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar ile iletişime geçerek amaçlara ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu konuda asıl önemli olan detay gerekli başvuruları internet üzerinden yapmamak olacaktır. Bu şekilde hareket edenlerin olumsuz sonuçlar elde etmeleri ve diğer başvurulara da bu durumun yansıması hali ortaya çıkacaktır. Çalışılan ya da maaş alınan bankalara bu tipte krediler almak için başvuru yapmak genel olarak tavsiye edilen bir konudur. Bu bankalar bazı koşulları isteyecektir.
Bankalara kredi başvurusu yapmadan önceki süre zarfında aylık gelir belgesini sunmaları ve sigorta hizmet dökümlerini de belirtmeleri gerekmektedir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar tarafından bu iki evrak mutlaka istenecektir. Kredi alabilmek için düzenli bir gelirin olması ve son 6 ayda primin yatırılmış biçimde bulunması şartı aranmaktadır. Başvuru esnasında bu iki şartın olması bankaların aradığı tipte bir durumdur.
Bankalar kredi sicili bozuk olanlara kredi vermeden önce mutlaka teminat isteyeceklerdir. Bu teminatlar kefil ya da ipotek durumu olarak adlandırılabilecektir. Kefil olması için emekli, memur ya da nitelikli çalışan kişileri yönlendirmekte fayda vardır. İpotek yapmak içinse ev ya da işyerlerine dair tapuları başvuru esnasında sunmak gerekecektir. Böylelikle bankalardan kredi temin etmek daha da kolay bir hal alacaktır.
Kredi sicilinin bozuk olması durumunda kredi almak için öncelikle bu borçlara dair ödemelerin yapılması gerekmektedir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar doğrultusunda bu şekilde hareket etmek önemlidir. Borçlar kapanmadığı takdirde kredi alma şansı olmayacağından ötürü bu işlemi yapmak ön planda tutulması gereken bir husustur. Kredi notu bu süre zarfında güncellenecek ve borçların kapandığı sisteme yansıyacaktır.
Bankaların gözünde sigorta primleri de oldukça önemlidir. Kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar doğrultusunda son 6 aylık sigorta girişi olan kişilere bu olanaklar sağlanabilecektir. Bir işte kalıcı olarak çalışıldığının kanıtı olarak görülen bir durum olacaktır. Bu tip bir sigorta durumu olmayan kişilerin kredi almaları söz konusu değildir. Kredi sicili bozuk olsa bile kredi başvurusu yapılabilir ve krediler alınabilir.
Kredi sicili bozuk olan kişilerin kredi almak adına birtakım belgeleri temin etmeleri gerekmektedir. Sicili bozuk olan kişilerin tek bir başvuru hakkı bulunduğundan ötürü bu olanağı en iyi şekilde kullanmaları gerektiği ifade edilmektedir. Öte yandan düzenli olarak çalışılan bankalara başvuru önceliğinin verilmesi gerektiği önerilmektedir.
· Kimlik
· Aylık sabit gelirin olduğunu gösteren belge, kira geliri hesabı, maaş bordrosu ya da gelir bilançosu
· Kefil için gerekli kimlik ve gelir evrakları
· İkametgah
· Sigorta primlerinin yattığını gösteren belgeler
· İpotek yapılması durumunda ipotek konusu olan taşınmazın tapusunun fotokopisi
Bu tip evraklar her bir başvuru esnasında bankalara iletilmelidir.
Kredi notunun düşmesi tek başına kara listeye girmeye neden olmaz. Kredi notu, bankalar açısından kredi değerlendirmesinde bir ölçüttür; ancak, kara listeye girmek için belirli bir süre boyunca ödenmeyen borçların bulunması ve yasal takip sürecinin başlaması gerekmektedir. Kredi notu düşük olan kişiler, borçlarını düzenli ödemedikleri takdirde kara listeye girme riskini taşırlar.
Kredi veya kredi kartı borcu ödenmediğinde, genellikle 90 gün sonunda yasal takip süreci başlatılır. Bu süreç sonucunda borç ödenmezse kişi kara listeye alınır ve bu bilgi Kredi Kayıt Bürosu'na (KKB) bildirilir. Yasal sürece geçildiği andan itibaren banka, borcun ödenmesi için hukuki işlem başlatabilir.
Kara listeye girdikten sonra borç ödense bile, kişinin kredi sicilinin temizlenmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Türkiye'de bu süre genellikle beş yıldır. Borcun ödenmesinden itibaren beş yıl sonra kişi kara listeden çıkar ve yeniden kredi alabilme imkanına sahip olur.
Kredi sicili bozuk olan kişilerin kredi alması genellikle zor olsa da, bazı bankalar teminat veya kefil gösterilmesi durumunda kredi verebilmektedir. Bankalar, kredi başvurularını değerlendirirken başvuru sahibinin kredi notunu inceler ve düşük kredi notu risk olarak algılanır. Bu nedenle, sicili bozuk olan kişilerin kredi başvuruları genellikle reddedilir; ancak ipotek karşılığı kredi kullanımı gibi özel koşullarda kredi imkanı sunulabilir.
Konut kredileri, yüksek tutarlı ve uzun vadeli krediler olduğundan bankalar bu kredilerde daha titiz davranır. Kredi sicili bozuk olan bir kişinin konut kredisi alması oldukça zordur. Ancak, yüksek değerli bir teminat gösterilmesi veya güvenilir bir kefil sunulması durumunda bazı bankalar, bireylerin kredi başvurusunu değerlendirebilir. Bu durum bankanın risk politikalarına bağlıdır.
Borcunu ödeyen kişilerin kara listeden çıkması için belirli bir süre beklemeleri gerekmektedir. Türkiye'de, borcun tamamen ödenmesinden sonra kredi sicilinin düzelmesi genellikle beş yıl sürer. Bu sürenin sonunda, kredi siciliniz otomatik olarak temizlenir ve bankalarla yeniden çalışmaya başlayabilirsiniz.
Kredi sicili bozuk olan ve kredi çekemeyen kişiler, mevcut borçlarını kapatarak ve kredi notlarını yükseltmek için küçük krediler ya da kredi kartlarını düzenli olarak ödeyerek sicillerini düzeltebilirler. Ayrıca, güvenilir bir kefil ya da değerli bir teminat göstererek bankaların güvenini kazanabilirler. Kredi sicil affı yasalarını takip etmek de bu süreçte avantaj sağlayabilir.
Kara listede olup olmadığınızı öğrenmek için Findeks üzerinden kredi notu ve risk raporunuzu alabilir veya e-Devlet üzerinden kredi limit ve borç bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz. Ayrıca çalıştığınız bankanın müşteri hizmetlerinden durumunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Kara listeden çıkmak için doğrudan bir kuruma başvurmanıza gerek yoktur; borcunuzu ödedikten sonra belirli bir süre beklemeniz yeterlidir. Bununla birlikte, kredi sicil affı gibi yasal düzenlemeler olduğunda bankalara başvurarak aftan yararlanabilirsiniz.
Kara listede olan bir kişinin kredi çekmesi oldukça zordur; fakat bazı bankalar, teminat veya kefil gösterilmesi durumunda kredi verebilir. Bu tamamen bankanın risk politikalarına bağlıdır. Ayrıca, kredi sicil affı gibi yasal düzenlemeler de kredi kullanma fırsatı sağlayabilir.