NFC Nedir, NFC ile Ödeme Nasıl Yapılır? Tüm Telefonlar

Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2024Yayınlanma Tarihi: 4 Eylül 2024

NFC temas gerektirmeyen yakın mesafedeki iki cihazın veri alışverişinde bulunmasıdır. NFC ile temassız ödeme en çok bilinen NFC kullanım alanıdır. 

Bu yazıda NFC nedir, NFC açılımı nedir, NFC ne işe yarar, NFC özelliği nasıl açılır, NFC ile ödeme güvenli mi, NFC nasıl kullanılır gibi NFC’ye dair tüm detayları ele alacağız.

NFC Özelliği Nedir?

NFC yakın mesafelerdeki iki cihazın birbiriyle veri alışverişinde bulunmasını sağlayan, temas gerektirmeyen kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC teknolojisi aslında NFc özellikli kartları barındıran cihazlar için NFC kart okuyucu görevindedir. NFC teknolojisi Bluetooth ile benzerlik gösterir ancak gerek hızı gerek yakın temas özelliğiyle çok daha gelişmiştir. 

NFC Açılımı Nedir?

NFC’nin açılımı “Near Field Communication” yani “Yakın Alan İletişimi”’dir. NFC teknolojisiyle yakın mesafede bulunan akıllı telefonlar, tabletler ve diğer akıllı cihazlar arasında hızlı ve güvenli veri alışverişi sağlanır. NFC teknolojisinin gündeme gelmesinin en büyük sebebi ise temassız ödeme teknolojisinin geliştirilmiş olmasıdır.  

NFC Ne İşe Yarar?

NFC kısa mesafede temassız oalrak veri alışverişi sağlayan bir teknoloji türüdür. NFC desteği en çok mobil ödemeler sırasında kullanılmaktadır. NFC teknolojisi sayesinde akıllı telefon veya akıllı saatlerle temassız ödeme yapmak mümkündür. Bu da kredi kartı veya nakit taşımaya gerek kalmadan hızlı ve güvenli bir ödeme yöntemi sunar ve kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlar. 

NFC’nin bir diğer yaygın kullanım alanı ise dosya ve veri paylaşımıdır. Bu sayede büyük hacimli dosyalar kolaylıkla diğer cihaza aktarılabilmektedir.  Wi-Fi bağlantılarının hızlı bir şekilde kurulması için de NFC teknolojisi kullanılmaktadır. Benzer şekilde akıllı ev sistemlerinde de NFC teknolojisinden yararlanılır.  Bu özellikler, NFC'nin hayatın birçok alanında kolaylık sağlamasına ve temassız işlemlerle günlük yaşamı daha pratik hale getirmesine olanak tanır​

NFC Özelliği Nasıl Açılır?

NFC özelliği her telefonda bulunmaz ancak günümüzde pek çok akıllı cihazda NFC özelliğini içermektedir. Eğer cihazda NFC özelliği varsa Ayarlar menüsünde yer alan Bağlantılar ya da Kablosuz Bağlantılar bölümünden NFC özelliği aktif hale getirilebilir. NFC özelliği açma işlemi için cihazın işletim sistemini bilmekte fayda vardır. Çünkü cihazlar arasındaki sistem değişikliğinden kaynaklı bu özellik farklı alanlarda da yer alabilir. 

NFC nasıl kullanılır

NFC ile Ödeme Güvenli mi?

NFC ile ödeme yapma işlemi oldukça hızlı ve pratik bir işlemdir. Ancak bu kadar hızlı ve pratik bir işlemden söz ederken akıllara elbette NFC ile ödeme güvenli mi sorusu geliyor. NFC de diğer ödeme yöntemleri gibi son derece güvenli bir işlemdir. Birinin NFC ile senin cihazınızdan ödeme yapması için şifreni bilmesi gerekir. Bu şifre olmadan NFC ile ödeme yapmak mümkün değildir. Ayrıca NFC ile ödeme yapmak için POS cihazının telefona yakın olması gerekir. Bu da senin istemin dışında gerçekleşebilecek bir yöntem değildir. NFC’yi daha güvenli hale getirmek istiyorsan sadece kullanım anında aktifleştirip kullanmadığın süreçte pasif halde bırakabilirsin.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC kullanımı oldukça basit bir işlemdir. NFC teknolojisini kullanmak için öncelikle cihada bu özelliğin bulunması ve aktif hale getirilmesi gerekir. Cihazın ayarlar bölümünden bağlantılar ya da kablosuz bağlantılar bölümünden NFC özelliği aktif hale getirilebilir. NFC aktif hale geldikten sonra dosya paylaşımı, kimlik doğrulama ya da ödeme gibi işlemler yapılabilir. 

