Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

Yayınlanma Tarihi: 31 Ocak 2023Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2024

Kredi kartı en sık kullanılan bireysel kredi ürünlerinin başında gelir. Kredi kartı başvurusu yapan ve başvurusu olumlu sonuçlanan kişilere bir kredi kartı limiti tanımlanır. Kredi kartlarının her ayın belirli bir günü hesap kesimi yapılır ve kredi kartı ekstresi oluşturulur. Kullanıcıların aylık ekstrelerinde son ödeme tarihi, dönem borcu ve kredi kartı asgari ödeme tutarı bilgileri bulunur.

Kredi kartı sahiplerinin yaptığı aylık harcamalar, geçmiş dönemlerden devrolan borçlar ve faizlerin toplamı kredi kartının dönem borcunu oluşturur. Dönem borcunun belirli bir oranına denk gelen ve son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken borç miktarı ise kredi kartı asgari ödeme tutarı olarak adlandırılır.

QNB-10k-Faizsiz-BannerQNB-10k-Faizsiz-Banner

Kredi Kartı Asgari Ödeme Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı asgari ödeme oranı aynı zamanda minimum ödeme tutarı olarak da bilinir. Asgari ödeme tutarı her bankanın kredi politikalarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kredi kartı limitine bağlı olarak asgari ödeme tutarı değişebilse de kanunlarla belirlenen sınırlara uyulması zorunludur.

Kredi kartı asgari hesaplama işlemi yapılırken kredi kartı limitinin 25.000 TL ve altında olduğu durumlarda aylık asgari ödeme tutarının dönem borcunun %20’sinden düşük olamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca 25.000 TL ve üzeri limiti olan kredi kartları için asgari tutar hesaplama işlemi yapılırken bu oran %40 seviyesinden az olmamalıdır.

Kredi Kartı Asgari Tutar Nasıl Ödenir?

Kredi kartının asgarisini ödemek ekstrede yazan kredi kartı asgari ödeme tutarının ödenmesi anlamına gelir. Kredi kartı asgari ödemesi banka hesabından, banka şubelerinden, telefon bankacılığından, bankanın ATM’sinden ve ortak ATM’lerden yapılabilir.

Kredi kartı kullanılan bankada bir vadesiz mevduat hesabı olan kişiler bu hesaplarındaki bakiyeyi kullanarak kredi kartı borç ödemesi yapabilirler. Vadesiz hesaplarında bakiye olmayan kişiler bir başka bankadan vadesiz hesaba EFT yaptıktan sonra kredi kartı borcunu ödeyebilecekleri gibi doğrudan kredi kartına EFT yapmayı da tercih edebilirler.

Kredi kartı borcunun sürekli olarak minimum tutarda ödenmesi, diğer yandan her ay harcama yapmaya devam edilmesi durumunda kredi kartı borcunun kapatılması uzun sürebilir ve beraberinde borç miktarına göre değişiklik gösterebilmekle birlikte önemli bir faiz yükü getirebilir.

Kredi kartının asgarisi ödendiğinde kalan dönem borcu için kredi kartı faizi alınır. Kalan dönem borcu üzerinden hesaplanan faiz bir sonraki kredi kartı ekstresine eklendiği için kredi kartı borcu katlanır ve zaman içerisinde kişinin ödeme disiplininin bozulmasına neden olabilecek bir durumla karşılaşılabilir.

Ayrıca kredi kartının ana borç bakiyesi üzerine faiz bedeli eklendiğinde, kredi kartı limitinin azalması ve kişinin kredi kartını kullanma konusundaki esnekliğinin olumsuz yönde etkilenmesi gibi sorunlar yaşanabilir.

Asgari Ödeme Tutarı Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı kullanan kişilerin yükümlülüğü her dönem ekstre bakiyelerinin en az asgari tutarı olmak üzere ödeme yapmaktır. Dönem borcunun asgari tutardan daha az ödenmesi durumunda asgari tutarın ödenmeyen kısmına uygulanan faize gecikme faizi adı verilir. Asgari ödeme tutarının zamanında ödenmemesi gecikme faizinin doğmasına neden olabileceği gibi kişinin kredi sicilini etkileyen önemli bir unsur hâline gelebilir.

Bankalar nezdinde gerçekleştirilen her işlem ve alınan her hizmet bankacılık işlemleri sözleşmesi dahilindedir. Asgari ödeme tutarının ödenmemesi yasal bir zorunluluğun yerine getirilmemesi anlamına gelir. Müşteri bir yıl içinde art arda üç dönem asgari ödeme tutarının altında ödeme yapar ya da hiç ödeme yapmazsa kredi kartı, borcun tamamı ödenene kadar kullanıma kapatılır. Ödemenin eksik yapıldığı ya da yapılmadığı ilk dönemde kredi kartı gecikmeye düşer. Bankalar genellikle bu aşamada sözlü uyarıda bulunur.

Asgari ödeme tutarının eksik ödenmesi ya da hiç ödenmemesi sonucu ikinci dönem gecikmesi oluştuğunda kredi kartının alışveriş ve nakit çekim işlemlerine kapatılması gündeme gelebilir. Üçüncü dönem gecikmesi ile birlikte kredi kartı tüm işlemlere kapatılarak ödeme ya da borç yapılandırma talep edilir. Bu aşamada da tahsilat sağlanamadığı takdirde yasal takip süreci başlatılır.

Etiketler: Kredi Kartı

Yazar: TeklifimGelsin