Vadeli Hesap Faiz Oranları Nasıl Hesaplanır? Neye Göre Belirlenir?

Yayınlanma Tarihi: 13 Ağustos 2021Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2024
Faiz oranları bankalar

Kullanıcılar nakit ihtiyacını karşılamak için bireysel kredi çeşitlerine başvuru yaparlar. Aynı zamanda bankalar, güvenli yatırım kanallarından bir tanesidir. Vadeli hesap oluşturarak Türk lirası, döviz veya değerli madenlerinizi güvenli bir şekilde vadeli hesaba yatırabilirsiniz. Diğer yatırımların belirsizliği ve dolandırıcılıklarla karşılaşmamak için bankalarda vadeli hesap açabilirsiniz.

Yatırım BannerYatırım Banner

TeklifimGelsin olarak vadeli hesap faiz oranları nasıl hesaplanır, neye göre belirlenir gibi sorulara yanıtlar vereceğiz. Vadeli mevduat hesapları hakkında daha fazla bilgi için blog yazılarımızı ve sık sorulan soruları inceleyebilirsiniz.

Mevduat vadeli hesap

Vadeli Hesap Faiz Oranları Nasıl Hesaplanır?

Bankalara belirli bir vade süresi içerisinde yatırılan ana paranın, vade süresinin bitimiyle net faiz ödemesinin ana parayla birlikte size ödenmesidir. Peki, vadeli hesap faiz oranları nasıl hesaplanır?

Vadeli faiz oranları nasıl hesaplanır faiz hesaplaması, ana parafaiz oranıvade(gün)/36500 formülü kullanılarak brüt olarak hesaplanır. Net vadeli hesap getirisi hesaplamasında brüt faiz getirisinden mevduat vadesine göre denk gelen stopajın (gelir vergisinin) çıkarılmasıyla ile hesaplanır. Faiz oranları hesaplamasında para, döviz veya değerli madenlerin miktarı vadeli hesap faiz oranların etkilemektedir.

Bunlarla birlikte bankaların faiz oranları, bankaların faiz politikalarına göre değişiklik göstermektedir.

Vadeli hesap faiz neye göre belirlenir

Vadeli Hesap Faiz Oranları Neye Göre Belirlenir?

Yatırım kanallarından olan banka vadeli hesapları, paranızın gelir getirmesini sağlamaktadır. Vadeli hesap faiz oranları neye göre belirlenir?

Bankaların uyguladıkları para ve faiz politikaları vadeli hesap faiz oranlarını değiştirmektedir. Aynı zamanda yatırılan miktarlar ve vade süreleri bu oranları belirlemektedir. Yüksek miktarlarda para, döviz veya altın yatırdığınızda ve uzun vadeli hesap açtığınızda faiz oranları daha yüksek olacaktır.

İlgilinizi Çekebilir: Mevduat Faizi Nedir? Nasıl Çalışır?

Bununla birlikte bankaların müşterisi olan kullanıcılara yüksek faizler verilebilmektedir. Onlarca bankanın vadeli hesap faizi fırsatını karşılaştırılabilmek için TeklifimGelsin’i kullanabilirsiniz.

Bankaların sizlere sunduğu faiz oranı, genellikle nominal faizdir. Nominal faiz oranı ise enflasyon oranına reel faiz oranı eklenerek hesaplanır. Reel faiz oranı, mevduat faiz oranından enflasyon oranının çıkarılması ile bulunur. Reel faizi oluşturan en önemli etmen risk primidir.

Vadeli hesap

Bankaların Vadeli Hesap Faiz Oranları Ne Kadar Süreyle Değişir?

Bankaların belirledikleri faiz oranı aralıkları yatırılan miktara veya vade süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Faiz oranındaki artış vade sonundaki kazanç miktarı arttırmaktadır. Peki, bankaların vadeli hesap faiz oranları ne kadar süreyle değişir?

Vadeli hesaplarda, vade sonunda biriken para çekilebilir veya anlaşmaya göre paranın üzerine eklenerek paranızın bankanın yeni belirlediği faiz üzerinden değerlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bankaların vadeli hesap faiz oranları, merkez bankasının açıkladığı faiz oranlarıyla birlikte değişir ve belirli bir süresi bulunmamaktadır. Bankaların çeşitli vadeli hesaplarını inceleyerek faiz değişimlerinden etkilenmemesini sağlayabilirsiniz.

TeklifimGelsin ile bankaların vadeli hesap faiz oranlarını öğrenebilir ve güvenli bir yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Teklifim Gelsin üzerinden ihtiyacınıza göre talep oluşturabilir ve bankaların size özel teklifini kararlaştırıp en iyi teklifle başvuru yapabilirsiniz.

Etiketler: Mevduat

Yazar: TeklifimGelsin