Balon Ödemeli Kredi Nedir?

Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2021Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2024

Bankalar tarafından kendi kampanyaları konusunda pek çok kolaylık ortaya çıkmaktadır. Kredi alımı kadar ödeme seçeneklerinde de farklı kolaylıklar ön planda yer almaya devam etmektedir. Yoğun talepler doğrultusunda bu şekilde bir işleyiş ortaya çıkmaktadır. Bu kolaylıklar arasında balon ödemeli krediler sistemi seçeneği de gündeme gelebilecek olan bir husus olacaktır.

Kredi BannerKredi Banner

Balon ödeme yöntemleri de yaygın olarak kullanılan ödeme yöntemlerinden bir tanesi olarak görülebiliyor. Bu ödeme yöntemi doğrultusunda kullanılan kredilerin aylık olarak daha uygun şartlar altında ödemesine dair bir durum ortaya çıkabiliyor. Bu ödeme yönteminde aylık taksitler daha uygun olarak kendini gösteriyor. Biriken meblağlar son taksitte de toplu bir biçimde bankaya ödeniyor.

Balon ödemeli kredilere dair hesaplama işlemleri klasik kredilere nazaran daha farklı bir biçimde yer almaktadır. Balon ödemeli kredi aynı zamanda ara ödemeli kredi olarak da bilinmektedir. Genel olarak bu kredi seçeneği taksitlerin yüksek meblağlarda olduğu konut kredisi ve taşıt kredisi gibi kampanyalar içerisinde yer alabiliyor.

Balon Ödemeli Kredi Nasıl Tanımlanır?

Balon ödemeli kredi olarak tabir edilen bu kampanyalar, işleyişiyle her bir banka müşterisinin inceleme gereği duyacak biçimdedir. Konut ya da araç gibi alımlar yapmak adına kredi çekecek olan kullanıcıların genel itibarıyla yöneldikleri bir sistem olarak görülebilecektir. Balon ödemeli krediler konusunda aylık taksitleri daha da kolay bir ödeme planına tabi tutabileceklerdir. Bu kredilerin son taksitlerinde yüklü bir ödeme içerisine girecekler ve diğer tüm taksitleri normalden daha düşük bir biçimde ödeyeceklerdir. Bu sayede de aylık taksitlere dair bir problem yaşanmasını engellemek adına en uygun yöntemler arasında bulunacaktır.

Kredi alınmasının söz konusu olduğu dönemlerde maddi açılardan yetersiz kalınabilir. Bu yüzden ellerine yüklü miktarda para geçirmek isteyen müşterilerin balon ödemeli krediye yönelmeleri hali açığa çıkacaktır. Genel itibarıyla ödeyeceğine güvenen ve eline toplu para geçtiğinde son taksiti yatıracağını düşünen müşterilerin genel itibarıyla memnun kalacağı türdeki bir uygulama olarak adlandırılmaktadır. Bu krediye bağlı en etkin sonuçlar ortaya çıkabilecek ve müşterilerin elini fazlasıyla rahatlatacak bir konu olarak da görülebilecektir.

Balon ödemelerin taksit sayıları ve son taksitte ödenecek olan meblağlar bankalar arasında farklılık gösteren bir durum olmaktadır. Bu ödeme tutarı, faiz ve vergi miktarlarında herhangi bir değişikliğe sebebiyet vermeden ortaya konulacaktır. Balon ödemeli krediler, genel olarak alım satım işlemleriyle uğraşan kişiler için son derecede uygun kriterleri kapsayan bir yöntem olarak tanımlanmaktadır.

balon ödeme yöntemi nedir nasıl başvuru yapılır

Balon Ödemeli Kredi Türleri Nelerdir?

Bankaların genel olarak tüketici kredisi, konut kredisi ve ticari krediler adı altında pek çok kampanyaya yer verdikleri görülebilir. Kanunlar gereğince tüketici kredileri sadece bireysel müşterilerin kullanımına açıktı. Balon ödemeli krediler konusunda ihtiyaç kredisi de son derecede etkin bir halde bulunmaktadır. Bu tip ihtiyaç kredileri aylık olarak eşit taksitler halinde ödenecek ve son taksit yüklü miktarda bir ödeme gerektirecektir. Bu kredi türleri de şu şekilde ifade edilebilir.

  • İpoteksiz ihtiyaç kredisi,
  • İpotekli ihtiyaç kredisi
  • Eşya kredisi
  • Eğitim kredisi
  • Evlilik kredisi
  • Tatil kredisi
  • Bayram kredisi
  • Araç kredisi

Balon Ödemeli Kredilerin Taksit Ödemeleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Balon ödemeli kredilerin genelinde faizler sabit bir biçimde işleyecektir. Buna bağlı olarak balon ödemeli krediler hususunda kullanımının en büyük avantajı da vadelerinde büyük ödeme kolaylığını yaratması ve aylık taksitlerde ciddi bir tutar düşüklüğünün nedeni olarak görülebilecektir. Her ay belli bir tutarda ödenecek olan düzenli kredi borçları yerine hızlı bir yatırım aracı olarak balon ödemeli krediler ne kadar etkin bir halde yer aldığını gösterebilecektir.