NFC ile temassız ödeme yapmak için cihazı POS cihazı ile yakınlaştırmak yeterlidir. Veri ve dosya paylaşımı için de benzer şekilde aktarım yapılacak diğer cihazla kendi cihazını yakınlaştırman veri alışverişi yapılmasını sağlayacaktır. 

NFC Özellikli Telefonlar Hangileri?

NFC özelliği olan telefonlar NFC teknolojisiyle tasarlanmış telefonlardır. Günümüzde piyasada satışta olan çoğu telefonda NFC özelliği bulunsa da her marka ve modelin NFC desteği sunmadığını unutmamak gerekir.  

NFC özelliği olan telefonları şöyle sıralayabilir: 

MarkaSeriModeller
SamsungGalaxy S serisiS23, S22, S21, S20, S10, S9, S8
SamsungGalaxy Note serisiNote 20, Note 10, Note 9, Note 8
SamsungGalaxy A serisiA54, A53, A52, A32, A23
SamsungGalaxy Z serisiZ Fold 5, Z Flip 5, Z Fold 4, Z Flip 4
SamsungGalaxy M serisiM54, M53, M52
PocoPoco F serisiPoco F5, Poco F4, Poco F3
PocoPoco X serisiPoco X5, Poco X4 Pro, Poco X3 NFC
PocoPoco M serisiPoco M5, Poco M4 Pro, Poco M3 Pro
AppleiPhone 6 ve diğer 6 serisiiPhone 6, 6s, 7, 8, SE 1st gen
AppleiPhone 7 ve diğer 7 serisiiPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X
AppleiPhone 11 ve diğer 11 serisi11, 11 Pro, 11 Pro Max
AppleiPhone 12 ve diğer 12 serisi12 Mini, 12, 12 Pro, 12 Pro Max
AppleiPhone 13/14/15/SE13, 13 Pro, 14, 15, SE 2nd gen
XiaomiMi serisiMi 14, Mi 13, Mi 12, Mi 11, Mi 10
XiaomiRedmi Note serisiRedmi Note 13, Note 12, Note 11
XiaomiRedmi K serisiRedmi K60, K50, K40
XiaomiMi Mix serisiMi Mix 4, Mi Mix 3
XiaomiPoco serisiPoco F5, Poco X5, Poco M5
XiaomiMi A serisiMi A3, Mi A2, Mi A1
HuaweiMate serisiMate 50, Mate 40, Mate 30, Mate 20 Pro
HuaweiP serisiP60, P50, P40, P30, P20 Pro
HuaweiNova serisiNova 11, Nova 10, Nova 9, Nova 8
HuaweiY serisiY9s, Y9 Prime 2019, Y7 Pro 2019
HuaweiHonor serisiHonor 20, Honor 10, Honor View 20, Honor 9
OppoFind X serisiFind X6, Find X5, Find X3, Find X2
OppoReno serisiReno 10, Reno 9, Reno 8, Reno 7
OppoA serisiA98, A96, A94, A92, A74
OppoF serisiF21 Pro, F19 Pro, F17 Pro
OppoK serisiK10, K9, K7

NFC ile Ödeme Nasıl Yapılır?

NFC ile ödeme yöntemi temassız ödeme yöntemlerinden biridir. NFC ile ödeme yapmak için öncelikle NFC teknolojisine sahip bir cihazın olması gerekir. NFC özelliği bulunan bir cihazla temassız, hızlı ve pratik şekilde ödeme yapmak çok kolaydır. 

Öncelikle NFC özelliğini cihazda aktif hale getirmek ve mobil ödeme uygulaması edinmek gerekir. Uygulamaya banka ya da kredi kartı bilgileri eklendikten sonra işlem tamamlanmış olur. Ödeme anında ise NFC özelliği bulunan cihaz POS cihazına yaklaştırılarak ödeme yapılabilir. Bu sayede şifre girmeden, kart veya nakit aramadan hızlı ve kolay şekilde ödeme yapılabiilir.  

NFC ile Başka Neler Yapılabilir?

NFC teknolojisi sadece ödeme yöntemiyle anılsa da günümüzde pekçok alanda kullanılmaktadır. 

