Ön Ödemeli Kart Nedir? En İyi Ön Ödemeli Kart Hangisi?

Yayınlanma Tarihi: 16 Eylül 2024

Ön ödemeli kart, nakit harcamaların vadesiz hesaba gerek kalmadan yapılmasını sağlayan ve kredi kartı taşıma derdini ortadan kaldıran dijital kart türüdür. Bireyler, ön ödemeli kartlar aracılığıyla nakit alışverişleri için gerekli olan bakiye kadar harcama yapabilirler.

Ön ödemeli kartların kullanımı için herhangi bir bankanın müşterisi olma zorunluluğu bulunmadığından harcamalarınızı özgürce yapabilirsiniz. En iyi ön ödemeli kartlar arasında Papara, PeP, MoneyPay, Paycell, Vodafone Pay, İninal ve Tosla gibi kartlar yer alır. Burada müşteriler, kendi kullanım alanlarını ve kartların güvenlik koşullarını inceleyerek seçim yapabilir. 

Bu yazımızda ön ödemeli kartların hangileri olduğunu, nasıl kullanıldığını, nereden alındığını ve ön ödemeli kart sunan firmaları detaylı bir şekilde ele alacağız. Aynı zamanda en iyi ön ödemeli kartlara ve bu kartların kullanım alanlarına değineceğiz.

Ön Ödemeli Kart Nedir?

Ön ödemeli kart, içerisine yüklenen bakiye kadar harcama yapılmasını sağlayan ve nakit taşıma derdini ortadan kaldıran ödeme aracıdır. Bu kartlar sayesinde risksiz bir biçimde alışveriş yapılabilir.. Ön ödemeli kartlar; fatura ödemelerinden market alışverişlerine kadar pek çok alanda kullanılır. Kredi kartlarına benzer olarak ön ödemeli kartlarda da kart numarası ve güvenlik kodu yer alır. Dolayısıyla bu kartlar, internet alışverişleri ve POS cihazları ile yapılan harcamalar için tercih edilebilir.

Güvenli bir ödeme aracı olan ön ödemeli kartlar, içerisinde yer alan bakiye kadar harcama yapılmasını sağladığından alışveriş sırasında bütçe tasarrufunun korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda nakit iade gibi ödülleri sayesinde bireyler, harcama yaptıktan sonra alışveriş tutarının belirli bir kısmını geri verebilir.  

Ön ödemeli kartlar, bakiye yüklemesinin birden fazla kez yapılmasını sağlayacak şekilde üretildiği gibi kullan-at formunda da çıkarılabilir. Dolayısıyla bu kartlarda taksitli işlemlerin yapılması mümkün değildir. 

Cüzdan Ön Ödemeli Kart Nedir?

Cüzdan ön ödemeli kart, herhangi bir banka hesabına bağlı olmadan yalnızca dijital cüzdan ve mobil cüzdan üzerinden karta yüklenen bakiyeyi kullanmaya izin veren kart türüdür. Çeşitli internet alışverişlerinde sıkça tercih edilen cüzdan ön ödemeli kartlar, mobil cihazlarda kullanılan uygulamalar ile entegre bir şekilde çalışır. Bu durumda bireyler, parmak izi ya da yüz tanıma gibi önlemler sayesinde güvenli işlem gerçekleştirdiği gibi kendi bilgilerini de kolayca muhafaza edebilir. Cüzdan ödemeli kartlara bakiye yüklemesi yaparken mobil bankacılık uygulamaları ya da bankaların ATM’leri kullanılır. Böylelikle hem kolay hem de güvenli bir transfer işlemi gerçekleştirilmiş olur. 

Ön Ödemeli Kart Nasıl Kullanılır?

Ön ödemeli kartlar, para transferinin yapılmasının ardından kolayca kullanılabilir. Banka ve kredi kartlarına benzer bir yapıya sahip olan bu kartlarda kart numarası, son kullanma tarihi, CVV ya da CVC kodu bulunur. Böylelikle müşteriler, alışveriş yaparken POS cihazlarından ödemelerini gerçekleştirebilir. Aynı zamanda sanal kartın oluşturulması ile online alışverişlerde nakit ödeme yapmak isteyen müşteriler, ön ödemeli kartları kullanabilir.

