Kredi Puanını Yükseltmek İçin 5 Öneri

Yayınlanma Tarihi: 7 Ocak 2022Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2024

Bankalar tarafından müşterilerine sunulan kredi türleri, nakdi ihtiyaçların karşılanması noktasında sıkça başvurulan bankacılık ürünleri arasında. Ancak bu ürünlerden yararlanabilmenin bazı koşulları var. Bankalar, başvuru yapılacak kredi türüne göre müşterilerinden çeşitli yeterlilikler talep edebilir. Kredi puanı ise tüm bankaların ortak olarak talep ettikleri bir şarttır. Müşterilerin bankalar ile daha önceki temaslarında ödemelerini düzenli yapıp yapmamalarına göre 0 ila 1900 arasında olabilen bu puanın yüksek olması, kredi kullanabilme olanağının da artması anlamına gelir. Ayrıca kullanılabilecek kredi limiti üzerinde de kredi puanının rolü büyüktür. Kredi notu düşük olan bireylerin, bu durumu düzelttikten sonra kredi başvurusu yapması gerekir. Kredi puanını arttırmak için başvurulabilecek çeşitli yöntemler bulunur.

Kredi başvurusu ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Kredi BannerKredi Banner

Bankalara Olan Borçlarınızı Zamanında Ödeyin

Kredi puanı bankalara olan borçların zamanında ödenip ödenmemesine göre oluşan bir puanlama sistemidir. Dolayısıyla kredi puanını arttırmanın en iyi yolu da bankalara olan borçların zamanında ödenmesidir. Daha önce kullanılmış olan bir kredinin taksitlerinin ya da kredi kartı borcunun son tarihinden önce ödenmesi, kredi notunun zaman içerisinde yükselmesine yol açar. Ödemelerin son tarihten sonrasına sarkması durumunda ise kredi notu sürekli olarak düşüş gösterir. Bu ödemelerin gecikmeye düşmeden yapılabilmesi için hesapta sürekli para bırakmak ve bu para üzerinden otomatik ödeme talimatı vermek de kredi puanını olumlu etkileyecek davranışlar arasındadır.

kredi notu nasıl yükseltilir

Kredi Kartı Limitinizi Yüksek Tutmayın

Bankalar müşterileri için genellikle tek bir limit sunar. Sunulan limit kredi kartı ile kullanılabilir kredi limitinin toplamına denk gelir. Yüksek limitli kredi kartına sahip olmak kredi puanı ve buna bağlı olarak kredi kullanabilme ihtimali üzerinde olumsuz etki yapar. Bu noktada müşterilerin krediye mi yoksa kredi kartına mı daha fazla gereksinim duyduklarına karar vermeleri gerekiyor. Eğer kredi ihtiyacı daha fazlaysa, düşük limitli kredi kartı kullanmak daha doğrudur. Kartın yüksek limitli olması durumunda ise bunu düşürmek için bankaya başvuruda bulunulabilir.

Çok Sık Kredi Çekmemeye Çalışın

Kredi puanı üzerinde olumsuz etki yaratan durumlardan biri de sıkça kredi kullanmaktır. Bankaların esas amacı daha fazla kredi paketi satarak kazanç elde etmek olsa da sürekli kredi kullanan kişinin maddi sıkıntı çektiği ve borçlarını ödemekte zorlanabileceği gibi bir algının ortaya çıkması da kaçınılmazdır. Bu durum da kredi notunun düşmesine yol açar. Bu yüzden de yalnızca gereksinim duyulan zamanlarda kredi başvurusu yapılmalı ve kredi kullanılmalıdır. Ayrıca onaylanmayan kredi başvurularını sürekli tekrarlamak da kredi notunun olumsuz etkilenmesine yol açar. Bu yüzden de sürekli başvuru yapmak yerine kredi puanını kontrol etmek ve doğru seviyeye geldiği zaman başvuruda bulunmak önemlidir.

kredi puanı nasıl yükseltilir

Kredi Kartı Borcunuzun Sadece Asgarisini Ödemeyin

Kredi kartı limiti kadar, kredi kartı ödeme alışkanlıkları da kredi puanı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Kredi kartı kullanan bireylerin, kartlarının daima tüm borçlarını ödemeleri tavsiye edilir. Borcun tamamının ödenemeyeceği durumlarda ise asgari tutardan daha fazlasının ödenmesine gayret edilmelidir. Daima tüm limiti kullanıp asgari ödeme yapan bireylerde kredi notu düşüşü yaşanır.

Ek Hesap Kullanın

Bankalar tarafından sunulan ek hesaplar da kredi puanının arttırılmasına önemli katkı sağlar. Genellikle vadesiz hesaba ek olarak tanımlanan ek hesaplar, düşük miktardaki nakit ihtiyaçların karşılanmasını sağlar. Ek hesap kullanmak ve bu hesaptan kullanılan eksi bakiyeyi zamanında ödemek kredi notunun yükselmesini sağlar. Ek hesaplar, bankadan bankaya göre farklı üst limitlerde sunulabilir. Ancak ek hesabın limitinin çok yükseltilmesi de tavsiye edilen bir durum değildir.

İlginizi çekebilir: Kredi Notu Nedir? Nasıl Öğrenilir? Nasıl Hesaplanır?

Etiketler: İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi, Kredi, Kredi Karnesi

Yazar: TeklifimGelsin