Esnaf Kefalet Kredi Şartları 2024 - İkinci ve İpotekli Kredi

Yayınlanma Tarihi: 23 Ağustos 2024

Esnaf kefalet kredisi, devlet tarafından esnaflar için sağlanan bir finansman desteğidir. Devlet bu noktada esnafın nakit ihtiyacını karşılaması, işini büyütmesi ve geliştirmesi için böyle bir destek sunmaktadır. Esnaf kefalet kredileri genellikle sıfır faiz seçeneğiyle ya da çok düşük faizlerle ve uzun vadeli ödeme kolaylıklarıyla sunulduğu için esnafa nefes aldırmaktadır. 

Bu yazımızda esnaf kefaletten kredi çekme şartları nelerdir, esnaf kefalet kooperatifi kredi şartları nelerdir, ikinci kredi çekme şartları, esnaf kefalet kredi limiti nedir gibi 2024 yılı esnaf kefalet kredisine dair tüm detayları ele alacağız. 

Esnaf Kefalet Kredi Şartları Nelerdir?

Esnaf kefalet kredisi 2024 yılında düşük faiz oranıyla esnafa destek sağlayan bir ödeme sistemidir. Esnaf kefalet kooperatifinden kredi çekmek isteyen kişiler için belirli esnaf kefaletten kredi çekme şartları bulunmaktadır. Bu şartlar arasında en önemlisi, başvuru sahibinin esnaf ve sanatkâr olup aynı zamanda esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olmasıdır. 

Esnaf kefaletten kredi alma şartları arasında ayrıca, başvuru sahibinin vergi ve BAĞKUR borcunun olmaması ve kredi notunun uygun seviyede olması da yer alır. Kredi başvurusu sırasında kefil gösterme zorunluluğu bulunmakta olup, esnaf kefaletten kredi kullanma şartları kapsamında kefil olacak kişinin de kooperatif üyesi olması gerekmektedir. 

Esnafın iş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesinin içinde bulunması da aranan ilk şartlar arasındadır. Kişinin başka bir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olmaması da aranan önemli şartlardan biridir. Tüm bu esnaf kefalet kooperatifi kredi şartları sağlandığında, başvuru sahibi düşük faiz oranlarıyla kredi imkanından faydalanabilir.

Esnaf Kefaletten İkinci Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Esnaf kefaletten ikinci kredi çekmenin belirli şartları bulunmaktadır. Bunların başında, esnafın daha önce esnaf kefaletten çektiği krediyi düzenli ve eksiksiz şekilde ödeyip tamamlamış olması yer alır. Eğer çekilen ilk kredinin ödemelerinde aksama olmuşsa bu esnafın ikinci kez kredi çekmesini olumsuz olarak etkileyecektir. Dolayısıyla kredi notunun da iyi seviyede olması gerekmektedir. Bunun dışında ilk kredi başvurusu sırasındaki şartlar geçerliliğini korumaktadır. 

Esnaf Kefalet İpotekli Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Esnaf kefalet ipotekli kredi şartları ile kredi imkanı sunmaktadır. Esnaf kefaletten ipoteksiz ya da kefilsiz kredi çekmek mümkün değildir. Esnaf kefaletten ipotekli kredi çekmek için esnaf ve sanatkar olma şartı vardır. Diğer tüm şartlar esnaf kefalet kredi şartları ile aynıdır. 

Blog görseli

Esnaf Kefalet Kredi Başvuru Şartları Nelerdir?

2024 yılında esnaf kefalet kredi alma şartları şöyledir:

  • Başvuruda bulunan kişinin esnaf olması gerekir.
  • Esnafın minimum 1 yıl boyunca esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı olması gerekir.
  • İşyeri ya da ikamet adresinin kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunması gerekir.
  • Esnafın başvuru sırasında ipotek olarak gösterebileceği bir taşınmazın bulunması gerekir, yoksa kredi başvurusu için kooperatife üye olan bir kefilin bulunması gerekir.
  • Esnafın başka bir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olmaması gerekir.