Ön ödemeli kartlara ATM’lerden ya da ön ödemeli kartların anlaşmalı olduğu çeşitli kuruluşlardan para yükleme işlemi gerçekleştirilir. Aynı zamanda uygulamalardan yapılan iç transferler aracılığıyla da hesaba para yüklenmesi mümkündür. Bazı müşteriler, kolay bir deneyim açısından her ay düzenli aralıklarla bu kartlara para yatırabilirler. Bu durumda kredi kartlarına benzer bir çalışma prensibi olan ön ödemeli kartlar için kredi ya da banka kartlarından otomatik ödeme talimatı verilebilir. 

Ön ödemeli kartlar nereden alınır

Ön Ödemeli Kartlar Nereden Alınır?

Ön ödemeli kartlar, herhangi bir banka ya da e-para kurumundan alınabilir. Seçilen kurumun istediği belgeleri ya da bilgileri öğrendikten sonra başvuru yapabilir ya da iletişime geçilerek talep oluşturulabilir.

Bu kurumlar ve bankalar aşağıda sıralanmıştır:

  • Akbank,
  • Aktif Yatırım Bankası,
  • Fibabanka,
  • Garanti BBVA,
  • ING Bank,
  • Papara,
  • PTT,
  • Türk Elektronik Para
  • TurkishBank,
  • Türkiye Halk Bankası,
  • Türkiye İş Bankası,
  • UPT,
  • Vakıfbank,
  • Yapı Kredi Bankası,
  • Ziraat Bankası.

En İyi Ön Ödemeli Kart Hangisi?

En iyi ön ödemeli kart, bireylerin ihtiyaç ya da beklentilerine göre değişiklik gösterir. Bu kartlar için yapılan başvuru işlemlerinde kullanım alanlarının belirlenmesi ve komisyon tutarlarının bilinmesi gerekir. Örneğin yurt dışından alınacak herhangi bir ürün için uluslararası ön ödemeli kart talebinde bulunmak gerekir. Dolayısıyla başvuruda bulunacak olan bireylerin bu koşulları bilmesi ve kart sağlayıcıları ile iletişime geçerek detaylı bilgi edinmesi gerekir. 