Balon Ödemeli Kredilerin Avantajları ve Dezavantajları

Kredi çekimi işleminde bütçe odaklı olarak planlamaların yapıldığı bilinmektedir. Ancak balon ödemeli krediler konusunda son vadede yapılacak olan toplu ödemeler baz alınacağından dolayı bu ödemeler daha da avantajlı bir rakamda yer alabilecektir. Zaman içerisinde maaş yükselmesini ya da borç paraların geri dönmesini beklemek son derecede zorlu bir işlem olacaktır. Ancak balon ödemeli krediler ile beraber gayrimenkul ya da araç sahibi olmak daha da kısa süre içerisinde gerçekleşebilecektir. Öte yandan farklı yatırım araçları kullanılarak, bu süreci daha da etkin bir hale getirebilme hususunda devreye girecek olan bir uygulama olarak tabir edilebilmektedir.

Balon ödemeli krediler genel olarak yatırımcılar için uygunluk arz edebilecek türde yer almaktadır. Ödeme şekilleri itibarıyla balon ödemeli krediler, bütçeyi desteklemesi açısından her zaman etkin bir halde yer almaktadır. Ancak kredi çekmeden önceki süre zarfında hesaplamaların en iyi şekilde yapılması tavsiye edilen konular arasında yer almaktadır. Zor durumda kalmamak ve son toplu vade ödemede zorlanmamak adına bu şekilde hareket edilmesi bir hayli önemlidir. Toplu tutarın zamanında ödenmemesi halinde kredi notu olumsuz etkilenecek ve yasal sürecin başlaması gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Bundan ötürü titiz ve dikkatli bir biçimde hareket etmek gerektiği de vurgulanan konular arasında var olacaktır.

balon ödeme nasıl yapılır güvenilir mi

Balon Ödemeli Krediler Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Hemen hemen her banka tarafından sunulan balon ödemeli krediler, genel olarak konut ya da araç gibi yüksek alımlı yatırımlar içerisine girecek olan müşterilere tavsiye edilen bir husustur.

Balon ödemeli kredileri kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken ana husus böyle bir krediye gerek olup olmadığı yönünde olmalıdır. Uzun vadeli bir planlamanın olmaması halinde bu krediden etkili sonuçlar alınmayacaktır. Bundan ötürü sadece ihtiyaç odaklı olarak gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.

Balon Ödemeli Krediler Güvenli Mi?

Balon ödemeli kredi seçenekleri çoğu banka kuruluşu tarafından verilebilmektedir. Herhangi bir engeli bulunmadan planlama doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Uygun bir bütçe planlaması yapıldığı vakit bu krediyi kullanmaya dair bir risk hali ortaya çıkmamaktadır.

Hangi Bankalar Balon Ödemeli Kredi Kullandırıyor?

Ülke genelinde balon ödemeli krediler hususunda hizmet veren pek çok banka ve finans kuruluşları yer alıyor. En yaygın olarak da sıfır araç satın alma hususunda etkin bir biçimde tercih edilmektedir. Bu tip seçenekleri sunan bankalar ve finans kuruluşları şu şekilde sıralanabilir.

  • Akbank
  • Vakıfbank
  • Garanti BBVA
  • Yapı Kredi
  • Türkiye İş Bankası
  • HSBC
  • TEB Cetelem
  • Volkswagen Doğuş Finans
  • PSA Finans

Bu banka ve finans kuruluşlarının her birinde farklı faiz oranları ve ödeme planlamaları bulunmaktadır. Tercihte bulunmadan önce detaylı bir araştırma içerisine girmek gerektiği vurgulanan konular arasında yer almaktadır.

Balon Ödemeli Kredide Puan Önemli Mi?

Banka müşterisi olarak kredi çekmek isteyenler, öncelikle değerlendirmeye alınacaktır. Bu hususta balon ödemeli krediler doğrultusunda da aynı işlemler gerçekleştirilecektir. Herhangi bir amaç doğrultusunda kredi çekecek olan müşterilerin kredi puanlarının yüksek olması gerektiği de belirtilen konular arasında yer almaktadır.

Her bir kredide olduğu gibi balon krediler hususunda da önemli olan hususlardan bir tanesi kredi puanı olarak tabir edilmektedir. Müşterilerin geçmişte var olan ödemeleri ve kredi çekim başvuruları bu konuda baz alınacak olan bir konu olmaktadır. Bu kredilere dair fayda görebilmek için bu notlar bir hayli önem teşkil edecek ve son derecede de makul şartları barındırabilecektir.

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Kredi

Yazar: TeklifimGelsin