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Esnaf kefalet kredi başvurusunda bulunmak için kooperatife giderek yazılı olarak başvuru beyanında bulunmak gerekir. Başvurunun ardından kooperatif tarafından başvuru 15 günlük bir değerlendirme sürecine alınır ve sonuç yazılı olarak esnafa iletilir. Kabul olması durumunda işletmenin finansal durumu araştırılarak kredi limiti belirlenir ve bu teklif Halkbank’a iletilir. Halkbank tarafından da süreç olumlu olursa esnaf kredi almaya hak kazanır.

Devlet destekli bankalar dışında diğer bankalar da esnaf kredisi hizmeti sunmaktadır. Senin için en uygun esnaf kredisi veren bankanın hangisi olduğunu TeklifimGelsin’in işletmelere özel olarak sunduğu KOBİ kredisi veren bankalar tablosuna göz atarak bulabilir, faiz oranlarını karşılaştırabilirsin. Aynı zamanda bankaya gitmene gerek kalmadan hızlı bir şekilde  Esnaf kredi başvuru işlemini gerçekleştirebilirsin. 

Sigortalı Çalışan Esnaf Kefalet Kredisi Alabilir mi?

Hayır, sigortalı çalışan esnaf kefalet kredisi alamaz. Çünkü esnaf kefalet kredisi çekebilmek için öncelikle esnaf ve sanatkar olma şartı vardır. Bu yüzden çalışanlar esnaf kefalet kredisine başvuramaz, başvuru yapılabilmesi için iş sahibi olmak gerekir. 

Blog görseli

Esnaf Kefalet Kredi Limiti Ne Kadar?

Esnaf kefalet kredi limitleri pek çok farklı kriter doğrultusunda belirlenir. Kredi limitleri işletmenin finansal tutarı ve geçmişiyle ilgilidir, her işletme için farklı bir kredi limiti belirlenebilir. Dolayısıyla esnaf kefalet ile ilgili tek bir kredi limitinden bahsetmek doğru olmaz. Ancak maksimum tutar olarak esnaf kefalet kredi limiti güncel durumda 750.000 TL’dir.

SIK SORULAN SORULAR

Esnaf Kredisi 500 Bin TL Faizi Ne Kadar?

Esnaf kefalet kredi limitleri ve faizleri işletmenin finansal durumu ve geçmişine göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden 500 bin TL için ne kadar faiz uygulanacağıyla ilgili net bir tutar söylemek doğru değildir. 

Esnaf Kefalet Kredi İçin Ne İstiyor?

Esnaf kefalet kredisi için kimlik fotokopisi ve aslı, 4 adet fotoğraf, vergi levhası, ikametgah belgesi, esnaf sicil belgesi, ortaklık beyannamesi, oda faaliyet belgesi, muhasebeden alınan hesap özeti gibi belgeler istenmektedir.

Esnaf Kredisi Kimlere Verilir?

Esnaf kefalet kredisi esnaf olanlara ve esnaf ve sanatkarlar odasına en az 1 yıldır kayıtlı olanlara verilir. 

Vergi Levhası Olan Esnaf Kredisi Alabilir mi?

Evet, vergi levhası olan esnaflara da esnaf kredisi verilebilir. Ancak tek başına vergi levhası yeterli değildir. Bunun dışında kimlik fotokopisi ve aslı, 4 adet fotoğraf, ikametgah belgesi, esnaf sicil belgesi, ortaklık beyannamesi, oda faaliyet belgesi, muhasebeden alınan hesap özeti gibi belgeler de istenmektedir.

Yeni Esnaf Ne Zaman Kredi Çekebilir?

Yeni esnaflar çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 30 gün içerisinde Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesine ilan vererek kayıt yaptırmalıdır. Esnaf ve sanatkârlar odasına kayıt olunduktan sonra kredi başvurusu yapabilmek için minimum 1 yıl kayıtlı kalınmalıdır.  

Esnaf Kredisi İki Kez Alınabilir mi?

Evet, esnaf kredisi iki kez alınabilir. Bunun için ilk çekilen kredinin ödemelerinin eksiksiz ve zamanında yapılmış olması ve borcun tamamen ödenmiş olması gerekir. Ödemeyi aksatan esnaflara ikinci kez kredi çıkma olasılığı çok düşüktür.

Etiketler: Kredi

Yazar: TeklifimGelsin