En iyi ön ödemeli kart çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • Papara Card: Papara uygulaması aracılığıyla ödeme imkanı sunan bu kart, çeşitli alanlarda yapılacak harcamalar için kullanılabilir. Aynı zamanda kart ücreti ve aidatı olamayan Papara Card, harcama kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. Para yatırmak ya da çekmek için tüm ATM’ler kullanılabilir ancak bunlar arasından yalnızca Akbank’tan herhangi bir işlem ücreti alınmaz. Bunun yanı sıra kendi mobil uygulaması üzerinden farklı bankalar aracılığıyla da hesaba para yatırılabilir.
  • PeP: PeP kartlar, müşterilerinden kart kullanım ve kart aidatı tahsil etmeden kullanım imkanı sunar. Aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışında avantajlı kurlardan faydalanarak alışveriş deneyimi sağlar ve ek ücret ödemeden harcadıkça kazanma fırsatı ile dünyanın çeşitli yerlerinde alışveriş yapma avantajı sunar. Bireyler; PeP Visa Kart, PeP Pegasus BolBol Kart ve PeP Tory Kart gibi çeşitli kart seçeneklerini inceleyerek seçim yapabilir.
  • MoneyPay: MoneyPay, tek bir hesap üzerinden para transferinin yanında çeşitli alışverişler için kolay bir deneyim sunar. Öncelikle MoneyPay uygulaması indirilerek kimlik doğrulaması yapılır. Bu kartta hazır limit bulunur ve bireyler, kendi istekleri doğrultusunda harcamalarını 30 güne kadar erteleyebilir.
  • Paycell: Paycell tarafından kişiye özel olarak tanımlanan limit, anlaşmalı olunan yerlerde ve çeşitli alışverişlerde kullanılır. Bu kart üzerinden yapılan harcamalar sonucunda borç, aylık olarak Turkcell faturasına yansır. Kartın aktive edilmesi için telefon numarası yeterlidir. Paycell QR ile hem hızlı hem de temassız şekilde ödeme yapılır ve bu işlemlerden puan kazanılır.
  • Vodafone Pay: 12 yaş üstü bireyler için satışa sunulan bu kart, banka ve operatörden bağımsız şekilde kullanılır. Kart, Vodafone Pay uygulaması üzerinden aktive edilir ve mağaza içi alışverişler yapılabilir. Bireyler, kredi ve banka kartından EFT yapabilir ya da ATM’lerden kolayca bakiye yükleyebilir. Aynı zamanda ödemeler, hatta yansıtılabildiğinden işlemler pratik şekilde gerçekleştirilebilir. 
  • İninal: Bireyler, bu kart sayesinde herhangi bir banka hesabına ihtiyaç duymadan ve borçlanmadan kolayca alışveriş yapabilir. İninal uygulamasını indirerek hesap oluşturabilir ve kart bilgileri ile oyun içi harcamalarını gerçekleştirebilir. 
  • Tosla: Düşük komisyon oranları ile öne çıkan Tosla, sanal POS ve link ile ödeme ayrıcalığının yanı sıra mobil temassız ve QR kod kullanarak ödeme avantajı sunar. Tosla; KOBİ’ler ve esnafların yanı sıra sosyal medyadan, e-ticaret sitelerinden, pazaryeri ve evden satış yapan bireyler tarafından yaygın şekilde kullanılır. 
Ön ödemeli kart sunan firmalar

Ön Ödemeli Kart Sunan Firmalar

Türkiye’de ön ödemeli kart sunan firmalar arasında Passolig, Troy, Yapı Kredi, İş Bankası, PTT, Akbank, Maximum, Migros ve Denizbank yer alır. Her bir kart, bankanın kendisine müracaat, online bankacılık ya da müşteri hizmetleri ile iletişime geçilerek temin edilebilir. Kartların sunduğu fırsatlar ve kullanım şekilleri, kart sağlayıcılarının politikalarına göre değişiklik gösterir.

Gelin birlikte bu firmalara ve sundukları fırsatlara yakından bakalım.

Passolig Ön Ödemeli Kart

Passolig cüzdan ön ödemeli kart, nakit taşıma derdinden kurtulmak ve bilet satın almak isteyen bireyler tarafından tercih edilir. Stadyum giriş kartı olarak bilinen Passolig ön ödemeli karta yapılan yüklemeler yalnızca bilet alımı için kullanılır. Herhangi bir banka hesabına bağlı olmayan bu karta PTT şubeleri, PTT Matikler, Vakıfbank ATM’leri ya da bankalardan yapılan EFT işlemleri aracılığıyla yükleme yapılır. 

Troy Ön Ödemeli Kart

Troy ön ödemeli kart, kartın sağ alt köşesinde bulunan ve ödeme yöntemi logosunu taşıyan çeşitli yerlerde kullanılır. ATM ve POS’lardan yükleme yapma imkanı sunan bu kart, internet ya da mobil alışverişler için kullanıma uygundur. 

Yapı Kredi Ön Ödemeli Kart

Yapı Kredi ön ödemeli kart; fatura ödemeleri, mağaza ve internet alışverişlerinde kullanılır. Temassız özelliğe sahip olan Yapı Kredi ön ödemeli kart, 1.500 TL altı alışverişlerde şifresiz işlem imkanı sunduğu gibi 1.500 TL ve üzeri işlemlerde POS’tan şifre girerek harcama yapma imkanı tanır.