NFC ile yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Çipli kimlik kartlarında NFC teknolojisi sayesinde hızlı ve güvenli bilgi edinilebilir,
  • NFC ile veri ve dosya paylaşımı yapmak mümkündür,
  • NFC teknolojisinin etiketleme alanında kullanılması büyük çaptaki şirketlere kolaylık sağlar,
  • NFC teknolojisi ulaşım kartlarında kullanılması hızlı ve pratik kullanım sağlar,
  • Telefon numarası alma ya da konum paylaşma işlemlerinde NFC teknolojisi kullanılmaktadır.

NFC Telefonun Neresinde?

NFC özelliği genellikle telefonun arka kısmında bulunur ancak NFC her telefonda farklı bir noktada da yer alabilmektedir. Kimi telefonlarda telefonun arka kapağının hemen altında yer alırken kimi telefonlarda bataryanın altında yer alabilmektedir. Temassız ödeme veya veri aktarımı gibi işlemler yaparken cihazları doğru bir şekilde hizalamak açısından NFC’nin konumunu merak ediyorsan, telefonun arka kısmını temassız işlemler esnasında kullanabilirsin. 

NFC Okumuyor ise Ne Yapmak Gerekir?

NFC okumuyor hatası almanın pekçok sebebi olabilir. Bu sebepler kullanılan akıllı cihazlardan kaynaklandığı gibi NFC kartlarından da kaynaklanabilir. Öncelikle bu sorunun hangisinden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Her ikisinde de bir problem görülmüyorsa dışardan kaynaklanabilecek problemleri analiz etmek gerekir. Bu problemler arasında cihazı NFC kartına doğru açıda tutmamak ya da kullanılan kılıflardan kaynaklı çipin okunmaması yer alabilir. Kılıfları çıkarıp işlemi tekrarlamak fayda sağlayabilir. Bu adımlar sorunu çözmezse, teknik destek ile iletişime geçmek faydalı olabilir.

NFC ile ödeme

Papara NFC Okumuyor ise Ne Yapmak Gerekir?

Papara NFC okumuyor ise sorunun kaynağını tespit etmek gerekir. Sorunun cihaz kaynaklı mı sistem kaynaklı mı olduğunu analiz etmek çözüm noktasında çok önemlidir. Eğer Papara NFC okumama sorunu sistem kaynaklıysa Papara müşteri hizmetleriyle iletişime geçerek NFC ayarlarını sıfırlayabilir ve detaylı teknik destek alabilirsin. 

Android Telefonlarda NFC Nasıl Açılır?

Android NFC açma özelliği için telefonun ayarlar sekmesinden "Bağlantı Tercihleri" ya da "Diğer Bağlantılar" bölümünden NFC ayarlarını bulup  NFC'yi aktif hale getirmek gerekir. Bu adımları takip ettiğinde artık NFC özelliğini açmış olursun. Eğer NFC özelliğini kapatmak istiyorsan aynı menüden NFC’yi pasif hale getirebilirsin.  

İphone Telefonlarda NFC Nasıl Açılır?

İphone telefonlarda NFC özelliğini açmak için “Denetim Merkezi” menüsünden  “Kod Tarayıcı” sekmesini bulmak gerekir. Ardından “+” işaretine tıklandığında NFC aktif hale gelir. Aslında Iphone  cihazlarda NFC özelliği varsayılan olarak açıktır ve kullanıcıların manuel olarak açmasına gerek yoktur. Ancak kullanıcı seçimlerine göre NFC aktif ya da pasif hale getirilebilir.

NFC ile Diğer Yöntemlerin Karşılaştırılması

Ödeme YöntemiGüvenlikHızKullanım KolaylığıErişilebilirlik
NFCYüksek: Şifreleme ve tokenizasyon, biyometrik doğrulamaÇok Hızlı: Cihazı terminale yaklaştırmak yeterliÇok Kolay: Telefon veya kartı terminale yaklaştırmak yeterliYüksek: Birçok modern telefon ve kart ile uyumlu
NakitDüşük: Hırsızlık ve kayıp riskiYavaş: Para üstü gerektirebilirDüşük: Fiziksel para taşınması ve yönetimi zor olabilirYüksek: Her yerde kullanılabilir, ancak hırsızlık riski
Kredi Kartı (Manyetik Şerit)Düşük: Manyetik şerit bilgileri kopyalanabilirOrta: Manyetik şerit okuyucuya sürüklenmesi gerekiyorKolay: Kart taşınması gerekir, manyetik şerit aşınabilirYüksek: Çoğu ödeme noktasında kabul edilir
QR KodOrta: Uygulama ve banka güvenlik özelliklerine bağlıOrta: Telefon çıkarma, uygulama açma, kod tarama gerektirirKolay: Uygulama üzerinden ödeme yapılır, telefon taşınması gerekirOrta: QR kodu destekleyen belirli işletmelerde kullanılabilir
Çip ve PINOrta: EMV çip ve PIN kodu, benzersiz işlem kodlarıOrta: PIN girilmesi gerektiği için daha yavaşOrta: PIN girilmesi gerektiği için daha zahmetliYüksek: Çoğu ödeme noktasında kabul edilir

