Akdi Faiz Nedir? Akdi Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yayınlanma Tarihi: 6 Ağustos 2024

Akdi faiz, kredi borcunun maliyetini ortaya koyan ve bu borç için ödenmesi gereken faiz miktarını ifade eden bir kavramdır. Akdi faiz belirle yasalar çerçevesinde belirlenir ve uygulanır. 

Bu yazımızda, akdi faizin ne olduğu, nasıl hesaplandığı, ne kadar olduğu, hangi bankanın hangi oranda akdi faiz uyguladığı gibi konuları ele alacağız. 

Akdi Faiz Nedir?

Akdi faiz, bankaların asgari tutar dışında kalan borca günlük olarak uyguladığı faiz tutarıdır. Akdi faiz oranları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenir ve uygulanır. Kredi kartı borçları zamanında ödenmediği taktirde akdi faiz uygulaması yapılır. 

Akdi faiz ile gecikme faizi sıklıkla karıştıralan iki kavramdır ancak her ikisi de birbirinden farklı iki faiz türünü ifade eder. Gecikme faizi, borcun belirtilen sürede ödenmemesi durumunda asıl borca eklenen ekstra faiz oranıdır. Akdi faiz ise kullanılan kredi miktarına günlük olarak uygulanan faiz oranıdır. 

Akdi Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?

Akdi faiz hesaplaması yapmak için öncelikle akdi faiz oranının bilinmesi gerekir. Akdi faiz oranı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenir. Ancak bu oran bankalar için azami sınırdır ve her banka farklı akdi faiz oranı uygulayabilir. Kredi kartı akdi faiz oranı asgari tutar dışında kalan borca yansıtılır. Kredi kartı akdi faiz hesaplam işlemi yapabilmek için dönem borç tutarı, ödenen borç miktarı ve günlük akdi faiz oranı bilinmelidir. 

Akdi faiz hesaplama sistemini şu şekilde formülize edebiliriz:

Akdi Faiz = Ödenmeyen Toplam Borç x Akdi Faiz Oranı x Gün/Ay

Bu hesaplamayı bir tablo ile örneklendirelim: 

Toplam BorçÖdenen Dönem BorcuAkdi Faiz OranıÖdenmeyen Tolam BorçGün SayısıÖdenecek Akdi Faiz Tutarı
20.0005.0004,2514.00010198.33 TL
50.00010.0004,2540.00010495.83 TL
100.00020.0004,2580.00010991.66 TL

TeklifimGelsin’in sunduğu kredi kartı gecikme faizi hesaplama aracı ile kredi kartı borcu zamanında ödenmediğinde uygulanan gecikme ve akdi faiz oranını kolaylıkla hesaplayabilirsin. 

akdi-faiz-nedir

Akdi Faiz Ne Kadar Oldu?

2024 yılında akdi faiz oranı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 4,25 olarak belirlenmiştir. Güncel bir duyuruya kadar bu akdi faiz oranının geçerliliği devam etmektedir. TCMB tarafından belirlenenen bu akdi faiz oranını bankalar aşamaz ancak kendi belirledikleri oranları uygulamaya koyabilirler. Bankalar arasında akdi faiz farklılıklarını  olmasının ana sebebi de budur.

Akdi Faiz Ne Zaman Başlar?

Akdi faiz, kredi kartının son ödeme tarihi geldiğinde ve borcun tamamı yerine sadece bir kısmı ödendiğinde uygulanmaya başlar. Son ödeme tarihinden sonra bir sonraki ayın hesap kesim tarihine kadar kalan borç tutarı üzerine akdi faiz eklenir. Bu oran bankalar arasında değişiklik gösterebilir ancak mevcut durumda akdi faizde uygulancak olan oran maksimum 4,25 olmalıdır. 

Akdi Faiz Günlük mü Aylık mı Hesaplanır?

Kredi kartları için uygulanan akdi faiz günlük olarak işlenir. Kredi kartı borcunun ödenmeyen kısmına, son ödeme tarihinden bir sonraki ayın hesap kesim tarihine kadar olan gün sayısı kadar akdi faiz uygulanır. Bu tutar bir sonraki dönem borcuna yansıtılır. Kredi kartı gecikme faizleri ise aylık aylık bazda hesaplanır ve bir sonraki dönem borcuna eklenir.

akdi-faiz-nedir

Bankalara Göre Akdi Faiz Oranları

İş Bankası Akdi Faiz Oranı

2024 yılında İş Bankası’nın kredi kartı borçlarına uyguladığı akdi faiz oranı 3,66 olarak belirlenmiştir. 

Yapı Kredi Akdi Faiz Oranı

2024 yılında Yapı Kredi Bankası’nın kredi kartı borçlarına uyguladığı akdi faiz oranı 4,25 olarak  belirlenmiştir.

Ziraat Bankası Akdi Faiz Oranı

2024 yılında Ziraat Bankası’nın kredi kartı borçlarına uyguladığı akdi faiz oranı olarak 4,25 belirlenmiştir.

Garanti Bankası Akdi Faiz Oranı

2024 yılında Garanti Bankası’nın kredi kartı borçlarına uyguladığı akdi faiz oranı olarak 4,25 belirlenmiştir.

Halkbank Akdi Faiz Oranı

2024 yılında Halkbank’ın kredi kartı borçlarına uyguladığı akdi faiz oranı olarak 4,25 belirlenmiştir.

Denizbank Akdi Faiz Oranı

2024 yılında Denizbank’ın kredi kartı borçlarına uyguladığı akdi faiz oranı olarak 4,25 belirlenmiştir.

Etiketler: Faiz Oranları

Yazar: TeklifimGelsin