İş Bankası Ön Ödemeli Kart

İş Bankası ön ödemeli kart, ücretsiz bir biçimde temin edilebilir. Banka müşterileri azami 300 TL asgari 750 TL nakit para çekme imkanı sunar. Bu kartlar; fatura ödeme, ulaşım kartlarına para yükleme ya da temel alışverişler sırasında kullanılır. MaxiPara Kart’lar, İş Bankası Şubelerine yapılan başvurular sonucunda temin edilebildiği gibi Maximum Mobil üzerinden de alınabilir.

PTT Ön Ödemeli Kart

PTT ön ödemeli kart, yurt içi ve yurt dışı alışverişlerinde kolay bir şekilde kullanılır. Bu kartlar, yardım ödemelerinin vakit kaybetmeden alınmasını sağlar ve müşterilerden herhangi bir kart aidatı ve işlem ücreti talep etmez. PTT ön ödemeli kartlar ile tüm banka ATM’lerinden para yatırma ya da çekme işlemleri gerçekleştirilebilir. 

Akbank Ön Ödemeli Kart

Akbank ön ödemeli kart, Akbank Mobil ya da şubelere yapılan başvuru ile temin edilir. Temassız ödeme kolaylığı sunan banka, Cebe POS uygulaması üzerinden ya da QR ödeme kolaylığı ile alışveriş yapma imkanı tanır ve 1.500 TL üzeri harcamalarda şifre kullanma imkanı sunar. 

Maximum Ön Ödemeli Kart

Maximum ön ödemeli kart, alışveriş ve nakit çekim işlemlerinde tercih edilir. MaxiPara Kart olarak isimlendirilen bu kartlar aracılığıyla para aktarma talimatı, mal ve hizmet alımı gibi çeşitli işlemler gerçekleştirilebilir. Şifresiz kullanım imkanı sunan bu kartlar, son kullanma tarihinde otomatik olarak yenilenir. 

Migros Ön Ödemeli Kart

Migros ön ödemeli kart, market alışverişlerinin tek bir uygulama üzerinden yapılmasını sağlar. Bu kartı edinmek için MoneyPay uygulaması indirilerek hesap açılır ve kimlik doğrulamasından sonra farklı bölgelerde market alışverişleri yapılabilir. Farklı işlem limitleri incelendikten sonra para aktarımı ve ATM’den para yatırma işlemleri gerçekleştirilebilir. 

Denizbank Ön Ödemeli Kart

Denizbank ön ödemeli kart, mobil veya online alışverişler sırasında kullanılır. Karta başvuru yapabilmek için Denizbank kartına sahip olmak gerekir. Ön ödemeli kart, hali hazırda bulunan Denizbank kartı üzerinden çıkarılır. Bu kartlar aracılığıyla yapılan her alışverişte bonus puan kazanılır ve biriken puanlar, sanal alışverişlerde kullanılır. Banka, ön ödemeli kart için müşterilerinden herhangi bir ücret talep etmediği gibi yurt içi ve yurt dışı alışverişlerde de kullanım imkanı sunar. Aynı zamanda kartta bakiye olmadan da alışveriş yapabilme, yurt dışı işlemlerini USD olarak ödeme imkanı tanır.

Ön Ödemeli Kart Nerelerde Kullanılabilir?

Ön ödemeli kartlar; fatura ödemelerinde ve temel ihtiyaçlar için yapılan alışverişlerde kullanılır. Aynı zamanda ulaşım kartlarına bakiye yüklemek için de bu kartlar tercih edilebilir. Bu kartlar: ön ödemeli kart geçen çeşitli iş yerlerinde, ATM’lerde ya da internet alışverişlerinde kullanılır.

Ön Ödemeli Kart Kredi Notunu Etkiler mi?

Hayır, düzenli ön ödemeli kart kullanımı kredi notu üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir. Ancak kredi skoru düşük olan ya da kredi skoru olmayan bireyler, ön ödemeli kartları sorun yaşamadan kolay bir şekilde kullanabilir.

Etiketler: Banka

Yazar: TeklifimGelsin