NFC Olmayan Telefona NFC Yüklenir mi?

NFC teknolojisi donanımsal bir özellik olarak telefonların içerisinde var olan bir özelliktir. Donanımsal olarak bu özelliği eklemek mümkün olmasa da NFC olmayan telefonlar için NFC ekleme işlemi günümüzde NFC modülleri ile sağlanmaktadır. Bu modüller en sık NFC’li SIM kartları ile entegre edilmektedir. NFC’li SIM kartları da normal SIM kartları gibi görünmekte ancak telefone NFC teknolojisi sağlamaktadır. Diğer akıllı cihazlar için ise anten sistemi NFC eklemede sıklıkla tercih edilir. 

En İyi NFC Uygulaması Hangisi?

NFC teknolojisini ödeme amaçlı kullanmak için akıllı cihazına bir NFC uygulaması indirmen gerekir. En iyi NFC uygulamaları arasından Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay ve NFC Tools kendinden söz ettirmektedir. Bunlar dışında da pekçok NFC uygulaması aktif olarak kullanılmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde NFC uyumlu POS cihazlarında hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapmak mümkündür. 

SIK SORULAN SORULAR

NFC Hizmeti Durduruldu Ne Demek?

NFC hizmeti durduruldu demek NFC çalışmıyor demektir. Bunun birçok nedeni olabilir. Bunlardan ilki NFC’nin devre dışı bırakılmış olabileceğidir. Bunu kontrol etmek için NFC’yi kapatıp açabilirsin. Bir diğer sebep NFC’nin arızalı olması ya da okuyucunun çipi algılamaması olabilir. Sorunu tesptir ettikten sonra müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek destek alabilirsin.

NFC ile Şarj Etmek Mümkün mü?

Evet, NFC ile şarj etmek mümkündür. Ancak bu yöntem diğer şarj etme türlerine göre çok daha yavaş olduğu için yaygın olarak tercih edilmez. NFC ile şarj, yalnızca düşük güç gerektiren basit cihazlar için uygundur ve bu nedenle akıllı telefonlar gibi yüksek enerji ihtiyacı olan cihazlar için pratik değildir.  

NFC Açık Olursa Ne Olur?

NFC’nin açık ya da aktif olması cihazın NFC destekli cihazlarla etkileşime hazır olması anlamına gelir. NFC açıkken NFC ile ödeme yapılabilir, veri ya da dosya aktarımı yapılabilir. NFC sadece NFC destekli cihazlarla yakınlaştırıldığında aktif olduğu için olduğu için NFC’nin açık kalmasında bir sakınca yoktur.

Telefonda NFC Var mı Nasıl Anlarım?

Telefonda NFC özelliği olup olmadığını ayarlar sekmesinden  "Bağlantı Tercihleri" ya da "Diğer Bağlantılar" tıkladıktan sonra NFC seçeneğinin olup olmamasından anlayabilirsin. Bu menüde NFC seçeneğini göremiyorsan telefonunda NFC özelliği yok demektir. 

NFC ile Dolandırılır mı?

NFC ile dolandırılmak pek mümkün olmayabilir. Çünkü NFC de kredi kartları gibi şifreleme sistemi ile çalışır. Bir kişinin NFC ile ödeme yapması ya da herhangi bir alanda kullanması için şifreni bilmesi gerekir. Şifre olmadan bu işlemlerin yapılması mümkün değildir. 

NFC İnternetsiz Çalışır mı?

Evet, NFC internetsiz çalışabilir. NFC’nin işletim sistemi elektromanyetik radyo dalgaları üzerine kurulmuştur. Bu yüzden işlem esnasında internet kullanımına ihtiyaç yoktur. Ancak NFC ile ödeme sırasında banka onayı gerektiği noktada internet ihtiyacı oluşabilir.

Etiketler: Günlük Yaşam

Yazar: TeklifimGelsin