Merhaba TeklifimGelsin olarak bugün engelli emekliliği ile ilgili merak edilen her şeyi anlatacağız. Engelli emekliliği, çalışma hayatında engelli olan bireylerin emekli olabilmesi için sunulan bir fırsattır. Engelli emekliliği, engelli bireylerin yaşam standartlarını yükseltmek ve onların hayatını kolaylaştırmak için önemlidir. Engelli bireylerin iş hayatındaki sınırlı istihdam olanakları ve ekonomik koşullar, düşük gelir ve sosyal haklara erişimde zorluklar yaşamalarına neden olabilir. Bu nedenle engelli emekliliği, bu bireylerin emekli olduklarında sosyal güvenlik sisteminden daha fazla yararlanmalarını sağlamakta ve yaşam standartlarını iyileştirmektedir. Ayrıca, engelli emekliliği, engelli bireylerin iş hayatında daha fazla istihdam edilmelerine de yardımcı olabilir.
Engelli vatandaşlar normal emeklilik yaşı dışında engelli erken emeklilik hakkına sahiptir.
Engelli emekliliği, çalışma hayatında engelli olan kişilerin yaş haddinden önce emekli olabilmesi için düzenlenmiş bir sistemdir. Engelli kişilerin çalışma koşulları ve iş yapma becerileri, sağlık durumlarına göre farklılık gösterebilir ve engelli emeklilik sistemi, bu farklılıkları göz önünde bulundurarak tasarlanmıştır.
Engelli emeklilik hakkı, engellilik oranına, çalışma süresine, prim ödeme gün sayısına ve yaşa göre belirlenir. Engelli emekliliği için engellilik oranı %40 ve üzerinde olmalıdır. Ayrıca, engelli kişilerin emeklilik yaşları, normal emeklilik yaşından daha düşüktür. Engelli emekliliği, engelli kişilerin yaşam standartlarını korumaları ve güvence altına almaları için önemlidir.
Engelli emeklilik için belirlenmiş şartlar şunlardır:
Engellilik oranı en az yüzde 60 olmalıdır.
Sigortalının en az 10 yıl sigortalılık süresi olmalıdır.
Sigortalının 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
Yaş sınırı yoktur.
Ayrıca, engellilik oranı yüzde 40-59 arasında olan sigortalılar, çalışma gücü kaybı sigortası kapsamında ödeme alabilirler. Bu ödeme, engelli emeklilik maaşından daha düşük olabilir, ancak bu ödemenin alınabilmesi için sigortalının çalışıyor olması gerekir.
Engelli emeklilik maaşı için başvurusu yapmak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Emeklilik Şubeleri veya Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) birimlerine başvuruda bulunabilirler.
Başvuruda bulunacak kişilerin öncelikle engelli raporu almış olmaları gerekmektedir. Engelli raporu, sağlık kurulu raporu şeklinde düzenlenmektedir ve en az yüzde 40 oranında bir engellilik durumu bulunması gerekmektedir.
Başvuru sırasında gerekli belgeler arasında engelli raporu, nüfus cüzdanı fotokopisi, SGK hizmet dökümü, çalışma sicil belgesi gibi evraklar yer alır. Başvuru sonrasında SGK tarafından engelli emeklilik başvurusu incelenir ve uygun bulunması durumunda emeklilik işlemleri gerçekleştirilir.
Süresiz engelli raporu ile emeklilik, Türkiye'de mümkün değildir. Engelli vatandaşlar, çalışma hayatında belirli bir süre çalıştıktan sonra engelli emekliliği için başvuru yapabilirler. Engelli emekliliği için gereken şartları sağlayan engelli vatandaşlar, engellilik oranlarına ve prim ödeme gün sayılarına göre emekli olabilirler. Ancak, engellilik durumu süresiz olsa bile, emeklilik için belli bir prim ödeme süresinin tamamlanması gerekmektedir.
SGK Engelli emeklilik maaş hesaplama işlemi, kişinin engellilik derecesine ve prim ödeme gün sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Öncelikle engelli emekliliği için gerekli olan prim gün sayısı normal emeklilikle aynıdır. Yani 58 yaşını doldurmuş ve 4500 prim gününü tamamlamış bir kişi engelli emeklisi olamaz.
Engelli emeklilik tablosu şu şekildedir:
En az yüzde 40 oranında engelli raporu olmak
En az 10 yıl sigortalılık süresi
Sigortalılık süresinin en az 1800 günü prim ödemiş olmak
Engelli emekliliği hesaplama yapılırken, kişinin brüt ücreti üzerinden hesaplama yapılır.
Yüzde 40 engelli emeklilik şartlarına göre hesaplama tablosu aşağıdaki gibidir:
Yüzde 40 engellilik oranı için; (brüt ücret) x 60 / 1000 = aylık engelli emeklilik maaşı
Yüzde 50 engellilik oranı için; (brüt ücret) x 70 / 1000 = aylık engelli emeklilik maaşı
Yüzde 60 engellilik oranı için; (brüt ücret) x 80 / 1000 = aylık engelli emeklilik maaşı
Yüzde 70 engellilik oranı için; (brüt ücret) x 90 / 1000 = aylık engelli emeklilik maaşı
Yüzde 75 ve üzeri engellilik oranı için; (brüt ücret) x 100 / 1000 = aylık engelli emeklilik maaşı
Burada "brüt ücret" kişinin çalıştığı iş yerinde aldığı brüt ücreti ifade eder.